Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Kysten vår er magisk vakker, og til tider kan fisket på kysten være så rått og givende som bare sjøørretfisket kan være. Jeg har fisket lite i år, og kun litt halvhjertet men så bestemte jeg meg for å dra en plass jeg ikke har vært på mange år og det skulle vise seg å være lurt. Jeg hadde planlagt tre eller fire stopp, og det første stedet jeg dro til er en bukt med bløt bunn, og masse tang. Når jeg ankom plassen var det ekstremt lavt vann, men en fin krusning og god strøm ut av bukta. En spennende kanjakkfarge på vannet var ikke å forakte :10_wink: Jeg startet innerst med en liten hacklereke i peach. Var bare sånn halvveis tilstede når de plutselig strammet opp i en pause. Fast fisk, som kom på land etter en kort kamp. En flott fin fisk på 600g ble raskt satt ut igjen. Så fisket jeg videre 100m før snøret flerret ut av hendene mine nesten i det flua landet. Fikk ikke satt tilslag men fisken satt på overraskende lenge. Den var stor og ga en herlig fight. Tipper 2,5, kanskje litt mer..?  Riktignok skulle den kjøre seg rundt et rev av blåskjell og spissen på fortommen fikk sitt. Når jeg like etter mistet to til så blir man litt satt ut. At jeg til slutt landet en til på halvkiloen var det lite trøst i.

Jeg dro videre ut til ramsalt sjø, og vinden sto midt i mot. På denne plassen merket jeg ikke noe, men en slukfisker hadde fått et par. Ble sittende å prate en stund med han før jeg dro videre. Samme biotop i ramsalt sjø, med krystallklart vann og lys sand med klassiske flekker med tang og store stein. Rulletein på bredden. Jeg fisket halve strekket godt utvadet, og da regnet jeg nesten ikke med at det kom til å skje noe. Og da vadet jeg litt lenger ut i det flua nærmet seg... ikke lurt, for jeg så en diger følgefisk og da mener jeg fisk over 3, som snudde i det den så meg. Hjertet pumpet og jeg fikk ut et nytt kast, og en ny følgefisk. Så ikke om det var samme, men den neste halvtimen skulle ta helt av, og jeg fikk flere fine ørreter om tok knallhardt, og kjempet som løver. Ruset ut i høy fart og ut til siden og høye hopp. Og avslutningen ble på første plassen med to nydelige fisk.

Jeg endte opp med i hvert fall 15 fisk og seks-syv av disse lå fra kiloen til halvannen, med to stk opp mot to. For noen hugg, og for noen fighter!! Jeg dro innom et siste sted men der var det ikke noe å kjenne, men hva gjør vel det?

Det var hektiske markerte huggperioder, og fisken sto samlet på veldig begrensede områder. De første på første plassen tok forsiktig på reke fisket rolig, men etter hvert så hev de seg brutalt over en clouser. Og plutselig var det slutt.

Ikke klarte jeg å kroke den største, men jeg skal gi den et nytt forsøk! 

IMG_20180411_211752.jpg

mms_img2648668546674679801.jpg

mms_img1875455871585398204.jpg

mms_img3977295452306286694.jpg

mms_img7293283877750833525.jpg

mms_img2487288629029995549.jpg

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kom hjem fra årets foreningstur til svenskekysten i går. Sliten og fornøyd.

Fiske var for det meste ganske tregt men noe fangst ble det.

På fredagskvelden fant vi et gjørmete sund som det nesten ikke var vann igjen i pga fjære. Sundet renner gjennom to store rør med en vei over og på baksiden var det en liten høl.

Første kastet var for kort og andre kastet stoppet i et seigt drag.

Fisken var tung men oppførte seg ganske rolig og så ut til å komme pent og greit inn. Fiskekompisen gikk ned i gjørma for å hjelpe med håving og da startet et salig lurveleven.. Etter et par runder rundt han som sto med håven satte den av gårde utover. Lina hadde fått knute så den måtte tvinges tilbake. Håvemannen kavet seg opp av gjørma for å løsne knuta mens jeg hold så stramt jeg maktet.

