Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Jeg vil tippe på skrubbe.

Ser de ofte på grunna, når man kommer for nærme så setter de avgårde, og jeg skvetter like mye hver gang.

Jeg fikk denne på en mørkere variant av flua "den lysebrune" så vi får kanskje kalle den for "den mørkebrune" da ;-) Den ble fisket rolig nede ved bunnen, og ble kanskje "feiloppfattet" som en børstemark. Den var forøvrig full av børstemark som den gulpet opp. Flua var full av børstemark-gugge.

De som meiter spesifikt etter disse bruker ofte lokkeperler eller spinnerblader foran et naturlig agn, så en flashy flue foran med en flue bak som ligner på et naturlig byttedyr, som reke, børstemark e.l. kan vel være noe å prøve (?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, Anders R. Næsset skrev:

Gjetter skrubbe, men her er det mulig jeg tar feil. Sandflyndra er vel også ganske lik? 
Ofte når jeg vader over grunne viker og bukter med litt myk sandbunn ser jeg lignende flyndrer ruse av gårde langs bunnen. Har sett fine eksemplarer helt inne på grunt vann.

Noen som har erfaring med å fiske etter disse? Sandflyndra spesielt skal være en veldig god matfisk. Hadde vært veldig artig å forsøke seg på et bevisst fiske etter flyndre inne på grunna. Antar at man må fiske langs bunnen, men hvilke fluer og inntrekk fungerer best?
 

Jeg vil ikke påberope meg erfaring med målrettet fiske etter skrubbe, men en liten Dog Nobbler på streamerkrok 10 (3 eller 4x lang) ga meg noen kumlokk på slutten av 80-tallet. De har nok ikke endret adferden nevneverdig. For et par år siden testet jeg en Fish-Skull Sculpin - mest for å se hvordan den var å kaste vektmessig. Da var det bare noen få kast, så satt det ei skrubbe.

Fremtunge fluer som ikke er altfor store er nok et godt utgangspunkt. Dog Nobbler's er jo også såpass enkle og raske å binde at det ikke er noen krise om man mister en flue.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde en vanvittig tur i går. Såpass at jeg måtte fordøye det jeg har vært så heldig å få oppleve. Det var ingen ekstremt store fisker og jeg har landet flere i antall i løpet av en tur, men vekslende forhold og settinger, å lykkes så til de grader når man må jobbe litt for det, og harde hugg og heftige fighter av relativt stor ørret på jakt i stim inne på helt grunt vann.

Jeg begynte med bom og bom, omtrent som norske skiskyttere har for vane å gjøre, men så byttet jeg plasser og taktikk og ds fikk jeg noen fisker. Så dro jeg videre, og der var det helt vindstille. Så så jeg vak, først ett, så flere. Tøffe forhold, med helt flatt vann, og jeg måtte vade for å nå grunna de vaket på. Fikk lagt ut kast, og hadde et hugg, men den satt ikke. Ventet på ny fisk, og to tre fisk viste seg. Satt på en liten loppe, og la ut mot det nærmeste vaket, som nesten så ut som er regndråpe. Ytterst forsiktig. Trakk flere korte repeterende trekk, så pause og da setter snøret fart, og når jeg strammer opp så eksploderer det der ute i det en fisk på ca 1,2 kilo går amok der ute. Lange utras, hopp og tung stanging. Følelsen er ubeskrivelig. Og sånn skulle det ta av utover dagen og kvelden. Det var forøvrig en av få fisk som var slanke, de aller fleste var i perfekt kondisjon. 

Det vekslet mellom vindstille og fjærmyggklekking og vind hvor fisken bevegde seg helt inn på 10-15 cm dypt vann. Da var det omstilling for å lykkes, og fisken tok grisehardt på så grunt vann at jeg var sikker på at det var umulig å fiske skikkelig. Og slik vekslet det flere ganger i løpet av dagen.

Skulle gjerne klart å formidle hva jeg har opplevd mye bedre, men jeg har ikke ord og superlativer som strekker til.

