Gå til innhold

Stillevannsfiske 2019


bushman

Anbefalte innlegg

Fisket lørdag og søndag i helgen. Lørdag tasset vi rundt et lite vann.Skjedde lite. Noen sporadiske vak her og der. Til tross for hva som ellers skulle være helt prima forhold. Så jeg testet litt vannymfe. En runde rundt vannet avstedkom en liten ørret typ 15cm og X bitte små abbor. Tidvis tenkara-fiske etter børrre, som var helt vill etter denne vannymfa. Ut i vannet for å kaste - nei æsj, der hang det en abo gitt... Jeg ble seff litt lei.

Utpå kvelden flytta jeg til et annet tjern, og gikk en runde og testa fra land. Jeg hadde to fisk på kastehold - den første var en helt fin fisk som gikk og lagde ganske så fine head-and-tail-vak. Den greide jeg ikke lure. Den neste gikk utafor en liten odde. Jeg hadde sett mye lepto overalt tidligere på dagen, så det var en lepto-dun som hang på. Jeg hadde et par driv før jeg tenkte jeg skulle gi opp - det blåste opp, og jeg tenkte jeg kanskje hadde skremt den ettersom det ble stille. Jeg slengte like vel ut et kast til, og begynte å sveive inn med snella. DA skulle den ha! Det var en fisk helt innafor for meg - må gjette vekt her, men det var en trinn liten kubbe på ~400g. Kan bare spekulere i hvorfor den plutselig skulle ha. Enten trodde den det var en vårflue som virra rundt på toppen, eller så trodde den det var en eggleggende lepto-spinner. Vanskelig å si. Uansett gav det fangsten en flau bismak av "flaks" - men beggars can't be choosers som de sier. Fisken redda meg fra å blanke på en ellers trå dag.

Søndagen var en fin dag ute med bellyen. Lite som skjedde da og - til tross for framifrå forhold. Padlet rundt og spottet noen forholdsvis små vak knapt 10cm fra land under en bratt skråning/bergvegg. Kastet inn en vulgataklekker så nære kanten jeg var kar om - kort kast, under 10m, men trengte to forsøk om jeg ikke husker feil for å komme dit jeg ville. To sekunder etter landing i 'sona' var det fast fisk - jeg greide til og med å vente det magiske sekundet før jeg gjorde tilslag. Den kjentes ikke voldsomt stor ut med det samme, selv om det var tydelig at det var for meg en tellende fisk - men det ble litt mer fart på sakene da den kom nære bellyen. Godt fornøyd kan jeg med andre ord tikke av for årets første litt 'orntlige' fisk! Vekta stoppet rett over kiloen. Hoo-jaah! 

Jeg ble trist som faen, selvsagt, da jeg så blod. Så det hører med til historien at klekkeren satt langt nede i gapet, fisken blødde fra gjellene, så den ble med hjem til middag. :33_unamused:  Ellers kan vi nok en gang fastslå at jeg ikke kan kunsten å posere med stor fisk. Så slank som den ser ut på bildet under var den ikke...

Mistet en fisk til som jeg vil gjette (det er veldig lett å gjette vekta på fisk folkens!) til rundt halvkiloen - den tok en goo-maur, og satt greit 'fast' i 30 sekunder. Fluas goo-abdomen sitter (ved nøye inspeksjon) langt ned i krokbøyen på en TMC2488, noe som ser ut til å kunne begrense krokningsevnen ganske mye. Ser lett for meg at fisken greier vri seg ut av den kroken. Mulig jeg ma kassere en hel batch av goo-maur... :33_unamused: What a setback!

Nå er det sesong. Og nå skal vi fiske Salmon Trutta i minst fire måneder til. Jadda!

