Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

var på vei hjem på helgebesøk til gamlingene og var usikker på om jeg skulle stoppe innom en tidevannsstrøm med fangstgaranti, men mest fisk under kiloet, eller satse på favorittvika som akkurat var blitt isfri.. Jeg satset stort.. Ruslet ut mot vannkanten, startet med et kort kast, nada. Måket ut det jeg hadde på neste kast, la stanga under armen og trakk inn det jeg var mann for, merket bare at det ble litt tyngre å trekke inn, men løftet stangen forsiktig opp, og da var dansen i gang, og fire minutter senere var årsbeste et faktum.. Ble noe tvilsom behandling av fisken da jeg selvfølgelig glemte håven hjemme, men tok meg tid til et kjapt bilde før denne madammen på 62 cm svømte pent videre..

post-6907-0-43662800-1460157034_thumb.jpg

Endret av Jonas Eilertsen
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble en tur ut i dag. Våknet til snøfall , og det var ikke akkurat det jeg forventet , ei heller det som var meldt.

Hadde med kajakken, så det ble øyhopping i dag. Værmeldingen hadde vist fint vær, og da regnet jeg med mye folk. Da er det greit å komme seg litt ut.

Hadde egentlig tro på kanonfiske, men det skulle vise seg å være en skikkelig treg dag.

Fisket av to plasser fra land først. Trodde det skulle ha løsnet på plass en, men det var lite liv. Fikk to 5-600g på en stor sildeimitasjon.

Plass nr to var også treg, men der fant jeg fisk i et sund inn mot en bukt, og dette skulle vise seg å bli dagens høydepunkt.

Jeg hadde satt på en ny flue. Enkel sak med gul kropp og brunt hackle og hale.

Den skulle vise seg å falle i smak. Nesten samtidig som den landet sa det bang og en fisk tok umiddelbart i et plaskevak.

Jeg var ikke forberedt i det hele tatt og fikk ikke kroket den skikkelig.

Nytt kast og halvveis mot land tok det så hardt at jeg glapp snøret.

Et par kast senere gjentok det seg. Fikk ikke tatt første trekk ferdig før en ørret tok flua i et plaskevak.

Denne kom på land, og jeg skulle på relativt kort tid få tre til. Og avsluttet med at en større ørret plasket til, men bommet.

Da løyet vinden helt, og det døde ut.

Fikk sett meg om på en del forskjellige skjær og øyer. Mye spennende plasser rundt omkring.

Skulle man ha utforsket mange plasser fra land, så er det bare å ta fatt på skjær og øyer...

Litt skuffende fiske i dag, men en fin dag på kysten ble det allikevel. Sola tittet frem og det ble mer en padletur enn fisketur før jeg vendte nesa hjemover.

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kajakken kommer til å bli nyttig, men jeg kommer først og fremst til å bruke den som fremkomstmiddel.

Jeg liker best å stå på bena når jeg fisker, og aller helst litt utvadet.

Spesielt på fine dager på våren er det veldig mye folk ute.

Da er det veldig deilig å komme seg litt utpå. Blir en annen frihetsfølelse å fiske enten alene eller sammen med de man er på tur med.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lite hyggelig opplevelse på tur i dag. Var en ikke så ukjent bukt på ytters på Hurumlandet og fikset da det kom en skjærgårdjeep som virket kjørte veldig nære oss. Jeg kunne ikke se noe registeringsnummer på båten. Han tilitet opp mottoren og kjørte langt inn på grunna. Minutter senere begynte han å kaste ut en femti meter langt garn meter foran oss. Garnet ble da satt fra én til fire meters dyp på tvers i bukta. Litt sjokert over hva jeg så i full dagslys ropte jeg på personen og meddelte høflig hva jeg syntes om saken. Mannen i båtens reaksjon var at "han var ute etter en tre til fire torsk til middag og at siden det var motivet hans var det fulgt lovlig. Jeg sa da at han fikk gjøre som han ville, men at jeg kom til å melde inn garnet. Da valge fiskeren og bakke garnet 40 meter bakover på det han påstod var ni til ti meters dyp på nedsiden av marbakken inn til bukta. Jeg gav meg derimot ikke helt i diskusjonen og fortalte han at jeg syntes det var tvilsomt å sette ett garn i et område hvor sannsynligheten for å få anadrom fisk i garnet var stor. Jeg anser hans forklaring med tosk som usansynlig, da jeg aldri har opplevd noe særlig med torsk på grunna der før, selv på børstemarksverminger. I tillegg var jeg usikker på om hele garnet stod så dypt som han påstod, selv om vi ikke klarte å vade ut til garnet etter at det var flyttet. Etter å ha påpekt at "andre måtte få lov til å kose seg", at "jeg lagde dårlig stemning for andre" og at "jeg ikke kunne fly rundt å leke politi" kjørte båten videre. Jeg ringte da politiet på 02800 og varslet om saken. Der ble jeg møtt med en "dette er ikke så viktig holdning" og at de "ikke hadde resurser til å følge opp slike saker". Faktisk fikk jeg ikke så mye som en "takk for at du ringte å sa ifra". Trist at politiet ikke prioriterer slike saker på denne tiden av året. Fant også to oppkappede garn på land, så virker ikke som det er første gang noen har kommet over dette i denne bukta. Saken er rapportert på ulovligegarn.no.

