Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Heisann, nybegynner her!

Har begynt å få teken på kasting osv, men sjøørreten er fortsatt ikke opplevd dessverre. Prøvde meg sent i går kveld ute på Hvaler, men der var det helt dødt. Lurer på om det var litt for grunt og varmt i vannet der jeg var. Neste tur blir på et sted hvor det er brådypt og muligens litt strøm, slik jeg har lest er bra nå på sommeren. 

Jeg har skaffet meg fluebindersett igår og lurte på om noen her har et tips til en fin fiskeimitasjon som er lett å binde som fungerer bra nå på sommeren? Har bundet en egen vri på en reke(avbildet, tar gjerne imot konstruktiv kritikk), men den får nok vente med å prøves til høsten er her.

Så sykt ivrig etter å få en sjøørret på kroken! Hittil har jeg bare fått et par torsk under halvkiloen og en fjellørret på to hekto ;D 

 

IMG_1361.JPG

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Velkommen til forumet Eystein! Hvis du skaffet deg bindesett i går og klarte å lage en så fin rekeflue allerede nå - ja, så er jeg veldig imponert! Flua ser helt super ut den altså. Nå i sommermånedene med varmt vann så kan det være lurt å forsøke med mer duse/ nøytrale farger. Rekeflue bør fungere godt det altså.

Tipper du er helt på rett spor angående valg av strategi for fisket. Forsøk når det mørkner hvis det er stille/ fint vær. Er det mer ruskevær kan det være lurt å prøve strømsatte områdene med oksygenrikt vann, både med rekeflue og rene fiskeimitasjoner. En rask/ enkel flue som kan passere som både reke/ fiskeimitasjon er jo den legendariske woolly bugger i duse/ lyse farger, og som er lett dresset med sparsomt marabou i halen og glissent kroppshackle.  Ellers er jo Clouser, Jiggy og andre streamer-fluer supre til å fiske raskt og imitere småfisk. Ville brukt intermediate line på dagtid i hvert fall, bare for å ha sagt det. men ingen regel uten unntak.

 

Lykke til, dette fikser du! Du har jo helt supre områder å fiske i!

 

Øyvind   

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Velkommen til forumet ja!

Grå frede kan blant annet imitere en kutling. Den svømmer som oftest ganske rolig, i korte rykk. Jeg pleier å fiske kutlingene med ett kontant rykk med en pause i mellom, og av og til gir jeg noen raske litt lengre trekk uten pauser før jeg går over til 'vanlig' kutlinginntrekk.

Trange sund hvor det blir god strøm, og odder, gjerne lande avrundede, med ikke veldig dypt, men jevnt dypere utover er plasser jeg helst vikke oppsøkt. Gjerne så langt ut i havgapet som mulig. Skvalpeskjær langt ute i skjærgården er en annen favoritt.

Natt er å foretrekke, men litt grå dager med en del vind er for de av oss som liker å se hva som skjer, og er såpass bedagelig anlagt at de ikke ofrer nattesøvn for å fiske.

Av fluer så er 'den lysebrune' favoritten min, gjerne raske trekk med korte pauser innimellom.

Nå er ikke sommeren min favorittid etter sjøørreten, det er først om et par måneder, men et tips vil være å bevege seg, og veksle mellom ulike biotoper man oppsøker.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

For min del kjennes det ikke ut som det er lenge til sjøørretfisket er i gang.

Begynner å kjenne draget mot bølger og vind, tang, tare og lukten av ramsalt sjø! Begynner å glede meg nå.

Og denne vil jeg ikke engang tenke tanken på å dra uten å ha mange av i boksen

 

mms_img306774992.jpg

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da var høstfisket så vidt i gang for min del.
Ble en liten tur ut i går kveld. Etter litt fundering bestemte jeg meg for å ta båten å oppsøke en liten øy et godt stykke ut på kysten.
Vandret litt rundt og så et par fine fisk vake langs en rullesteinstrand på utsiden av øya.
Endte med en kilosørret. En grei start på høsten :)
Nå er det bare 20 dager igjen til fredning i Sverige, så må bruke tiden godt.
 

_DSF3135.jpg

_DSF3144.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kom vær og vind!

Kom kuling, kom bølger! Høststormer og springflo. Tunge skyer og regnvær.