2019-06-01-fisk.thumb.png.d1d43d8b9f84c908a90085b4c3e122ca.png

Endret av RolvS
  • Lik 16
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var ute sist søndag og fikk go-følelsen med en gang da jeg var oppe ved vannet i 10-11 tiden. Det var en del bugs i lufta som svirret rundt, som vespertina-spinnere, vårfluer, mygg og annet småtjafs. Man kjenner liksom på seg at det blir bra fiske, i det minste en del aktivitet på fisken, men det skulle vise seg å egentlig bare bli dårligere og dårligere utover dagen. Det tok seg bittelitt opp på ettermiddagen da en del vulgata-spinnerne dukket opp, men regnet kom rett etterpå og de forsvant ganske så kjapt da.

Uansett, da jeg hadde rigget klar stengerne så måtte jeg jo bare prøve noen kast, og da det ikke var noe vaking på gang kastet jeg litt med mini-zonker i en vik hvor jeg har fått fin fisk før. Det tok ikke så veldig lang tid før jeg fikk fisk. Jeg dro zonkern inn ganske så fort og umiddelbart etter landing slik at jeg så den helt i overflaten 15-16 meter ute. Og jeg så fisken ta den, nesten som i et vårflue-take :) Skikkelig boff! I og med at den ikke fikk det vanlig streamer-rykket siden halve fisken var over vann da den tok, klarte jeg ikke å skjønne hvor stor den var med en gang. Men det viste seg at det var en finfin ørret på 1,3kg.

huzzah2.jpg

 

Tok noen mindre ørreter også etterpå på tørt, og det morsomste var faktisk å kjøre en 600 grams ørret på den nye NT8 stangen i klasse 4. Kjentes som en 2 kilos :)

Som sagt så ble det ikke sånn kjempeaction denne dagen, selv om det føltes som det skulle bli det med en gang. 

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt usikker på om lappinga av g-tex buksa var vellykka, la jeg i vei i går med flytering og ei neoprenebukse av god gammel årgang (!) Etter en times kjøring var det bare å pumpe opp flyteringen og iføre seg årgangsbuksa. Og det må sies: Til flyteringsfiske er neoprene et utmerket valg. Litt varmt i går, men det gikk. 

Det var ikke så mye insekter i går som væreldingen skulle tilsi, men resultatet ble ikke så ille likevel. 2x400, 2x500, 7 hg, 8 hg og 1 kilo. Svart flyvemaur #14, Gosling og Vulgata Spent Spinner var det som ga resultat i enden av fortommen.

P1000377.thumb.JPG.e9229d78852247031b86e9b442cb07bf.JPG

  • Lik 15
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I går var det en del Stokkmaur, men lite aktivitet ute på vannet. Fortsatt mye lepto og det er fasinerende å se hvor mye fisken greier å få i seg av nymfer. Dette var kun halvparten av totalt mageinnhold.

20190603_161518.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok onsdagen fri og dro på skauen, det var ganske lurt. Ikke veldig mye insekter å se men det kom litt vanlig skogsmaur flyvende midt på dagen og det er endel mygg å se nå i de ulike vannene. Og det var de to insektene som ga meg to flotte fisker ila. formiddag/ettermiddagen. Kom litt vulgata på kvelden men det var ikke nok til å få opp fisk av anstendig størrelse mer enn 1 til 2 ganger og da er det temmelig håpløst å få fisket skikkelig på dem. Fant 2 pene som vaka litt mer regelmessig, fisken på bildet med flytering var en av flere som patruljerte og spiste maur og mygg, den tok på en svart flyvemaur med foam bakkropp på en 15 krok. Fisken fra land tok jeg på cdc myggen i str 17 etter å ha prøvd å friste den med vulgata som ikke var godkjent mat. Utrolig god kondisjon på fiskene og nesten for sterke, den fra bellyen var av den virkelig seige sorten, har da fått fisk på over 2 som ikke er i nærhenten til å sloss som den. 1,4 fra belly på 5ern og 1,3 på 4ern fra land, begge stengene fikk hver sin ;D det liker vi.

