Gå til innhold

Sølvkrokens uttalelse om Rena


Anbefalte innlegg

Vet ikke om dere har sett NRK-TV i kveld. Det blir en selger fra Sølvkroken (Harald Kvithyll) intervjuet om maksmål i Renaelva, som han slakter og sier noe i retning av at disse reglene bare gagner "fluefiskere som tror de kan fiske, som bare bruker stenger mellom 5000 og 10000 kroner osv." Fullstendig kunnskapsløst. Jeg synes dette i beste fall er en pussig taktikk som representant for et utstyrsfirma. Å la Sølvkroken bli tatt til inntekt for noen få slukfiskere som ikke har lært å dele med andre, kan da umulig gagne firmaet?

Det er lenge siden jeg kjøpte en Sølvkroken Spesial sist, og nå jeg ganske sikker på at det blir leeenge til neste gang.

PS. Det ganske ikke så rart at staben forfekter et slikt syn, når det fronter konkurranser om størst mulig dau fisk..

http://www.solvkroken.no/ontime_forside.asp?lang=no

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, med slagord som "selvfanget fisk, minner du kan spise" kom det vel ikke akkurat som noe sjokk. Ikke at dette er så graverende, (da tenker jeg på slagordet, ikke innslaget) men man kunne vel kanskje ha fokusert noe på forvaltning og moderasjon. Så kan kansje alle som fisker nyte gleden av selvfagnet fisk i ny og ne.... ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det morsomme med det er jo at sølvkroken eies av nordic outdoor og er søsterselskap med Guidline AB, så "firmaet" hans ironisk nok er vel strengt tatt  med å forsyne alle disse utstyrsfreakene med de fæle dyre stengene..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så innslaget på NRK isted og er ganske sjokkert. Ensidig og uten bakkekontakt. Vanlig folkeskikk er jo å la begge "sider" i en slik konflikt, uttale seg. Hva Sølvkroken tenker med er jeg også ganske usikker på.

 

Nei dette var spikeren i kista for min slukkarriere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henning

Eg liker ikke å snakke stygt om folk. Og dømmer skjelden folk på et tidlig tidspumkt. MEN Eg skjønner ikke at folk kan tenke sånn som dette, og at de ikke klarer å se det positive i det? Og at de ikke skjønner at vist 100 fiskere tar med seg 2 kilosfisker så er det 2 00 mindre i elva :( kjenner at det irriterer meg fordi om eg ikke har noe med elva å gjøre ( fordi om eg skal fiske der fra 22 juni til 1 Juli :) )

jaja...Dere får krige på der borte...berre det er fred der nå eg kommer :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva gjør man med sånt da? jesus.. Han var i hvertfall tydelig irritert! veldig flåsete kommentar.. Hadde vært artig å hatt 2 like elver og latt han få kultivere den ene, og fluefiskere den andre (dagens rena). Skal banne på at mannen hadde blitt lang i maska når elva hans var "død"!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kvithyll er mataukfisker deluxe. På omslaget til Sølvkroken for mange år tilbake var det et bilde fra et lite vann rundt Rørostraktene hvor de stolt viste frem an fangst på rundt 10-20 ørreter (minst!) i 8hg klassen. Jeg gjentar: et LITE vann rundt Rørostraktene. Foto: Harald Kvithyll.

 

Jeg får for ordens skyld legge til at Kvithyll er en særdeles hyggelig kar, selv om vi er uenige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var for noen år siden og fisket i BigHorn River i Montana, og hadde det ikke vært nokill der, så ville garantert elva snart gått tom. Mye folk, og mye fisk, og det henger selvsagt sammen med at det var forbudt å ta opp fisk innenfor gitte merker i elva. At endel av fisken får skader av slikt er en ekkel bieffekt, men at antall fiskere og uttaket av fisk henger sammen er jo ikke til å komme forbi. Med et økende antall fiskere, er jeg redd dette er veien å gå i hardt presssede elver, dersom vi i fremtiden skal oppleve godt fiske.

