Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

1 time siden, Truls skrev:

Sto stang og snelle til forventningene?

Jepp jepp! Scott Meridian 9 fot klasse 7 med Lamson Speedster HD 3 ladet med GL Coastal Slow Intermediate #7. Balanserer hverandre godt og går som ei kule uten å bli slengete.

Kommer til å bli god venn med denne stanga. For meg som fisker mest med mykere saker og tørrflue, så er dette ei rakettstang. Små feil i kastingen / timing merkes fort :-) Skikkelig morro å kaste med, men jeg behøver noen timer til før jeg mestrer stanga!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en rakett av en stang, ikke noe tvil om det. Treffer man, så går det så det suser! Er en overgang å venne seg til nytt utstyr, men tar man seg tiden til det så sitter timingen snart i ryggraden, og da er det en fryd å plukke frem de ulike stengene.

Endret av Truls
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var ute en tur i sola i dag, og været og forholdene tilsa vel ikke akkurat drømmeforhold for sjøørretfiske. Men har man tatt en fridag og bestemt seg for å fiske, så blir det jo sånn.  Jeg så tidlig fisk og en del jaging på en skjermet plass med mudderbunn og ålegress. Stimer med brisling viste seg, og innimellom ble disse jaget på også. Men mudderbunn og 'brakkvansfiske' var ikke det som sto på ønskelista, selv omdet fangstmessig antagelig hadde lønt seg.

Det var åpen kyst og salt sjø og bølger det skulle være, og der ute var det relativt tregt egentlig. Bortsett fra noen strøfisker her og der var det veldig lite aktivitet bortsett fra på en plass. Mye stingsild og tangkutlinger å se, og muligens var det disse som gjorde at det også var sjøørret i dette området. Fikk tilsammen7-8 stk og største var rundt kiloen, men nok hakket under. Samtlige tok knallhardt, og kjempet bra. En fikk den tvilsomme æren av å bli med hjem til middag.

20181018_164750.jpg

20181018_125735.jpg

20181018_113013.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dagen i dag viste kystfisket fra flere ulike sider. Det startet veldig bra, fortsatte veldig dårlig og avsluttet med nesten, men bare nesten...

På første plassen så var det lite vann, men en liten bris kruset overflaten, men pent vær og krystallklart vann gjorde meg litt skeptisk. Detcskulle vise seg unødvendig for her var det godt med fisk, og de gikk grunt. Ekstremt grunt. Fisket meg over mot et blåskjellrev, og allerede på første kastet, når jeg begynte å fiske av dette så var det lugg. Det var som pokker tenkte jeg, det er bar 15-20 cm vann... nytt kast og nå satt den! 

Sjøørret på grunna er dritgøy, og jeg fikk en drøy håndfull fisk og hadde like mange kontakter. Ingen tok dypere enn på 30-40 cm vann, hadde ett hugg dypere bare. En brun hannfisk som hadde pyntet seg i sine flotteste farger og snart var klar til dyst ellers, blank fin fisk. Men så kom selen... den forbaskede selen, og fisket døde like raskt. Byttet plass flere ganger og enten var det helt dødt eller sel på samtlige plasser. Ble bare et par tasser her og der, men stort sett steindødt, og frustrerende. Lavt vann, etter hvert full sol og fullstendig havbleike gjorde nok sitt til det.

Jeg bestemte meg for å dra helt ytterst i havgapet, så jeg satt meg i bilen og kjørte til horisonten var dekket av sjø og kun sjø. Var borti et par fisk, men var litt ukonsentrert, nesten hypnotisert av grove dønninger som rullet mot land. Å forflytte seg her er et mareritt, det er vadeforhold fra hel.... og litt til. Men her ute kunne jeg truffet virkelig heftig om jeg hadde hatt marginene på min side. Et stort flak på 100-200 m2 med brisling ble jaget. Og flaket beveget seg flere hundre meter. Jeg så det komme, og hadde det på kastehold to ganger, men det ble med to hugg som ikke satt. Her gikk mengder av sjøørret sammen med makrell og spiste brisling, og hadde jeg hatt marginene med meg, så hadde de funnet min flue i mengden, og en av de store bitt på... men jeg har hatt så godt hell i så mange sesonger at det nesten bare skulle mangle om det ikke gikk stang ut noen ganger også. Heftig opplevelse var det i alle fall.

