Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Kult å se at folk får fisk! Nå er jeg ganske så fersk i fluefiske game, men sliter med å finne fisk nå på vintern. Hva er det dere ser etter av plasser og forhold?

 

Plasser: Gjerne brakkvannspoll (blanding av salt- og ferskvann) i form av en vik hvor det er tilsig fra en bekk eller flere. Tok en fin SØ sist søndag i en slik vik her i Kristiansand. Tok den på Hoover Shrimp med Guideline Coastal Slow Intermediate, så reken legger seg ca 30 - 50 cm under vannskorpen. Lyse dager: Lyse imitasjoner. Mørke dager: Mørke imitasjon (skaper gode silhuetter). 

Er greit om det ikke blåser mer enn at du får ut snøret. Ja, og så bør det være isfritt...  ;)

Hastighet på inntrekk bør varieres. Søndagsørreten slo til på sakte inntrekk.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På vinteren er det ofte mye tid som går med på å finne fisk. Rett sted og til rett tid er avgjørende.

Virker om fisken tar i perioder, og er man ikke der når det skjer, så misser man...

Overganger mellom forskjellige biotoper liker jeg godt.

Overgang mellom grunt og dypere vann, og overgang mellom sandbunn, og mer varierte forhold (tang/skjær/steiner),

overgang mellom strømmende/opprørt vann og roligere vann, og overgang mellom salt og brakkere vann er steder jeg fisker litt ekstra grundig over for å nevne noe.

Som andre har nevnt, så er det lurt å variere innrekket. Har fått fisk som har tatt etter 8 sek pause. Andre ganger så er det bånn pinne som gjelder - selv i iskaldt vann!

Rykkvis, varierende og helt jevne inntrekk. Prøv det meste. 

Brakkvannspoller kan også holde fin fisk, men får man flere slanke fisk eller mye småfisk et sted, så bytt plass. Disse fortjener å spise seg opp i fred.

Det gjelder enten man treffer på de i brakkvann eller i ramsalt miljø.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tips! Må nok ut en tur lørdag eller søndag. Får finkjemme alle bukter/odder/sund/skjær/holmer som er ikke er for vanskelig å komme seg til med offentlig transport fra oslo sentrum. Prøver dere å prioritere fralandsvind nå som vannet er iskaldt?

 

Legger ikke voldsomt vekt på det, men prioriterer det om motvinden er for hard...

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Ble en liten tur i dag. Var egentlig i tvil om jeg skulle ta meg bryet med å dra, men har noen nybygde stenger, noen nye fluer osv så ble det til at jeg tok turen.

Var tøffe forhold med røff vind og sludd, som gikk over til regn. Pisket godt i ansiktet med liten kuling...

Dro ganske langt ut mot havgapet, begynte i en fin lurebukt. Vinden gikk hardt inn i bukta og pisket opp vann over et skjær.

Var ikke så lett å kaste annet enn den veien vinden gikk. Ble til at jeg måtte prøve å vade meg i posisjon for å få kastet i nærheten av der jeg ville.

Hadde ikke veldig troen på det, men det tok ikke lange tiden før jeg hadde et umiskjennelig kontant hugg.

Noen minutter senere satt den, og det gjorde utrolig godt å lande den første sjøørreten på alt for lenge.

Var innom tre forskjellige steder, fikk fisk på to av stedene. Tilsammen ble det fem stk, to på halvkiloen, to på ca 700 og en rundt kiloen.

Overraskende spreke med tanke på vanntemperaturen.

Angrer absolutt ikke på at det ble tur i dag, og fikk kjørt første fiskene på nyeste stanga. Det var en knall opplevelse, som jeg veldig gjerne har lyst til å gjenta!

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er veldig glad i sånne litt "diffuse" fluer som mer imiterer noe livlig, levende og spisbart for ørreten, heller enn en nøyaktig imitasjon av byttedyrene, som jeg synes ofte blir for nøyaktige, detaljerte og livløse i vannet.

Tror denne flua skal funke som bare det. 

Mine beste fluer er enkle og tegner en karikatur av noe levende, og har mye bevegelse i vannet.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Cutthroat goby er bedre kjent som cutthroat kutling i Norge. Goby er det engelske ordet for kutling. Cutthroat kutling/goby er et velprøvd mønster også i Norge. Flua fungerer utmerket, og kanskje særlig på høsten/tidlig vinter når det begynner å bli mindre mat i strandsonen. For noen år siden var jeg sikkerlig på "kutling kjøret" og fisket masse med kutling imitasjoner. Det var gøy og gav masse fisk. Flua fungerer også utmerket som steinsmett imitasjon til brunørret i elv, men også til laks i Finnmark.

I sjøen her på østlandet synes jeg flua fungerte best med flytesnøret, eller klart intermediate snøre. Inntrekket var gjerne rykkvis, som på reke. Er du opptatt av taktisk kasting, så er det kanskje lurt å konsentere kastene slik at flua går i området mellom tangbeltet og mårbakken der det ikke er så mye undervannsvegitasjon.