Noen ganger så kan kysten og sjøørretfisket være så til de grader magisk, og heftig. Man glemmer tid og sted og er fullstendig i 'modus'

Det er noe man må oppleve for å forstå, og er noe alle burde oppleve. For meg finnes ingen ting som kan match dette.

På ene bildet er det 15 - 20 cm dypt. Der tok tre fisk på 700g opp til kiloen, og jeg mistet to til på samme flekken, hvor den ene var vesentlig større. 

 

mms_img-808671017.jpg

mms_img-829571739.jpg

mms_img1311950929.jpg

mms_img-2146371791.jpg

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 14
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vak! Herlig opplegg! I mårra går turen nedover til Vestfold for ei knapp ukes leiting og denging igjen. Denna gangen har jeg bestemt meg for å ha mange timer med "stang inn", ihvertfall sånn i forhold til de forhenværende turene denna seinvintern... [emoji2]

Sent fra min SM-G935F via Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det var herlig å se vak, og det var så mange... Trodde først det var småfisk, ut fra vakene så kunne det se ut som småsild... Fikk sjokk når det lugget til og det var den motstanden før det kaste avgårde. Var utrolig gøy.

Får håpe det er noe liv i vestfoldtraktene i uka. tvi tvi!

Tror jeg skal ta med en firrer eller femmerstang og noen myggklekkere i bilen neste tur. Kilos sjøørret på tørt tror jeg godt jeg kan trives med ;-)

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fisket indre Oslofjord i går på dagtid fra båt, og gikk i land på diverse øyer. Begynte fisket 12.00. Da var det sol og blikkstille. Så ett forsiktig vak - som kan ha vært hva som helst. Vannet var te-farget, så det var et visst håp til tross for manglende vind og steikende sol. 

Til slutt fant jeg et par fisker som gikk å subbet langs land. Den ene minnet mer om ål enn ørret og veide kanskje 7 hekto. Det er vanskelig å tippe vekt på slipsene. Den andre var en hannfisk på 2,2 som hadde blitt blank, men som fortsatt bar litt preg av en tøff høst. Den var nok en praktfisk i høst, men hadde tatt seg inn godt i løpet av vinteren. Forhåpentligvis klarer den en runde til i elven.

Det begynte å blåse opp v 15 tiden og jeg trodde det skulle hjelpe på litt, men det gjorde det ikke, så det ble med de to fiskene. Det ble også med det ene vaket og jeg hadde ingen følgefisker.

tokommato.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjempegøy!! Hadde en periode i fjor også hvor jeg opplevde fjærmyggklekking i sjøen, men trodde det var i tidligste laget enda.

Skal definitivt ha med meg rigg på neste tur, en litt stiv firrer med flyt og noen klekkere. Kilo + sprek sjøørret på tørt i fjorden må jo være en maks-start på tørrfluesesongen.

Til tross for manglende buzzere eller klekkere så tok de oliven tangloppe på ca en cm (det var minstre jeg hadde) det var nært nok, og sjøørreten blir jo sjelden så sær som sin brune bror kan være.

 

 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var ute å kasta litt på diverse plasser i indre Oslofjord på lørdag. Makan til sol og varme, og attpå til vindstille! I slutten av mars! Det var mange fluefiskere ute, og noen som dorget. Litt farget vann, og ingen aktivitet. Fantastisk å komme seg ut til tross for bomtur. Tenker det ikke er så lenge til at sjøtemperaturen stiger et par grader til, og da kan det begynne å skje ting.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg og Gisle tok en tur ut i går. Etter ti minutters kalkulasjon / debatt falt valget på det som for oss er litt utypisk; Østfold.

Det var et bortimot vindstille og solsteikende Østfold som møtte oss - med klart vann. Vriene forhold. Gisle loset oss bort til en vik hvor det både var børstemark og noen vak på mygg. Han innkasserte en klar 2-0 sier med 1,8 og 1,3. Fiskene gikk på grunna (mindre enn en meter) hvor overflatevannet viste 11 grader.

