Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Var ute i går selv, fiska fra tidlig morgen til utpå ettermiddagen, ikke så mye som ett napp, fiska på mange forskjellige steder og forskjellige biotoper, men steindødt med unntak av en 2+ som hoppa 3 suksessive hopp cirka 5 meter fra der jeg sto, nesten som den bare skulle gni det inn at det ble blanking...

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det du opplevde der skjer påfallende ofte faktisk. Men kan ikke huske å ha landet en eneste en som har gjort sånn.

Egentlig veldig dårlig gjort og jeg har ikke bestemt meg for om jeg tror det er for å ta motet fra en eller om det bare er for å peke nese.

Strålende sol og lite vind er ikke veldig enkle forhold.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg har fått fisket alt for lite siden sommerferien egentlig, og det har vært 'katastrofalt' lite i høst egentlig. Det ble endelig en mulighet i går og da var det bare å benytte muligheten, og bestemme destinasjon for dagen. Jeg har så mange steder jeg gjerne skulle vært... var litt skeptisk til hvordan sikten i vannet hadde utviklet seg siden alt regnet. Og det var brunt og farget rundt om, men fiskbart flere steder.

Jeg var i kontakt med ganske bra med fisk. Mye smått og mange smånafset i flua, og en 7-10 stk ble landet, blant annet et par godkjente fisk med en på 700 og en som luktet på kilosmerket som største. Mest liv ble det når vannet begynte å bevege seg opp mot flo, og på steder hvor det er store flekker med tang. De største tok akkurat i overgangen mellom tang og sand.

Fikk flest på en ferskenfarget woolybugger- lignende sak og en lakserosa reke med kulelenkeøyne. Brukte diss mest da de virker som de synes litt bedre i den fargetonen det var på vannet. 

20191026_154833.jpg

20191026_154822.jpg

20191026_152912.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Ble en liten tur i snøværet i dag. Kom litt seint avgårde og når det blir mørkt så tidlig så kjørte jeg kortest mulig, men tok med meg pontongen for å ro ut på noen øyer.

Startet når vannet nok var på sitt laveste og det ble ikke noe tak i fisket før vannet var på vei opp igjen. Da ble det fin strøm i vannet og fisken begynte å ta. Ikke mange, og alle var spredt over både tid, avstand og biotop. 

Ble totalt fem stk på land, og noen kontakter som ikke endte med tellende resultat. Fikk en flott ørret, den tok før jeg hadde startet å trekke egentlig. Kastet mot en steinstruktur som stikker et stykke ut i vannet, og det vår en kort marbakke med tang ned til to meters dyp. Der var den tydeligvis, og på jakt. 1,2-1,3 kilo, og det gjorde godt, jeg har fisket alt for lite i høst, og hadde nesten glemt hvor behagelig man kan ha det på kysten i snøvær og kulde. Bare å kle seg godt og holde seg på farten, og fiske av områder.

 

20191110_111350.jpg

20191110_142251.jpg

20191110_134731.jpg

20191110_135741.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott rapport Truls! Godt med klær, bevegelig fiske og varm kaffe. En god lue med innvendig fleece, samt fiskehansker i kunstmateriale. Da holder man varmen helt fint.

Jeg og en kompis var ute i 6 timer i går. Snøvær, -1 grad og vinddrag fra nord. Så ingen aktivitet i overflata, bortsett fra når selen var innom og jagde opp fisk. Til tross for dårlig rykte, så er sel og skarv gode indikatorer på at det er liv i vannet, og disse fulgte oss store deler av dagen. Vi fisket av sørvendte viker med blandede bunnforhold. Ideen var at nordavinden skulle blåse vekk det kaldere overflatevannet, for at varmere vann skulle sige inn.

Det ble samme erfaring som Truls hadde; de fem første timene fisket variert på lavvann, null resultat. Siste timen før det ble mørkt hadde vannet steget noen cm, og da smalt det på to sjøørreter. De tok på Vaskebjørn på ca 1-2m dypt vann. Den første var på 0,5kg og nesten uten prikker:

20191110_160805.thumb.jpg.efa17e620abffed976f89b01260ebf72.jpg

Den siste var på 1kg og hadde en veldig stor halefinne! Ble god bøy i stanga og en utfordrende fight, da det var mye tang og stor stein i området.  Deilig å få'n inn!

20191110_163030.thumb.jpg.5b8306c934efd864aca3a18f98a828d0.jpg

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for bra rapport, Jarle!

Du har helt rett med skarv og sel, de hadde ikke vært der om det ikke var mat der, og da er nok ikke ørreten langt unna selv om den kanskje ikke er på hugget akkurat når selen holder på rett ved den. Jeg tror selen gjør at sjøørreten sprer seg litt mer. Synes det har blitt lenge mellom hver gang jeg treffer på store stimer med sjøørret. Mulig dette skyldes at de store samlingene med fisk blir til stadighet forstyrret av en nysgjerrig sel. I hvert fall stimer med en del større fisk.

