Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Trur nok det er ganske vanlig å ta gjøre dette for bildet sin skyld....(denne på bildet blei middag da den satt i gjellene.) 

Personlig tar jeg ikke bilder av fisk lenger hvis jeg er aleine og ikke skal/må ta den som matfisk... 

Trur dessverre at denne påsken er ganske hard på sjøørret bestanden... Kryr av folk på alle svaberg jeg har vært på....helst med sluk/agn.....

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 12.4.2020 den 22.57, J.E.Hagen skrev:

Trur nok det er ganske vanlig å ta gjøre dette for bildet sin skyld....(denne på bildet blei middag da den satt i gjellene.) 

 

Overraskende mange store fisk som går under den benevnelsen.

Jeg har ganske så mange sjøørret av god størrelse som jeg har vært så heldig å lande opp gjennom årene, og ingen av disse har hugget på en måte som gjør at de sitter i gjellene. Av de som sitter dypt så er det mest 3-400 grammere som sluker dypt når det først går så galt (og noen støinger) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trur nok det er ganske vanlig å ta gjøre dette for bildet sin skyld....(denne på bildet blei middag da den satt i gjellene.) 

Personlig tar jeg ikke bilder av fisk lenger hvis jeg er aleine og ikke skal/må ta den som matfisk... 

Trur dessverre at denne påsken er ganske hard på sjøørret bestanden... Kryr av folk på alle svaberg jeg har vært på....helst med sluk/agn.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal sies at denne ikke er så stor som det ser ut.. Er en liten ørret håv....fisken var 37cm.... Hadde ikke tatt denne og sluppet ut en blank fin på 1,2 om jeg skulle ha meg en matfisk! For matfisk tar jeg innimellom! Hadde ikke planer om det denne gangen bare... Denne var av utmerket kvalitet forresten! Or og Einer røkt! 

Trur kanskje døm som tar opp mest fisk er døm som fisker mest... Veit om noen som dorger og agner mye etter sjøørreten og er ikke mange ørretene over minstemål som slipper ut igjen der i hvertfall...

Trur mange tenker at døm ikke kan skrive at døm tar opp fisk for  å ikke bli halshugd på forum/sosiale medier.... Trur måtehold om du heldig er lurt! men å opplyse en uerfaren/uvitende fisker i en eller annen form er veldig lurt! 

15868992137847203476594069047500.jpg

Endret av J.E.Hagen
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var virkelig ikkje med vilje og vere spydig eller prøve og lage dårlig stemning med innlegget om at fisk ikkje bør på land for bilde.. Håper ingen er sure og at me kan fiske og kose oss ved fjord og sjø i dette nydelige være som er meldt :) God helg og skitt fiske alle som er heldige og skal tilbringe helga med vadere på :D 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Det er ekstremt lite fisking i en periode nå for min del, men i går ble det en uplanlagt tur ut. Dro ut på kysten for å se om det var mulighet for en havabbor eller i verste fall en makrell. Men de så jeg ikke snurten av. Jeg fisket en god stund med et par smålugg som resultat. Først når jeg fisket over et område hvor marbakken er tangkledd og rett ut fra land så vieket det som det plutselig seg inn et stort flak med sjøørret av beskjeden størrelse, og de gikk helt opp i fjæresteinene som vanligvis ligger på tørt land og beitet. Kastet utenfra og helt inn mot land, et pak raske drag og det strammet opp i pausen.

Heldigvis var det en del grei fisk innimellom, og en lagde bølger etter flua som avslørte virkelig grov fisk. Så den ikke igjen, og dagens artigste var en fisk på 7-800g som tok momentant i det flua landet kanskje 10 cm fra en stein på land. 

Fisken trakk litt ut og det ble litt mer spredt aktivitet, men det tok ikke mer enn tosifret antall kast mellom hver kontakt. For en vanvittig sesongåpning etter sjøørreten, det var kalasfiske jeg ikke har opplevd på mange mange år. Landet godt over 30 stk, om med i hvertfall 7-8 godkjente fisk på halvkilo + til over kiloen, og noen i underkant av kiloen så var dette et godt "gammeldags" sjøøretfiske.

Dette var godt ut mot åpen sjø og fisken tok på to forskjellige clouservarianter og det vekslet litt på om de tok i pausen mellom lange rolige trekk, og flere veldid raske trekk etter hverandre etterfulgt av en kort pause.

