Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Litt snø, og gjerne med store flak som stille kommer ned er bra. Men i morgen er det snakk om så mye snø at man neppe bør kjøre på annet enn hovedveiene hvis man har en vanlig bil og i tillegg til all snøen kommer vinden, for min del midt i fleisen og her er det ikke mye le å finne. Det blir landligge for som Anne Grete Preus sier I dag inntas jorden av en himmelsk hær og uten våpen tvinges hele by`n i kne. 

God helg. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir landligge for som Anne Grete Preus sier I dag inntas jorden av en himmelsk hær og uten våpen tvinges hele by`n i kne.

God helg.

Stereotypisk og ofte feilaktig har vi nord for dovre et uttrykk vi bruker på slike dager. "Oslofolk!...." Skal uttrykkes med enten oppgitt eller hånlig ansiktsuttrykk alt etter hvilken fot man har stått opp på.

Sent fra min E5823 via Tapatalk

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stereotypisk og ofte feilaktig har vi nord for dovre et uttrykk vi bruker på slike dager. "Oslofolk!...." Skal uttrykkes med enten oppgitt eller hånlig ansiktsuttrykk alt etter hvilken fot man har stått opp på.

Sent fra min E5823 via Tapatalk

Leser stadig slike uttrykk. 'Søringer' for eksempel...

For egen del skal jeg i dag på kjøretur i 5-6 timer, så får vi se om jeg får lurt inn noen timer på kysten i morgen.

Er veldig klar for det! Tross snø og liten kuling som det er meldt.

Været er ingen hindring. Is på vannet er vel det eneste som setter en demper på mulighetene.

Kjøre pent, og ta tiden til hjelp.

Sjøørreten er der, og jeg har lyst til å fange den!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke stort bedre i Trondheim de dagene det er kjipe forhold på veiene. De som kommer med uttrykk som oslofolk, søringer og virkelig mener det bør vel kjøpe seg en eske realitetspastiller.

Jeg synes forøvrig at det er litt morsomt med litt vennskapelig harselering på kryss og tvers av landsdeler. Opplever at slike stereotyper har en viss rot i virkeligheten, men er så overdrevet og generaliserende at man skal være bra tynnhuda om man tar det til seg. Jeg blir for eksempel ikke støtt av at du gjør Halvdan Sivertsen til min talsmann, når han i realitet er hærfører for en gjeng tullinger i Bodødistriktet, og slett ikke alt som ligger nord for Dovre. Men som et godt tilsvar på min lettbeinte fornærmelse fikk det meg til å klukke litt på morgenkvisten.

Nok om det. Jeg får stadig vekk indikasjoner på at jeg har flyttet til "paradis" og at det er bare å glede seg til våren. Men det er jo jævlig lenge til! Håpet er jo at det faktisk ikke har blitt fiska her på vinterstid og at det er muligeheter for godt fiske da også. Må bare vente litt til de irriterende småsei og makrellbandene forlater området.

Endret av Emil
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tingene ordnet seg slik at det ble mulighet til å fiske litt i dag.

Virkelig mye vind, og veldig lavt vann i dag. Har vært mye lavt vann og nordavind i høst, men det skulle ikke virke negativt inn i dag.

Begynte på det jevne med rimelig godt fiske på to forskjellige plasser før jeg bestemte meg for å dra innom en siste plass.

Der starter det tregt, men jeg bestemmer meg for å fiske over siste strekket også, og det skulle vise seg å være lurt.

Hadde en periode med helt sjukt fiske, med hugg eller fast fisk på nesten hvert eneste kast.

Godt med fisk på 500-700 g men jeg fikk også et skikkelig smykke av en ørret på rett i overkant av to kilo.

Jeg kastet langs land, fisken gikk nesten helt øverst i marbakken og litt inne på grunna, har et lite lugg med en gang flua lander, tar noen få trekk og det smeller til i andre enden.

Fisken tar med en gang all løslina og drar avgårde. En heftig fight følger med flere gode utras.