20181019_192411.jpg

20181019_095838.jpg

20181019_091701(0).jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og på det tredje skulle det skje... og endelig skulle jeg få en påminnelse om hvor sinnsykt heftig sjøørretfisket kan være. Dagen i dag handlet om velge riktig, å treffe skikkelig, og om en snill/tålmodig kone. Jeg vurderte egentlig om jeg skulle dra ut i det hele tatt. Kona var sikker på at jeg skulle, og hadde tatt på seg å jobbe noen timer, så da tenkte jeg at jeg kunne kjøre henne på jobb på vei ut, og så plukke henne opp når hun var ferdig. Jeg hadde tenkt å velge mellom to ulike steder, men valgte helt på tampen sted nr 3 og den innebar kajakk. Så den ble spent opp på taket, og det medførte at kona ble levert på jobb fem minutter for sent... og jeg klarte å glemme mobilen i det jeg padlet avgårde ::)

Vel fremme så fisket jeg over et strekke med en liten tass som resultat. Jeg rundet hjørnet i det tidevannet tok til og da går det skikkelig støm i dette sundet, og det tok ikke lenge før den første satt. 700g og sprekk som tusan. Tok hardt som en rakett, og en god periode så var det små stimer med makrell og sjøørret som jaget brisling flere steder i sundet. De fleste utenfor kastehold, men hver gang de svingte innom så fikk jeg et par stykker. Mye fin fisk, et par makrell på flua er gøy. Først senere, lenger ut og rundt hjørnet i dette sundet, såe r det en liten steinutstikker og rett utenfor denne er det et ålegressbelte og her skulle jeg finne en stim med større fisk. Fikk fem-seks av disse og var borti flere, og når jeg tok den siste så var det noen turgåere som kom forbi. Etter en prat med de, så fikk jeg låne telefonen og ringt kona og sagt at jeg nok blir noe forsinket...::)

Heldigvis er hun både snill og tålmodig, så jeg kunne fiske videre. Det virket som stimene hadde løst seg opp, men jeg skulle få flere, og endte totalt opp med rundt 25 stk hvorav de aller fleste lå fra 7/800 gram og oppover til den største, en nydelig sølvblank fisk på 1,8 som ikke så ut til å skulle opp i bekken i høst. Alle var av meget god kondisjon, tok knallhardt og ga herlige fighter! På vei tilbake så hadde det dødd ut, og jeg begynte å lure på om noen ville tro på dette, all den tid jeg hadde glemt mobilen... det var langt å go og padle, og jeg håpet på en siste fisk for å avslutte en vanvittig dag med. Og i det jeg gikk i land så var det jommen meg et vak rett ved. På tredje trekket  strammet det godt opp før det slapp, og fisken hadde garantert stukket seg. Skulle en sånn dag avsluttes med å bomdra en..? Neida, nytt kast og på tredje trekket så banket den til, og en smellfeit sak på 800 kunne gjenutsettes. For en vanvittig heftig fisketur, og igjen så ble jeg påminnet om hvor usannsynlig heftig sjøørretfisket kan være, og hvor godt man kan treffe når fisken virkelig er i foringsmodus! 

Og kona er like blid, men for sikkerhets skyld, så får jeg tilbringe resten av kvelden, og morgendagen hjemme. Måtte bare skrive rapport først <<l

20181020_163948.jpg

20181020_163930.jpg

20181020_163957.jpg

20181020_164052.jpg

Endret av Truls
  • Lik 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppe før fugla feis igår tidlig.

på plass ved go plassen der jeg etterhvert har blitt godt kjent, her er det sjelden man drar tomhendt hjem og det gjorde jeg ikke i dag heller.

Var på plass og klar til å fiske rundt  0630. Greit med vind og ganske kraftige dønninger, magefølelsen tilsa at å fiske veldig grunnt var tingen i dag. Gikk ikke mer en ett par kast før det lugga godt i flua, ett par kast til langsmed stranda og det hogger til. Fisken kjentes tung i andre enden, men det tok noen øyeblikk før den satte fart og det ble en fin fight.