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hva er nå dette?

https://www.tb.no/stranda/natur-og-miljo/tonsberg/synet-av-svermende-mark-fikk-fram-gysninger/s/5-76-506573

"De kravlet rundt her i fjæra. Jeg vil beskrive dem som metallisk blå og det så ut som de endret farge i sola. De så skikkelig ekle og skumle ut og jeg fikk nesten gysninger, sier turgåeren.

Hun forteller at det også kom stråler med hvitt ut av halen på noen av dem."

 

 

 

Anders Kristiansen

Endret av AndersK
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut som børstemarken som er i gang med svermingene sine. Dette er vel ut mot ytre oslofjord (?) og det er som regel der de er sist ute (i ytre oslofjord)

Merk kommentaren : " det er snart badesesong, tenk om de er giftige" ;D

Endret av Truls H. Johnsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rakk bare 20 kast i kveld, men det var nok. To fisk på hhv. 1,6kg og 8hg. Ting er løsner fort og rakner enda raskere i denne bransjen. Håper på å holde meg i sonen ei stund nå.

 

Den lysebrune leverer.

b5b23c9fb7489d057827bed15fec15d4.jpg

 

Sent fra min E5823 via Tapatalk

 

 

 

 

  • Lik 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppholdet mitt i Sverige har så vidt startet.
Veldig mange fiskere her i åpningshelgen, men med nyinnkjøpt kajakk var det gode muligheter for å komme seg litt vekk fra de mest folksomme plassene. Så knapt et menneske mens jeg padlet rundt i trange fjordsystemer tidlig lørdag morgen. Virkelig flott var det :)
Kort oppsummert har fisket vært varierende. Mye kaldt og surt vær. Helt dødt i flere timer, før det plutselig kommer inn en stim med ørret, for så å bli helt dødt igjen.

I dag tok jeg turen til en gjengrodd kil i nærområdet. Flott blanding av sand, mudder, skjell og tangklaser langs land, for så en markant marbakke ned til ca. 3 meters dyp. Deretter er det store grønne områder med ålegress og andre grønne vekster. Ser nesten ut som en jungel der nede.
På søndag observerte jeg flere fine eksemplarer svømmende langs ålegresset, men i dag var det ingenting å se.

Utfordringen med denne plassen er at det ikke er rom for baksleng, og heller ikke muligheter for å vade noe særlig. Så da ørreten plutselig begynte vake 18-20 meter ut, kunne jeg bare angre på at jeg ikke har trent mer på spey-kasting. Der har jeg mye å lære av dere dedikerte elve- og markafiskere:rolleyes:
I stedet for å fiske endte jeg opp med å drive litt kastetrening. Det er kanskje like greit, for det har jeg helt klart behov for..
 

P4050024.jpg

P4050026.jpg

Endret av Anders R. Næsset
  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan vel trygt si at jeg har forblitt i flytsonen denne uka. Bokstavlig talt! Det er helt sprøe tilstander her oppe og jeg fisker nesten utelukkende på vakende fisk med tørre krillfluer. Og det vaker så ofte og regelmessig at det er mer enn nok å fiske på, selv om man ikke gidder å fiske under vann. Hele uka har jeg fisket "tørt" på vakende fisk og fått bra med fisk fra 1 til 1.5 kilo. Det har vært vanskelig å ikke bikke kilon, tro det eller ei.

 

I dag ble jeg tvunget til å fiske under overflaten pga. et forferdelig vær. Bortsett fra en fisk på 3-4hekto fikk jeg et ukjent antall kilosfisk med denne nydelige fisken på 1.6kg som toppfisk, og det verste er at jeg sitter igjen med en følelse av å være snytt for tørrfluefiske. Dette er faktisk ikke bra for sjøørretfisket mitt i det hele tatt!