 

Forøvrig kan jeg bekrefte at prisnivået på stenger ikke er sammenfallende med antall fisk man får... he he

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig synd at diskusjonen har tatt en slik vending.

Har sendt mail til Sølvkroken og bedt om at de kommer med en mer nyansert vinkling angående Renaelva.

 

Oppfordrer alle til å gjøre det samme!

Vet ikke om det hjelper, men en må prøve!

 

Mailadressen er denne:

 

solvkroken@solvkroken.no

 

Hans - Jørgen

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det morsomme med det er jo at sølvkroken eies av nordic outdoor og er søsterselskap med Guidline AB, så "firmaet" hans ironisk nok er vel strengt tatt  med å forsyne alle disse utstyrsfreakene med de fæle dyre stengene..

Nordic Outdoor og Sølvkroken eies av Nordic Outdoor Holding. Guideline AB er datterselskapet til Nordic Outdoor. Bare for å ha det på rett plass.

 

At det går ann å komme med slike uttalelser som mr. Kvithyll gjør der!! Nå burde kreftene som har fått til den nye ordningen kjenne sin besøkelsestid og komme seg i media asap. Synd at det som har kommet fram i media er så ensporet negativt. Det er skrevet mye bra her som burde vært i Østlendingen og Østnytt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg veit bare en ting, og det er at det ikke står bra til med harr og ørettstammene i Søndre Rena!

Dette er det egentlig veldig mange som er enige om av de som har fiska der mye lenger enn meg......også forskere, blandt annet de som nå har gitt opp settefisken som en erstatning for tapte gytegrunner og oppvektområder i forbindelse med forsvar, kraftutbygging og effektkjøring, pluss tap av villfisk til gjeddekjefter og sportsfisker enten det er med familier eller ikke!

 

Alvorlige tap i fiskestammene, altså de to som Søndre Rena er viden kjent og elska for, er for stort i forhold til hva som faktisk har vert å rutte med, og fangstbegrensningene har blitt innført for å stoppe den negative utviklinga av dette.............ingen vil da at det skal fiskes bortimot tomt eller til fiskestammen er så skada at den kansje aldri kommer seg igjen før vi begrenser oss nok?

 

Eller er det slik vi skal holde pampene borte fra elva........ved fortsatt å tyne ut siste rest før noen andre tar det...?

 

Er ikke heller to sterke fiskestammer av harr og ørett i absolutt alle størrelser og aldersklasser med maksimalt antall av stor fin gytefisk som sikrer framtia til seg sjøl og oss som er så glade i nettopp denna elva og for framtia til både oss og de barna som er i de barnefamiliene det beste for alle......en vill og bærekraftig stamme av både harr og ørett?

Er det barn og unge vi er redd ikke skal forstå at måtehold er lurt?

En annen sak som ikke kommer fram er at disse fangstbegrensningene siden, når fiskestammene VIRKELIG har tatt seg opp kan lempes på, og det reelle overskuddet kan høstes uten fare for kolaps!

 

Så mye som elva og fiskestammene har måttet slite med og kommer til å måtte slite med av alt det regulant og forsvar har finni på og kan finne på me'a, pluss våre egne utilstrekkelige begrensninger........ja så fortjener denne vidundelige elvebiotopen alt vi kan gjøra av godt!

 

De som har vært framme i pressen så langt etter møtet i Åmot kulturhus har uttrykt seg med dårlig kjenskap til problemene elva sliter med.....og ikke så reint lite klossethet!

Videre har andre med inntresser som overstiger det elva har å gi fortsatt å presse på slik det alltid har blitt gjort i Søndre Rena, med kansje kortsiktig og litt egoistisk syn om hva døm sjøl går glipp av framfor et felles måtehold som faktisk gjelder alle på lik linje uansett redskap, alder eller kjønn........og størrelsen på lommebok!