Endelig ble knuten løsnet. En ting mindre å tenke på og fisken kunne kjøres på snella. Fiskekompisen ble igjen sent ut i gjørma med håven og spetaklet kunne fortsette. Null sikt pga mørket, gjørme og tang over alt og en sinna fisk. Første håvingsforsøk ga bare tang.. Neste gikk bedre og årets første lå trygt i nettet.

Makan til sesongstart har jeg aldri vært i nærheten av. 1,8 på spektakulert vis!!

Lørdagen ga fangst til de fleste med fisk fra 2-300g til litt over kilon. Alle ble tatt rett rundt den høyeste floa og litt eter solnedgang.

Greit med børstemark var det også selv og fisken ikke så til å bry seg særlig om det.

Søndagen ble det blankedag selv om det var eneste dag vi så litt vak. Vindstille, speilblankt og mye sol gjorde nok fisken litt var så den flyttet bare utover når vi kastet på den.

Bortsett fra børstemarken var det nesten ikke byttedyr å se så det er nok litt tidlig enda. På lørdagen var det 7grader i overflaten midt på dagen med høy og sterk sol.

 

 

IMG_0463.JPG

IMG_0462.JPG

IMG_0455.JPG

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skulle ha med besøk på plassen jeg var på sist, i håp om å få vist frem denne vakre plassen og forhåpentlig oppleve et ok fiske. Det startet tregt på første plassen, en stor bukt med bløt bunn og tang. Vi delte oss for å få fisket over, men det var noen få følgefisk og jeg fikk en liten tass før vi dro videre til en plass hvor vi fikk en leksjon i hvor vrien sjøørreten kan være. Det var en del fisksom viste seg. Noen av de så ut til å være riktig så fine, men det var ikke snakk om at de ville ta. Det var fisk som veltet seg i overflata og de tok et eller annet, men hva klarte jeg ikke å finne ut av. Boksen ble endevendt og alt av inntrek forsøkt. Uten resultat... frustrerende, og vi dro videre til en lignende biotop men litt mer værutsatt. Alternativet ville vært å bli og se om den ble mer bitevillig etter hvert, det var godt med fisk der, men vi dro.

Jeg håpet å kunne få servert fast fisk på en av disse plassene, men noen ganger så er jeg et dårlig vertskap og beholder alt for meg selv. Jeg fant fisk på et veldig begrenset område, og vi prøvde begge to, men kun jeg som tok fisk, og avslutningsfisken skulle bli en skikkelig høydare av en fisk.

Vi hadde fisket grundig over plassen, men jeg ville ta en runde til og det tok ikke mange kastene før det dro til noe alvorlig i en inntrekkspause. Snøre strammet opp og det svarte tungt der ute. Skikkelig tungt! Fisken tok all løslina og dro tungt men relativt rolig utover. Her var det ikke sjanse til å holde igjen, så den måtte bare få gå. Etter en skikkelig god fight kunne jeg lande en flott blankfisk som vi anslår til å veie rundt 4kg! En skikkelig drømmefisk rett og slett og når den var gjenutsatt så måtte jeg sette meg nedpå en stund og nyte øyeblikket.

For en herlig fisk!! 

Bildet er rett før landing. Spennende øyeblikk!IMG_20180421_160250.thumb.jpg.a4416e65b274c80b37977fac32682795.jpg

Like før!!

(De andre bildene er av andre fisk forøvrig)

 

 

 