Dette blir bare synsing selvfølgelig. Men det som gjerne får opp optimismen er ansamlinger av noen minde dykkende fugl som jeg ser rundt om (skorter på ornitologien...) da disse tar mye brisling, sild, tobis o.l som også er sjøørretens byttedyr, uten at de virker som en trussel for ørreten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en veldig fin tid nå og utover. Nok med klær, lave forventninger og litt varmt i termosen og en pakke lefser og finne seg et sted i fred og ro.

Det har definitivt sin sjarm det. finne ro på tross av vær vind og naturkrefter, og til og med få kroket en flott sølvblank ørret, gjerne på overraskende grunt vann.

Blir fiskesugen bare jeg tenker på det jeg ;D

 

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Ingen grunn til å sitte inne om man har mulighet til noe annet. Problemet nå om dagen er vel heller å finne noen strekker med klart vann som føles sånn ca fiskbare. Med alt regnet som har bøttet ned så var det mane steder hvor det var skikkelig latte-farge på vannet. I hvert fall i det området jeg dro ut i går. Fisken var vrien å komme i kontakt med, og de jeg var borti eller skremte ut hadde stilt seg opp så kloss på land som det er mulig å komme. Vanskelig å kaste på og veldig skvetne og pilte ut så fort man nærmet seg. 

På en plass hvor det er et veldig grunt platå med en noe dypere renne på begge sider og langt utover så var det en og annen ørret inne og jaktet. Men så en liten krusning inne på grunna, på 10-40 cm vann, en liten hvirvel her og der som avslørte at det var fisk som var inne. Utrolig gøy å jakte på sjøørret på denne måten og gøy å se en bølge i det flua lander. Som regel full fart fra flua men en og annen snudde mot flua, og det er så spennende å se plogen etter flua og en større hvirvel før man kjenner at den har tatt flua.

Ble ikke mange fiskene jeg landet, men en fire fem stk ble gjenutsatt, utover 'long distance release'. Kunne nok håpet på mer aktivitet, det var mye vann å dekke før jeg fant noen fisker, og blandt de jeg var i kontakt med så var alle kloss på land, og på så grunt vann at det faktisk er vanskelig å fiske på de. De lå på 4-700g de fleste. Grei str egentlig, særlig inne på så grunt vann.20190406_102218.thumb.jpg.1ac2d6e65760ca46057bb0d2a2c55e6e.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
  • 2 uker senere...

Hvis dette milde været fortsetter kan man ha gode muligheter for å fange ørret året rundt. Sjøørret i den mørkeste årstiden er egentlig noe jeg liker godt, fisker til det har blitt mørkt og når man kommer hjem så er det i tide til middag og man har fortsatt hele kvelden igjen. Fikk til og med fisk i dag, 7-8 stk, riktignok ingen store men et par ok fisk ble det. Først og fremst fant jeg fisk litt over på lesiden der det brøt mellom vind og riflete sjø til helt vindstille. Et par tok etter kast mot vak, men de fleste tok ganske tidlig i inntrekket som var ganske jevnt og rolig med gode pauser. 

 

20191222_131154.jpg

20191222_131815.jpg

20191222_123215.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Tok en tur i dag. Kom fram til en fjordarm jeg hadde trua på - sydvendt med noen bekker med utløp der, så saltkonsentrasjonen er lavere - klokka halv ni. En tynn hinne av is dekte store deler av fjorden. Eff! Dro litt lengre ut i systemet, fiska litt rundt. Sol, nesten vindstille, vanntemp fem grader, maks en halv meter sikt i vannet. Null fisk.

Fin tur likevel! Fikk testa det nye gliset, og varma opp kastearmen i alle fall...

 

0BD6888E-F813-4237-993C-5AC3F950AFE9.jpeg

Endret av RolvS
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Morro med ny stang! Sto den til forventningene? Ikke lette forhold, og sjøørretsesongen har vært ganske laber. Jeg hadde samme opplevelse med is på fredag, hele fjordarmen jeg hadde tenkt å fiske av var islagt. Med den vinteren vi har hatt, noen varmegrader i vannet så kan jeg ikke huske å ha sett is så langt ut. 

Ser ut som en fin anledning til å prøve nye stanga og nyte pent vær. Fargerik loppe ved vaking er en veldig god plan det.om du ønsker å blindfiske litt så pleier fluer i chartreuse eller lakserosa å synes greit i litt dårlig sikt i vannet. Eventuelt knæsj orange. Prøv rykkvis inntrekk med laaange pauser og varier med lange og veldig rolige trekk med litt kortere pause. 

Om du er kjent på plassen , så legg ned litt tid i kantene mellom sandstrand og tang. Virker som ørreten legger inn litt innsats på å jakte i disse tangkantene. Senvinterfisket er gjerne litt tregt, med korte perioder hvor ørreten kommer inn for å beite. Man må ha litt flaks og treffe på tid og sted rett og slett. Mudderområder med bløt bunn kan også gjerne prøves.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, Truls said:

Morro med ny stang! Sto den til forventningene?