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trist lesing! Det er dessverre ikke helt ukjent at det settes garn i disse områdene.

Har flere ganger hørt om og sett garn der, og områdene rundt.

Trist at politiet ikke engasjerer seg i lovbrudd. Virker som de kun er interessert om det gjelder saker hvor de kan dra inn penger ved bøtelegging eller at det er stor sannsynlighet for at de kan øke sin oppklaringsprosent som de blir målt etter.

Litt pussig kommentar han som satt garnet kommer med. 'Ødelegge gleden for andre'

Hva med ulovlig uttak av fisk som et stort antall mennesker kunne hatt glede av. Fisk som foreninger og frivillige mest sannsynlig har bidratt til gjennom kultivering og utbedring av gytemuligheter, stamfiske osv...

Rett og slett trist.

Legger ved reglene for garnfiske. Oppfordrer ikke til selvtekt, men om ikke myndighetene vil, hvem skal ellers passe på at lover og regler blir fulgt?

Selv har jeg fjernet flere garn, og kommer ikke til å nøle med å gjøre dette igjen.

http://www.njff.no/fiske/Sider/regler-for-garnfiske.aspx

Oslofjorden skulle vært en fjord bor garn, trål osv var forbudt.

I tillegg burde minstemål vært hevet, maksmål og kanskje baglimit vært innført.

Tenk hvilket eldorado det kunne ha blitt!

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med Truls. Få bort garn,trål,ruser og lysfiske i store deler av fjorden. Det vil gi et bedre fiske for alle og samtidig slipper man den gjentatte kranglingen om lovlig eller ikke lovlig.  "Er det riktig at noen få personer skal få ødelegge for så mange" lurte Østfold jeger og fisk på. Etter oppslutningen om en helt annen forvaltning kan det virke som om nesten alle svarer JA. Det er vår fjord like mye som alle andres så hvorfor ikke stå på krava. Havressursloven sier at de ville marine ressursene tilhører fellesskapet. Er ikke fellesskapet deg og meg? 

                             Sikkert noen som kan finne, og legge ut presentasjonen en Svensk byråkrat hadde på Oslofjordkonferansen 2015 om sjøørretforvaltningen på Vestkysten. Veldig annerledes enn vår. 

Friluftsfjorden!

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal ikke påstå at det ikke finnes forbedringspotensiale i forvaltningen, men du verden så greit det hadde vært om folk bare kunne fulgt gjeldene lover og regler! 

....eller at de som skal følge opp brudd på gjeldende lover og regler faktisk hadde ressurser og vilje til å gjøre det. Naturforvaltning i Norge er ikke mye å rope hurra for.

 

Men de som har utbedret og vedlikeholdt gytebekkene for sjøørreten er vi stor takk skyldig. Det har iallefall blitt bedre de siste årene.  Og det er mindre garnfiske nå enn for noen år tilbake. I Sandebukta husker jeg det var ei garnlegnde på anslagsvis 800 meter som en gjeng holdt på å sjekka til stadighet...

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tur til Rossö i dag tidlig. Fisket i en sydvendt bukt og området rundt. Litt på insiden av øya. Her tar sola skikkelig tak, i tillegg er det flere relativt dype plasser(2-3 meter) nærme land, noe jeg foretrekker når det er så stille og klart som nå.

Fisket først langs et svaberg med 2-3 meters dyp like utenfor. Sandbunn, men en del tang langs med land. Kunne ikke se fisken med det blotte øye, men omtrent hvert 5. minutt begynte fisken å vake litt til side for der jeg stod og vakene fulgte forbi meg og videre bortover langs land.

