Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

8 timer siden, Anders R. Næsset skrev:

Lader opp til sjøørrettur senere i dag. Nå regner jeg med at fisken biter

Må si jeg ser frem til å høre resultatet. Jeg fisket Indre Oslofjord fra 21-midnatt i går uten noe resultat (igjen) og det er ikke så langt ned til grensen.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, nå kom jeg nettopp tilbake fra en liten kveldstur.
Fisket nordvest på Saltö(for de som vet hvor det er), så nesten ut mot havet, i allefall rett ut mot Kosterfjorden og dypt vann. Fint driv i vannet og mye fisk rundt et sund som dannes av fastlandet og en liten holme. Her er det gode muligheter for å få de virkelige store. Det ble med 2 stk på rundt kiloen samt et par kraftige hugg. De to huggene behøver naturligvis ikke ha vært noe stort, men de føltes pene. Alt i løpet av kun én time. Dro ut rundt flo, så tidevannet var i ferd med å snu.

Når det gjelder deg Truls, så kan jeg komme med en gledelig nyhet. Jiggy'n din fungerte utmerket :)
Langt bedre enn rekene jeg hadde bundet opp. Med et relativt lite kulehode gikk den veldig fint over de grunne partiene uten å gå ned i vegetasjonen. Skal sies at liten hvit jiggy fisket med "passe lange" og rykkvise inntrekk er en av mine favoritter uansett årstid. Fikk også testet den lysebrune varianten med timeglassøyne. Den ser jeg for meg vil være fin når jeg skal fiske av litt dypere områder nå fremover mot sommeren. Eneste negative med Jiggy'n var at etter to fisk hadde hele frontpartiet med kulehode, bindetråd og bucktail sklidd halvveis ned på kroken, så tror jeg skal bruke litt lynlim for å få ting til å sitte litt bedre.

Nå mangler bare en litt stor og luftig hackleflue samt en skikkelig sildeflue, så har jeg det jeg trenger. Kanskje noen maur og vårfluer også. Kan være fint til stille vårkvelder i tiden fremover.

 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for rapport. En sterk kontrast til Indre Oslofjord.....

Litt off topic, men Jiggy problemet er velkjent. Så her en dag at noen anbefalte å raspe opp den delen av kroken hvor du binder inn materialene med en krokbryne. Deretter komboen superlim og en bindetråd som biter litt (ikke GSP og tilsvarende, en god gammel seig Uni 6/0 gjør nok jobben). Jeg har brukt krokbryne for å få et bedre underlag noen ganger, men har ikke erfaring nok med det til å kunne si hvor stor effekt det har, men Robert har gjort det i mange år og det er jo argument godt nok.

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gøy å høre at du fikk fisk, og at fluene funket! For min del varierer det hvilke som funker best. Men den lysebrune er den absolutt mest effektive flua jeg har prøvd. Jeg bruker den mye på grunna også. Fisker nok mer grunt enn de fleste. Litt lenger trekk og korte pauser så fungerer den lysebrune på veldig grunt vann også. Fikk vårsesongens største ørret (3++) på ca 40 cm vann :-D 

 

DSC_0249.JPG

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, krokgapet kunne kanskje vært større,  men det er ikke sikkert det har noe å si. Noen ganger er det utrolig vrient å få kroket den uansett. Du kan prøve å bare holde igjen,  du kan sette opp farten etterfulgt av en pause, eller smårykk. Du kan gi tre korte kraftige rykk og la flua dale, bremse farten med bare en del små rykk, som om den ble skadet i hugget. Du kan også prøve å bytte flue, mulig den tar mer aggressivt på en annen flue..?