 

 

20200911_100633.jpg

20200910_151621.jpg

20200910_153132.jpg

20200910_151632.jpg

20200910_153125.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var veldig gøy og ikke minst gledelig mtp bestanden å treffe sånn. Det er ikke sååå mange årene siden dette var for nærmere normalen å regne i toppsesongen høst og vår. Var liksom nesten litt nedtur å ikke få tosifret antall. Men jeg er fortsatt litt bekymret for bestanden, da mengden fisk og spesielt andelen stor fisk har vært mye mindre de senere årene, også i antall og mengde i mange bekker.. Får håpe det tar seg opp, de fleste var i hvert fall gode og runde som tyder på godt med mat. Mulig mye av ørreten også har beitet mer brisling de senere årene. Vi må håpe at de landnære bytteedyrene tar seg opp og at sjøørreten får en oppsving igjen. Lite som kan matche et skikkelig sjøørretfiske i underholdningsverdi (synes jeg)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde premiere i sjøen forrige helg, men da var det bare makrell å få. Gøy det men ikke arten jeg er ute etter på sjuern. Da var det fortsatt varmt i vannet (rundt 17 grader).

Denne helgen blåste det friskt i fra sør og denne vinden hadde vart noen dager. Nettene har også vært betydelig kaldere i det siste. Tenkte mitt om det og oppsøkte en sydvendt bukt. 15 grader i vannet målte jeg i går. Mye veiving med stadige kast mot vinden resulterte i flere makrell. Silden gikk i stimer rett utenfor land, og av og til spratt det byttefisk ut av vannet når makrellen jagde. Største på 7hg og jeg blir like overrasket hver gang hvor mye krefter disse gutta faktisk har:

20200913_195903.thumb.jpg.e02836cf31914fd42b7a66b2ade35d57.jpg

Vinden løyet litt utover kvelden. Satt på en imitasjon av en sild i omtrentlig størrelse som originalene. Fisket meg innover i bukten og la et kast på skrått ut fra land idet mørket såvidt meldte sin ankomst (sånn kvart på åtte-tiden). Plutselig dro det til noe voldsomt og jeg satte tilslag. En god virvel i overflaten og utover bar det. Dette var ikke makrell. Hele fluelina ute og tunge rykk i enden. Fikk jobbet fisken innover og så satte den fart sidelengs og opp i lufta. To ganger hoppet den ut av vannet til skrekkblandet fryd hos fiskeren. Første håvingsforsøk; mislykket. Ut å ruse snelle igjen. Sint på meg selv nå. Ville ha inn fisken. Neste forsøk seg fisken inn i håven og jeg kunne raskt konkludere med ny personlig rekord på sjøørret på flue i indre Oslofjord. 1,5kg blankt sølv. Ingen gigantfisk, men det ligger ganske mange timers fiske bak meg før jeg kunne lande denne:

20200913_194517.thumb.jpg.129d2d6e4c41414aaf39d42aa74202f5.jpg

Flua er en helt vanlig sildeimitasjon (deceiver) bundet på en kortskafta krok med stort gap.

20200914_201306.thumb.jpg.2460042831b48f770655f31c0f6ddb38.jpg

Gleder meg allerede til neste tur! Venter fortsatt på første hugget fra en havabbor :-)

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi!! Grattis med strøken sjøørret av skikkelig kaliber. Dette er absolutt tiden å få de på. Ikke enkleste tiden, men nå tar de hardt og er grisespreke! De blir nesten ikke flottere enn det der. Skal ikke se bort i fra at havabboren sitter snart, med temperaturene som er nå så er det sesong en stund til

  • Lik 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er veldig bra med sjøørret enkelte plasser nå. Hadde en kombinert padletur (med følge) men med fiskestang i går langt ut i skjærgården, og tross litt kjipe forhold for fiske, strålende sol og vindstille, så var det mye fisk som viste interesse for fluene til tross for at de ikke var veldig agressive i hugget bortsett fra en liten stund. En periode så jaktet de aktivt på brisling og da var det noen som virkelig klinte til og tok hardt så det holdt. 

Til tross for litt begrenset fisketid så ble det godt over 20 kontakter i tillegg til de 6-7 som jeg landet. Størrelsen varierte fra direkte pinlig til ca 700g på den største.

20200919_134252.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var en liten tur ute i dag og fant noe sted som var skånet fra den værste vinden, selv om enkelte vindkast gjorde kastingen tidvis utfordrende. Det var masse fisk i farten, og det var stort sett bare når man ga bånn pinne og inntrekk med begge hender at de responderte. Det medførte at det var mange hugg som ikke satt, men jeg landet antagelig opp mot 30 stk så det var ikke veldig mange kast mellom hver kontakt.

Riktignok var det en pinlig snittstørrelse, men noen rundt og like over halvkiloen var det innimellom, og største var på ca 700g, og den gulpet opp noen rester av småtorsk eller hvitting, over 15 cm store, så man skal ikke alltid være redd for å servere litt store agn til sjøørreten.

