Jump to content
Sign in to follow this  
David A.

Kaste i motvind - dårlig presentasjon

Recommended Posts

Hei og god sommer! Som tittelen sier så har jeg den siste tiden måtte fiske i mye motvind. Ja, og selv på småtjern i våler, hedmark så kan det blåse til dels mye. Problemet er at når man kaster i motvind så må jeg dobbeltrekke som en gærning for å få ting ut, og resultatet er at jeg får kast hvor alt skyter som et rifleskudd i vannet og jeg må stipe snøret for å rette ut fortommen. I medvind eller nullvind så har jeg ikke opplevd dette problemet i noen stor grad. Noen som har gode tips til dette?

Hilsen david andre

Share this post


Link to post
Share on other sites

I skogen pleier jeg å bevege meg rundt en del, og om jeg ser en fisk oppe, så sniker jeg meg ned slik at jeg får vinden til min fordel.

Det kan være lett å skremme fisk om man "plasker" for mye så noen ganger kan det kanskje være fornuftig å la denne fisken gå, og heller prøve seg på den neste..? Eller vente og prøve å time kastet så man kaster mellom vindkulene, og bare la det stå til og la flua drive over fisken og inn mot land.

Trange bukter og brå stopper, samtidig som man "bråstopper" utrullingen kan være løsningen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om du på død og liv må kaste i motvind, er det lurt å tenke på at vinden blir svakere nært overflata. Så da lønner det seg at fortomsstrekken skjer så nært vann som mulig. Det oppnås ved å kaste på skrått ned mot vannet (uten noe særlig skyting) eller ved å kaste sidekast, med stangføring nesten parallelt med vannoverflata.

Lengden på kastet blir seff betydelig redusert.

edit: noe jeg har tøysa litt med på plena er «flua først» presentasjoner, ala Italian cast. Det er kanskje nyttig å bruke i motvindssituasjoner (kastet er med høy linefart rett på målet, skrått nedover, og med en oppstramming av lina rett før målet, slik at fortommen strekkes og flua lander først.)

Edited by RolvS

Share this post


Link to post
Share on other sites

takker for innspill. Det som dere skriver virker fornuftig, og skal bli forsøkt senere idag! Til det som Truls skriver, så merket jeg det igår at de gangene som snøret satte seg i kvist-kvast på bakken slik at skyting av snøret fikk en bråstopp, så ble faktisk presentasjonen så å si strøken. Og til det som RolvS skriver, så fant jeg en video i youtube. Viser videoen poenget ditt hvis jeg forstod deg riktig?

fra 00:45 omtrent: https://www.youtube.com/watch?v=-TyBh_lh2zU

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 11.7.2019 den 19.02, RolvS skrev:

@David A. - om du har googla Italian flycasting har du nok ikke bomma mye :6_smile: - men linken din funka ikke for meg. Edit?

Hei, jeg gjør et forsøk med linken igjen: https://youtu.be/-TyBh_lh2zU - håper denne fungerer? den heter iallefall "casting in the wind" og er på Orvis fly casting lessons.

Googlet i allefall Italian flycasting og det fungerte i det store og det hele etter lignende prinsipp som videoen. Og på de siste turene så ble dette forsøkt, og det var fint å kjenne på følelsen at problemet var løst allerede på første kast :-) så takk og takk! Dette viser at forumet her er og vil være gull verdt!

Fisk ble det også heldigvis!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når jeg plages av vinden og hender det at jeg napper i lina rett før lina treffer vannet. Har da ca 50% sjanse for at det lykkes med utlegget. En annen ting som også Rolv nevner er å kaste nær/ parallelt med vannet. Det hender også at jeg åpner buktene og lager de store for å få flua litt lengre fra hode. Hender det er risiko sport når man er ute i fjæra etter sjøørret og havabbor. Har man vinden direkte fra siden og mot kastearmen, kan man snu seg med ryggen mot vannet, kaste mot land,for å avslutte i bakkastet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...