Fisken vil ikke gi seg, men måtte gi tapt til slutt, og jeg kunne lande en fullkommen nydelig overspringer på litt over to.

Et kjapt bilde, og ut igjen. Hilser gjerne på denne igjen om en kilo eller to ;-)

Aner ikke hvor mange jeg endte opp med, men det ble en del fisk. Et par over kiloen, halvannen og en over to må kunne sies å være rimelig rått.

Nesten ikke et menneske å se, bare en slukfisker som prøvde noen få kast.

Nesten litt magisk stemning i sånt vær som nesten ingen gidder å gå ut i. Kanon fiske, og alle plasser i fred og ro, og ikke et annet menneske å se.

post-2542-0-91089900-1478456538_thumb.jpeg

post-2542-0-81336800-1478456550_thumb.jpeg

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har hatt et relativt sjukt fiske de siste dagene, og utheva rapport vil komme. Det har faktisk blitt såpass at jeg også har tatt de kommende ukedager fri... Huff og huff - liver er hardt lllove

En og annen overspringende fiskejager må forberede seg til familiemiddag laugh.png' alt=':lol:'>

LSK unngikk (dessverre) Obos-ligaen, så nå kan du rapportere <<l

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I høst har jeg fått veldig lite fisk som har pyntet seg for gyting.

Ikke at jeg fisker på steder hvor gytefisk samler seg, men man ser jo alltids noen, men i år har det vært veldig få.

Veldig tørr og varm høst har holdt mange bekker så små at det kanskje har blitt vanskelig for ørreten å gå opp.

Nå har jeg ikke gått rundt og sjekket i bekkene i mine områder.

Er det noen som har vært rundt i noen bekker og tittet, og sett om det er godt med fisk som har gått opp og gytt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

LSK unngikk (dessverre) Obos-ligaen, så nå kan du rapportere <<l

Gjorde dem? Det var jo fint for byen og de ihuga supporterene ;)

 

Som skrevet, så hadde jeg tenkt til å lage en liten rapport med litt forklarende bilder. Men siste kvelden på hytta så klikka telefonen min bananas, og tok helt kvelden da den låste seg under gjenoppretting av fabrikkinstillinger. Alt av innhold og bilder gikk altså tapt... 

 

Fisket var uansett drøyt bra og det virka liksom som om det var fisk overalt. Og vann var det endelig mye av igjen, etter en hel oktober med nordavind. Mye smått og mellomstort, men også mye feit og fin fisk, og da særlig i viker og bukter i nærheten av åpent hav med djupt vann. Det er uansett her jeg liker aller best å bruke tida mi ved sjøen, altså i de ytre deler av skjærgården med bla blankslipte svaberg, blæretang, strøm og stein. Å vade på rundt på mudrete sandstrender gir meg ikke i nærheten av det samme godfølelse eller spenning...

Det gikk mye i decievere og blanke sild og småfisk-imitasjoner, da flere av fiskene var fylt med og gulpa særlig brisling.

Kort fortalt - mye tunge takes, mye fukting av håv, mye kjøring og masse morro. Det er jo ikke alltid at sjøørretfisket gir så mye action og adrenalin, med flere fisk rundt kiloen og noen også nærmere to, så denna turen var en høydare for min/våres del. Vi traff liksom igjen fisken der vi nå i et par år har savna den litt, så detta må jo love godt for framtida! 

Jeg rakk også noen rusleturer med hodelykt langs gode gytebekker, og jeg må si at det var oppløftende å se all den fine fisken som gravde og lekte. Og det var selvfølgelig ikke bare gytefisk, men fisk av alle dimensjoner og årsklasser som enda oppholdt seg i bekken. For meg så det ut som meget god rekruttering. Enda en gang altså, fine framtidsutsikter med tanke på ørreten og vår lidenskap for den  :)

Endret av Olav Haug
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok en feriedag for å få fisket i dag. Sol, lite vann og mye vind. Vrangben (rygge) uten et napp. Deretter både innsiden og utsiden av Jeløya uten napp. Lærte på den tunge måten at det blir brådypt etter bare noen meter strand ved roklubben. Plutselig forsvant bakken under med og jeg badet. Friskt.