Mangler å få noe stort ennå, men når storfisken smeller på vil denne sesongen være komplett. Både absurd og fantastisk! 

image.thumb.jpeg.8b749dad682eba400783b58f9f5904c7.jpeg

 

 

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sov dårlig i natt, så da satt jeg meg i bilen og satt kurs mot kysten. Det som møtte meg var blikk stille sjø uten en krusning. Masse småfisk som vaket utover hele bukta. Regndråpevak, det kunne se ut som det var fjærmygg på gang. Fikk lurt noen under kilne forhold, skremte nesten all fisk i nedlegget uansett hvor forsiktig man var, og de som tok var forsiktige til tusen. De jeg fikk kroket var såpass beskjeden størrelse at det bare var å lete videre. Og småfisk var det stort sett overalt... det ble en dag hvor jeg måtte jobbe for det, og fisk skulle jeg omsider finne når jeg dro til en plass som hittil ikke har levert. Dessverre, for plassen det gjelder liker jeg veldig godt. Jeg begynte omtrent midt i bukta, og på en av de første kastene så banket det til nesten i det flua hadde landet, og løslina forsvant raskt. Fisken stanget tungt, men fulgte motvillig inn, men litt for lett..? Nesten inne så tror jeg den skjønte alvoret, og den bråsnudde os satt utover, så til siden, og så ut igjen. Her var det plutselig krefter i massevis, men til slutt måtte en flott ørret på litt under 1,3 gi tapt. Et raskt bilde og ut igjen med den :-)

Mens jeg kjørte fisken så jeg en til som var oppe, og det tok ikke lange stunden før det var bøy på stanga igjen. Nok en fin isk, men vesentlig mindre. Letigen hadde gitt resultater, og jeg fikk noen fine fisker til slutt. Alle tok i den blanke strømkanten, og de fleste hadde vært oppe og avslørt seg først.

Ble tilsammen 8-10 fisk på land og var borti en haug som ikke satt. Greit nok det, for de fleste var små. Dagens særeste var en ulke som tok flua når jeg lot den henge etter meg når jeg vadet ut på et skjær. Ny art på flua for min del

DSC_0177.JPG

DSC_0174.JPG

DSC_0171.JPG

DSC_0164.JPG

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk igjen noen etterlengtede timer i Oslofjorden på søndagskvelden. Det blåste ganske kraftig fra sør (8m/s) med gode bølger. Tenkte jeg skulle begynne med å gjøre det enkelt for meg selv, og startet i en bukt som vender nordover, med vinden i ryggen. Deilig å kunne kaste ut hele GL Coastal for en gangs skyld. Litt farget vann, og mye rask i overflaten pga bølgene. Håpet på litt børstemark, men så ikke snurten av dem. Det smalt på en nydelig, liten tass på femte kastet. Årets første ørret! Grå frede var det den ville ha. Deilig å være i gang!

58eb3c3a2f5a0_S9.april2017.thumb.jpg.0984e1c39fed398836bd9bd5035b6e9e.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med fisk, og takk for at du legger ut rapport!

De siste turene har det vært mye smått, så jeg hadde bestemt meg for å prøve å unngå ansamlingene av småfisk og se om jeg kunne finne noen skikkelige fisk.

Oppsøkte vind, strømninger og ramsalt sjø. Biotopene var for det meste leopardbunn med litt skjær og større stein innimellom og allerede på første plassen, på noen av de første kastene skulle det smelle til skikkelig! Jeg hadde satt på en mørkere variant av flua 'den lysebrune', vi får vel kanskje kalle den for den mørkebrune da...

Kastet ut langs spissen på et skjær, og ette noen få trekk så var det fisk borti, to trekk til og den var der igjen. Jeg strammet opp og en liten tohundregrammer spratt klar av vannet da den hadde stukket seg. Jeg fortsatte og trekke inn relativt raskt og like før land var det bom stopp og et kontant hugg. Fisken satt fart utover og til siden og tok ti-15 meter snøre. Og der skulle det bli en tautrekkingskamp, hvor fisken til slutt måtte gi tapt. Det var en flott fisk i god kondisjon på ca 1,8 og da var dagen egentlig reddet.

Dro videre til et annet sted, hvor biotopen er rimelig lik, men det er mer inne i en bukt, og der skulle det være mye akivitet, og jeg tror jeg aldri har vært i kontakt med så mye fisk og fått landet så få. Fisken gikk relativt langt ute og den viste seg, og fra tid til annen så viste den interesse og hugg, men een var nesten umulig å få til å sitte. Rimelig frustrerende, men spennedend som bare det. Ble der en stund og fikk noen mindre fisk på 4-600g, men dro etter hvert videre i håp om å treffe noen som ville bli med hele veien inn.