Andre tanker om flua finner du i denne artikkelen: http://www.fiskogfri.dk/artikler/cutthroat-kutling/

Skitt fiske!

:) :)

Takk for ett flott og informativt svar. Og den linken var utrolig bra. Mange takk! :)

 

Skitt fiske!

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Ja sånn kan det gå!

Rasket med meg rompetaska med rammel for brunørretfiske sommerstid, en 7fots glassfiber og la ut på regnbueekspedisjon. Bare noen måneder til jeg flytter nordover og jeg har fortsatt ikke fått kroka en av regnbuene som jeg vet bor nedi bekken bortenfor gården her. Kjørte innom flere plasser men det lå fortsatt is overalt! Nedtur...

Plan B ble å svippe innom glomma for å finne åpent vann. Vann fant jeg men fisken uteble. Snart hadde jeg kastet bort hele dagen på tull og tøys, men siden det var vindstille kunne jeg like greit sjekke om jeg fant noen vak i sjøen.

Av en eller annen grunn dro jeg til Kjellandsvika. Der var det ikke mindre enn 6-7-8 fisk som cruiset rundt på knedypt vann og slurpet i seg et eller annet. Bingo! Men hva i all verden skulle jeg servere de? Siden det var fullstendig blank sjø regner jeg med at en liten cdc-caddis i godt driv over vannflata ville gjøre susen. Næh! Ok, hareørenymfe har jeg hørt folk har hatt hell med tidligere. Næh! Nederst i rompetaska fant jeg en oliven zonker. Bankers! Næh...

Myggklekker, #14, første kastet, sluurp! I det den går i været innser jeg at jeg står i sjøen og fisker med 0.14, mygg og kjører på en potensiell ny tørrfluepers. Herlig absurd følelse!

Det ble faktisk ny tørrfluepers med noen grams margin. En nydelig sjøørret på 1.4 kilo. Ikke smellfeit men strøken kondisjon til årstiden å være. Ventet lenge på en matfisk nå så denne ble med hjem :)

post-4440-14579016704785_thumb.jpg

Endret av Emil Jamtfall
  • Lik 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Har vært mange turer nå uten noe særlig held, men Knut plukket et ok eksemplar på 4.1 kg i søndags.

 

Da det var ekstremt lavt vann så tok vi oss tid å løfte på på sten på de forskjellige plassene vi var på. Veldig mye lopper og børstiser på noen steder mens andre var klinisk døde. Da venter vi bare på at vannet går opp 2-3 varmegrader og litt høyere vann så drar vi tilbake til stedene med mye mat. 

 

25687258762_e6529d0506_z.jpg

  • Lik 17
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva skal man si!?

 

Dro en svipptur innom Kjellandsvika i ettermiddag. Syntes tross alt det var ganske festlig sist. Kom ned til vannet og ble umiddelbart skuffa. Bris og trasige lysforhold gjorde det umulig å finne vakende fisk. Etter en times tid uti sjøen stilnet det helt og lyset ble sånn at det gikk an å se om det gikk fisk inne på grunna. Straks etterpå så jeg noen mikroskopiske ringer. Da de dukket opp igjen var det bare å legge ut ei lita loppe. Kastet ble med viten og vilje lagt i korteste laget. Ingen respons. Nytt vak, bare 8-10 meter unna, og fortsatt nesten umulig å få øye på. For en rolig fisk. La et kjempekort kast, 4-5 meter line + fortom, 2 forsikte nykk i loppa og bang! Ingen hopping og utras denne gang, men det ble en god gammeldags stillingskrig på fortommen. Sto lenge å stanga, men fikk til slutt lurt en flott fisk på 1.8 kilo oppi nettet. Ny pers. God stemning! 

 

EDIT: Bilde på skeiva og greier... Jaja. 

post-4440-0-29291900-1458161290_thumb.jpg

Endret av Emil Jamtfall
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt stor suksess med små lopper av typen kobberbassen de siste dagene. Kobberfargen passer bra i klart solskinnsvær synes jeg.
Var ute på mandag og opplevde mye aktivitet inne på grunna i syd-sydvest vendte bukter og viker. Skal sies at det var mye smått.

Har også prøvd meg litt på østvendte plasser, men her har det vært betydelig mindre aktivitet. Sola står ikke på like mye.

For min del går det som nevnt i relativt grunne bukter og viker med sand, mudder, tangklaser og ålegress. Oppsøker plasser der sola står på midt på dagen.
Erfaringsmessig er snittstørrelsen større om det er kort vei til dypere vann. Inne i de virkelig grunne kilene og fjordarmene er det ofte mye smått.

Ellers har jeg også god erfaring med å fiske i sund og rundt odder der fisken må passere for å komme inn i fjordsystemene nå på våren.

Sånn generelt føler jeg det på denne tiden av året handler om å finne varmt vann. En grad eller to kan være svært utslagsgivende.

Det er mange faktorer som påvirker fisket. Som vindretning, tidevann osv. osv., men ærlig talt bryr jeg meg ikke så mye om dette. Jeg fisker når jeg har lyst, men flytter meg mye dersom fisket er tregt. Variasjon er viktig.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med mye i forrige post.