Etter 2-3 slike omganger med vaking var jeg forberedt og da det på nytt begynte å vake plasserte jeg flua omtrent der jeg trodde det neste vaket ville komme.
Da skjedde noe jeg aldri har opplevd før. En stim av ørret kom opp fra dypet og fulgte flua. Ville ikke ta den selv om jeg trakk inn for harde livet. Anslo den største til å være rundt 2 kilo. Det var 5-6 fisk, alle etter flua. En bustete hackleflue. Byttet til en liten loppe etter det. En liten loppe hadde gjort susen.

Forflyttet meg så til selve bukta. Mye vaking. Fikk en på rundt 1.5 kilo og godt over minstemål, men noe tynn.
Nr.2 og siste for dagen gikk på da jeg fisket etter noen vak. Rundt kiloen.

Begge to ble tatt på 3'er stanga og det var helt problemfritt.
 

post-648-0-08305600-1460457194_thumb.jpg

post-648-0-60553500-1460457220_thumb.jpg

post-648-0-07667200-1460457238_thumb.jpg

post-648-0-91272200-1460457305_thumb.jpg

post-648-0-41563700-1460457325_thumb.jpg

Endret av Anders R. Næsset
  • Lik 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble en liten tur litt sør for Moss på søndag, hadde på en som datt av mens jeg lette etter håven bak meg et sted... 

Etter denne fadesen og et fluebytte følger det en adskillig større fisk etter flua mi, den seila rolig ca. to meter ved siden av flua hele veien inn, når jeg dro opp og bevega kastearmen snudde den raskt og forsvant utover igjen. Etter det var det helt dødt. Klart vann med lite vind og midt på dagen i solskinn gjør nok at fisken er mer forsiktig. Deilig uansett og kjenne liv i snøret igjen og få se stor fisk!

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde en kort periode med veldig artig fiske forrige lørdag.

Fant et område hvor det var noen fisk, og hadde først noen skikkelig harde hugg, og deretter fikk og hadde jeg flere som tok flua i skikkelige plaskevak akkurat i det jeg startet inntrekket.

Virket som fisken gikk 'all in'

All moroa var på den gule varianten av denne enkle flua.

Har laget den i gult og rødt.

Mønsteret er superenkelt, og kan imitere mye eller ingenting.

Liker superenkle fluer! Det kan være veldig effektivt.

post-2542-0-79913400-1460749095_thumb.jpeg

post-2542-0-70922900-1460749109_thumb.jpeg

post-2542-0-00161800-1460749141_thumb.jpeg

post-2542-0-00797200-1460749153_thumb.jpeg

post-2542-0-81098400-1460749164_thumb.jpeg

  • Lik 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Årets første litt seriøse tur i fjæra var i midten av mars, ytterst i en fjordarm mot den store hovedfjorden noen mil fra nærmeste elv. Her ligger et område med for denne delen av landet et litt større grunt område. Varierte bukter med store steiner ikledd svaiende tang, mudderbunn med ålegress og fine marbakker. Det var overraskende godt med liv rundt det enda lave ålegresset så det virket lovende tross den kalde morgenen. En del tanglopper, små stimer av mysis og delvis gjennomsiktige yngel/kutlinger av noe slag virret skremt bort etterhvert som jeg vadet veldig sakte utover på kanten av ålegresset mot kastehold langs marbakken. Sjøen lå nesten blikk stille, kun med noen late bølger som rullet skrått mot land. Ikke akkurat ideelle forhold for å denge løs og blindfiske det krystallklare vannet. Kanskje bedre å observere og se etter og håpe på at auren viser seg. Et og annet kast på måfå bare for å gjøre det og strekke litt ekstra på lina. I løkka av to stanglengders fortom dingler en blekrosa og tynt dressa forenkla pattegris variant i 0,25mm fluorspiss. Etter omlag ti minutter og tre, fire resultatløse kast viser det seg to små vak til høyre og femti meter unna. Så førti, to - tre ørsmå vak kommer sigende nedover langs marbakken i min retning. Herlig, blindkastingen har tydeligvis ikke skremt, iallefall ikke disse fiskene. Det er umulig å anslå størrelsen utfra ringene som stadig kommer nærmere. Høy puls, kast, auuu - alltid virker nedlegget så brutalt på blank overflate. La glasslina legge seg under vann, tre kjappe lange drag, holde kontakt i pausen, tre til og et hardt støt, men ingen kontakt. Lar flua dale og på det første kjappe draget den herlige tunge stoppen. En sprek overspringer går i været tre - fire ganger på rappen, og er nesten på backingen to ganger før den etter litt hit og dit ender i hoven. Et kjapt mobilbilde og så ruser dama ut over grunna igjen. 

Det gjorde godt, veldig godt....... 

 

26527380255_b4fa007be4_z.jpg

  • Lik 19
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble en veldig deilig dag ved fjorden i dag.

