Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Solstek og skyfritt er ikke akkurat optimale forhold nei. Ofte vanskelig da, likevel lykkes jeg veldig godt på lignende forhold for et par uker siden. Men da var det mye vind og bølger og jeg fant fisk en plass hvor det var virvlet opp masse og vannet var halvgrumsete. Får håpe man finner fisk når neste anledning til å fiske byr seg. Men det er ikke disse forholdene jeg helst vil ha

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den definitive favoritten er'den lysebrune' en flue som er like viktig for meg å ha i flueboksen som det er å ha fluestang og snøre. Kunne ikke tenke meg å dra en tur uten å ha flere av denne i boksen. Mange vårplasser er gode på høsten også, men jeg liker meg godt ut mot åpent hav litt tidlig på høsten, og de første par skjermede buktene innenfor åpen sjø. Særlig overgangen mellom bukt og svaberg, og mellom strand og mer steinete og kupperte områder med dypere vann på yttersiden vil ofte holde fisk. 

Høsten kan være en utrolig flott tid på kysten, også fangstmessig. Jeg hadde ikke vært i tvil, jeg ville tatt turen!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble en nesten full dag med fisking i dag, og vær og forhold tilsa at det var forhold for å fiske på et par plasser jeg ikke har vært på alt for lenge. Men sånn er det, noen plasser er fiskbare på spesielle forhold og totalt døde ved andre forhold igjen. Så skal man gjøre seg kjent et sted, så kan det være lurt å fiske den grundig på ulike forhold før man eventuelt avskriver den. Har hatt bedre turer fangstmessig på denne plassen men fire ørreter er godkjent, og samme resultaat ble det på neste plassen, som ligger mer inn mot et større område med mer brakt vann. 

De neste plassene jeg dro til ligger ganske langt unna, og i løpet av kjøreturen skyet det over og vinden tok seg litt opp. Stedet jeg skulle til ligger ganske langt ut mot havet med trange sund og flotte bukter med kuppert terreng under vann, med blåskjellbanker og ålegress og bløtbunn med masse tang. Og her var det godt med byttedyr, og helt innerst over en blåskjellbanke så dundret det på en fin fisk som ga meg en god fight. Den tok langt ute, stanget tungt før den satt avgårde. Fikk den inn på snella og kjørte den en god stund før jeg omsider fikk den på land nesten hundre meter lenger borte. Trodde den skulle være langt større, men 1,3 kilo med krutt kjempet som en på langt over to. Fikk en fin fisk til som også var sterkere enn størrelsen skulle tilsi. 900g trinn og flott ørret, og det som var gledelig var at det var en del fisk på 6-800 g som er en størrelse det har vært manko på i dette området, det lover godt for fremtiden. 

Det var veldig klart vann, og nok en gang var den den lysebrune som var klart mest effektiv men også den litt mørkere brune varianten leverte fisk. Skulle avslutte på en gromplass, men dessverre er den infisert med masse sel, så det ble ikke som forventet, men jeg fikk to fine ørreter på veldig grunt vann samtidig som jeg hadde ikke mindre enn tre sel langs strekket jeg skulle fiske over. Så et vak innenfor der jeg vader, listet meg inn mot området med vann til like over knærne, kastet innover og tok på få kast to stk. Utrolig gøy å jakte fisk så grunt, og nå begynner den tiden hvor man fort kan finne ørret på unaturlig grunt vann. Å fiske så grunt har reddet flere turer for meg, og så blir det skikkelig liv og røre når fisken hugger kontant på å grunt vann.

Klarte faktisk å tråkke på ei flyndre. Sto på den litt før jeg skjønte hva som skjedde. Bare måtte ta et bilde av stakkaren. Ganske stor var den også.

mms_img1871152757.jpg

mms_img1085988239.jpg

mms_img496208335.jpg

mms_img679581527.jpg

mms_img199178843.jpg

mms_img700245089.jpg

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk lyst til å dele et bilde. En sølvblank velfødd sjøørret i sitt rette, og beste, element ; krystallklart sjøvann med frisk tare og sjøbunn med masse byttedyr. Slike er det artigste å kroke, de tar hardt, kjemper godt og har luftige hopp!

 

mms_img1759587117.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei. Var en kjapp tur ute i helgen. Brukte lørdagen på å fiske av store deler av kysten. Begynte tidlig på Jeløya. Fiska i en god del timer uten hell. Tok turen hjemover igjen mot nesodden hvor jeg stoppa og tok siste timen før kveldsmørket kom. Da beit det på 2 relativt fine fisk på rappen. 

