Gå til innhold

Stillevannsfiske 2021


Eirik Rusten

Anbefalte innlegg

Testicular Momentum skrev (1 minutt siden):

Når jeg var i femundsmarka fikk jeg en del abbor. De større individene fikk jeg når kastet fra kano ute på vannet ved grunner rundt kampesteiner. Men dette var ganske store vann, vet ikke om det samme gjelder i mindre skogsvann.

Tipper det. Svært grunt når jeg har fått abbor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forventningsrapport

Til helga skal jeg på min første dedikerte fluefisketur med overnatting. Til nå har det bare vært dagsturer av varierende lengde. Noe som er flott, men ikke så flott som å kunne dra til fjells en helg helg med kun ett mål: fiske. Det vanskeligste blir vel å huske å spise nok. 

Skal til Rjukan. Det er meldt 3-10 grader. 2-5 mps med vind. Og overskyet til sol. 

Glede meg som en unge. Mildt sagt!

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var en tur ute i går og småmævern var på gang! Årets mest steady vaking sålangt. Utrolig moro.. Holdt på å vaka jevnt fra 18-21. Og det var maur i str 18 og 16 som var på vannet. Fanga 7 stk mellom 40-44cm og  bomdro et par og mista en i blekkene..
MORO!! Fiska med helt standard dubbingmaur i rustbrun krok 17.

FØLG MED NÅ!! 20 Aug er den magiske datoen. Spådd fine forhold til helga også her jeg bor. ;D

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært ute et par dager, i et vann som gir mer grå hår enn fisk vanligvis, men om man lykkes så er belønningen vanligvis heftig. Men denne gangen var det lite aktivitet, bortsett fra den første timen ved vannet hvor jeg fikk to fisk på de første to timene selv om det ikke var veldig mye vaking. To flotte fisker selv om de ikke er de største i vannet. Trodde det var duket for skikkelig bonanza, men så feil kan man ta. Heldigvis reddet to nydelige ørreter turen. Det døde helt ut, men mot alle odds så var det to som tok men ikke satt. Utover det så ble det bare flere av de grå hårene... 

 

IMG_20210820_135727.jpg

IMG_20210820_132941.jpg

IMG_20210820_233241.jpg

IMG_20210820_154234.jpg

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg vært på mine første ordentlige fisketur med overnatting til fjells 1000moh. Fantastisk vær og mye bålkos. Våknet kl 5 på lørdagen og spratt opp for å fiske. Hadde ikke går langt før jeg fant fisk som vaket jevnt ganske nært land. Snek meg ut og kastet på dem, men ingen tok. I tvil om hva de tok, som er blitt en gjenganger. 

Fikk mange tips av fiskekompisen min. Han lærte meg å roe ned og observere mer. Virkelig observere. Så det ble mye øving på det, noe som gjorde svært vondt i overtenningen. Så mens jeg ble stående og observere småfisk gikk kompisen videre. Plutselig tikket det inn en liten video fra ham av en fisk som gikk langs land og jeg iler i den retningen han gikk. Jeg finne ham inni en vik hvor det vaker jevnt og trutt. I tillegg er det mange små sorte fluer i området. Binder på en "Black Midge" og forsøker å kaste litt, men ingenting tar dessverre, så vi rusler bortover. Det vaker litt her og der og jeg kaster på det jeg ser. I neste vik er det er bratt ur bak oss det går bratt ned i det klare vannet. Jeg ser faktisk en liten ørret og kaster ut. Den sitter! Hele 100g rett i håven :D

Det som blir magisk med turen er vannet. For senere den dagen ser jeg to store ørreter som svømmer dovent avgårde. Utrolig spennende å kaste på dem, men de tar ikke. Vi finner ut at det er mange sorte insekter som flyr litt likt som sommerfugler gjør. Og det ser ut til at det er det fisken tar. Men litt usikker på hva det er så fortsetter å fiske med Black Midge som var det som lignet mest. På kvelden spretter vi fisken og finner to fluer med røde bein i magen på den. Jeg har bare hørt om en type flue med røde bein/lår og gjør klar litt Bibio til dagen etter. 