Spente kajakken på taket og dro avgårde i strålende sol og vindstille. Ikke optimistisk med de forholdene som var. Med lavt vann også så er det ofte labert fiske. Men jeg hadde bestemt meg for å sjekke ut noen øyer, så det skulle jeg uansett få gjort.

Dro innom en plass på veien som jeg ville prøve. Det virket helt dødt helt til jeg nesten kom til enden, da hadde jeg nesten rukket å gi opp plassen i det jeg så et lite vak. Vadet meg på kastehold og da var den oppe igjen. Kastet ut og trakk helt inn uten reaksjon. Så et nytt vak og akkurat da hugg det... Hvorfor det typisk skjer når man er uoppmerksom skjønner jeg virkelig ikke, men det gikk som det måtte. Kastet på nytt, og der satt den!

Fikk tre stk på tre kast, og en til litt etter. Skuldrene var senket, og dagen var på mange måter reddet. Ingen store men jeg var fornøyd med det på de forholdene som var. Disse tok forøvrig en lysebrun fiskeimitasjon. En flue som sjelden svikter ;-)

Det begynte å bli en del folk, så jeg bestemte meg for å dra. Folk har en tendens til å pakke seg sammen på de kjente plassene.

Jeg dro videre, og fikk satt ut kajakken, og padlet avgårde. Første stopp var en øy ikke veldig langt fra fast land. Her går det et strekke med ålegress før det blir mer kupert på den ene siden av øya. Ikke antydning til liv lang ålegressengene. Det var rart!

Byttet flue og taktikk, og fisket nå en rekeimitasjon med korte rykk , tre rett etter hverandre,med ganske lange pauser i mellom.

Fikk en liten tass før det ble dypere. La inn litt lenger pauser og da strammet det opp skikkelig! Det var bare å løfte stanga og det holdt godt igjen der nede. En kort kamp med en sprek fisk på ca 700.

Det skulle vise seg at det var i overgangene det skulle skje. Rykk og pauser, og så strammet det opp.

Det er lett å bli utålmodig man man fisker med gode pauser, men det kan være lurt å holde seg i skinnet noen ganger.

Lite som kan måle seg med at snøret strammes opp under en pause og det svarer tungt i andre enden.

Det ble en del fisk i dag, med største på 1,3. Den tok hardt helt nede ved bunnen og ga en god fight.

Fant noen flotte steder med skikkelig potensiale.

Genialt å komme seg ut på øyene. Det er så utrolig mye spennende steder man kan fiske, og noen skikkelige perler man har helt i fred for andre.

Fred og ro og et relativt godt fiske i utrolig flott omgivelser! Kan man ha det stort bedre?

post-2542-0-90727000-1461435055_thumb.jpeg

post-2542-0-41207600-1461435092_thumb.jpeg

post-2542-0-22112300-1461435105_thumb.jpeg

post-2542-0-01429200-1461435123_thumb.jpeg

post-2542-0-66148800-1461435133_thumb.jpeg

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det så ut som en fin tur, Truls.
Har du noe oversikt over hvordan vanntemperaturen er i områdene du fisker?

Blitt noen fine turer her også, skal komme med en oppdatering senere. Spesielt forrige søndag var interessant. Kom nettopp hjem fra morgentur nå, og ble en fin på rundt kiloen.
Hadde jeg giddet å flytte på meg hadde det kanskje blitt flere, men som så ofte ble jeg stående å trene på kasting etter at jeg fikk den nevnte fisken.
Ikke en eneste fisker i området i dag, merkelig.
Nå er det både regn, haggel og nordavind om hverandre. Skikkelig surt møkkavær. Kanskje det blir en tur ut senere når været letter.
 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var en veldig fin tur!

Vanntemperaturen ligger på 7-8 grader, men det er en del lokale variasjoner naturlig nok.

Surt møkkavær kan veldig ofte være bra vær. Jeg ville ikke ventet med å komme meg ut om det var meg.

Det er klart mye mer behagelig i sola, men fiskemessig er det ikke alltid å foretrekke. Jeg trives veldig godt på tur når været viser seg fra sin værste side.

Når jeg fisker beveger jeg meg mye. Noen ganger kanskje for mye..?

Jeg er utålmodig av meg, så det må skje noe, ellers må jeg ha nytt vann å fiske over hele tiden.

Samtidig så varierer jeg fluer og inntrekk veldig ofte. Dog uten å stresse selvfølgelig, men det er alltid så spennende å se hva som er rundt neste odde ;-)

Endret av Truls H. Johnsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...