Unntaket er fluesona, som etter mi mening har ødelagt mye for den klokkereine ideologien.

 

At barnefamilien blir trekkt fram som taperne av de nye reglene, og at dette blir gjort av fluefiske-pamper som vil prise ut lokalbefolkningen er et helt feil og taktisk vrangfakta tatt ut av mataukerens enkle filosofi om at så lenge det er fisk å få, så er det nok fisk å høste!

Mange av disse er dyktige fiskere som veit vel å utnytte det som er igjen av elvas egentlig sparsomme resursjer med rett redskap på rett plass til riktig tid.

Ikkeno gæli i det hele tatt sett ut fra rene fiske og fangstkunnskaper, men helt feil og ødeleggende i forhold til tilstanden elvas i detta tilfellet hovedresurs faktisk består av!

Et vanlig resonemang er blandt annet at elva og fiskestammen har tapt seg stort, og at gleden derved blir borte mest på grunn av nye regler om fangstbegrensning som kommer for å dempe første delen av resonemanget.

Hvordan er det mulig....?

 

Et annet er argument fra motstanderne av de nye rergla er forslaget om å stenge elva er det som sannsynligvis må følge etter de regla som er satt nå ikke hjælper, men det som glømmes i argumentasjonen her er hvilket resultat begge disse to løsningene faktisk fører fram til.........og det er det samme, mer rikholdige og sterke fiskestammer av harr og ørett........altså de samme farene som alle er så redd skal skje hvis elva blir virkelig sunn og god!

Ja bortsett fra at vi får lov å bruke elva i mellomtia med de regla som er i dag da!

 

Er vi redd for å miste elva til krøsuser med mer penger enn fellestanke, så er det en kamp for seg den dagen det eventuelt kommer!

Det samme gjelder kampen mot regulant, forsvar og alt annet som både er og måtte komme!

Bare tanken på hvor mye vi kunne utretta i samla kamp mot alle trusler mot elva, fiskestammene og egne felles goder som brukere av elva m/m når jeg ser hvordan vi sjøl istedet for å forskynde prosessene ved å dra ilag, heller motarbeider det fordi døm sjøl må vise et måtehold som døm faktisk ofte er med på og begrunne......ja det gjør meg forvirra, for å si det mildt!

 

Innen feks elgforvaltninga har døm skjønt det lenge at uttaket må begrenses over hele linja sett med størrelsen på alle individa i hele stammen!

At også her storoksen og storkolla har blitt sett på som gjevest både statusmessig og reint kjøttmengde-messig er jo ikke så rart kansje, men det ble forstått rimelig fort at det ville være ei katastrofe å skyte ned den beste arvemassa!

At det innen fisk er rimelig likedan er hevet over tvil.

Den store hunnfisken/hannfisken gir mest og størst rogn som blir til størst, sterkest og mest yngel, som igjen en vakker dag blir til størst og sterkest gytefisk så hele greia kan begynne på nytt igjen i en evig runddans som vil glede generasjoner som kommer.....i en evig runddans det også!

Enigheta om detta er stor, det er bare uenigheta om hva vi faktisk har å rutte med som skiller!

At noe av motorikken i det som har gjordt elgstammen mindre i størrelse pr individ gjør seg gjeldende hos fritidsfiskeren også er ivertfall for min del sikkert sjøl om det finnes storørett/storharr.....og storokser igjen enda.

Men det er jo det som er det viktige, og bremse opp den nedadgående kurva før den treffer et punkt som kansje aldri lar seg snu!

Er ikke det også i vår intresse å ha en kraftfull og levedyktig storfiskstamme av både harr og ørett som helt av seg sjøl drar fram det beste slik som døm er så flinke til hvis døm ikke blir motarbeida for mye?

"Det skjer ikke at havet blir tomt for torsk", sa døm oppi Lofoten i gamle dager!