06062019.jpg

0506022019.jpg

  • Lik 16
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var ute en tur for en uke siden. Har ikke blitt så mye fiske på meg i år, men første fisken for året ble en flott streamerfisk. 
Var egentlig ute for å kikke litt etter flyvemaur og kanskje en vulgata eller to, men de var fraværende. Da ble det noen kast med streamern i stedet, og jammen dro det på en flott fisk.
Det var en flott hannfisk som var 66 cm lang, og godt over 3 kilo.
Tatt på Robbans articulated godzonker, bundet av Robert med ekstra Robbanmojo.

zonker (1 of 1).jpg

ørret (1 of 1).jpg

Endret av Marius_A._Book
  • Lik 18
Lenke til kommentar
Del på andre sider

da koker det med vespertina nordøst ofa. kilosfisk 10m fra land.. likevel uansett hva jeg serverte, funka det ikke. klekker fra robban / andreas kastett ved siden av vak og handtvista sakte, parachute i forskjellige størrelser som bare lå der mens ørreten tatt 30cm ved siden og til slutt etter et par timer kasting og null napp satt jeg på håpeløss zonker men den funka ikke heller. prata med @Tørrflua et par dager siden som anbefalte dun i 16 str, men jeg må binde tidligvis noe grunnlegende feil. kan dere gi meg et hint pg legge ved  bilde / video om tilgjengelig hva slags immitasjon dere bruker? skuffa yet happy på en måte, fint tur..

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, bushman skrev:

da koker det med vespertina nordøst ofa. kilosfisk 10m fra land.. likevel uansett hva jeg serverte, funka det ikke. klekker fra robban / andreas kastett ved siden av vak og handtvista sakte, parachute i forskjellige størrelser som bare lå der mens ørreten tatt 30cm ved siden og til slutt etter et par timer kasting og null napp satt jeg på håpeløss zonker men den funka ikke heller. prata med @Tørrflua et par dager siden som anbefalte dun i 16 str, men jeg må binde tidligvis noe grunnlegende feil. kan dere gi meg et hint pg legge ved  bilde / video om tilgjengelig hva slags immitasjon dere bruker? skuffa yet happy på en måte, fint tur..

Jeg kjenner ingen fluefiskere som ikke tryner av og til under en skikkelig vespertina klekking. Men det hjelper å ha ulike nymfer, ulike klekkere og ulike duns. Så er det bare å metodisk sjekke ut de ulike variantene. Det som fungerer godt en dag behøver ikke fungere neste dag. Av og til kan man overliste fiskene med en synkende maur. Utover det er det bare å fiske på ørretens premisser. 

Problemet oppstår ofte når de begynner å ta nymfer rett under eller i overflata. Og er det flatt lys som det er nå om dagen, så blir det absolutt vanskelig å drive målrettet nymfefiske. MEN det er av og til mulig å redde dagen med ryddefisker etter at klekkingen er over. Da tar den ofte det den har refusert tidligere på dagen. 

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Test tospann med nymfer @bushman den flashback nymfa jeg la i basen er helt fin på 16 krok, lag noen på 14 au. Og fisk gjerne 1 14 og 1 16 på fortommen. Og du plukker dem duns så test comparadun på 19 og cdc myggen på 19. Cdc myggen kan være en luring som sitter pent og høyt på vannet som vespertina gjør.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 hours ago, Tørrflua said:

Sjekk inspirasjon tråd. Mange fine fluer der

 

360 sider.. da har jeg å gå gjennom noe  i hele året :-D

13 hours ago, Pål Hedenstad said:

 Så er det bare å metodisk sjekke ut de ulike variantene. 

Har du kanskje bilde av hva du bruker?

13 hours ago, Rune Stokkebekk said:

Test tospann med nymfer @bushman den flashback nymfa jeg la i basen er helt fin på 16 krok, lag noen på 14 au. Og fisk gjerne 1 14 og 1 16 på fortommen. Og du plukker dem duns så test comparadun på 19 og cdc myggen på 19. Cdc myggen kan være en luring som sitter pent og høyt på vannet som vespertina gjør.