Nr1: Reativt tynn. Vært oppe i bekken. 1 kg blank.

Nr2: Ganske feit fisk. Blank og hoppa et utall ganger i været. 1,4 kg

 

Begge tok en speyflue, fisket med dobbeltrekk. De fikk begge friheten tilbake.

23360891_1709279539096894_543055699_n.jpg.aee2129b9d6254159027c2c6e71555aa.jpg

23414192_1709279505763564_579610917_n.jpg

Endret av Dan Haukland
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slike følelser skal ikke legges lokk på, de skal og bør  få fritt spillerom, spesielt når man perser. Da bør det høre med.  Herlig formidlet på filmen!  Hvor stor var fisken egentlig? Spesielt gøy med pers når det er en så flott og speilblank fisk. 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 10.11.2017 den 16.57, Truls H. Johnsen skrev:

Slike følelser skal ikke legges lokk på, de skal og bør  få fritt spillerom, spesielt når man perser. Da bør det høre med.  Herlig formidlet på filmen!  Hvor stor var fisken egentlig? Spesielt gøy med pers når det er en så flott og speilblank fisk. 

1,5 blank

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er merkbart kortere dager, og for å få mest mulig ut av dagen så er det bare å komme seg opp og ut. Var i bilen før sola sto opp, og kursen var satt. Vel fremme så jeg at det var høyt vann, og dessverre dårlig med sikt. Tok turen innover allikevel og i det jeg skulle vade ut på enden av en strand så jeg vak i andre enden. Så et til. Og enda et. Ble en liten springmarsj i retningen, avmed snøret og ut med flua. Fisken tok nesten umiddelbart, en blank fisk på 700g ble avbildet og returnert. Nytt kast resulterte i hugg, nest kast så var det fast fisk, og så hugg igjen. Tenkte dette kom til å bli en helt texas dag, men det ble med de. Enten må det ha vært få fisk som lagde mye liv, ellers ble de skremt av kasting og kjøring av de to jeg hadde fått, det var jo blikk stille. Fisket over resten av plassen og dro videre til neste plass. Like dårlig sikt og det gir ikke veldig troen på det, men fisket over plassen, hadde hugg på utrolig grunt vann. Fikk to og på vei tilbake så snudde jeg meg og kastet inn på stranda. Der er det idiotisk grunt, men BANG sa det på kort hold. Et sjukt heftig hugg, men den ville ikke sitte men oppkommet etter fisken tydet på stor fisk! Inne på 30-40 cm vann.

Neste plassen var også plaget med dårlig sikt men leverte noen fisker, blandt annet to som tok helt inne mot sivveksten på bredden. Jeg pleier alltid å vade i posisjon så jeg får kastet inn på grunna på denne plassen, og der inne sto det fisk. De tok kontant og satt full fart ut mot dypere vann. Litt videre på strekke fikk jeg to utgytte fisker, det er faktisk de første to jeg har sett i høst. Den ene av de hadde nesten spist seg opp allerede, og jeg tror de fiskene som har sluppet seg ut etter gyting i høst har gode vilkår for å spise seg raskt opp igjen for stedvis er det enormt mye byttefisk, kutlinger, stingsild osv. Spesielt mye var det på neste plassen jeg dro til, men merkelig nok fikk jeg ikke noe her. Det var blikk stille, og krystallklart vann. 

Så da var det bare å finne seg en ny plass, det er ikke noe vits å bli for lenge på plassene. Neste plassen jeg valgte er en jeg ikke har vært på lange tider, men her pleier det å være mulig å finne ørret på skikkelig grunt vann. Så også i dag. Riktignok bare to, men de var dagens to største, på kiloen og 1,5 sånn ca. Begge to tok grunt, på 40-50 cm dypt og mindre enn en meter fra odden. Her er det utrolig spennende å vade seg i posisjoner til å kaste langs odder, strukturer under vann og tangkledde steiner. Og når fisken tar så grunt, så tar den gjerne hardt og lager et skikkelig leven når den setter kursen mot dypt vann i full panikk.

Hadde et skikkelig heftig hugg og et massivt oppkomme i skumringen, men den satt ikke. Og like etter kom et par sel på veldig nært hold, knappe 30 meter unna. Da var jeg fornøyd med dagen uansett, så jeg ble stående å se litt på de. 

