Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Jeg trenger mer kunnskap om byttedyr. Vet hva det er ørreten jakter og typiske biotiper man finner dem, men der stopper det.
Hjelper lite at f.eks leopardbunn er bra om det ikke er noe liv der. Kunnskap til i større grad å kunne treffe på det området.
Dette kan være krevende så tidlig når det er færre byttedyr og de er mer konsentrert.
 

Høres ut som jeg er helt amatør her. Har nå holdt på en stund, men først de siste årene jeg bevisst har gått inn for å lære mer, få mer fisk og ikke bare la tilfeldigheter styre.

I forhold til vind, tidevann, temperatur og andre faktorer som spiller inn har jeg lært enormt de siste årene. Både av andre fiskere og av bøker.
Blir bedre, men fortsatt veldig mye som gjenstår før jeg kan kalle meg en dreven sjøørretfisker.

Endret av andnae
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Virker som en veldig fornuftig fremgangsmåte du har valgt.

Alt for mange har for mye fokus på å få tak i de beste plassene, og bruke det rette utstyret, og de mest populære fluene.

Hva hjelper vel det..?

Skal man bli flink, så må man gjøre masse egne erfaringer. Les masse teori, men prøv også å sette det ut i praksis, og å sjekk det ut på egenhånd.

Da får man erfaringer og lærer masse, og så er det gøy å utforske, og å finne ut ting på egenhånd.

Biologien til byttedyrene kan også hjelpe deg å forstå hvorfor de er der de er.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må innrømme jeg stort sett bruker Kobberbassen, Grå Frede og Flammen.

For øyeblikket binder jeg opp noen fluer som er skapt av en tysk sjøørretfisker. Stikkordet er allround hacklefluer i litt ulike varianter.
Gikk mye i imitasjoner tidligere, men jeg føler ikke det er noe behov for det. Ikke liker jeg å bruke mer enn 5 minutter pr. flue heller:)
Unntaket er nok ved enkelte tilfeller der veldig små gjennomsiktige Mysis imitasjoner har vært svært effektive.

Leser masse teori og prøver det ut i praksis. Veldig artig og lærer veldig mye av det. Ofte er det ting jeg ikke har tenkt på eller som jeg har bommet på i forberedelsene, og det lærer jeg mye av. Noen ganger som i dag klaffer det ikke 100% og da må en prøve å finne ut hvorfor det ikke klaffet. Har noen teorier.
Har også lært at man må se på de ulike faktorene samlet, og ikke hver enkelt isolert.

 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva gjør dere sjøørretfiskere for å holde fluelina glatt og fin?
Prøver å finne den følelsen man får av å kaste med en ny flueline for første gang, men er neimen ikke lett.

 

Det jeg gjør er å tørke av med en fuktig fille etter hver tur, evt. skylde først deretter tørke.

 

Etter 3-4 turer putter jeg lina i en bøtte med grønnsåpevann(ikke for varmt), drar gjennom med en fille et par ganger, deretter tørke av såpe og vann med en ny fille.
Impregnerer med Tiemco sinking line dressing.
Resultatet blir OK, men ikke optimalt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Väldigt upp till vilken lina man använder. GL Coastal behandlade jag ca som du beskriver med ok resultat. Ett annat trix är att doppa rullen i vatten innan du börjar kasta. Då är linan våt och glider lättare. Nu använder jag bara 40+ i sjön och den är mycket enklare att ha med att göra. Bara att skölja i ljummet vatten efter fiske.

Men nu är det ut och pröva sig på HÖ! :)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skyller bare snella grundig etter hver tur. Om jeg kaster i et område med "seigt vann" / alger, tørker jeg av fluelina med en tørr klut når jeg kommer over i renere vann.

 

Jeg har forsøkt synke-rensen til TMC. Den har ikke vært like overbevisende for meg som den som brukes på flyteliner. Men funksjonen til synke-rensen er vel ikke å få lina glatt, bare at den skal synke (?)

 

Konklusjonen min er at det holder å tørke av lina med tørr ren klut (vanlig klut til kroppsvask) mens den ennå er våt. Fungerer ikke lina etter slikt vedlikehold så er den enten slitt eller rett og slett ei dårlig line.

 

(For å unngå å kjøpe dårlige liner, kjøper jeg aldri årets nyheter. Jeg avventer og sjekker tilbakemelding fra andre fiskere jeg stoler på.)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange gode tips her.

Glatt og fin er relativt... Skal man ha følelsen av ny line hver tur, så må man bytte line ofte. Men man kan holde den grei over lengre tid ved å følge rådene som er gitt. Jeg skyller bare spolen, og en sjelden gang i blandt så legger jeg lina i lunket vann med litt (veldig lite) såpe i. Tørker ved å dra den gjennom et tørt håndkle og så smører den. Når jeg skal begynne fisketuren så drar jeg ut det jeg trenger av snøre i vannet, så det er vått. Holder man det vått glir det greit.

Ble en tur i går. Jeg sovnet på sofaen på fredagen, så jeg fikk ikke avtalt tur med noen, så da ble det tur alene. Da ble det noen turer blandt annet til noen værutsatte plasser som antagelig hadde blitt bortprioritert ellers. Slitsomt og slåss mot vinden, men betalingen ble også god. Avsluttet på et sted i le, og der var det også begynt sånn smått å skje ting. Så alt i alt ble det en veldig positiv tur, med god fangst og snittstørrelsen var god.

Kondisjonen på topp eller bedre på de aller fleste.

Flest ble tatt på reker med mye bevegelse, ganske rolige inntrekk og lange pauser. En fisk på ca 1,5 tok etter ca 5 sek daletid. Det er så utrolig deilig å se snøret strammer opp før man kjenner hugget, gjør tilslag og det svarer skikkelig tungt der nede...

