Gå til innhold

Stillevannsfiske 2021


Eirik Rusten

Anbefalte innlegg

STORY TIME!

Sesongen lever enda. For å komme til dette må jeg få si at jeg har nok en gang i denne nydelige og sære aktiviteten som fluefisket faktisk er, lært noe nytt. 

Jeg dropper forrett og hovedrett, og drar rett til desserten. Det jeg lærte denne gangen var noe som lenge har vært en dypt nedgravd og undertrykket kunnskap; Været trenger ikke være en hindring. Det er bare alltid så lett å skylde på været. "Nei, har ikke vært å fisket denne uken, det har blåst så meget" eller "Nææ, du veit, alt over 4-5 m/s er ikke noe for meg ". Det er kun enkle og dumme unnskyldninger jeg forteller meg selv utelukkende fordi jeg synes det er litt kjedelig å fiske når forholdene ikke er "prima". Akkurat som jeg ikke har nok tid å avse , som også er rent oppspinn. 

Hadde vært premium være foruten mye vind hele dagen. Typ 5-7 m/s og kanskje mer i kastene. Jeg skulle egentlig bare på tur med en av hundene, tok tilfeldigvis bilen til dama og dro mot en plass jeg har vært mange ganger før. Intensjonen var ikke fisketur, men når jeg kjørte bortover veien så tenkte jeg brått på at fiskeutstyret lå i denne bilen fra før. Satte nesa mot ett vann jeg har vært mange ganger før, været virket ganske bra. Tasset til vannet i ett bedagelig tempo siden jeg ikke hadde det spesielt travelt. Kom frem og vannet så egentlig grisebra ut. Ett lite vindbelte lå over deler av vannet som ga små strekker med blikkstille vann. Jeg ble stående å beskue vannet men ble raskt avbrutt av ett vak. Jeg rigget stang og observerte større mengder med Bibio i lufta (IKKE MARCI) og fant frem en ganske lettdresset svart CDC-mygg i strl 18 som jeg tenkte kunne gjøre susen.  

Det begynte å blåse ganske mye på den siden av vannet jeg først hadde stilt meg på, så jeg beveget meg rolig videre for å se langs kantene om det var noe action, litt fordi at time is of the essence denne dagen. Setter meg ned på ett sted der jeg har sett fisk vake siden jeg kom til vannet. Jeg får knapt satt meg ned før det vaker ganske aktivt i en liten bukt rett ved meg. Jeg kaster ut flua, ca 10-15m, og lar flua ligge. Null action etter fem min. Plutselig hopper det en veldig pen fisk ca 15m lenger bort. Klin umulig å estimere størrelse mellom 500g og kiloen syntes jeg. Jeg prøver å se hvilken vei den vaker videre mens jeg lar flua ligge. Spenningen er katastrofal. Tapte sikkert noen måneder av livet og ett par cm i hårfeste i rent stress. Det fortsetter å vake lengre vekk fra meg og jeg bestemmer meg for å flytte meg slik at jeg kanskje kan nå den lengre bort langs kanten. Smyger meg som bare det og avanserer ca 50m. Setter meg ned på nytt. Nå vaker det brått rett til høyre for meg, vi snakker kanskje 7-8m. Det vaker veldig forsiktig. Skulle jeg estimert størrelse på fisk ifht tidligere erfaringer på slike vak hadde jeg gjettet 200g.
Det er tett vegetasjon og jeg må ta ett backhand-kast som først går til helvete og deretter bra. Flua lander pent i området jeg så vak og jeg er nå i høyspenn. De vakene jeg så tidligere har begynt igjen like ved der jeg først satt meg ned og dette tar litt fokus, som det alltid gjør... Jeg vender blikket tilbake til flua og akkurat når jeg snur hodet forsvinner flua. Tilslaget er perfekt. Og jeg merker at dette ikke er en fisk på 200g. Den er sterk. Jobber livet av meg for å ikke surre fast løs flueline mens jeg holder stram line. Jeg kjører den hardt og etter kort tid, noen minutter, så er den i håven. Det er ny pers, og det som trolig er min vakreste ørret på tørrflue så langt. Den er på rett i overkant av 800g. Jeg må dobbeltkontrollere håven så fort jeg får anledning, for jeg trodde den var større. Uansett, jeg fotograferer og er smått overrasket at jeg egentlig ikke skulle fiske denne dagen, fordi været var "dårlig". Moralen er; Været er ikke alltid en hindring og det kan overraske når du minst venter det. 

 

IMG_20210923_173047.thumb.jpg.95a6dac5bb1b24647748b9d77c12cb2f.jpg

Endret av Roaas
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grattis med vakker fisk, @Roaas!

Moralen er vel at vi må fiske når vi har mulighet til å fiske. Livet er kort, jeg tenker jeg personlig ikke har mye mer enn 2000 fisketurer å gjøre på, og det må jeg innrømme gjør meg litt stressa. Ut og fisk!

Endret av RolvS
  • Lik 1
  • Haha 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det @Truls! Dette er ett vann som hvermannsen ikke tror huser noe særlig fisk, så med litt flaks får denne leve lenge og kanskje blir den stor og får gitt genene videre. Det er lov å håpe.

Du har veldig rett @RolvS. Det er nok det som er moralen her. Man må ut de dagene man har anledning og hvis man er ute hyppig nok så vil man øke sjansen for å treffe på forhold man ikke var klar over ga aktivitet. Bare å komme seg ut. 2000 turer jo faktisk ikke sååå mange når man tenker seg om.... 