Søndagen starter forferdelig. Våkner tidlig og går ned for å fiske før frokost. Første kastet er rart og jeg innser at jeg har klart å brekke stangen min. Jeg er helt knust. Dette skulle jo være den dagen jeg fikk mer fisk. Rusler opp og bytter til #7 stangen, og kaster litt med den. Men til min fortvilelse skjønner jeg at denne stangen behersker jeg ikke og at synk 3 snøre synker alt for fort og jeg bare setter fast i bunn. Pluss at jeg ikke får fortommen til å flyte noe særlig lenge uansett hvor mye flyte plastelina jeg legger langs den. Slukøret lager jeg frokost. Min kompis foreslår å flytte snella fra #5'eren over på #7 stanga. Jeg har ikke trua. Men HALLELUJA, det virker. Klarer å kaste ok med den selv om lina er alt for lett. 

Og godt var det for søndagen ble en fantastisk fiskedag. Det kommer bris av og til, men for det meste er det glassklart og vi ser langt ned i vannet. Og av en eller annen grunn svømmer det mange stor ørreter tett langs land. Det var uutholdelig spennende å kaste ut og se hva storfisken gjorde. Flere ganger svømte den bort til flua. Vurderte og stakk. Så rått og skuffende samtidig. Vi kastet og kastet. Avreise ble utsatt igjen og igjen. Jeg slengte på det jeg hadde av små mygg/klekkere (takk @Roaas). Og flere ganger slo fisken i flua.Men den satt aldri. Faktisk sto jeg å så på at fortommen forsvant under vann uten å koble at jeg burde stramme inn fordi det ikke hadde vært noe vak i tagningen. Så der lærte jeg det. 

Tilslutt fisket kompisen min opp en 250g ørret etter å ha sett den gå frem og tilbake og så byttet flue for hver passering i håp om at den ville ha. Den tok en palmer mygg 12 tilslutt. Ironisk nok siden alt vi så var størrelse 18 til mikroskopisk. 

Lærdommen er at jeg ikke liker tyngre snører. At jeg må lære meg mye mer om fiskens føde. Og at dette var en opplevelse for livet. Tviler på at jeg får se så mye fisk svømme fordi på nært hold noen gang igjen. Helt rått. 

IMG_0023.jpeg

IMG_0027.jpeg

IMG_0030.jpeg

65125186883__D5ACB84D-D11D-45C7-9CE8-6955313FD1DE.jpeg

IMG_0039.jpeg

Endret av Runar Dankel
La til video
  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er noen dager siden men det var en tur i et nydelig område hvor formiddagen sto for action og ettermiddagen sto for frustrasjon og hoderisting, da eitermauren svermet tett og fisken bare viste seg en gang eller to før den var borte. Vanskelig å fiske aktivt, og ga det egentlig ikke en helhjertet innsats.

Tidlig på formiddagen så var det litt spredt aktivitet og da var det greit å finne en og annen fisk som gikk en liten runde og plukket litt ymse. Fikk tilsammen 3, to på snaut/ca halvkiloen og en på 7-800g. Den ene av de minste så jeg komme fra en halvmeter borte og plukke flua og vende ned i dypet med den. Skikkelig artig skue!

IMG_20210824_111332.jpg

IMG_20210824_113813.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg vært meg en liten tur til et put&take vann for å øve på fluevalg, kroking og håving. Fisken satt etter kort tid. Fin ørret som helt klart var større enn de på 100g som jeg har fått før. Men tror du ikke den hoppet av rett før den skulle i håven. Fikk på en til, men den var raskt av etter 10sek. Og etter det ble jeg for utålmodig og fikk ikke noe mer på. 

Kan ikke huske sist jeg har vært så sint og frustrert, men allikevel så motivert. Kommer hjem sint som et lemmen, men neste morgen vil jeg ut igjen. Rare greier :)

  • Lik 2
  • Haha 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg satt og kikket gjennom noen bilder og da kom jeg på årets kanskje artigste hendelse fra tidligere på sommeren.

Jeg var ved et vann som ligger litt i le. Her er det ofte en eller to fisker som går tett på myrkanten og spiser mygg og litt smårusk. Så også på denne turen. Jeg smøg meg rolig omtrent 15m ut på ei skikkelig hengemyr, omtrent 10 m fra vannkanten. Men det bråkte nok litt mye så jeg ventet på at den skulle begynne å vake igjen.