P1010127.jpg

P1010130.jpg

  • Lik 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Lørdag morgen våknet jeg tidlig, og fikk ikke sove igjen. Planen var egentlig å prøve gjedda i nærområdet men siden jeg var alt for tidlig oppe så plukket jeg med meg en femmer og en sekser og kjørte ut mot kysten. Allerede første stedet jeg dro var det aktivitet. Det var vindstille og fisken gikk forsiktig og plukket noe like under overflaten. Vindstille, lavt og klart vann og delvis sol er veldig vriene forhold, men inne i bukta klarte jeg å lure tre stk, og de fleste fiskene var såpass vare at de sluttet å vake når ma. La ut snøret i nærheten av dem og begynte pån igjen noen meter bortenfor. Jeg fisket meg ut av bukta og et godt stykke utover langs kysten men der var det ikke noe liv, men det begynte å blåse opp og når jeg kom tilbake til der jeg hadde sett fisk så var de fortsatt til stede, men nå var de virkelig på hugget, og jeg hadde et heftig fiske en god periode med masse landet fisk og enda flere hugg av fisk jeg ikke fikk kroket. Fikk vel sikkert ti stk med den største på 2,5 og resten var i området 500-800g og de var alle skikkelig spreke og tok hardt!

Når de roet seg ned så var det blitt såpass langt på dag at jeg kjørte videre til en plass jeg ikke har vært siden i fjor høst. Vinden sto på og det var redusert sikt i vannet. Her traff jeg på kjentfolk, og siden jeg var såpass i siget med å få fisk så endte det med 7-0 i min favør men bare smått på denne plassen. I det grumsete vannet så tok de en Kikkelig ihjeltygget clouser med knapt noen få hår igjen. Så det ble en actionfylt dag på kysten og da måtte jeg bare innse at valget om å dra til kysten var definitivt det rette!

 

mms_img3927158634862853876.jpg

mms_img3232928424556960598.jpg

mms_img4850159135385172285.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten quiz...

Hva er langt, grønt og sølvfarget og irriterer mange sjøørretfiskere?

Så var det kommet til den tiden av året, og sesongens antagelig siste sjøørrettur er unnagjort. Den begynte bra med flere sjøørret som viste seg, og den var bitevillig og gikk i skillet mellom grumsete og mer klart vann. Lenger ut var det klarere vann, men mindre aktivitet. Dro til et siste sted og fikk sesongens siste sjøørreter og årets første horngjel. Endte opp med 8-10 ørreter, noen opp mot 8-900g men de fleste lå rundt og i underkant av halvkiloen.

Fikk i hvert fall fisket inn et par nye stenger, og de virker veldig lovende, mildt sagt. Gleder meg allerede til å ta de i bruk igjen, men først er det mye annen fisk som skal fanges. Skal prøve i hvert fall...

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og jeg som synes sjøørret sesongen nettopp startet :) Tiden flyr!

I år skal jeg satse litt på horngjelfiske. Flytesnøre, små foamfluer og 3'er stang. Kan bli morsomt. Spesielt på vindstille solskinnsdager når man kan spotte dem :)

 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er jo ikke så lange siden det kom skikkelig i gang. Nå betyr ikke horngjelen at sjøørreten blir borte, tvert i mot så kan man treffe godt hele året om man bare satser. For min del så føles det ikke på samme måte når varmen og hyttefolk kommer. Da føles alt på kysten annerledes og lysten til å fiske sjøørret blir borte.

Synd horngjelen ikke blir litt større. 1,5-2 kilo så ville den blitt en fighter av rang. Den gjør seg sikkert veldig godt på en treer eller firrer. Husk også tangloppeimitasjoner om du skal satse på den, det spiser de mye av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes våren og varmen kom usedvanlig fort i år! Ble ikke lange sjøørretsesongen denne våren for min del, men rakk noen turer. I går kveld var jeg ute, og da målte jeg 15 grader inne i en vik i indre Oslofjord. Her har det gått fra 4 til 15 grader på ganske kort tid. Vindstille, lummert, varmt og trykkende. Jaging i overflaten med virvler utover kvelden. Men etter noen lugg innså jeg at det var hornhjell jeg fiska på :-) Spørs om man ikke må dypere ned i vannlagene for å finne sjøørreten nå?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er nok horngjel ja. Fikk noen av disse for halvannen uke siden. Ørreten er nok der, men kommer litt i bakleksa pga horngjelens adferd med å nafse i alt.