Og hva skjer i dag,.......jo nå spår enkelte at torsken er så på retur at stammen er trua.........og detta er i havet!

Alle veit innerst inne at vi må begrense oss, uansett hva vi fisker med eller hva det ellers gjelder...........vi må jo det, eller så tar ting slutt, kansje for alltid!

 

Jeg er tydeligvis en av disse pampene som ønsker å prise ut andre grunnet min tjukke lommebok og ingen tanke om lokalbefolkning og barnefamilier i tankene........for jeg er jo en av disse som har skrevet mye om ei nyere og mer framtidsretta forvaltning og ønska nye regler bla om å beskytte den utrolig viktige produksjonsfisken i elva et ekstra værn som sikrer framtia til oss alle.....både fisken, oss og barna som kommer etter oss til ei elv som bærer et virkelig overskudd som det kan høstes ifra!

 

At jeg skulle ønska meg ei litt tjukkere lommebok, ja det er helt sikkert.....faktisk like sikkert som at jeg og flere av døm andre jeg kjenner er de første som blir prisa ut hvis pampene slipper til!

Å bli sammenligna med en slags fluefiskeadel som vil fordrive noen som helst som er glad i det samme som meg, er en hån og en voldsom provokasjon!

At denne provokasjonen kommer fra folk som ikke virker som om døm er villige til å ofre noe som helst er dobbelt bitter da det er nettopp fellestanken som har vært drivkrafta til både meg og flere som har brukt seg sjøl til siste rest i å ta vare på naturarva for nettopp fellestanken og framtia!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Angående mail til Sølvkroken.

 

Fikk raskt svar på mail til Sølvkroken, men de aktet ikke å nyansere sitt syn på hva de mente om uttalelser på NRK-Østnytt angående Renaelva.....

Kanskje de gjør det hvis flere sender mail!

 

Hans - Jørgen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Angående mail til Sølvkroken.

 

Fikk raskt svar på mail til Sølvkroken, men de aktet ikke å nyansere sitt syn på hva de mente om uttalelser på NRK-Østnytt angående Renaelva.....

Kanskje de gjør det hvis flere sender mail!

 

Hans - Jørgen

 

Nesten så jeg får en følelse av at Sølvkroken bevisst velger en strategi som går på å sette slukfiskere opp mot fluefiskere. Hvis dere tar en titt i produktkatalogen til Sølvkroken nå, så har de kuttet ut alt av fluefiskeutstyr (de forhandlet jo Hardy tidligere). Dette kom sikkert som en naturlig konsekvens av å være "søsterselskap" eller hva det nå blir, til Nordic Outdoor. Jeg tror nå Sølvkroken taper på dette i lengden, det kan da umulig være noen god markedsstrategi å hetse andre fiskere på den måten?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Strenkt tatt så har vel ikke Kvithyll uttalt at ikke fluefiskerene skal være det, men heller at elva bør tilgjengelig for alle.

Synest at hele denne debatten begynner å bli litt usakelig. Er vel heller viktig å få en enighet som alle vil vær tilfreds meg og som er det best for elva.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

for erlighetens skyld må jeg si at jeg ikke har sett Sølvkrokfyrens uttalelse , men jeg syntes nå det er veldig trist at enkelte

kommer med veldig usaklige uttalelser.

Spesielt når jeg vet at dem som i laaaang tid har jobbet for å få dette på plass vil kun en ting .

Å det er å bevare elva på best mulig måte . dette er jo noe alle vi kunne nyte godt av å ikke minst de kommende generasjoner.

Vi får til stadighet høre : alt var mye bedre før i tida. Kanskje denne gang kan vi si til vår kommende generasjoner at elva har aldri vært så bra som nå!

så det at det går utover familier mener jeg er veldig feil , det vil tjene de oppvåksende barn. å gi dem den gavepakken at de kan få overta ei god å fiskerik elv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Påskenøtteknekker

Hei Ole Erik!