Det vil jeg si! Spenstig stang med kjent aksjon og lav svingvekt :)

For meg passa den bedre med Airflo 40+ enn med Rio Outbound.  Bra jeg hadde med begge så jeg fikk testa litt orntli’ 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Jeg har tatt noen feriedager nå for å få en lang påskeferie og startet den med en tur til kysten.

Det er ikke aprilsnarr engang, men jeg tror faktisk dette er årets første sjøørrettur. Har liksom ikke hatt den store lysten til det enda, og halvveis ut i turen så hadde jeg ikke sett antydninger til hverken fisk eller byttedyr. Heldigvis så fant jeg fisk mot slutten av turen og det ble 5-6 tasser fordelt på to veldig begrensede områder. Var egentlig fornøyd bare å få  kjent et par fisk. Fisket ganske rolig og rykkvis med gode pauser med en orange reke da det plutselig hugg kontant og det var en helt annen tyngde og motstand i enden. Den dro tungt ut all løslina og noen meter fra snella før den lot seg sige litt mot land. Der ble det noen korte seige runder før jeg fikk landet den.

Jeg hadde sett noen sølvglimt av fisken og visste den var stor, men at den var en sånn skikkelig julegris av en kubbe så jeg først i det jeg landet den. Det ble en første tur for sesongen med et skikkelig brak !! Fisken var nesten like brei som den var høy. 

 

20200401_134754.jpg

1585756645626_20200401_135518.jpg

Endret av Truls
  • Lik 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gårsdagens fisketur var ikke like innholdsrik som den forrige, men vindfull nok skulle den definitivt bli.

Plassen var kanskje ikke rett valg for dagen men langø i stokke er en av de mest naturflotte områdene vi har i oslofjorden, uten forkleinelse av hverken hvaler, jeløya, tjøme, mølen eller noen andre flotte områder. Mange pene steder, det skal være sikkert. Det var riktig så deilig på noen steder i le og sola varmet godt. Men fisket var tregt, og jeg har ikke hatt skikkelig godt fiske der på mange år dessverre. 

Heldigvis fikk jeg landet en, så det ble ikke helbom. Hadde to som tok også, alle på 4-500g. Uansett en veldig fin tur. Ga meg på ettermiddagen da det ble et slit å kaste.

 

20200403_133321.jpg

20200403_124521.jpg

20200403_114007.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var en tur ute i går i Skjeberg. Så en del fisk på første stedet jeg var men, vaket på litt for langt ut til at jeg nådde den.... Flyttet meg litt til ei vik og der hugg det på en med en gang.... 7-800 grammer... Etter det kjente jeg ikke mer der... Flyttet meg til ei annen vik etter en stund og der satt det en halvkilos med en gang... Møtte en kompis på siste stedet og han fikk 2 stk.. Den ene på ca 1,2-1,3 og en 700 grammer! Fin dag ved sjøen og fisken er mer aktiv nå enn for ei uke sida! 

Snapchat-533531490.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grattis med noen virkelig pene rakkere!! Misunnelsen er til å bli grønn av her jeg sitter.

Jeg har ett spørsmål vedr C&R ved sjøfiske. Har ved flere anledninger bemerket folk (på Facebook og andre steder), som lander fisk. For at de skal få tatt bildet av denne, så legges den på stein, bryggekant (tre/betong/stein) eller annet ved strandkanten. Er dette like vanlig som det ser ut som?

Endret av Roaas
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nok veldig vanlig, men veldig ofte går også det bra heldigvis.

Jeg er mer bekymret over mengden død fisk som avbildes. Om det er 5tusen stk som fisker i oslofjorden i påsken og 20% av disse er så heldige og lander seg en kilosfisk som tas med til middag så er man på kort tid kvitt et tonn med sjøørret.

Når det er sagt så er det nok mange trusler som påvirker sjøørreten. Og som fiskere så bør vi helst sørge for at fisken får størst mulig sjanse til å komme minst mulig skadet gjennom fangst og gjenutsettingsprosessen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutes ago, Truls said:

Det er nok veldig vanlig, men veldig ofte går også det bra heldigvis.

Jeg er mer bekymret over mengden død fisk som avbildes. Om det er 5tusen stk som fisker i oslofjorden i påsken og 20% av disse er så heldige og lander seg en kilosfisk som tas med til middag så er man på kort tid kvitt et tonn med sjøørret.

Når det er sagt så er det nok mange trusler som påvirker sjøørreten. Og som fiskere så bør vi helst sørge for at fisken får størst mulig sjanse til å komme minst mulig skadet gjennom fangst og gjenutsettingsprosessen.

Forstår. Dersom det tas opp store mengder fisk så tømmer det seg kjapt. Får bare håpe at ikke alle får fisk!

Jeg kjenner jeg er kritisk til at fisken blir håndtert på den måten, kun for ett bilde. Dersom den er blitt knertet, så fair enough, da får man selvsagt gjøre som man vil. Jeg mener at vi som fiskere har ett ansvar om å gjøre det så skånsomt som overhodet mulig ved C&R, når vi tross alt ikke fisker for annet enn vår egen nytelse.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...