Lite som slår den følelsen!

Legger ved bildet av en annen fisk, en skikkelig fighter som tok knallhardt på grunna!

post-2542-0-28030300-1459679933_thumb.jpeg

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg endelig fått gjennomført årets første tur med mer enn to fisk i håven.. 

 

Ble en kort ettermiddagstur da jeg er inne i siste innspurt med en bacheloroppgaven, hvorfor skal eksamener og store oppgaver alltid legges midt i den beste delen av sjøørretsesongen? her føler jeg at universiteter og høyskoler må ta litt selvkritikk!

 

Satte kursen mot nordsiden av Bodø til en meget naturskjønn fiskeplass. Var fjære sjø da jeg kom ned til vannet, startet med "bænkers-flua", en grå pattegris størrelse 6. Det eneste som skjedde de neste to timene var en selskapssyk torsk som stryker langs vadeskoene mine, og at tannkjøttet gir meg ettertrykkelig beskjed om at det ikke var fornøyd med avgjørelsen min om å kaste ut visdomstanna i går, selv etter ukevis med dårlig oppførsel fra den.. 

 

Så ankommer jeg badestranda på bildet, floa kommer for fullt, men tom for ideer som jeg ofte er, faller valget på en sjokkrosa zonker, resultatet blir tre sjøørret, anslagsvis 400, 600 og 1200 gram, en torsk og en sei, alle disse på ti-tolv kast uten at jeg flyttet meg. Personlig så påberoper jeg meg en "nordnorsk grand slam" dersom jeg får sei, torsk og sjøørret på samme dag  bbboobies

post-6907-0-60669700-1459898133_thumb.jpg

post-6907-0-81946000-1459898150_thumb.jpg

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva gjør dere sjøørretfiskere for å holde fluelina glatt og fin?

Prøver å finne den følelsen man får av å kaste med en ny flueline for første gang, men er neimen ikke lett.

 

Det jeg gjør er å tørke av med en fuktig fille etter hver tur, evt. skylde først deretter tørke.

 

Etter 3-4 turer putter jeg lina i en bøtte med grønnsåpevann(ikke for varmt), drar gjennom med en fille et par ganger, deretter tørke av såpe og vann med en ny fille.

Impregnerer med Tiemco sinking line dressing.

Resultatet blir OK, men ikke optimalt.

Anbefaler at du heller bruker Zalo enn grønnsåpe. Grønnsåpe mener jeg med stor sikkerhet vil skade coatingen på snøret ditt.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grønnsåpe inneholder lut og er sterkt alkalisk,noe som jeg tror vil skade coatingen. Mulig jeg tar feil,men har god erfaring med Zalo. Legger snøret i en bøtte med lunkent vann,med LITT Zalo i. Tar det opp etter en liten stund og tørker av det med en klut eller lignende. Når snøret er tørt,smører jeg rikelig med Line Speed eller noe lignende. Deretter kveiler jeg opp snøret og lar det tørke ett par dager. Klart til bruk og nesten som nytt. Gjør det 2-3 ganger i året og skyller snøret etter hver tur evt litt smøring annenhver tur. Funker veldig bra for meg og har snørene mine i mange år. Jeg fisker nesten daglig hele året så de blir utsatt for mye slitasje.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! Jeg har faktisk ikke tenkt over det vedrørende grønnsåpe. Nå har jeg aldri brukt det heller, brukte zalo tidligere men er litt redd for de sterkt fettløselige egenskapene, og her derfor gått over til håndsåpe. Bare så vidt littegrann oppi lunkent vann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har brukt zalo tidligere, men så har jeg lest flere ganger her inne at folk anbefaler grønnsåpe og ikke zalo.

Eksempel:
"Jeg bruker aldri og vil aldri bruke Zalo til mine fluesnører.  Dette av den enkle grunn at Zalo har den evne at den løser opp alt fett og oljeprodukter.  Plastprodukter som pvc mfl. og gummiprodukter vil "tørke" ut og sprekke raskere når en vasker med Zalo.  Derfor er også Zalo ofte bannlyst i industrien til å smøre for eksempel pakninger og o-ringer for å lette montering. 

 

Det er overflatemøkka og det utvendige i coatingen på snøret du vil vaske bort, ikke "feitheten" og det mykgjørende som er innbakt i snøret.  Derfor er for eksempel lunkent grønnsåpevann å foretrekke.  Grønnsåpe er produsert og basert på naturlige planteoljer og tilfører olje og "feithet" samtidig som du vasker av skitt og smuss.

"



 

Endret av andnae
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er sikkert ikke anbefalt, men jeg har god erfaring med å bruke sitrusbasert skismøringsfjerner på en klut som jeg trekker snøret mellom.  Meget effektivt mot belegg, fett og skitt.  Skyller deretter med vann.  Som smøring trekker jeg snøret mellom to biter hardvoks (glider), og trekker gjennom en tørr klut etterpå.  Nøyaktig det samme som jeg gjør med skiene mine for å holde sålen rein og feit. Blir en form for polering.  Kunne sikkert brukt bilpolish også.

 

Problemet med grønnsåpe er at den skaper et fettbelegg som i seg selv tiltrekker skitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er veldig glad i litt diffuse imitasjoner når jeg fisker sjøørret. Fluer som er veldig enkle. Her er et eksempel, den kan fisken sikkert ta som kutling, strandreke, yngel eller noe annet. Tanken er ikke å imitere et bestemt byttedyr, men heller en karikatur av noe levende og spiselig.

post-2542-0-80893300-1460055686_thumb.jpeg

post-2542-0-42423800-1460055699_thumb.jpeg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...