Noe slank,men sprek var den. Dessverre så var denne kroka langt ned i halsen og hadde skada gjellene stygt så den ble avlivet. Synd da den var full av rogn:'(

Ble en par småfisker etter denne før det smalt på en skikkelig torpedo som ga en  av de morsomste fightene jeg har hatt på lenge. Ekstremt sprek fisk som var høyt å lavt før den ble geleida opp i håven.

Ble totalt 6 fisker i håven Samtlige på speykutlingen.

Eller så må jeg si at jeg synes sø fiske i sjøen etterhvert har blitt like gøy som å fiske tørt, har vært mulig å fiske i skogen de siste ukene også, men sjøen har blitt foretrukket. 

 

291F299E-8218-48B7-8687-2B66350EF8C9.jpeg

F55645E6-0034-45EC-A8C3-2921DEFC34F4.jpeg

Endret av Feskbaill
Tok noen bilder også.
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rapporten er  ikke helt  dagsfersk. Her er den dog . Prøvde områdene så langt ut du kan komme i Vestfold å nylig med to kompiser. Været var favorittværet til Truls og i følge yr 10 sekundmeter vind.  Det var første gang jeg prøvde meg i området med hundrevis av forlatte spikertelt for sesongen. En av fiskekompisene hadde for sikkerhetsskyld vadeustyrert til reparasjon så han  fikk de eneste trygge plassene fra land. Mens vi to andre kjempet oss fram mot vinden bølgene. det største problemet var bølgene som fort slo over deg når du vadet , selvom det kastemessig gikk greit så lenge en samarbeidet med vinden.10 km gange ble til mange fine plasser , men farlige pga av bølgende. Gikk forbi noen små gytebekker som ørreten ikke kom videre pga av lav vannstanden. Observerte fisk i flere av de. Og storfisken? den fikk han som ikke vadet og den ble behandlet etter mattilsynets anbefalinger og ikke mine. Et spennende område som kanskje er best på de dagene med mindre bølger og vind.Den opprinnelige var å utforske området med  båt og gjøre strandhopp, men det ble til fots.

PA210372.jpg

PA210365.jpg

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Ble en liten tur i dag, og det var egentlig fine forhold men vann inni vaderne la en demper på stemningen.

Det var en del jaging her og der, men det meste urenfor kastehold. Jeg fant et område som holdt fisk her og der men det var begrenset hvor lenge jeg orket å holde på. Ble kaldt og vått, så peisen og sofaen ble for fristende. Skulle gjerne fisket til skumringen i dag. Kom litt duskregn og vind, men da var det over for min del. 

Ble 10-12 stk hvorav halvparten var fin fisk på 7-800g

20181103_125916.jpg

20181103_145545.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om man ikke får like mye fisk som man ønsker, når er det greit å begynne å skylde på forholdene..?

Gammelt jungelord : man vet det blåser når fremsleng og baksleng går i samme retning... 

Planen var å gutse etter litt større fisk ute i havgapet, men det var 'litt' røffe forhold. 

20181104_151108.jpg

  • Lik 4
  • Haha 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble en våt og småkjølig tur i dag i det som i følge meg er bortimot optimale forhold. Tidvis ganske mye vind, regnbyger og passe med bølger... det bare lukter sjøørret, selv om jeg ikke så en eneste annen med fiskestang på turen. Ganske ufyselig vær om man ikke er kledd for det, men friskt og begivenhetsrikt for de som tar turen.

Det tok ikke lange stunden før jeg så bølger etter en følgefisk og noen minutter senere så fant jeg en stim med fisk. Virker som det var noen små stimer med fisk her og der og en og annen litt større fisk innimellom. Til tross for at jeg ikke var ute mange timene, så ble det 15+ landet med et par over og rundt kiloen, største på 1,3-1,4 og samtlige fisk var blanke og feite.

Dagens 'dummeste' var en liten en som tok i det jeg skulle rullekaste. Trodde jeg satt fast i tang, så jeg tok i litt hardere, først en gang og så en til, og da spratt det med en miniørret på 100g. Den fikk seg en luftetur...

Dagens heftigste komrett etter matpausen. Stanga sto fint plassert med bølgebrytninger over en tangkledd steinsamling litt ute i vannet. Tenkte å ta bilde av det, men kastet i stedet, og rett før flua gikk i tangen så virkelig hamrer det til en fin fisk. Brutalt hugg, en kort fin fight med flere høye hopp, og det som skulle vise seg å bli dagens siste ble returnert. Den siste halvtimen var uten tellende resultat, men alt ialt en bra dag med godt med action, så om noen vurderer tur, så kan det anbefales å trosse været og komme seg ut! 