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal jammen si man har flyt når to slike lar seg fange på bursdagen sin. Den største'n der må da være noe av det penere jeg har fått med tanke på proporsjoner og farge. Sinna var den au og stakk 30m utover vannet etter den slurpa i seg mauren min på 6-7m hold. Kom subbende's langs land og vaka en gang og jeg så retningen, la ut flua og venta i 10 sek før den kom i det nydeligste head & tailvaket. Makan!

250973-2.jpg

290973.jpg

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdatering til forrige innlegg. Jeg sa jeg skulle få kontrollveid håven ved anledning. Det har jeg nå fått gjort. Det er ett avvik på utrolig 220g. Så den ørreten jeg fikk i forrige innlegg var faktisk kiloen. Det er ganske drøyt og ikke minst en suverent ny pers. Sabla moro!!

Legger ved en video som bevis, mest for min egen del egentlig. 

 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For det første er jo ikke det forholdstallet der konstant - det et en funksjon fra vekt-til-avvik og avviket er jo mye mindre for lavere vekt. For det andre var den hoven du la sennepen din i tørr - hvor mye veier nettet vått relativt til tørt? Null diff er det ikke. For det tredje er 400g byggrøt i all hovedsak luft, så den teller ikke. For det fjerde spiser de færreste nok sennep til at det får utslag på vekta! 😛

(skjønner j må kontrollere mclean-håven min jeg og, @Roaas!)

  • Lik 1
  • Haha 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

52 minutes ago, Runar Dankel said:

? Den skjønte jeg ikke. 
Jeg er skikkelig fornøyd. Ikke fått ørret før nå på tørt. Så nå kan sesongen avsluttes. 

Bare måten du holdt den på så regnet jeg med at den bøtet med livet. Selvsagt skal du være fornøyd!! Den der er betraktelig større enn den første jeg fikk på tørt. Gratulerer!! Nå går det bare oppover, det er en nydelig kneik å komme over! 

Endret av Roaas
Jeg trodde du hadde fått ørret på tørt allerede, beklager..
Lenke til kommentar
Del på andre sider

*Kremt*

Kjære fluefiskere. 

I dag er en stor dag. En dag jeg har ventet lenge på. En dag det ligger mange timer med lesing, youtube, vimeo, trening og studier bak. Mange timer med kasting i hagen og mange timer på tur uten hell. 

Stikk i strid med dagens værmelding ble det glimrende forhold på vannet jeg oppsøkte. Tålmodig gikk jeg og speidet rundt vannet. Fant vakende fisk, helt selv. Valgte flue, helt selv. Kastet godt nok og var tålmodig nok til at fisken tok fluen min. Rolig, men bestemt løftet jeg stanga. Fikk kroket. Sveivet inn og fikk lirket fisken i håven. Og i det fangsten var et faktum hjallet det et rungende "JAAAAAAA!" utover vannet. Så høyt at hunden kom løpende, livredd for at eieren hadde gått fra vettet. Tror ikke den ble noe klokere av det gigantiske gliset mitt over å ha fått en 200g ørret (i følge vekta på håven) på tørt. 

Så takk til alle dere på forumet her som har svart på alle mine spørsmål, uavhengig av kvalitet. Som har postet inspirerende bilder og fortalt om deres turer. Som har delt av kunnskapen sin og erfaringene sine. Takk til @Roaas som bandt flua jeg fikk fisk på. Og særlig takk til @Terje Bendiksby og @Truls som viste meg hvordan praktisk fiske ser ut, 

Gleder meg sykt mye til våren og ny sesong :)

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Roaas skrev (5 timer siden):

Bare måten du holdt den på så regnet jeg med at den bøtet med livet. Selvsagt skal du være fornøyd!! Den der er betraktelig større enn den første jeg fikk på tørt. Gratulerer!! Nå går det bare oppover, det er en nydelig kneik å komme over! 

Ja. Jeg måtte jo spise den første fisken jeg fikk på tørt, så du har helt rett. Den ble knertet. Men siden hadde fått det for meg at jeg skulle lage filetter så ble det ingen fisk igjen å spise 😮

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

RolvS skrev (10 timer siden):

Bare å krysse av Søndag 24. April i kalenderen! 

Det er en måned for tidlig for områdene mine...  i april blir det presisjonskasting i pilkehull om man oppsøker stille vann her 🥶

Heldigvis er både gjedde og sjøørret i farten lenge før

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Måtte ut en tur og teste flaksen. Fant to vakende fisk, til tross for mye vind. Og klarte faktisk å få begge på land. Denne gangen praktiserte jeg c&r. Så ut til at det gikk bra med begge, som svømte raskt bort. Er helt sykt gøy å få fisk på land. Så det gjorde ingen ting at de var rundt 100g begge to. Nå begynner også valpen å skjønne dette med fisking. For når det vaker kommer han for å ta en blund på sekken mens jeg forsøker å fange fisken. 

 

 

IMG_0224.jpeg

IMG_0223.jpeg

IMG_0228.jpeg

Endret av Runar Dankel
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sesongen er absolutt ikke over karer! Jeg var ute for noen dager siden, og til tross for kilent vær med en del vind og veldig få vak så klarte jeg å finne noen luringer. Først gikk jeg til ett område av vannet som har gitt uttelling før, så ingen store vak men noen små vakringer like ved torvkanten. Kastet ut en daddy og den forsvant raskt i ett hardt take. Jeg gjorde tilslag, fisken gikk klar av vannet og slapp. Dro inn lina og var litt paff. Ser brått at det vaker rundt ti meter lenger bort. Presenterer en daddy der også som etter kort tid forsvinner i ett pent vak. Tilslaget sitter og jeg kan lande en pen og lubben høstfisk på 550g. 

Skal ut igjen i dag for å prøve lykken. God høst folkens!

 

Endret av Roaas
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...