Hvor har du, Sølvkrokens representant eller andre fått det fra at elva ikke er åpen for alle? I nitti prosent av elvestrekningen er det lovlig å fiske med rapala, sølvkroken spesial ???, mark og spinner. Og siden det i første rekke er jeg som har frontet disse nye fiskereglene utad, ta deg i redelighetens navn tid til å lese denne, det er en artikkel jeg sendte til Glommaguiden i fjor, som en reaksjon på fluefiskesonen. Jeg ber alle legge spesielt godt merke til den siste setningen:

 

"Til mark- og slukfiskerne i Renaelva

 

 

Når det gjelder rekrutteringen av nye generasjoner sportsfiskere er markfiske, slukfiske og pilking inngangsporten til den lidenskapen vi selv føler for vårt fiske. Det var vel slik vi alle startet vår ferd som stangsvingere, der håpet om spenning og fangst hele tiden har vært den største drivkraften. Kameratskap med felles forventninger, og naturens balsam for sjelen er noen av de ingrediensene som får vinteren til å føles utholdelig, og gjør mange av oss i stand til å takle brorparten av de bratte motbakkene som så ofte dukker opp når en minst forventer det. Disse gledene vil følge de fleste av oss hele vårt oppegående liv, og kanskje som vemodsfylte,  gode minner den dagen fiskestanga blir lagt på hylla for godt.

 

 

 

 

 

De siste årene har antall fluefiskere økt i antall. Jeg husker mine første turer til Renaelva der jeg kun hadde med meg fluestanga. Dette var på 80-tallet, og man kan trygt si at fluefiskerne i elva var i mindretall. Ikke kunne jeg navnet på fluene som klekka, kastinga førte til uttallige timer med klatring i busker og trær for å redde den dyrekjøpte flua, og fortommene mine ble fort alt for korte. Noen ganger var jeg nok på nippet til å gi opp hele fluefiskinga. Jeg husker at en kamerat og jeg hadde fiska i en ganske grunn glattstrøm i flere timer. Vi fikk riktignok noen småharr, men større fisk sto utenfor vår rekkevidde. Der vi sto i våre vadestøvler og med svært begrenset kasteteknikk, tror jeg nesten at jeg var i ferd med å resignere. Da kom det en svensk fluefisker gående. Han spurte om vi hadde fått fisk, noe vi avviste siden de harrpinnene vi hadde klart å lure knapt var noe å vise katta når vi kom hjem. Han oppdaget raskt de flotte vakene som hadde frustrert oss så mye, og spurte hvorfor vi ikke prøvde oss på de flotte harrene. Nei, det var ikke så farlig for oss, han måtte bare fiske på dem, vi var egentlig ferdige med å fiske for dagen, vi! Svensken, i flotte neoprenbukser, vada forsiktig ut i elva, begynte å luftkaste mens han stadig slapp ut mer snøre. Kommet kanskje femten meter ut i strømmen presenterte han tørrflua si feiende flott for en vakende fisk tjue meter lenger ut. Flua ble borte i et forsiktig vak, svensken ga tilslag, og snart lå en kilosharr og sprellet i håven. Da snudde kameraten min seg mot meg, og sa: ”Hva faen er det vi gjør feil?”

 

 

 

 

 