 

20181110_134817(0).jpg

20181110_104530.jpg

20181110_102454.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok meg en tur ned til campingvogna i Larvik området. Stanset på vei nedover på fredag for å svinge stanga litt før det ble mørkt i nærheten av Horten. Så fisk men fikk ingen. Lørdag startet fisket i Larvik i 10 tiden. Noen napp noen vak men ingen fisk. Ser ut til at jeg må henge meg på med Truls en gang for å få slutt på blankinga ved fiske etter SØ.:D

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tilliten Tørrflua. men det er periodevis kilent om dagen, og mye ørret er fortsatt ute og jager brisling. Det går i høy hastighet og man har vanskelig for å få flua til å skille seg ut når de jager sånn de har gjort en stund nå. Så det er vanskelig å få disse, men ikke umulig å få landet en fisk eller tre. Noe fisk går inn i perioder, og man må ha litt flaks med tid og sted.

Jeg var ute en tur i dag, og helt i starten var det en del fisk inne og det satt fisk på første kastet. Men det skulle bli kortvarig. Så en del jaing, men utenfor kastehold og i for høyt tempo til å få presentert flua for de. Fant etter hvert en og annen fisk, og jeg burde landet mange flere enn fem-seks. Men de fleste tok så forsiktig så forsiktig men artig å se de gå etter flua rett under overflaten. Så det gir håp for kommende turer, til tross for relativt magert antall landet. 

Avsluttet på en plass ikke langt unna en strekning jeg har padlet forbi, og det skulle vise seg å være lurt. Det er en marbakke av sand som bunner ut i et tangkledd område, og danner en halvsirkel med fristende marbakke. Og helt i toppen av marbakken lot jeg flua henge litt og da Smalt det til noe så vanvittig. En fisk på 1,3 tok knallhardt og satt i gang en herlig kamp inne på grunna og rundt meg i sirkler. Den hadde inhalert flua og satt i gjellene, så da blir det sjøørretmiddag i morgen. Dette var et spennende sted og jeg hadde noen digre følgefisker, så hit skal jeg definitivt tilbake. Kroket en større, men fortommen røyk i hugget, og en stakk seg da den tok i slutten av inntrekket. Føler for å ha en nærkontakt med den ene av de som fulgte. Den var diger! Og det ga en god avslutning på en dag som egentlig var ganske treg.

Har hatt best hell ved å gjøre ting litt 'mot normalt' hva gjelder både steder, fluer og inntrekk. Viktig å innimellom gutse litt. Frister litt med pontong med hurtigsynk og store fluer ytterst i havgapet for eksempel. Er det tregt så kan man like gjerne prøve noe helt nytt eller annerledes.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok meg fri i dag, og da var det vel ikke noen tvil om hva dagen skulle brukes til...

Dro tilbake til stedet jeg var sist og det begynte veldig bra, med seks - syv på land ganske raskt, etter dette dabbet det betrakrelig av, men heldigvis ble de noen til her og der, men det var veldig langt mellom dem. På slutten dro jeg tilbake til sted nr en igjen, og mistet en fin fisk. 

De fleste tok en speykutling fisket relativt dypt med ganske lange pauser. Overraskelsen ble stor når jeg kroket en makrell dypt nede i vannlaget. Det strammet opp i en lang pause. Det gjorde forøvrig de fleste ørretene også. Veldig klart vann i forhold til de siste turene. Største ørreten var lett farget, og både den og de andre slapp unna dette med ei sår leppe.

 

 

20181120_093647.jpg

20181120_110704.jpg

20181120_214205.jpg

20181120_094056.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Truls skrev:

med seks - syv på land

...på én dag... Det er ganske sykt. Det er mer enn hva man greier å få på et helt år her på disse trakter...

Ser man på kartet over hvor det er oppdrettsanlegg i Norge, så skjønner man raskt hvorfor :(

Pene fisker Truls! <<l

Endret av Jan Ingvar
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det. Tragisk hvordan bestandene i "oppdrettsbeltet" har blitt rasert.