Flere ganger hørte jeg et rolig plopp men greide ikke å se hvor fisken var. Klødde meg i hodet, pusset brillene og myste utover. Neeeii, ikke noe å se... plopp sa det igjen. Først når jeg egentlig har gitt opp, så kikker jeg meg litt rundt, så er det et nytt plopp og denne gangen ser jeg hvor den er! Den står i et hull i myra tre meter ved siden av meg.

Jeg har en maur på fortommen, og med 50cm snøre ute så får jeg vippet den oppi hullet i myra og etter kort tid så blir den hentet ned av ørreten i hullet. Fisken er sprek og det føles rimelig pussig å stå og kjøre fisk i et hull i myra. Til slutt blir den sliten og jeg får vippet den opp, løsnet kroken og returnert den til hullet den kom fra. Pussig, og veldig artig opplevelse!

IMG_20210803_141601.jpg

IMG_20210803_141537.jpg

IMG_20210803_141700.jpg

Endret av Truls
  • Lik 5
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vært en varm sommer!! Kom tilbake fra ferie i starten av august, var i skauen en tur men vannene var altfor varme.

Siden medio august har det vært to til tre turer i uka. Variable forhold og vanskelig å finne ørreten enkelte turer. Det har dog blitt bedre ettersom været har blitt kaldere, det er mer action i vannfilmen og ørreten har begynt å virke mer opportunistisk og gjør seg klar for vinteren. Selv om andelen bugs i lufta er mindre er det fortsatt bra med vak. 

Vært på flere to til tre timers turer og kort oppsummert har det vært daddy og maur på menyen i august, og nå stadig mer daddy-forhold. Det er en del mygg i lufta men opplever at ørreten ikke styrer unna en daddy uansett. Prøvd med mygg også men ikke vært det helt store. Når det var maur action så synes jeg forholdene hadde tilløp til provoserende. Det boblet i tjernet. Fisk overalt. Jeg serverte maur i de herligste størrelser men null butikk. Ettersom det har blitt kaldere har jeg fisket primært med daddy. Mer spesifikt minidaddy ala Stokkebekk. Også fisket litt med forskjellige foam-varianter. Hatt ganske mange takes, men slitt veldig med tilslagene, særlig på foam-fluene. Tror de blir for stive slik at når ørreten vaker på de så dytter de flua mer unna enn de klarer å bite over. 

I går var jeg ute igjen og hadde hele tre bomdrag. Ett par var fordi jeg fulgte med på andre vak og fikk ikke med meg at det vaket på min flue. Hadde en smule overtenning.. Men! Til slutt klaffet det for meg også. Så noen grisete vak i en liten bukt, men jeg var rundt 100m unna. Snek meg ganske så fort frem og kastet ut over kanten på myra så bare fortommen lå ute. Trodde jeg var for sent. Plutselig sprutet det ved flua, tilslaget satt og en vakker og sterk brunørret var en etterhvert i håven. Sykt nice og deilig for selvtilliten. Gode tider i skauen nå. 

Noen få videoer og bilder fra august og september.

IMG_20210909_195939.thumb.jpg.a40359a8d383eb62d7910d28c2ee3154.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som travel småbarnsfar må man klemme inn fiske der det går. Så jeg fikk meg en kombinert jogge og fisketur midt på dagen. Flott vær og fine forhold. I starten vaket det lite, men etter hvert så jeg at det vaket er hver gang vinden løyet og det ble nesten helt stille på vannet. I tillegg skiftet vinden så vannet jeg var ved ble delt i to. Og den ene halvdelen var hele tiden uten vind. Når vinden snudde var det bare å flytte seg. Flere ganger beitet fisken svært nært land. Og tre ganger tok den fluen min. Men klarte ikke å kroke om det så smalt. Er fasinerende hvor mange elementer som skal klaffe for å lande en fisk. Men du og du så spennende det var. 

 

IMG_0160.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På søndag fikk jeg meg en skikkelig tur. Ute hele dagen etter å ha invitert meg selv med på tur med @Truls, som også dro med @Terje Bendiksby

Flott tur med mengder av fisketips og røverhistorier. Akkurat sånn det skal være. Dessverre var det lite aktiv fisk, men da fikk jeg en leksjon i viktighet av å tålmodig gå og lete og fiske på det en ser. Det skal jeg ta med meg. 

Så takk for tur gutter!