Denne plassen trodde lå mer i le, me vinden kom i fag fra alle kanter så kastingen var en risikosport. Her er jeg innom fra tid til annen og i da var det en del mindre fisk som var hiseige på grøten, men plutselig så skulle det gyve på en skikkelig fisk. Denne nølte ikke, og når den var oppe og viftet med halen så jeg at dette var en større fisk. Den hadde et langt og heftig utras, men resten av kampen foregikk på kort hold og jeg fikk et skikkelig strev med å holde fisken unna de utallelige tangklasene som stikker opp på enne plassen. Fikk til slutt loset den inn i en liten bukt hvor det er litt lettere, og da fikk jeg slitt den ut. Ca 2,3 og da var jeg så fornøyd med dagen at jeg ruslet fornøyd til bilen.

Blir ny tur i morgen. Og når vadebuksa ikke rekker å tørke mellom slagene, så er det passelig tett mellom fisketurene. 

mms_img-1186226960.jpg

mms_img2002710427.jpg

mms_img382019790.jpg

mms_img220046666.jpg

mms_img453014945.jpg

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk endelig surra meg til en fisketur sammen med noen kompiser. Målet var egentlig bare å slappe av å slippe å stresse rundt i bil på jakt etter noen aurer. Test av ny lavo sto også på lista.
Lørdagen startet bra med noen vakende fisk hvor det ble bestemt at sixpense, glassfiber og lopper var tingen. Det begynte med litt synsing at den som røyk var en bra fisk ;)
Men når man gjør tørrfluetilslag og striptilslag i samme slengen kan man ikke forvente at 4x'n holder he he he he. 
Sta som en jævel ble det 1000 kast til med glass den dagen i god motvind med relativt spett utstyr uten hell :) 
Det ble foretatt noen velfortjente jægermeisterpauser underveis ;) 
Dag to gikk stort sett med til å denge i motvind og lage god mat i lavoen. Litt breial ble det skryti voldsom av forteltet på denne lavoen til resten av reisefølget ;) 
La oss si at når det ble invitert til en dram på kvelden så måtte de besøkende ta av seg skoa i "Hall'n " he he he 
Morra nummer tre startet med enda mere vind og litt medisin tilbake at nabolavoen hadde reddet "hall'n" min 3-4 ganger fra å bli tatt av vinden ;D;D 
Det ble fisk på alle mann, ikke av det grøvste slaget, men viktigst av alt ble det full slappings med gode kompiser og en knall tur. 
En dag til på jobb nå så kanskje vi får en tur til :):):)


laxing.thumb.jpg.e1a2e1decc9fca1929311d82c2d6bf34.jpg58ed0c1885b0c_sunset-med-mye-sty.thumb.jpg.241be7eadf6c6a698c2587c2ba37a25b.jpg
Svartiglekungen.thumb.jpg.46423eebf21a5c9628bdf8e9e9dd4811.jpg

mat.jpg

jægermeister-fisk.jpg

Endret av Robban
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter en litt treg start på dagen på et par vante plasser hvor fisken var i aktivitet men veldig lite lysten på å bite skikkelig så den satt, så heiv vi oss i bilen tok en skikkelig langtur og kjørte helt ut i det ytterste havgapet hvor det er hav så langt øyet kan se.

Forholdene var tøffe med mye vind, bølger og vadeforhold fra he.....

Vi fant en liten krok hvor det gikk an å kaste og dønningene ikke var meterhøye, og jaggu fikk vi ikke hver vår blanke fisk. Og ørreten ytterst i havgapet har en nydelig glans og føles som en sølvbarre som glinser i sola med skjær av rosa og nesten lilla. Og der er det muligheter for å treffe på vesentlig større fisk enn de vi var borti. Så om det ikke ble noen mengder med fisk, så var det en fin tur i flott værhard natur.

mms_img1071161291.jpg

mms_img1359638685.jpg

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...