Når jeg fikk såpass bra med fisk i starten så opplevdes det som litt nedtur at det døde litt ut etter det, men det ble heldigvis et par tre stk til. Det har føltes litt småtregt, men det virker som om mye av fisken fortsatt går ute i brislingstimene, og da er det litt mer tungt langs land, men de kommer inn i perioder. Men jeg har vært såpass heldig flere sesonger, så jeg må nok tåle litt roligere forhold innimellom, og alt i alt så ble det godt med fisk. Når det er en rolig periode, så kan det være lurt å prøve ut nye plasser, eller nye teknikker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, det jeg sier høres veldig flåsete ut, jeg ser det, men når dagen begynner med et brak, og lufta går ut av ballongen og det ender med et gjesp så føles det ikke som den knalldagen jeg håpet på i starten. Jeg hadde håpet å treffe en stim eller god periode til i hvert fall, og det har jeg som regel pleid å gjøre de senere årene. Årets sesong har vært færre antall og førre store fisk enn tidligere. Mye må nok mye sel og det siste års merkelige vær ta litt av skylden for, mye sjøørret er fortsatt ute i åpent vann i brislingstimene, og fisken ellers trekker inn en kort periode før den går ut igjen. Da blir det lange perioder uten noe action, og er man uheldig så treffer man ikke. Jeg har nok vært såpass bortskjemt over mange år at jeg må omstille meg litt, så jeg ikke henger meg opp i om det går tid uten å kjenne noe. 

Jeg må heller bruke anledningen til å prøve nye ting og nye plasser, selv om det begynner å bli lite uutforsket mark langs land innen et par timers kjøretur. Litt øyhopping, og utforske skjær og svaberg i havgapet fra bellyboat frister. Når det ikke blåser for mye...

 

20181104_150514.jpg

Endret av Truls
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje ikke av de beste dagene fiskemessig tretimers turen  på søndag for å tøye ut en prolaps, selvom om det ble en liten sø. Men opplevelsemessig . En stim av brisling, så et par over vann ble jaget fram og tilbake i nesten to timer. Selvfølgelig utenfor kastehold, selvom om jegerne var bortom flue mi et par ganger ville de ikke sitte. For en opplevelse.

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Frister stadig mer med en tur med flytering... får se om jeg ikke gjør det til mer enn prat snart. (Prøver å legge press på meg selv) 

Har hatt med kajakk en del turer, men det er ikke noe å fiske fra akkurat. God mobilitet da. Jeg har også hatt forholdsvis mye fisk som har vært bortpå uten å sitte. Ofte når de går løs på brislingstimen så glefser de bare, og så går de tilbake etterpå og plukker de skadde individene. Så da er det lurt å prøve og stoppe opp og bare så vidt smådra litt flua. Da kan det hende at ørreten kommer tilbake og tar. Funker ikke det, så er det noen skikkelig raske trekk rett etter hugget før man bråstopper i en pause, og så drar igang igjen. Hender faktisk at ørreten drar til med halen også. Da er det smårykking som gjelder. Tenk svimeslått byttefisk. Ligger bare og vrir seg...

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med -8 grader på gradestokken så var det ikke voldsomt fristende å sette seg i bilen, men det er jeg nå ettertid glad for at jeg gjorde. Kaldt ble det, yr hadde meldt sol og lite vind, men det var overskyet og forholdsvis mye vind. Heldigvis, selv om effektive grader ble flere.

Det var ganske jevnt med fisk over hele strekket og flere fine fisk. Det var bare stedene med ren sand som ikke holdt fisk. Jeg oppsøkte litt mørkt vann, med mye mørke steiner og tang, og med noe sand i mellom. Jeg lyktes best med en helt hvit jiggyvariant, men lodotten og en hvit/orange clouser leverte også et par fisk. Med jiggyen så var det 'bånn pinne' med inntrekket. En lang periode var ble det med bare huggene, men både før og etter ble det fast fisk. Fikk faktisk fire over kiloen med største litt under 1,5 og i tillegg var det et par utgytte fisk som er de første jeg har sett i år, som var litt store, men de telles ikke med.. mange mindre fisk også. Men ikke en eneste annen fisker å se. Egentlig forståelig, men da gikk man glipp av en flott innholdsrik dag.

20181124_105642.jpg

20181124_101115.jpg

20181124_120604.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...