Gå til innhold

Stillevannsfiske 2018


Jan Ingvar

Anbefalte innlegg

Ble fisking på 'hjemmebane' denne helgen, og det klekket små mengder vesperitina og vårfluer, og utover dagen så svermet det litt skogsmaur også. Merkelig nok så var fisken knapt nok mellominteresset og kun i enkelte perioder. Riktig så fin tur ble det allikevel, og jeg fikk seks syv stk på daddy og vårflue, fisken virket ikke spesielt kresen, men man måtte presentere forsiktig og nært nok for å få en reaksjon. Lite som slår utrolig flott natur og en nesten magisk ro som hersker i disse områdene.

 

DSC_1632.JPG

DSC_1631.JPG

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil tro det er hverken enten eller. Regner med at klekkingene av begge disse er overstått på disse høydemeterne, og disse er alt for store uansett. Men hva det kan være håper jeg noen andre kan hjelpe deg med å finne ut av.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mysterium løst - tror jeg :) og takk for tips! Magen var full av disse vinger og ørret har kastet seg etter flue (palamino midge) som gjerninger. En gang så skulle jeg bare tørke ut flua litt etter fresk fangs og når jeg skulle se om den er tørk nok etter et par false casts ved å lande den et par meter foran meg, så var den tatt umiddelbart av en 600 grammer. Alle fisk var forresten rund 35cm/550g, og i og med at det var såpass mange vinger jeg fant i magen tenkte jeg på døgnflue. Men denne vann er ikke kjent for å ha vulgata, jeg har ikke set noen (men lettet heller ikke). Etter forslag fra dere så har jeg undersøkt litt mer og sett på forskjellige vinger, den matcher 95% øyenstikker, og det stemmer nok med at det er en del øyenstikker i denne vann, men så aggressive og bestemte vak har jeg ikke sett ennå. 

tim-hieu-ve-chuon-chuon-ngo.jpg

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

jepp, eyepoker-teorien støttes!

(Forresten kult med det "Marginata-feltet" i vingene i bildet ditt over, bushman. <<l)

Hadde forøvrig selv en tur i forrige uke og fisket med blå øyenstikker (Vanlig Blåvannymfe - Rune Stokkebekk sitt mønster som jeg ikke greier å finne igjen i databasen pt..).

Dette skogsvannet er svært rikt på øyenstikkere.

Pang! sa det idet den landa på vannet like ved noen vannliljer! Fisken (ca 300gr) kom som en rakett nedenifra! Da snakker vi adrenalinrush altså :) 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Disse lekkerbiskene du tenker på Jan Ingvar? 

https://www.fluefiskesiden.no/fluebinding/rs-exhausted-damsel/

https://www.fluefiskesiden.no/artikler/video/vaket-fiske-med-torr-vannymfe/

 

Har selv hatt noen kveldsturer til et lite tjern i marka de siste ukene. Farlig hett i vannet etter den strie "våren", og vannliljene kom rekordtidlig i år. Det har vært vårfluer som har preget vakaktiviteten den siste tiden. Små gråsvarte vårfluer #18 svirrer i horder over overflata, og noen litt større kanelfargede #16 dupper ned på overflaten (egglegging går jeg ut i fra). Ørreten har vært ivrig på å spise i kveldinga, selv i det varme vannet, og har vist seg i h&t vak og vak der hele fisken er over overflata. De strekker seg altså langt for å få tak i insektet som svirrer rundt over vannet.

Det kan lønne seg å trå varsomt på vei ut til fiskeplassen, spesielt hvis underlaget er myr. Fisken går helt inntil land dersom man ikke skremmer den. Har hatt mye stang ut i det siste, med trege tilslag og fisk som faller av kroken. Men fikk da opp denne gyldne tassen som tok 75cm fra torvkanten på en halvmeters dyp:

4.thumb.jpg.8f654da827497bb11d4496010dd9aecf.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var det vettu Jarle! :) 

Jeg fant igjen artikkelen/mønsteret like etter at jeg hadde posta, og sendte en melding til RS etterpå med anmodning om å legge den ut i fluedatabasen også ;) Synes denne kreasjonen fortjener en plass der.