Av fluer, så funket den lysebrune og en rosa reke. 

mms_img126479540.jpg

mms_img1759832506.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke vært veldig ivrig på sjøørret fiske, har vel blitt med ett par forsøk uten hell. Men etter tips fra en garvet sjøørretfisker som avslørte en av goplassene sine og nærmest garanterte fisk ble det opp før sola i går morges med nyanskaffet 6’er stang.

Det tok ikke mer en 5 minutter før det smalt på noe digert 10 meter utenfor odden jeg sto på like ovenfor marbakken. Fisken tok så hardt å brutalt at jeg skvatt og fikk fullstendig fiskeskjelven, etter en skikkelig morsom fight fikk jeg den opp ved siden av odden, kom på da at jeg hadde glemt håven hjemme og fiskekompisen sto på en odde ett godt stykke unna, det endte med at snøret røyk og fisken stakk med det eneste eksemplaret av akkurat den flua. 

Fikk flere fisker inne på grunna utover dagen, mest smått, hadde en stor som hugg men gikk av etter ett par sekunder. Fiskekompisen fikk en på kiloen like før vi ga oss. 

Alt i alt en sykt morsom tur og har virkelig fått øya opp for dette fisket. Nå gjelder det bare finne noen fluer man har troa på og bli bedre kjent med plassene man har vært på. Er vel mulig å rekke et par turer til før det blir alt for guffent ute.

 

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjekt å ha igjen feriedager som kan tas ut på godværsdager som denne. Opp i god tid før sola og på fiskeplassen klokken 0630, med gode tips fra Truls i bagasjen. 

Blåste vel friskt og det var lite fart de første 2 timene, kun noen smålugg i flua før det ble kombinert kaffe og håndleddspause. Tar på å dælje i motvind på kysten når man er vant med skau og elvefiske, her trengs trening!

Etter pausen ble det fart på sakene, sola skein og vinden roa seg litt. Ble flere fisk, men ingen store, samtlige tok Truls sin lysebrune:12_slight_smile:

Det blir tur i helga også kjenner jeg!

 

 

 

A708D8AB-9386-4FF5-8607-A22C570D5108.jpeg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tur til Karlsøya i solskinnet. Var 8 røde og ikke så mye vind. Helt nydelige forhold. Fisket sør på søndre Karlsøy. Fikk raskt kontakt med fisk. Fikk en blank på ca 1 kg og 3 litt mindre brune i løpet av en time. Fikk på vaskebjørn og klympen. Tok en tur til Hankø sundet på ettermiddagen. Håpet å finne litt vakende fisk. Ingen vak men var i kontakt med flere fisker. Alt i alt en kjempe dag!

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg storkoser meg når jeg hører at folk lykkes med sjøørretfisket sitt langs kysten, og om noen får øynene opp for hvor gøy og givende det kan være så er det en ting som gleder meg! Fine fisker dere får, og det kan være veldig gøy med flue på kysten, selv om det kan være et slit når vær og vind herjer som værst. Men det lærer man seg å takle, og det kan være utrolig deilig å være ute på kysten når elementene tærer på. Kler man seg godt, og står løpet ut, og i tillegg får en flott blank ørret så får man opplevelser som setter spor, og ikke minst er det lite som slår følelsen når man får i seg litt god mat, og finner varmen igjen i sofakroken etter en sånn tur. Er mange elementer man får med på kjøpet på kysten, og kystlandskapet kan være noe av det flottere vi har.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er sykt moro når man føler at man lykkes og man glemmer nesten kulda og å spise/drikke når man koser seg på tur. Ble tur i dag også, oppe før sola og en times kjøretur før man vel nede på plassen måtte konstatere at det var veldig farget vann, prøvde meg med fluer i litt mer skrikende farger men det ville seg ikke.

Bevegde meg lenger inn i bukta og fant til slutt en liten strand som var litt mer skjermet og med klarere vann. Satte på den lysebrune og da satt den på 3dje kastet:12_slight_smile: etter den var det flere følgefisker som fulgte flua hele veien inn, forsøkte å sette fart på flua, men virka nesten som det skremte fisken da den bråsnudde gang på gang. Måtte gi meg så rakk ikke å prøve andre taktikker denne gangen.

Uansett en fin tur og fikk prøvd en ny spot med uttelling så må si meg godt fornøyd med detfffish

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gøy å lykkes, og kanskje spesielt på nye steder.