Kom kalde fingre, kom sjøsprøyt og tanglukt!

Kom herlige adrenalinkick fra et oppkomme etter en stor ørret som snur i det flua løftes fra vannet!

Kom salt sjø, harde hugg og heftige fighter.

Kom varmen fra å lykkes. Med å lande en blank sjøørret.

Nå kan det bare komme!

Jeg er klar!

mms_img1253145211.jpg

  • Lik 7
  • Haha 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Var ute en tur i går, og hadde troen etter de forholdene med vær og vind som var meldt, men vi fisket over flere plasser uten å egentlig kjenne noen tegn til liv ennet en en følgefisk. Merkelig dødt på plasser som burde holde fisk på denne tiden. Men temperaturen i vannet får nok ta noe av skylden for dette. Tankene gikk etterhvart til bomtur, men en plass skulle vise seg å holde fisk. Her var det mer oksygen i vannet og det var merkbart kaldere, og på et begrenset område fant vi flere fisk og fikk landet noen, og jeg mistet en fisk som var av bra størrelse. Den tok ganske tidlig i kastet med ikke veldig raske inntrekk. I en pause så dro snøret avgårde, jeg strammet opp og det var god tyngde som holdt igjen der ute, og når den var oppe og veivet med halen så skjønner man at størrelsen er fin. Men i det den skulle dykke ned og gjøre et utras så slapp den... 

Hadde flere følgefisk og fikk noen mindre fisker, men det virket ikke som fisken var helt påskrudd. Mulig den hadde forberedt seg på de forholdene værmeldigen tippet, men ble litt satt ut av 16 grader og perioder med sol, akkurat som oss som fisket... Tror litt andre forhold ville ha vært mer positivt og gitt flere hugg av de større fiskene vi så. Men da har vi sett de er der, og sesongen har såvidt begynt. Jeg avsluttet på denne plassen med en fin fisk som tok hard langt ute, og lagde et spetakkel i overflaten, og ruset i høyt tempo frem og tilbake. Så ut til å være en rimelig stor fisk med det levenet den lagde i bølgetoppene men den krympet betraktelig innen jeg fikk landet den. Vel vel, dagens desidert største og en artig kamp gjorde sitt til å gi følelsen av å kommet i gang. 

Litt artig å merke seg var at jeg hadde flere hugg på litt rolige inntrekk og lengre pauser, i tillegg til raskere inntrekk som er mest vanlig på denne tiden. Så det er viktig å variere!

 

mms241400179.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et spørsmål litt sånn på siden. Er det noen som vet hvordan sjøørretfisket i Danmark har vært hittil på "høsten". Man skulle jo tro at det samme gjelder der; at temperaturen er for høy.

Ikke er det noen lyspunkter på 10 dagers meldingene heller her på Østlandet. Ser ut til at mildværet holder seg og at man trygt kan fiske harr i Trysil om et par uker uten å føle at man skulle vært i sjøen.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ikke ut til at vi får noe hjelp fra været for å få senket temperaturen litt. Men det tas nå sjøørret i 20 grader pluss i vanntemperatur også. Men da kommer det litt an på hvilke plasser man foretrekker å velge. Forskjell fra plass til plass er det også, men det ser jo ut til at det trekker inn litt fisk av god størrelse også så det lover godt. Og det været som er meldt innbyr kanskje heller til å prøve noen turer for å se om man kan få lurt en havabbor før den sesongen er over. Om man ikke burde forlenge sesongen i innlandet litt. Selv er jeg nok litt mentalt 'ferdig' med ferskvann for i år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt fri i dag pga alt for mange opparbeidede timer. Tross sommertemperatur og strålende sol så ble det en tur ut på kysten for å se om ørreten var hjemme. Hadde ikke akkurat veldig troen på det under diss forholdene, og en del plasser hadde null sikt i vannet etter foregående dagers nedbør, noe som heller ikke bidro til at forhåpningene var på topp. Men jeg fant klart vann. Riktignok lunkent i temperatur, og lite vind og sol... ikke drømmeforhold for å si det forsiktig.