Nå mange år senere, har tanken slått meg; hva hadde skjedd hvis denne svenske fluefiskeren hadde tatt motet fra meg? Forhåpentligvis hadde jeg fortsatt dratt land og strand rundt med haspelstanga mi. Sannsynligvis hadde ergrelsen over at jeg hadde måttet gi opp noe som jeg hadde vært fast bestemt på å lære meg fortsatt sittet i bakhodet. Det er ofte lettere sagt enn gjort å legge de tapte slag bak seg. På meg virker det overveiende sannsynlig at min reaksjon på egen utilstrekkelighet ville ført til aggressive reaksjoner overfor alle som argumenterte for hvilke fantastiske gleder fluefisket ga dem. Min reaksjon på fluefiskere som ville prøve å overbevise meg om at deres måte å fiske på var mer edel og flott enn min måte å drive slukfiske i Renaelva på, kan nok de fleste av dere som har lest mine innlegg gjette korrekt på. Og samme hvor mye jeg vrenger hjernen  kommer jeg aldri til en annen konklusjon enn denne: Jeg ville vært i min fulle rett til å reagere. Og like sikker er jeg på at de som aldri har fisket med annet enn mark eller sluk fordi dette er den måten å fiske på som tiltaler dem, også er i sin fulle rett til å reagere på slike holdninger. Hvor mange nedlatende fluefiskere som trengs for å kunne utøve en holdning som virker sårende på de som ikke er fluefiskere, vet jeg ikke. Hadde det kun vært én fluefisker i hele Renaelva i løpet av de siste ti årene, kunne han ha sagt så mye negativt han ville om agn- og slukfiskere. Hans meninger ville knapt vært merkbare siden han var en ensom svale. Han hadde nok heller vært litt av en kuriositet, som mange smilende ville trukket på skuldrene av.

 

Nå som fluefiskerne har blitt i flertall langs Renaelva, kan det hende at dette pålegger oss som utøver denne, etter vår mening flotte sporten, et større ansvar overfor de som av forskjellige årsaker – mer enn gode nok uten forklaringer – ikke bruker fluestang under utøvelsen av sin lidenskap for fiske. Nå er ikke dette ment som kritikk av gjeldende forvaltning, heller som en mager trøst for alle de som føler at deres meninger er tilsidesatt og vist lite hensyn. Jeg vet om mange fluefiskere som deler mine meninger om dette. Jeg vet også om noen som ikke har noe i mot agn- eller slukfiskere, men som føler at det er for sterke motsetninger i synet på forvaltning og hensyntagen til andre fiskere. Det finnes skrekkeksempler fra begge leire. Det kan imidlertid tenkes – dette er selvfølgelig bare mine egne tanker – at vi i fremtiden vil være avhengige av hverandre for å kunne ha muligheten til fortsatt utøvelse av sportsfiske. Jeg skal ikke komme inn på årsakene til disse tankene, bare på mitt sedvanlige vis poengtere at jeg kan se mange svarte skyer tårne seg opp i horisonten for de neste generasjoner sportsfiskere. Derfor er det mitt ønske for fremtiden at de forskjellige måtene å utøve vår lidenskap på blir likestilt. Dette forutsetter imidlertid at vi alle har respekt for hverandre. De mest provoserende handlinger og utsagn fra begge leire bør tones ned etter beste evne. Så håper jeg at vi i fremtiden bruker mer energi på å ta vare på bestandene av fisk enn vi bruker på å ta knekken på hverandre. Jeg lover å skjerpe meg så godt jeg kan.

 

Jostein Berg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Strenkt tatt så har vel ikke Kvithyll uttalt at ikke fluefiskerene skal være det, men heller at elva bør tilgjengelig for alle.

Synest at hele denne debatten begynner å bli litt usakelig. Er vel heller viktig å få en enighet som alle vil vær tilfreds meg og som er det best for elva.

 

 

Jeg så også intervjuet, og er enig i at de uttalelsen som kom ikke vr direkte heldig formulert.. Det vi ikke vet er om dette er hele intervjuet, eller om det er "klippet" for å få fram et poeng.  Kunne jo vært kjekt å vite hva han egentlig mener i et utfyllende svar, noe som kan være kommer dersom mail er sendt til Sølvkoken.

 

Morten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

han fra sølvkroken var vel antaglig bare en "uheldig selger" som var innom sport1 butikken, og kanskje ikke var klar over at han ble presentert som representant for Sølvkroken på tv, tipper han svarte som privatperson i denne reportasjen..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...