  • Lik 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir stadig friskere å bade nå og utover.

Temperaturen i ytre Oslofjord er i fritt fall om dagen, og nærmer seg faretruende et nivå hvor ørreten blir merkbart mindre aktiv.

Temperaturer under 2 grader gjør ofte tingene vanskeligere, og jeg kan ikke huske å ha sett tilsvarende dramatiske dropp i temperaturen som det har vært i høst. Se på grafen hvor gulgrønn linje er inneværende år...

Heldigvis ligger det an til værskifte over helgen, og det passer veldig bra siden jeg har noen avspaseringsdager å ta ut da.

Får bare håpe at vanntemperaturen ikke synker alt for lavt innen den tid, for da blir det varmere, en annen vindretning og dermed antagelig mer vann i fjorden igjen.

Ser ut som det kommer lovende forhold, og det hadde vært veldig bra mtp kommende fridager (fiskedager)

Har en del fiskeplasser jeg ikke har fått vært enda denne sesongen pga nordavinden.

post-2542-0-65396500-1478632854_thumb.jpeg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er veldig lenge siden jeg har vært så nær å ha mer lyst til å holde meg hjemme enn å dra på fisketur, men når gradestokken nærmer seg 16 blå så er det kaldt å være fluefisker.

Men jeg hadde avtalt tur med en av forumets medlemmer, så da var det bare å komme seg opp og ut.

Han har hat en del bomturer i det siste, så jeg hadde håpet vi skulle få hull på byllen for han sin del i det minste.

Vel fremme ved sjøen så var det rett under 10 blå og frostrøyken sto opp fra vannet, og en kald, sur skodde hang over landskapet.

Det gjorde meg ikke optimistisk med tanke på mulighetene for fast fisk, og første plassen vi var på skulle vise seg tilsvarende vanskelig helt til rett før vi dro videre. Da fikk jeg en liten tass av en ørret.

Forholdene var meldt å skulle endre seg, men det så vi mye mindre til enn vi hadde håpet.

Litt mer liv var det på plass nr to, og vi fikk noen fisker hver, og siste plassen skulle vise seg som den beste, selv om snittstørrelsen for dagen ikke var all verden, så fikk vi fisk, mistet et par og hadde noen som vi ikke fikk kroket.

Det som var verdt å merke seg var at det var masse småfisk som virret rundt i tangbeltene, og flere av stedene vi fant ekstra tett med byttedyr, så fant vi også ørret.

For min del var det den lysebrune, og en litt mørkere variant som leverte,

Og vi fikk ved et par anledninger en leksjon i hvor grunt man kan finne sjøørreten.

Flere av fiskene vi fikk tok på så grunt vann at det ikke slutter å forundre.

Vi så til og med en større fisk velte seg helt inne på 15-20 cm vann. Dette var en fisk man hadde vadet langt utenfor og aldri lagt merke til at var der på jakt om den ikke hadde vist seg i det jeg skremte den.

Så ta noen kast inn på så grunt vann at du føler deg nesten sikker på at du vil sette deg fast. Det overrasket oss flere ganger på dagens tur.

post-2542-0-21123400-1478976470_thumb.jpeg

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du noen ide om hvorfor fisken står så grunt Truls?

 

(Selv tok jeg en tur med isboret i dag - for kun å konstantere at isen var 5 cm. Det holder for meg, men faren for å lokke idioter ut på isen gjorde at jeg tuslet hjemover igjen)

Jeg vil tro det i all hovedsak er på jakt etter mat at den kommer så grunt.

I dag var det masse småfisk på grunna, stingsild eller tangkutlinger. og det var mengder av de. I nærheten av der de var tettest konsentrert var det også ørret .

Småfisken trekker ofte inn mot de innerste tangklasene hvor den finner mat og beskyttelse.

Det er faktisk veldig vanlig å treffe ørreten så grunt, så å ta noen kast innover, eller langs der man vader er noe man bør gjøre.

Har fått mange overraskelser på den måten.