Her er et par fluer jeg lykkes med når det er mye grums i vannet. Når det er latte-farge på vannet er den i chatreuse best, litt mindre grums, og konjakkvann, så er det den lakserosa, og den funker også meget godt når det er kaldt i vannet uansett farge.

Jeg var ute i dag også. På en øy jeg besøker en gang i blandt bare. Våknet tidligere enn planlagt og dro avgårde. Første plassen så var jeg borti et par fisk og så et par som avslørte seg med noen hvirvler på grunt vann. Fikk den ikke til å ta men noen titals meter bortenfor så banket det på en flott blank fisk. Den så ok ut, men ga ikke noe fight før jeg fikk den helt innmot meg, da satt den vill fart utover og raste avgårde 20 meter. Fikk den på land, og jeg tipper den til 1,7.

Neste plassen var invadert av sel, og der var det dødt. Så tilsammen seks sel, på to ulike plasser, men den andre plassen jeg så sel så var det også fisk, men den var limt hel inne på så grunt vann den kan komme. 

Da jeg ankom plassen så kastet jeg over vann jeg alltid går forbi. Her smalt det på tre fisk og når jeg fisket meg utover var jeg borti flere, me. Det døde ut litt utover med unntak av en fin fisk som var på i få sekunder... inne i neste bukta ble jeg stående å kaste og undret meg hvorfor jeg ikke fikk noe fisk. Jeg la et kast innover helt inn mot en sivkant og hadde tre fisk på tre kast som fulgte, og et par hugg. Inne i kriker og kroker skjulte det seg fisk. Tydelig at den hadde merket selen og plassert seg strategisk. Merkelig og utrolig heftig, og founderlig hvor grunt jeg fikk fisk. Jeg sto blandt annet ute i vannet og kastet inn i strandkanten helt inne mot land og ti cm vann, og to trekk, så var det hugg!

Fikk bra med fisk på rosa reke, så det er tydelig at sen høst og vinterfisket er i anmarsj. Avsluttet med to på rad og to mistet på siste stedet. Disse var ekstremt agressive, og en tok i et plask så den gikk klar av vannet. Bommet, landet og man så den pilte etter flua i en plog og tok. Da satt den!

 

IMG_20171118_215843.jpg

mms_img1675226925-1.jpg

mms_img1456399437.jpg

mms_img113046672.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fine fluer Truls, hva slags materialer og størrelser er det du bruker på de? Craftfur?

Satser på å få til ett par turer denne uka også og trenger å ordne noen fler vinterfluer, forstått det som at hvitt og rosa er farger som funker. 

Tror også jeg skal prøve meg litt lenger opp i fjorden, selv om jeg hører at det ikke er like bra, ble jo sittende halvannen time i kø på vei hjem i går pga tunnelarbeidet:-\ 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De funker i hvert fall i grumsete vann. Det er craftfur i begge to, og de er vel 5-8 cm sånn ca, krokene er str 6.

Til vinterfiske er det gjerne rosa og orange reker, men også vaskebjørn og speykutling. Lopper kan også funke, både naturtro og skrikende farge. Husk også den lysebrune, og en helhvit jiggy kan være greit å ha.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble en liten tur i dag også, sammen med den bedre halvdelen som ville være med å få litt frisk luft. Og det ble litt fisk i dag også.og best var det på første plassen vi var. Der er en langgrunn strand med en lang rolig marbakke som går i en stor bue utover området, og omtrent midt på denne så gikk det en stim med fisk, som var bitevillig med forsiktig så det ble mye hugg og få krokinger. Likevl fikk jeg landet en del og sånn sett allerede fornøyd selv om de største var på 5-600g. Den største skulle jeg få på en annen plass. Der er det en lang litt dypere renne med bløt bunn og tang, som skiller stranden fra en blåskjellbanke. Fikk lagt flua omtrendt oppe på blåskjellbanken, og det lugget nesten umiddelbart, og et par trekk senere så smalt den på. Ikke store saken dette heller (6/700)men kjempesprek og ga en fin fight før den måtte gi seg. Det var en trinn liten sak med lys gul buk, altså en fisk som går inne i området og spiser masse krepsdyr. De er knallsterke for størrelsen, og mørk dyprød i kjøttet, så denne ble mat for reisefølget når vi omsider kom oss hjem. 