Enorme mengder med stingsild, og mye kutlinger å se enkelte steder i dag. Måtte prøve å filme de, se linken over bildet. Høstsnacks for ørreten <<l

Men jeg skulle klare å få lurt opp noen ørreter her og der selv om det nok hadde vært mer fart i det med andre forhold. Størrelsen hadde forhåpentligvis vært jevnt over bedre også. Men enkelte steder så var det fisk å finne, og den ville ha full pinne på inntrekkene, med noen få pauser. Tross beskjeden størrelse, så var fisken sprek. Litt utover dagen løyet vinden helt, og da satt jeg kursen ut i ytterste skjærgård, helt ut mot havgapet der dønningene rullet innover store kulestein og tang. Et mareritt å vade ut i slike forhold, men jeg fikk kommet meg langt nok ut til å få kastet litt. Je hadde ladet stanga med fast int og en diger  hvit/oliven tobislignende sak på ca 15 cm.

Det tok ikke mange kastene før det banket til en fisk. Den tok så hardt og nølte ikke et sekund før den dro avgårde. Høy fart, tunge utras og flere hopp og til slutt kunne den avbildes før den fikk svømme videre. En nydelig ørret som paserte 1,5 med god margin som neppe skulle opp i bekken i år. Trinn og sølvblank, og kruttsterk! Det er sånne ørreter man ønsker seg når man setter kursen ut mot det salte!

MOV_0107.mp4

mms_img908847967.jpg

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var en liten tur ute på kysten på fredag, til tross for at det var sommervarme, lite vind og strålende sol fra skyfri himmel. Sånn sett var det mer behagelig tur ut i friluft enn en fisketur med særlig forhåpninger om bøy på stanga. 

Noen sjøørret ble det imidlertid, ingen store men et par tre stk på drøyt halvkiloen var de største. Og det som var litt overraskende var at jeg fikk flere og hadde en del hugg på inntrekk som var vekslende mellom et, to eller tre korte rykk med ganske lange pauser imellom. Mistet en fisk som kjentes finere ut på samme trekkene og den tok hardt og dro hissig avgårde. Veldig stor var den ikke, men hugget var heftig! Og kanskje den mest tilfredsstillende fisken var en jeg fikk til å ta etter å ha hatt den etter mange ganger og gjentatte smånapp uten å få kroket den. Fisket på den i et kvarters tid, og til slutt så klinket den til på en speykutling og ga en artig fight til tross for størrelsen. Den skulle på død og liv inn i tangen og gjemme seg. Fikk tvunget den ut og landet den til slutt. Men desidert mest liv var det på 'den lysebrune'. Selvfølgelig ;-)

Ønsker meg litt ruskevær, vind og bølger. Gjerne noe lavere temperatur i vannet, men ikke minst masse oksygen pisket inn i vannet. Da tror jeg fort det kan bli litt mer fart i fisken!

mms_img1040379555.jpg

mms_img1366291009.jpg

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enda en lørdag med fisketur i alt for fint vær. Deilig med tanke på komfort på turen, men ikke det jeg helst ønsker meg med tanke på fisket. Likevel var det mer trøkk i fisken, selv om hovedinnrykket ikke virker å ha kommet helt enda. 

Fant fisk på flere forskjellige steder, men ikke inne i buktene enda noe som ville vært normalt på denne tiden. Samtlige fisk knall blanke, og tilsammen ble det ti-12 sjøørret, de fleste små, fra ofa-standard størrelse og opp til halvkiloen med en større fisk på 1,2-1,3. Fikk tre makrell, sei og lyr. Avsluttet med en makrell på kiloen som ga en hei dundrandes fight! Veldig gøy! Plutselig så jeg jaging i høyt tempo, brisling som skvatt til alle kanter. De kom et øyeblikk innenfor katehold, og det var da den store makrellen tok.

Og sjøørreten på over kiloen, den tok jeg på 40 cm dypt vann ;-)

 

mms_img26860465.jpg

mms_img893118819.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å jobbe overtid har faktisk sine fordeler. I hvert fall når man kan ta ut opparbeidede timer som avspasering, og på den måten dra å fiske med full betaling. Sånne dager skulle det vært flere av, og etter at lunsjen var unnagjort så va det bare å hive seg i bilen og komme seg ut på kysten. Og det skulle vise seg å være en bra dag å dra å fiske på. Fikk fisk på alle steder jeg var, men færrest der jeg hadde størst forhåpninger...