Fiske dypere kan være lurt, og ut av buktene som domineres av horngjel. Svaberg (gjerne med litt dypere leopardbunn utenfor, og mye strøm) og skvalpeskjær ut mot åpen sjø så er det fullt mulig å lande noen blanke enda.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Var ute på inspeksjon i dag, prøvde å finne en holme eller bukt det skulle være mulig å prøve seg på sjøørreten med ny stang og snelle, men jeg fleiper ikke når jeg sier at jeg kjørte innom ALT av mulige stoppesteder fra Bygdøy til Konglungen, og der det ikke var privat område, så lå det altså kropper an mass. Alt fra barn til gammel, naken til påkledd, trent til betydelig utrent, lys til brun, våken til nærmest død. Det var simpelthen ikke mulig å finne ett sted på den strekningen om du så hadde gitt meg fri «bar» på Angler.

Så, det ble med turen, også håper jeg bare at det er mulig å tro på ruskete vær fremover, fordi dette holder ikke. Har du tips eller triks så send gjerne en PM. 

Endret av Roaas
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja kysten forandrer seg fra hva jeg kaller sjøørrettid og utover sen vår, sommer og tidlig høst, da er jeg andre steder med mindre havabboren lokker meg ut. 

Nå om dagene så yrer det av folkeliv på strender og svaberg og da frister det rett og slett ikke å være på kysten med fluestang. Når høststormene melder sin ankomst derimot, da kommer trangen sigende skikkelig.

Sene kvelder, natt og grytidlig morgen er nok rett medisin i disse områdene om man vil få kastet litt i fred og ha sjansen til å fange noe.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres fornuftig ut, jeg tenkte jo det når jeg stod der, men jeg trodde oppriktig ikke det skulle være SÅ ille. Fått noen tips nå, så blir å utforske noen muligheter. Ser for meg at høst og vår fort kan bli mer verdsatte tider på året sånn som ting har blitt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 hours ago, Roaas said:

kropper an mass

Jeg har tidvis kjent på følelsen av å være litt out of place når jeg har passert såkalte «vanlige folk» iført full fluefiske-gru... Det går over! ;) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 hours ago, Rolv Seehuus said:

Jeg har tidvis kjent på følelsen av å være litt out of place når jeg har passert såkalte «vanlige folk» iført full fluefiske-gru... Det går over! ;) 

Jeg hadde hoven mellom kroppen og ryggsekken, så de så vel bare håndtaket, men jeg bar på fluestangen og en pose med vadeutstyr, og basert på blikkene til de som gikk forbi meg, så skjønte de hva som var i gjære. De slapp med skrekken, heldigvis. 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Nå er det omtrent som stormkastene nærmest roper på at man skal lade skytset med litt raske stenger med en synkende kortklumpet line, en stor fiskeimitasjon og trekke mot kysten. Spenne på seg snørekurven, vade hasardiøst ut i dønningene, vaklende ut blandt tangkledde kulestein godt ute på kysten. 

Nå folkens, kan jeg nesten garantere at en og annen stor sølvblank sjøørret trekker inn langs kysten og stryker tett på land i ly av stormende vær og store brytende dønninger. Dette er været som kanskje markerer at høstsesongen på kysten kanskje er i anmarsj!

Skulle noen være gærne nok til å prøve når den værste stormen har lagt seg, men været fortsatt tilsier at enhver normal person vil holde seg inne, så kan resultatet bli en sjeldent stor, sølvblank og velfødd ørret, og en opplevelse for livet på kysten med saltvann og værelemnentene rivende i nesa. 

Endret av Truls
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok en liten formiddagstur ut på kysten i dag til tross for at sommeren hadde gjort et litt raskere comeback enn jeg hadde håpet. Hadde ikke de største forhåpningene... Det var veldig høyt vann og masse vind. Og på en begrenset strekning så var det periodevis veldig aggressiv jaging , og innimellom også større fisk. Dessverre var det vanskelig å få kastet på de pga vind og bakgrunn, og det ble jaget i høy fart i grumsete vann, så jeg kom ikke på skuddhold av de største. Mistanker at det både var makrell, sjøørret og havabbor som jaget.  Ble med 5-6 mindre sjøørret, så det var ikke helt stang inn. Men en godkjent første tur må det vel kunne sies å være. 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, det blåste katastrofe i indre oslofjord i dag. Og fiske? Vel, det var ikke ett tema med den vinden. Det var noe alvorlig med vind direkte mot land, jeg kastet på de stedene jeg kom til, og det var sånn høvelig mulig å geleide snøret i noenlunde riktig retning, ikke noe aktivitet. Det holdt med en time fordelt på tre steder. Det var etter min mening vanskelige forhold, jeg fatter ikke hvordan du klarer å fiske når det blåser så ufattelig, Truls. Det er trolldom!! 