Ja, det har vært en snodig periode i mai og starten på juni får en si. Helt latterlig mye varmere på disse traktene enn ellers, og null nedbør. Jeg tror aldri jeg har sett så mange store øyenstikkere og vannymfer i lufta noen gang, som den ene gangen for ca 3-4 uker siden når jeg besøkte dette vannet sist. Det var nesten så man måtte brøyte seg vei gjennom lufta. Og vannet var jo pisselunka, og selvfølgelig helt uten aktivitet :61_sob:

Tok forresten dette bildet av denne vårflue-arten, samme kvelden som jeg fisket med den vannymfa nevnt over. Da snakker vi skikkelige FM-antenner! 8)

 

vårflue.JPG

Endret av Jan Ingvar
Skriveleif
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

07.juni

Kl 20.30-00.30. Temp, ca 20grader. Vind, ca 4ms

Jeg og makkeren dro til et godvann for å fiske fjærmygg langs land. Sol, vind, bølger....og fullstendig dødt! :48_weary:

Stod og kasta ca 20 min før jeg innså hvor poengløst dette var, og ville være, og la fra meg stanga, tog av meg hip-packen og forlot vannkanten. Det ble sikkert over 1 times avbrekk...Fikk tid til å surfe litt på mobilen, ta en selfie (velbekomme! makkeren ses på pynten i bakgrunnen - har satt seg ned og gitt opp han også :D), snuse, forbanne meg over at jeg ikke kokte kaffe akkurat denne turen, og mest av alt; ta inn over meg de fantastiske opplevelsene vi fiskere får i vår søken etter disse brune djevlene...

Så, rundt kl 22.30 går sola ned, og vinden forsvinner helt.... BANG!! sa det. Fytti helsiken. Caenis all over the place. Følte jeg innhalerte disse småjævlene. Det vaka som et vilt helsike, og fisken var så selektiv at jeg nesten knakk stanga i fortvilelse. De svømte i overflaten med hele ryggfinna over vann og bare supte i seg disse krapylene. Frem og tilbake gikk dem. Frem og tilbake, og hånte oss nærmest. Kasta rett i tryne på dem, men ikke pokker om de var interesserte.... Det gikk flere skikkelige kubber der ute...

Anglers curse fornekter seg ikke....!!

Vi lurte forøvrig begge vår pene fisk (rundt 350gr), men det var dessverre ikke på caenis :) Men på fjærmygg type palmer (og makkeren tok på en buzzer). Det var nemlig også litt fjærmygg-aktivitet innimellom "regndråpene" på vannet av Caenis

Vi ble stående helt til kl 00.30 og fiske denne kvelden, og det var likevel lyst som dagen...kun fluebytte som krevde bruk av lykt. 

Ahh, for en fantastisk kveld (men likevel så frustrerende)

Neste gang blir det en streaking caddis som dupp, og minst 4 opphengere av Caenis type tørr og klekker. Da har ikke ørreten noe valg når den møter en slik rigg på sin vei 8)

caenis2.JPG

caenis.JPG

Endret av Jan Ingvar
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På bakgrunn av nyinnkjøpt stang og snelle fant jeg veien opp til ett lokalt vann. Har vært der før, kommer til å dra tilbake. Jeg trives godt der. 

Været startet greit, meldt 5m/s med vind, men var litt skiftende. Jeg rigget stangen, på med Streaking Caddis, jeg har en kjærlighet til den flua. Jeg er usikker på om det er sunt eller ikke, har ikke bestemt meg enda. Vannet var krusete, men jeg ante vak her og der, men de var av typen forsiktig. Listet meg bort og gjorde noen kast, tok litt tid før jeg fikk flua godt ut på grunn av vind. Stripet flua litt som ett resultat av å prøve å rette ut fortommen etter griserompe, og det sa bare «skvulp» så var den borte og stanga stod i ett helfrekt spenn. 

Resultatet var en søt ørret på 500g med mye energi. Tyder på at vannet har blitt kaldere nå.

Endret av Roaas
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fantastisk fin tråd om fiske i stille vann:D Er mest glad i fiske i rennende vann sjøl, men har etter kvart funne teknikken og roen i og fiske i småvann og brakvannfffishing Var ute ein liten tur igår kveld, og fekk tatt årets første fine fisk på tørrflue. Fisken tok ein Adams dry str 16, tok flua ca halv meter fra land på første kast, fekk litt puls når eg kjente de var ein fin fisk, 2 x stanglengder med 5x fortom og 6x spiss og håv låg sjølvsagt nåken km vekke i bilen oooopsMen fisken kom på land etter mykje spenning, og blir nåkk ikkje lenge til neste tur :D

Endret av Ruben Petterson
Skrivefeil
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter en usedvanlig heftig gjeddetur, så trodde jeg det nesten skulle bli litt nedtur om jeg fikk kroket en ørret i dag. Men det skulle det ikke bli. Det første jeg ser når jeg kommer opp på plassen en en ok fisk som går og sipvaker et lite strekke. Før jeg får rigget stanga så kommer den på en halvmeters hold og jeg får se fisken flere ganger når den rolig svømmer forbi på runden sin. Den merker ikke at jeg er der, før jeg har knytt på flua, da ser den opp mot meg og stikker... gøy å se de gå slik, og je skulle kanskje bare sett på den. En fin fisk på halvkiloen. 