Dette er i hvert fall det jeg pleier å prøve når den ikke vil ta skikkelig 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I fjor bandt jeg en del fluer på relativt små kroker med veldig stort krokgap.
Blandt annet Owner 50355 som ikke er en fluebindekrok slik jeg har forstått det.
Så vidt jeg husker mistet jeg ikke noe fisk. Kan naturligvis være at jeg har fortrengt alle de jeg mistet eller alle de som ikke kroket skikkelig. Hvem vet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fortsetter å poste jeg, nå som jeg først er i siget.
Det ble en liten ettermiddagstur i dag. Egentlig hadde jeg ikke særlig lyst til å dra ut, men sett i ettertid er jeg glad det ble en liten tur.
Vinden hadde snudd fra øst til vest. Været var grått og vannstanden på vei opp.
Fisket først av en liten bukt, men merket ingenting og det hele var ganske uinspirerende. Beveget meg videre til et ganske stort og grunt område. I det jeg var klar for å rusle mot bilen begynte det naturligvis å vake. Vakingen var ganske intens og det minnet litt om horngjeld sånn som den holdt på å romstere rundt i overflaten. Tok noen kast, men merket ingenting. Fisken(e) var i bevegelse hele tiden, men omsider fikk jeg den til å ta.
Har ikke blitt mange matfiskene så langt i år, så denne ble med hjem. Tipper rundt 50 cm og 1,5 kg. Har verken vekt eller målebånd, så hvor stor den faktisk er får jeg aldri vite. At den var over minstemålet og at den var feit nok til å kunne kalles matfisk er i alle fall sikkert.

IMG_20170514_184722.jpg

IMG_20170514_185157.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når ungene er såpass store at de ikke har noen interresse for å være sammen med oss voksne lenger på 17 mai så benyttet vi anledningen til å skulke hele feiringen av 17. Mai med det stress og mas det har medført i mange år.

Lastet opp sykkelen til kona på taket av bilen, og noen fluestenger og alt annet nødvendig utstyr og dro utover mot kysten et sted. 

Regnet ikke akkurat med at vi skulle treffe noen andre som var ute i samme ærend, og det skulle stemme rimelig godt. Vi hadde kysten og veiene rundt for oss selv, naturlig nok. Det ble noen timer med fisking og jeg kan melde om mengder med horngjel, så det ble mye napping og lite fast fisk. Kroket fire store horngjel, tre av dem i nakken og det gjorde sitt til at de fikk gitt en heftig fight. Fikk to ørreter også faktisk, men den sesongen er for min del slutt nå...

Var godt å få avsluttet sesongen, og nå blir sjøørretutstyret vasket og pakket bort før temperaturen synker og høststormene setter inn (om det ikke får et midlertidig comeback for å se om jeg finner noe havabbor, og å dra noen makrell.

Synd ikke horngjelen blir større enn den gjør. Hadde snittet ligget på 1,5 kilo så hadde den vært en utrolig artig sportsfisk!

Fiskemessig nå, så er det bare å vente på at isen skal gå. Er meldt litt varmere fremover, så det er muligens ikke så lenge til.

mms_img-520455640.jpg

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fin rapport, Truls.
Det er mye horngjel for tiden, ja. En riktig god matfisk om man er interessert. Veldig god å røyke eller legge på grillen for de som ikke har prøvd det.
Personlig var jeg litt anti-horngjel før, men har etter hvert lært meg å verdsette den arten også. I hvert fall til en viss grad :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det! Synd ikke horngjelen blir bare litt større, da hadde den vært en veldig artig sportsfisk. Nå hadde den nok vært skikkelig artig på en firerstang tror jeg, men det er litt for spedt i vind, som det jo ofte er på kysten. Litt lengde på kastene er også greit.

Når det er sagt så er jeg helt enig i at man bør verdsette de artene som er, for min del savner jeg torsken, og å jakte den på grunt vann fra slutten av vinteren og utover.