Endte opp med 12-15 stk med største i overkant av 2kg, 1,2, 8/900g seks halvkilos og resten mindre, helt ned til størrelse 'ofa standard' og hadde flere lugg også, så det ble en veldig begivenhetsrik dag på kysten. De to nest største tok jeg på et strekke jeg ikke har fisket over før, men har hatt tro på, så det virker lovende.

Brukte den nybygde stanga hele dagen, og den imponerte virkelig, og jeg føler jeg fikk kjørt den inn skikkelig! Den kommer til å bli mye brukt! Selv om den er bygget på en riktig klassifisert femmer klinge, så håndterer den et tungt seksersnøre med autoritet samtidig som den har en lavere klasse sin følsomhet, og opplevelse med å kjøre fisk på. Veldig fornøyd med den, og den kunne neppe fått en bedre debut.

Samtlige fisk ble tatt på 'den lysebrune' , virkelig et råskinn av ei flue!

 

mms_img1405088068.jpg

mms_img1036076950.jpg

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det er hyggelig å legge ut rapporter. Da ser jeg gjennom bilder, og gjenopplever turen en gang til i sofakroken, så det er en hyggelig del del av helheten for min del også. Og kanskje frister jeg flere til å prøve sjøørreten for det er et artig fiske som kan være mer enn bare en forlengelse av "sesongen"

For noen av oss gærninger så er det en egen sesong som jeg går og gleder meg til i lange tider før et braker løs.

Jeg fisker i Oslofjorden, men utenfor Drøbaksundet.

 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Supre innlegg Truls. 

I år har SØ fisket fått vike mye for annet fiske, men det klør i hele kroppen til å komme meg ut når jeg leser dine opplevelser. Hadde planer om å få meg en tur ned til campingvogna denne helgen (Helgeroa). Men står over pga været som er meldt.  Har du prøvd der nede på høsten ?

 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil absolutt anbefale en tur og trosse drittværet. Er en egen følelse å være ute når elementene herjer med deg. Ukomfortabelt, vått og surt men jeg har sjelden så heftige opplevelser av å bare være ute som når været er som værst. 

Fisket er som regel også godt da,spesielt et godt stykke ut på høsten.

Har fisket en del der også. Har hatt godt fiske på yttersiden tidlig høst, så i de små buktene på yttersiden før fisken etter hvert trekker inn i de større buktene, for så å gå inn i de mindre buktene på 'innersiden' . Veldig grove trekk dette, og men det er mulig å komme i kontakt med fisk det meste av året der. Jeg pleier å begynne på et sted, så finner jeg en annerledes biotop, og så en til helt til jeg finner fisk. Husk å ta noen kast på steder du anser som for grunt nå utover høsten! 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Avspasserte dagen i dag, og dra ut for å fiske, men all nedbøren i det siste hadde grumset til vannet på noen plasser jeg hadde tenkt å sjekke ut. Så da ble det noen plasser litt lenger ut som ble valgt, og tilslutt fant jeg fisk etter en litt tam start hvor jeg hadde noe lugg. Virker som fisken sto på litt begrensede områder og på et par steder sto det enormt mye fisk. Mye smått men noen finere innimellom. Et par plasser var det helt texas med hugg på hvert kast. Fisken var vanskelig å kroke, men litt utover dagen så ble det mer støm i vannet og det gjorde også at fisken begynte å ta mer kontant. Har ikke peiling på hvor mange jeg fikk til slutt, men det var mange. Dessverre var det mange små, men flere halvkiloser og et par godt over kiloen ble det også, og de ga en skikkelig fight. 

En periode så lette jeg opp fisk med den lysebrune. Fisken var bortpå, me satt ikke. Så var det å bytte til en deceiver og da var det flere som tok, men måtte ha på den lysebrune ellers avslørte de seg ikke. Merkelig opplegg...

Den flotteste fisken tok forøvrig en hvit jiggyvariant som bare har kulehode og ikke noe epoxy/uvlim. Ellers ble det klart flest på den lysebrune, mendeceiveren lurte også en del. Forholdsvis jevne inntrekk og ikke for raskt var medisinen i dag. Virker som det har løsnet skikkelig nå, så da er det ingen grunn til å sitte hjemme å sture.

 

mms_img915041147.jpg

mms_img546497078.jpg

mms_img213636502.jpg

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...