Det er litt varierende fra plass til plass om vind og andre forhold spiller noen rolle.

Lavt, klart vann som er kaldt gjør gjerne at jeg foretrekker litt lenger og noe tynnere fortom.

Små fluer, enten i helt knæsje farger eller veldig diskrete naturfarger blir mest brukt, men ikke glem å variere. Et kast med den største flua i boksen kan plutselig gi en overraskelse ;-)

 

Litt mørk sand/mudder-bunn, mørke steiner o.l varmes litt fortere opp enn områdene rundt.

plutselig er det litt liv i tanglopper og kutlinger. Dette vekker fisken til korte men hektiske perioder med etegilde.

Men ikke glem et drag utover dypere vann, gjerne med synk 3 eller mer.

 

Ofte er det lavt vann på denne tiden. Et godt tips da er nevnt over her. Løft på noen steiner og tangklaser... Noen steder er det masse liv, andre steder dødt.

Gjett hvor fisken beiter ;-)

og man kan se strukturer, renner osv som man ikke ser ved normal vannstand.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig ble det en dag med fisking igjen. Utrolig deilig vær, selv om strålende som kombinert med lavt, kaldt og krystallklart vann ikke er favoritten sånn rent fiskemessig.

Måtte jobbe for resultater i dag, men var heldig og fant fisk.

Første stedet jeg dro vr der jeg hadde regnet med å få fisk. Fisket over et langt strekke gjennom noen små bukter. Fisket i to timer og hadde egentlig forberedt meg på at det var litt for vinterlige forhold under vann.

Men plutselig så var det ørlite motstanden andre enden, og på neste kast så strammet det opp i en innlagt pause i inntrekket!

Det gjorde bare så utrolig godt. Fisken var sprek, blank og feit og litt under kiloen.

Det var det eneste som skjedde på denne plassen, så jeg dro videre.

Plass nr to var jeg litt usikker på. Den kan være veldig bra utover våren, men var det for tidlig??

Det virket sånn inntil jeg plutselig hadde to følgefisk. Den ene gikk til angrep, men satt ikke. Rullekastet ut igjen og nesten momentant satt den!

Livet smilte, og jeg fisket meg videre og plutselig fant jeg en stim. Fisken tok veldig forsiktig, men det var stadig fisk bortpå.

Er ikke sikker på hvor mange jeg fikk, men noen ble det.

Plass nr fire, og det som ble siste stopp for dagen er en liten bukt som lå i le. På vei bort så jeg vak. Ørsmå sipvak!

Loppeføre ;-)

Fikk lurt noen på loppe, men når det ble helt vindstille så var det nesten vak overalt.

Mye smått da, men det var så tett med vak som jeg aldri tror jeg har sett før.

Dessverre ble det helt blikk, og fisken ble nesten umulig å lure. Tipper det var fjærmygg på gang, så jeg burde hatt med lettere utstyr og noen fjærmygg...

Men jeg var mer enn fornøyd med dagen!

post-2542-0-82546900-1458416352_thumb.jpeg

post-2542-0-17559800-1458416367_thumb.jpeg

post-2542-0-70475100-1458416384_thumb.jpeg

post-2542-0-21661200-1458416405_thumb.jpeg

  • Lik 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ny dag langs kysten i dag, sammen med to fra forumet.

Periodevis veldig deilig vær, og godt og varmt. Likevel er det fortsatt kjølig i vannet og man kan få følelsen av at det ennå ikke er skikkelig vår der nede under vann.

Det startet tregt før jeg fant fisk. Da gikk det slag i slag og jeg fikk flere.

Området fisken tok er preget av mudderbunn og med mye tang og en markert marbakke, og det var ute i marbakken fisken tok.

Korte rolige trekk uten mye rykk. Fisken var ofte bortpå, bare såvidt det strammet opp litt, og noen ganger ble det etterfulgt av et skikkelig take i påfølgende pause.

Ikke akkurat noe størrelse å skryte av, snittet var beskjedent.

Neste sted var et av de som leverte forrige gang også. En liten bukt med myk bunn og ålegress og hakket varmere vann enn områdene rundt.

Og der var fisken virkelig hjemme.

Jeg fisket med en orange reke, fisket sakte med rolige, korte trekk og varierende lengde på pausene.

I perioder så var det fisk bortpå hvert eneste kast.

Tredje sted jeg fant fisk var en tilsvarende biotop, og metoden den samme .

Vet ikke hvor mange vi fikk, men det er ganske drøyt hvor mye fisk som kan holde til på et begrenset område.

Snittstørrelsen var dårlig, men et par pene ble det også med 8-900g og så vidt over kiloen var største for min del. Mistet også en tilsvarende.

Alle var i toppkondisjon, og de største ga en herlig fight.

Utrolig hvor flott det kan være på kysten!

post-2542-0-31212100-1458593330_thumb.jpeg

post-2542-0-33608700-1458593339_thumb.jpeg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...