Det som gjør at jeg avslutter kystfisket når horngjelen inntar kysten, er at det skjer samtidig med at båtfolket og hyttefolket dukker oppfra 'vinterdvalen' Jeg liker ikke å være tett på folk når jeg fisker, vil gjerne ha fred og ro. Fiske sammen med noen er hyggelig så klart, men det gir en annen følelse å være på kysten når det er full aktivitet på hyttene og i skjærgården.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nettopp kommet inn, stått I et vak party uten å finne riktig flue. Underholdende, men jeg vil gjerne ha tips på hva som kan ha "klekket"?

Stod I en tidevanns "elv" på vei til flo, med en fin strandgrunne I svingen. Sø tok rolig for det meste, men avogtil vak med mer fart og kraft. 

 

Prøvde reker, marflo, juletrær, sorte bustefluer osv... men Nada

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Espen Tversland skrev:

Nettopp kommet inn, stått I et vak party uten å finne riktig flue. Underholdende, men jeg vil gjerne ha tips på hva som kan ha "klekket"?

Stod I en tidevanns "elv" på vei til flo, med en fin strandgrunne I svingen. Sø tok rolig for det meste, men avogtil vak med mer fart og kraft. 

 

Prøvde reker, marflo, juletrær, sorte bustefluer osv... men Nada

 

Vanskelig å si unge mann. Om jeg skulle tippe, så ville jeg gått for tanglopper. Om jeg måtte tippe en gang til, ville jeg gått for mygg. Størrelse vil jeg ikke ha noen formening om. Men vet jeg ville begynt med små fluer. Sikkert med samme resultat ;)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan være lurt å prøve en tangloppe fisket på f.eks en hoover line, og varier inntrekket med alt fra 5-6 raske korte trekk (5-10 cm pr trekk) tett på hverandre, med en kort pause i mellom hver repetisjon med 5-6 trekk,  til et kort rykk på 5-10 cm etterfulgt av en pause på 3-5 sekunder. Altså supertrege inntrekk. Bare lirke litt i flua og så la den henge.

Prøv også med en diger sildeimitasjon, eller en tobis... det kan slå til som bare det, da får du gjerne reaksjon umiddelbart om det slår til.

Som oftest har jeg best hell med loppe og de helt trege inntrekkene når det er såpass kinkige forhold som du beskriver.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville foretrukket nesten rett ut, men svakt nedstrøms, og inntil 30 grader nedstrøms.

Oppstrøms er lite hensiktsmessig annet enn for å få flua litt ned. Inntrekk når du fisker oppstrøms blir nesten bare å ta inn løsline. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Ut fra manglende rapporter skulle tro at alle har vært ute i de dype skoger,på fjellet eller ved en elv de to siste månedene men noen av oss holder ut i sjøen. Ikke mygg,knott og klegg som plager og fisker man på natta slik noen av oss gjør kan fisket være riktig spennende. Sjøørreten har feita seg opp og nå kan man også få havabbor. Jeg fisker også med wobbler men det bør man vel ikke si høyt her.  Har også fiska i ferskvann.. 

Friluftsfjorden!

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
1 time siden, Truls H. Johnsen skrev:

Gøy å se at det fanges sjøørret på denne tiden av året også! 

Gratulerer med første sjøørreten, alltid noe spesielt med den første. Håper den smaker!

Den smakte utrolig godt, kvitseidsmør, dill, salt og pepper. Fin farge på kjøttet.

Akkurat inne igjen fra nytt forsøk, dem ville ikke ha flua mi i dag. Men, det var en del vak. Har ikke peiling på hva de tar. Begynner å vake sånn i 11-draget.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke fått ørret på de to siste turene men vi har fått flott fisk tidligere. Feit og fin, men den største jeg fikk var slank og hadde begynnende gytefarge. Ut igjen men man skal være klar over at det er mindre oksygen i vannet nå enn ellers pgs temperaturen så fisken blir fort sliten og ikke like lett å sette tilbake. Der vi fisker er det ikke mye strøm noe som øker problemet.                   Skitt fiske. 

Friluftsfjorden!

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...