Gledelig å se at det var mye liv i fjæra, både reker, kutlinger, mysis og stingsild. Så får vi håpe at noe av all småfisken får vokst seg store så vi får noen kull med fisk som vokser seg store. Det hadde vært helt topp! Nå har i hvert fall en del av de fått følt på at krok ikke er en god ide

 

20200921_111736.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

For min del har en ny flue fått fast plass i boksen. Ikke at det er noe spesielt med den i det hele tatt utover det at den kan fiskes effektivt på så utrolig mange måter. Hittil i sesongen har det vært mye inntrekk med full fart og begge hender som har vært nødvendig for å trigge hugg, men også perioder hvor jeg har måttet ha relativt lange pauser og fisken tok kun i pausene. Variasjon er nok nøkkelen og å treffe rett tid og sted. Mye strøm i vannet har gitt huggperioder på enkelte plasser. Skulle gjerne fisket mye nå i disse dagene om det hadde latt seg gjøre.

 

20200929_135724.jpg

20201011_133707.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble en tur i går, og må bare si at det er vanvittig godt å se at det er bra med sjøørret i fjorden. Spesielt mye av to årsklasser, de som har en sommer i sjøen og spesielt mye av de med to, og det er masse byttedyr å se i fjæra. Mye mer enn jeg har sett på en del år, i tillegg til masse brisling. Så fisken som har gytt rekker nok å fråtse litt. 

Fisken går typisk i mindre grupper, og finner man disse så er det en del kontakter og så et strekke uten fisk før man treffer på en til. I tillegg trekker det inn små flak med fisk på ulike plasser når forholdene ligger til rette for det. Jrg var heldig og traff på et slikt flak og da smalt det på en på 1,3 som tok som et hestespark og ga en god kamp på kort hold med flere spektakulære hopp. Fikk omlag 25 og mange kontakter som ikke satt, mange knøttsmå riktignok men en del på3-400g i tillegg flere på 6-700g, og alle de hadde nydelig kroppsfasong, god kondisjon og litt rosaskjær i de blanke sidene.

Dagens drøyeste var en diger fisk som tok momentant i det flua landet. Den tok så hardt samtidig med at jeg tok første trekket for å stramme opp lina at fortommen ikke hadde en sjanse til å holde, på langt nær. Den hvirvelen ute der den tok... den var STOR.... 

 

 

20201016_141507.jpg

20200925_140232.jpg

Endret av Truls
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble en liten knært på forrige turen min også. Tempen i sjøen i indre Oslofjord ligger nå på 10 grader. Godt med aktivitet og flere store virvler og vak. Noe jaging og vanskelig å identifisere om det var SØ, makrell eller HA. Veldig gøy å se at det er godt med liv i havet ja! 

20201015_142533.thumb.jpg.f04d04d5d8c13c483a9b069ed05c8672.jpg

Denne hadde en 4-5 lus som jeg plukket av. Skal man gjøre det?

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I 'mine' områder så varierer det litt hva som jager, stort sett er det blandet drops men av og til så kommer silda først med makrellen hakk i hel, og deretter ørreten.

Ser ut til at fisken er i godt hold i indre fjord også. Det er forøvrig flere år siden jeg har sett så mye byttedyr som i år. Er det lov å se på fjorden med et optimistisk syn igjen..?

Jeg snakket en stund med en som satt ruser utenfor der jeg fisket, og han hadde 7-8 torsk i  de tre rusene som sto utenfor meg. De var på 500-700g, og han gjenutsatte alt som ikke var krabber. Var faktisk veldig gledelig å se torsk!

Jeg mener det er unødvendig å ta av lus på fisken, det er ikke så mange lus at den tar noe skade av de, og jeg synes det er greit at fisken slipper den ekstra håndteringen.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stemmer det. Det er fisk fra to sesonger som er i klart overtall, og det er fisk som har hhv en og to sesonger i sjøen etter utvandring. Gunstig år i år også mtp gyting, uten at jeg har vært i en eneste bekk og kikket, men plutselig mye regn etter sesong i elver og bekker og man merket at på få dager så var all brun fisk borte fra sjøen og så en periode nå hvor det gytes så har vannstanden gått ned så alle gode gytestrekker er tilgjengelig, og et rikt matfat når de ferdig gytte slipper seg ut.

Det er litt større fisk innimellom de små, og noen riktig store, hovedsaklig ute i sildestimene. Så årets gyting har også alle forutsetninger for å være vellykket.