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for hyggelig tur, ja 👍

Det er jo bare så typisk, når man skal ha med noen et sted så viser som regel ikke plassen seg fra sin beste side. På søndag var det tvert i mot, så dødt som jeg nesten aldri har sett det der oppe, selv om sesongavslutningen alltid er et antiklimaks der. Det ble litt som fryktet etter regn og væromslag. Du får ta med deg at tross blytunge forhold så hadde du en fisk på og fikk sett på en fin ørret som gikk steady og vaket. På et smått håpløst sted for å få kastet på den...

Men det var hyggelig, og masse fluefiskeprat i naturskjønne omgivelser, selv om alle de bra turene nå står og vipper mot å være fiskeskrøner forståelig nok... Heldigvis har jeg noen bilder som dokumentasjon på at det faktisk finnes fisk der. 

Du får henge deg på dit opp til våren igjen, så regner jeg med at fisken kommer også.

Alltid litt vemodig med sesongavslutning der oppe, men nå er det bare å pakke vekk treerstanga og finne frem #6 og fylle opp sjøørretboksen. Om et kapittel er ferdig, så åpnes det neste.

Bildene er fra turen før, og den var jo helt drøy fangstmessig selv om jeg ser det blir vanskelig å bli trodd etter søndagens tur ppcrazyeyes

IMG_20210914_171809.jpg

IMG_20210914_132204.jpg

IMG_20210914_132945.jpg

Endret av Truls
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var første gang i området jeg ikke var borte i fisk. Typisk når en skal vise fram et område. Det var en tur vi alle tre lærte mye av på årets siste tørrfluet ur. Nå blir det gjedde og sjøen som gjelder. Høststemning, speidende fiskere og fisken i ro på dypet og insekter som ble "skremt" av den kalde sørøsten. 

_BEN2575.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sesongen er fremdeles i full gang her jeg bor og nå har det vært noen lyspunkter siste uka med litt brukbart myggfiske i korte perioder. Klekker fine mygg i str 14-18, innimellom nok til at litt finere fisk kommer opp. Har fått naila kilos på buzzer og da er den haken på bucketlisten ok for i år.

buzzf2.jpg

septmygg1.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, sesongen er definitivt ikke over og vi er nå midt i Diptera perioden og vi snakker her om Høsthårmygg, både stor og liten utgave. Har også sett en annen lignende Diptera utgave som lever akvatisk(larve) i motsetning til hårmyggene, Disse popper opp fra grunne områder langs land og har gitt smygfisket en ny dimensjon. Selv i dag ettermiddag når det blåste godt fant jeg små grunne viker hvor det vaket godt, og ørreten lot seg ikke be to ganger.
Ikke gi dere nå selv om det kan være vanskelig å finne dager med lite vind da de første høststormene har ankommet landet. Som sagt ettermiddag og tidlig kveld er de beste tidene selv om tidlig morgen også kan gi resultater. 20210921_183008.thumb.jpg.80f2774aebad0d252133f160e6b6d386.jpg

Endret av knut
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gir meg ikke. Ny minitur i dag. Men jeg lurer på om det hviler en forbannelse over en eller annen del av fiskeutstyret mitt. En forbannelse som hindrer meg i å få fisk på land. La meg utdype. 
Fikk fisk på kroken i dag. Liten sak. Men plutselig ble den tyngre og rar i «draget». Da jeg får den nærmere meg så ser jeg at en liten gjedde har kastet seg over min fisk. Frekkas! Og selvfølgelig klarer den å riste kroken ut av fisken jeg hadde kroket. Ingen tvil om hvem som er den bedre predatorer. 

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt og se at det fiskes, og fanges bra fortsatt. Skulle gjerne holdt på enda en stund for min del men her i området jeg fisker så er det fredet fra lørdag 25/9 og da hjelper det lite hva lysten tilsier. 

Har vært store sverminger her lenge og et heftig fiske på steady vakende fisk av bra størrelse, som ofte har gått helt inne i kantene og mesket seg. Det er smygfiske på sitt ypperste. Rett og slett dritgøy. Med en dårlig siste tur, ellers har det vært over all forventning. Skulle gjerne hatt en siste tur... men lever lenge på turene før. En av de så heftig at flua ble tygget i filler ;D

 

IMG_20210914_151303.jpg

IMG_20210914_151237.jpg

IMG_20210908_135545.jpg

IMG_20210908_124941.jpg

Endret av Truls
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...