Det er flere fisker som skulle vise seg å gå slike patruljeringsrunder og det er nok det artigste med ørretfiske synes jeg. Å se fisken gå og vake, eller stå på begrenset område, snike seg innpå og prøve å presentere flua på rett plass, og se den forsvinne i noen ringer på vannet, gjerne etterfulgt av en rygg og halefinne... skikkelig spenning, og når en slik fleskenakke av en ørret tar flua i et head and tail vak og så forsvinne nesten ut på backingen flere ganger for så å landes og returneres... magisk!

 

 

mms_img1255751049642880098.jpg

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hatt en fin helg med stillevannsfiske. Startet med en helt ok fisk på streamer, ca 200 gram, men på en ganske myk femmer, sprek fisk og innos var det artig uansett. Mistet et par andre i samme oset. 

Dagen etter var det veldig mye vind, startet med en buzzer-rigg på sjuerstanga uten å merke noe som helst. Byttet til tørrflueoppsettet og valgte vindflue nummer én, daddy long leg. Tok ganske bra av da, fikk 3, bomdro mange flere. Den flua kroka dårlig... Men med to kilosfisk klager man ikke. 

I dag dro jeg til et vann hvor jeg ikke hadde helt troa, men ørreten vaket villig på øyenstikkere. Men ikke mine imitasjoner. Heldigvis var det noen vårfluer fremme så jeg satte på dyret, kanskje min favorittflue. Pang sa det med en gang og etter en god fight kom en ny kilosfisk i håven. Digg. Ble stille lenge etter det, men når jeg var klar for å dra så jeg en fisk som var oppe. La ut flua og den forsvant til slutt. En flott fisk på ca 700 gram tipper jeg. 

Knall helg! 

IMG_20180623_192359_900.jpg

Snapchat-1835580735.jpg

IMG_20180625_000859_056.jpg

IMG_20180625_000859_052.jpg

  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Har vært flere turer ute i det siste, veldig lite aktivitet, vakene har vært små og dersom noen har kommet over som større så har det vært ett eller annet sted godt utenfor mitt kastehold. Med tanke på min fortsatt ferske fluefiskerkarriere så prøver jeg å holde meg til tørt da jeg synes det er det «enkleste», hvis noe av dette kan kalles enkelt. Jeg vet ikke om det er følelsen av å mestre det som gjør det, eller at det er som med andre ting, at det er først når du blir god og får erfaring at du skjønner hvor vanskelig ting egentlig er. Kanskje en kombinasjon. 

Det har uansett stått på agendaen en stund å prøve streamer som en rescue-løsning på dette ukomfortabelt varme været. Jeg prøvde i dag, og det gikk som det måtte gå. I dass. 

Stangen var rigget med ett snøre av typen flyt #5 og så lang fortom jeg mestrer, ca 1,5 stanglengde. Streamervalg var midizonker golden brown og marabou mudler som utgangspunkt. Kunne nok prøvd enda flere fluer, men alt virket meget dødt. Jeg føler nesten at jeg fisker feil, og inndragningen av snøret føles rar, akkurat som at jeg vet at imitasjonen blir feil. Det føles også som om fisken ser snøret og tenker; haha, you stupid hooman, i know this shit. 

Har lest gjennom flere tråder som omhandler streamerfiske, men dette sliter jeg med. 

Så ett og annet sporadisk vak, og det var noe jaging av det som så ut som det kunne vært caddisklekkere (derfor muddler). 

Stusselig affære, men deilig å komme seg ut mellom nattevakter og samtidig få litt kastetrening. 

 

Blir ny tur til ett annet vann i morgen med belly, så får vi se. Da blir det synkeline.

 

3CEB63EC-1510-4F90-8861-36627A5423F6.jpeg

CD272D59-534F-4A7B-B1DC-0530DD8EC20A.jpeg

80528EC9-4A2F-4476-AABF-246ACE8E94B1.jpeg

Endret av Roaas
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...