Flere fisk ble tatt på 30cm vann og grunnere, alle på en rosa cdcreke om jeg husker rett.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I går ble det en litt merkelig tur, hvor det ble mye kjøring fra plass til plass. Det ble pendling mellom vann med alt for dårlig sikt, og plasser med for kaldt vann men et sted traff jeg midt mellom. Det var grei sikt, men en del redusert, og varmere vann enn mange andre steder, og her ble det også fisk i en kort periode. Det ene stedet var det to større fisk som hadde stelt seg opp ikke langt fra land, og jeg sto ute i vannet og kastet langs den linja jeg ville vadet. Brukte en lakserosa reke av craftfur og fisken tok i korte pauser i inntrekket. Relativt rolig tempo og ulikt antall korte trekk mellom pausene. Det andre stedet som holdt fisk var en grunn bukt med bløt bunn med ålegress utenfor og dypere vann. Fisken sto like innenfor ålegresset og i en kort periode var det hugg og fisk på nesten hvert kast. Dro tilbake hit senere, men da hadde tidevannet og strømninhger dratt grumsete vann inn i bukta, og det var dødt. Så litt frustrerende, og jeg fikk noen få fisk på de andre stedene, så det gjaldt å treffe en ansamling med fisk til riktig tid.

Fremover blir det nok mer og mer fargerikt krimskrams som gjør seg gjeldende.

mms_img2070265251.jpg

mms_img112919135.jpg

mms_img785830897.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du vet det er vinterfiske når du nesten knekker vadeskoene når du skal ha de på, de er bunnfrosne, knuter er et mareritt å prestere da fingrene ikke kjenner sena, elle kan bøyes, og du kjenner ikke når kroken glir dypt inn i fingeren, nesten helt inn til mothaken... 

Var litt i tvil om jeg skulle dra når det sto -10 på termometeret, og vanligvis legger kulda en skikkelig demper på fisket, men jeg våknet tidlig og fikk ikke sove igjen, så da ble det en kjapp frokost før jeg satt meg i bilen og kjørte avgårde i tide til å rekke en gnistrende soloppgang på den første plassen. Da hadde jeg allerede landet en liten utgytt fisk som tok på første kastet. Etter dette ble det omtrent så tregt som forventet. Men det skulle bli noen høydepunkter.

Jeg var innom et par steder og fikk en liten ørret til, ellers var det sel og atter sel... før jeg dro tilen plass jeg kaller hundreprosenten, men på vei dit så jeg et vak. Var egentlig så jeg ventet på dykkerfuglen skulle dukke opp, men den kom aldri.det var fisk! Forventningene steg, og jeg la ut et kast. Byttet flue til en rosa reke, og første kastet så lugger det til og bølger seg rundt der flua er. Ser den er etter i overflata, men tar ikke. Kaster på nytt, og en fisk ploger etter flua, lugger, piler avgårde. Den stikker seg og fyker avgårde, jeg trekker videre ser den bråsnur og den lugger igjen, men sitter ikke... to trekk til så kommer det en fra motsatt side. Ploger mot flua og tar med et plask og den går klar av vannet i hugget. Den sitter, og gir en kort men artig kamp. Neste kast gjentar det seg. Ser ploging i overflata og en ny fisk sitter. Utolig actionfylt og artig!

Dagens høydepunkt, og den skulle bli et til på en annen plass. I det jeg ser reka så gir jeg den noen vipp for å sjekke gangen, så ser jeg en fisk komme rolig opp fra marbakken, den kommer rolig og bestemt inn på grunna, og tar reka i kjeften. Den er stor! Men dessverre har jeg dratt såpass langt inn at jeg har stanga bak meg, så jeg prøver å sette tilslag, men ender med å stikke den. Den snur bredsiden til, og da ser jeg hvor stor den er. Men den rister på hodet, og rister løs flua og blir borte i dypet. Tipper 2-2,5 kg speilblank og smellfeit! Det var et par opplevelser som varmet på en beinkald dag.

Endte med fem eller seks på land, og noen hugg fra fisk som tok forsiktig. Det var mer så den bare holdt igjen enn tok. Alle på rosa cdc reke. En fikk æren av å bli med hjem.

Flott lys på slike iskalde dager, og i overkant frisk luft... er nok mest for spesielt interesserte å fiske med flue i denne temperaturen.

 

mms_img2092325672.jpg

mms_img626762753.jpg

mms_img1849384631.jpg

mms_img7140850.jpg

mms_img1138894496.jpg

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...