Selv relativt stor fisk kan man finne grunt, og da tenker jeg helt inn på15-20 cm og utover.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Årstidene tror jeg har mistet oversikt over hvilken rekkefølge de skal komme i.

Nå, etter er periode med skikkelig vinter, dukket endelig høsten opp med masse vind, varmegrader og regnvær.

Jeg har hatt fri fra jobb, og håpet at kulda ikke hadde ført vanntemperaturen for lavt.

Det hadde den ikke! Og jeg hadde kanonfiske på to av tre plasser i dag.

Felles for de begge er at de har forholdsvis store relativt grunne områder med leopardbunn, og det var der jeg fant fisk i dag.

På første stedet som er en lang og smål bukt som munner ut i mer eller mindre åpen sjø sto vinden rett inn, så kastingen ble et slit, men fisken var tilstede, og det tok ikke lang tid før jeg fikk noen mindre ørreter.

Den største fikk jeg på 30-40 cm dypt vann, så det er lurt å ta noen kast innover om man fisker av et strekke vadende.

Prøvde å legge merke til hvor fisken tok, og det er overraskende mange jeg får ved kast rett frem i den retningen jeg vader, eller innover.

Fisket med den lysebrune. Mot slutten ble vannet mer uklart, og jeg hadde en periode med knall fiske med en rosaaktig reke.

Sted nr to var plassen jeg hadde størst forhåpninger til, og som var best på lørdag, men der var det ikke en fisk å få.

Et par lugg og det var det.

Når jeg nesten hadde fisket over plassen så oppdaget jeg hvorfor. Sel... Det var nedtur, for jeg hadde troen på plassen, og vi så noen grove fisk på lørdag.

Da var det bare å komme seg videre. Og siste plassen er et stort leopardbunnområde som er relativt grunt, men det er dypt vann utenfor.

Her skulle jeg finne fisk, og i en periode var det fisk og lugg på nesten hvert kast, med dagens flotteste fisk som høydepunktet.

Den tok knallhardt på grunt vann, rullet litt før den satt fart og gikk helt bananas inne på grunna, med flere raske utras og hopp.

En skikkelig fighter.

Kunne knapt truffet bedre med forholdene! Og ikke et annet menneske å se.

Håper høstværet blir værende en stund!

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var noe litt annet enn det jeg opplevde under hæljas fiske i Larvik/Stavern omegn. Klart det blei noen pinner, men turen var generelt prega av litt vanskelige forhold, fyllesjuke, oppvirvla bunn og seriøst gråfarga vann. Bedre lykke neste gang... :)

Var noe helt annet drag over det enn det var i helgen.

Vi var ute på lørdag, og da var det ganske tregt, selv på de plassene som leverte best i går.

Så jeg håper de forholdene som er nå holder seg en stund

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Samme syke kjøret på kysten i dag. Men i dag hadde våren tatt seg en tur, så det var varmt og behagelig i sola, og lite vind. Vannstanden gikk opp rundt halvmeteren i løpet av dagen, så nå er det godt med vann i fjorden igjen!

Fisket over en del områder, og fisken var konsentrert på få steder så når man først traff så virket det som hele flokken var bortpå. Da gikk det slag i slag med fisk og napp på hvert kast før det plutselig var helt dødt. Da var det bare å lete videre.

Utpå ettermiddagen var det en del spredt vaking, så det var nesten å gå fra vak til vak og kaste.

Fikk ingen store i dag, men mistet en skikkelig fisk og en kilosfisk helt på tampen. Det var litt surt men sånt hører med.

Kom forøvrig over første utgytte fisk, som kommer til å veie rundt to når den får spist seg opp igjen. Det er godt med byttedyr for de som slipper seg ut fra bekken, så vi får håpe på god overlevelse av disse.

Flott og behagelig dag på kysten i dag. Men sjøluft og to dager med mye vading, kasting og inntrekk tar på.

Prøvde å ta et bilde av byttefisken som det kryr av i fjæra om dagen.

Tangkutlinger.