Det har jeg faktisk ikke tenkt på Rune, tospann.. takk! Cdc har jeg ikke prøvd heller, selve min dun hadde mindre ving enn de som lå på vann, cdc mygg i 19 var for liten tenkte jeg men.. kroppmessig har den nor matchet den lille kroppen.. det var relativt mye tåke og en av de mest mystiske dager jeg har opplevd, så jeg er usikkert om jeg har sett den likevel men prøver neste gang, takker for konkrete tips..

Endret av bushman
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke no spes. bra forhold i dag, men fikk da litt ut av dagen. Starta friskt med litt småvaking og tok meg faktisk tia til å fange litt ymse str. fisk for å registrere litt lengde/vekt og da kondisjon som mål. Liker å evaluere fiskebestanden i vannene med fiske framfor å sette garnserier og "prøvefiske".  For min del så er minst halve gleden det å klekke ut fisk, bære de små ut og se at vannet fungerer. Ganske artig å se at kondisen ligger jevnt på over 1,1 på 1-åring fisk jeg satte for 2-3 år siden. Jeg hoppet faktisk over endel vann i fjor pga. den dårlige og insektfattige sommeren. Kan ha vært lurt  det. Uansett i år så er det veldig mye fin og vital fisk å se i alle str. Fanga flere på rundt 500 som var 35cm og noen på 32,5 som lå på 450, det er fine tall for fisk som er 3-4 år gamle og har mange gode år igjen. Bare å glede seg til årene som kommer. Vel etter en runde med fanging på maur og mygg så måtte det blåse opp og etter det kom regnet som "nuka" alt. Tok meg en halvtimes runde med streamern, hadde en fisk som bomma på den grå mini'n. Tok en runde til med @Robban 's favoritt og fisken på bildet lot seg friste, 1,6kg. Godzonkern: https://www.fluefiskesiden.no/fluedatabasen/330
 

0806192.JPG

0806191.jpg

  • Lik 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk en tur ut i går ettermiddag. Har ikke sett mye lepto i dette vannet, men de sitter jo i sivet i vannkanten og en quigley cripple i lepto-dressing så likevel veldig fristende ut nedi boksen så den havnet på fortommen først. Fisken på bildet under syntes det samme, den tok skikkelig rennefart og gikk helt klart av vannet da den tok. Det var riktig så moro - jeg visste den var i nærheten, men det hadde gått noen sekunder siden den viste seg sist og retningen var usikker... men fisken var sikker på retningen den og jeg skvatt jo litt til der jeg satt. At krokingen var spastisk spillte liten rolle...

Ble en til på samme størelse (~42cm) og en litt mindre fisk typ 300g. Samt noen bomdrag. Alle på lepto-QC str 14. Når jeg bytta flue var det bare abbor å finne i den andre enden av snøret...

AB048BBD-F009-41D2-B404-A09521F2B2B0.thumb.jpeg.ef674da9d9fb9405abaf8a66249bd946.jpeg

Endret av RolvS
  • Lik 11
  • Trist 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var småheldig her på søndag og fikk en meget pen fisk. Blitt noen fine på streamer , men er jo noe spesielt å spotte en fisk som refuserte alle fluer lørdag, men med litt bris og tydeligvis rette flue denne dagen, (samme som lørdag) He he he :) 
Helt rabiat og tok mye line :) Her er ofte noen av vulgataene litt midre noen steder i vannet. Denne tok en "Short Polychenille Vulgata" Litt mindre en de jeg vanligvis bruker. 
Digg :) 

1800-hemlis-1.jpg

  • Lik 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye vind og jeg fikk i en periode en leksjon i hvor vrient vespertina kan være... heldigvis noen fine fisk kvelden før og på morgenen!

Puddingen ble forøvrig middag. Kroppsformen skyldtes nok grådighet og mauren var nesten i magesekken :o

 

20190615_134603.jpg

20190615_110642.jpg

20190615_111002.jpg

  • Lik 11
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...