Endret av Truls
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Jeg var ute en tur på søndag, fra formiddagen til skumring og i perioder var det heftig med action på noen plasser som ikke har levert spesielt bra på mange år. Jeg hadde tydeligvis timet det bra for akkurat i det jeg ankom ta-plassen så klarnet tåka litt og det satte fart i fisket. Det var om å gjøre å sette fart i flua med en gang den landet, etterfulgt av en kort pause så bølget det opp rundt flua. Sånn hokdt det på en stund og et par av de som var etter var riktig fine fisker.

Fisket med en ufortynget flua og man så tydelig når fisken viste interesse. Men de var i det litt lekne og ertende hjørnet så langt fra alle satt, men med så mye action så tenkte jeg ikke akkurat så mye over det.

Resten av dagen så var det mest fisk veldig grunt og mye fisk gikk helt inne i kantene og jaktet kutlinger og stingsild, som det forøvrig kryr an noen steder.

Dagens største var 1,2 og jeg hadde nok noen større bortpå også, ut fra levenet de lagde rundt flua. 

 

20201108_105625.jpg

20201108_135718~2.jpg

20201108_160904.jpg

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har hatt en fin høstsesong hittil jeg også, og foreløpig ingen bomturer!?! Hva har skjedd? Er jeg blitt flink? ^-^ Har det blitt mer ørret i fjorden? Har fluene blitt penere med åra?

Skal sies at på flere av turene har resultatet vært SØ av små kaliber. Siste tur med vindstille og tåke hadde jeg lite tro på. 7 grader i overflatevannet. Ventet på at høyvannet skulle sette inn for å få litt drag i vannet. Og jadda, det klaffet! Først en på 1,2kg som ville ha en lys rosa Hoover shrimp:

Deretter en søt SØ på 300g på oliven loppe. Og til slutt en fin ørret til på 9hg på samme loppa:

20201110_142442.thumb.jpg.0e1db50d843f5ff72a5735244819ae0b.jpg

Det skjedde mye den timen det var drag i vannet rundt odden jeg fisket av. Så head and tail-vak av stor ørret, småfisk som hoppet ut av vannet og enkelte virvler. Når tidevannsstrømen stilnet ble det dødt. Må ut igjen snart kjenner jeg.

 

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt å se at det er liv! Gratulerer med god fangst!

Det har vært 3-4 sesonger hvor det har vært vesentlig dårligere enn tidligere, og på samme tid så har jeg sett veldig lite byttedyr inne i fjæra, mens i år så kryr det av kutlinger, reker, stingsild og mysis. Lurer litt på om det kan være grunnen til at vi opplever mer fisk innen kastehold i år. De siste årene tror jeg mengden brisling og fraværet av byttedyr i fjæra har gjort at mye av fisken har vært ute i åpne vannmasser og jaktet brisling. 

Når det er sagt så har mengden fisk gått veldig ned de siste 3-4-5 årene og tatt seg litt opp igjen i år. Det har vært lite fisk på bekkene også, men mer igjen i år. Det som er litt bekymringsverdig er at det er mindre av den større fisken. Vi får håpe at sesongens gunstige gyteforhold, og at det er masse tilgjengelig mat for fisken som slipper seg ut i disse dager gjør at overlevelsen til gytefiskene og de små det er så mye av i år får vokse og spist seg opp så vi får oppleve mer av den store fisken i årene fremover. 

 

Endret av Truls
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dro ut litt utpå dagen i dag. Litt senere enn jeg hadde tenkt dessverre, for et par kajakkpadlere jeg snakket med fortalte at det hadde vært mange niser i sundet jeg hadde satt kursen til.

Den eneste som var igjen var et par sel som patruljerte og fotfulgte meg. Det må nok ta skylden for at det ikke var like mye action som det har vært en periode. Jeg skulle først og fremst få testet elmotoren, og det fikk jeg gjort. En og annen fisk ble det. Første halvdel av turen så tok de flua i høy hstighet. Mot skumringen dro jeg til en annen plass, og der var det mer liv og fisken ville kun ta i litt lengre pauser.

Hadde en fisk som jeg så vaket, men den var vrien helt til jeg satt på en loppe. På andre kastet så knallet den til, tross sin litt beskjedne størrelse på rundt halvkiloen så ble det dagens største. Totalt ble det i det minste tosifret.

 

20201109_150911.jpg

20201114_134929.jpg

Endret av Truls
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kikket gjennom litt bilder fra sesongen så langt, og det har blitt noen fine fisker hittil. Fant et par bilder jeg har lyst til å dele.  Ser ut til å bli beste sesongen på flere år, i hvert fall så langt. Og det er ikke meg i mot om det fortsetter sånn!

20201117_210909.jpg

20200925_132335.jpg

20201012_134205.jpg

20200921_153931.jpg

20201109_155511.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...