Fluene jeg fikk på i dag var orange/rosa reke, den lysebrune og den på bildet, den kommer til å få fast plass i boksen ;-)

post-2542-0-61971800-1479234936_thumb.jpeg

post-2542-0-70814200-1479234946_thumb.jpeg

post-2542-0-01277300-1479234955_thumb.jpeg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde en veldig artig opplevelse i dag.

Jeg sto slik til at jeg kunne følge godt med på det som skjedde, og hadde full oversikt over de seks-syv siste meterne av inntrekket.

Når jeg så flua, så jeg en ørret som fulgte etter like bak flua. Jeg trakk inn i korte rykk med korte pauser i mellom, og kunne klart og tydelig se at ørreten tok flua i munnen og spyttet den ut i det jeg trakk neste inntrekk. Pausene var korte, og snøret stramt hele veien.

Jeg så med all sikkerhet at fisken hadde flua i munnen fire ganger.

Men det som var så rart var at jeg ikke kjente noen verdens ting, og det synes jeg var så utrolig merkelig.

Jeg så klart og tydelig at hele flua forsvant inn i munnen uten å merke at jeg hadde napp.

Noen som har hatt tilsvarende opplevelser?

Det var skikkelig pussig å se.

Det hører med til historien at jeg rullekastet ut og da kroket jeg fisken.

Skulle nesten bare mangle, den hadde tross alt vært på kroken fire ganger uten at jeg kjente det.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg spente kajakken på biltaket og satt avgårde til noen områder jeg ikke har vært på lenge.

Jeg hadde håpet å komme i kontakt med litt større fisk, da det har vært veldig stor overvekt av småfisk på de senere turene.

Vel fremme så var det lite sikt i vannet.

Området har en lang smal grunne man kan vade ut på, og ikke sjelden så er det fisk der man vader utover så det er veldig lurt å ta noen kast langs den banen man vader i. Jeg hadde fått mye mindre fisk i løpet av en sesong om jeg ikke hadde vært nøye med å gjøre det.

Nå var det ikke noen der i dag, men like på utsiden skulle jeg få fisk.

Jeg hadde på en orange reke som jeg fisker urytmisk med varierende pauser. Liker å variere med lange daletider når det er grumsete vann.

Første fisken tok i en sånn pause, akkurat i det jeg strammet opp. Det var rett foran beina mine, og den tok knallhardt.

Kampen var kort, men en fisk på 7-800 var ikke noen dårlig start. Fikk to til som var mindre før jeg gikk litt videre. Ikke langt unna er det et stort grunt område som skrår rolig ut til 1 1/2 meters dybde, og litt før land har man en litt dypere renne og inne i denne pleier det å være fisk når vannstanden er litt høy. Fisket av området før jeg nærmer meg noen større steiner da det strammer opp i en pause, men den sitter ikke. Nytt kast og det går på noe alvorlig.

En stor fisk velter seg og setter fart utover. Den blir raskt sliten, og dessverre er det en utgytt hunfisk. I god form burde hun nok veid inn godt over 2,5 kilo

På veien tilbake kroker jeg en fisk på samme flekken. Den går i været og setter fart ut mot dypere vann. To hopp senere så løsnet krokfestet.

Skikkelig surt, for fisken var stor, og det så ut til at det var en blank flott fisk.

På neste plassen så møter jeg vrient fiske. Det er flere fisk som viser seg, uten at jeg klarer å få noen opp. Det er tilsynelatende fin fisk, men umulig å se hva den tar. Jeg har et skikkelig heftig take, men jeg får ikke kroket den.

På siste plassen treffer jeg fisk. Får fem seks stk på rappen, og i det sola er på vei ned så klinker det til en fin fisk,

Som gir meg en flott kamp før den får gå.

Følte nesten at jeg fortjente den, en flott fisk på godt over kiloen.

Fin måte å avrunde dagen på.

På vei hjem så er det utrolig flotte farger og lys.

post-2542-0-72383900-1480183706_thumb.jpeg

post-2542-0-40582600-1480183717_thumb.jpeg

post-2542-0-70666600-1480183736_thumb.jpeg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...