 Hyggelig med vind, men når stanga bukker for vinden, da synes jeg fluefiske blir en anelse vanskelig. 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er tydelig at stormværet som var dro med seg en del sjøørret inn mot kysten, og den lille tilgjengelige tiden jeg hadde i dag ble bruk ute i opprøret sjø med vind mer eller mindre midt i mot. Allerede når jeg vadet ut på første plasse så jeg fisk som var oppe og den lugget på første kast og satt på andre. Neste kast ga en makrell, og jeg var borti noen fisker til, men det virket som det var de mindre som var tilstede, så jeg gikk videre, og det var mye liv de fleste steder, med unntak av de mest værutsatte strekkene hvor bøgene gikk rett på.

I enden av et strekke, hvor en kulesteinstrand går over i et kuppert område skulle jeg komme borti en større fisk. Og de større fiskene tuller ikke når de er på jakt. Den hamret til flua, og virkelig klinket til. Var mer over enn under vann i starten og hadde et utras i høyt tempo før den ga seg når jeg hadde fått den på snella. En flott fisk på rundt 1,3, (som nok stå over gytingen i høst) ble landet og måtte finne seg i å ta bilde av før den fikk svømme videre. Hadde en fin til etter, og en jaget på kort hold fra meg. Den var raskt på, men stakk seg dessverre bare. Det var mye liv og aktivitet, men mest mindre fisk, noen av de så feite at det nesten så unaturlig ut. Får håpe de legger på seg, både vekt og lengde!

Var mange fiskere å se ute, men ingen akkurat der hvor jeg fisket, så jeg er spent på å høre om andre har hatt noe å melde! Merkbart kjøligere i vannet, og fisken tok på små clouser-varianter, og best var ujevnt antall trekk med varierende lengde på pausene.

 

20180929_122454.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Var en tur ute i går.  Fiska vel en 4 timers tid å landa 3 små, hadde flere som ikke satt også, men med unntak av det ene hugget som var litt trøkk i var det nok stort sett småfisk. 

Fikk noen fine på samma strekket i fjor høst, så blir ny runde til helgen. Men vurderer å prøve noen nye steder også, men sitter litt langt inne når man har funnet ett sted som man stort sett får fisk på vær tur selv om det er mye smått.

noen dårlige mobilbilder vedlagt:)

CA9B259F-5341-4D9E-BB26-FFC1AB1BC805.jpeg

58D4A307-010C-422B-97E0-3C3C6DC9FD85.jpeg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fisket i indre Oslofjord noen timer på formiddagen i dag. Mest for å teste ny stang og snelle. Vind fra sør, overskyet med mer sol utover dagen. 11 grader og klart i vannet. Så ikke noe aktivitet i overflaten (mye bølger pga vind). Fant veien inn i en stor, langgrunn bukt. Litt mer grumsete vann der.

Nærmet meg slutten på dagens økt da jeg plutselig hadde en følgefisk. Med Vaskebjørn #6 og økt selvtillit, kastet jeg på nytt; ingenting. Neste kast smalt det til etter få trekk i lina. Virket som en bra fisk og den plasket og holdt på i overflata. Ga en helt ok fight. Ble ganske skuffa da jeg fikk se den da, kjempelang, men tynn og brun. 1.2kg var den. Men morro at det biter! Ørreten fikk selvsagt friheten tilbake etter bildet ble tatt.

20181014_143330.thumb.jpg.5754d55e9fc98cf3c190e43f785415da.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...