Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Det var i hvert fall veldig lett å artsidentifisere de live. Not so much å ta bilde av de under vann med et enkelt moblikamera. 

Kan nok godt være en del innblanding av andre arter i stimen, en blrislingstim inneholder ofte litt "attåt" 

Litt artig, som guttunge så var jeg så nysgjerrig på alt som svømte og levde under vann at jeg var svart på ryggen og hvit på resten av kroppen etter å ha gått hele sommeren, fra ganske tidlig vår, til høsten kom med vann opp til lårene og nesetippen i vannflaten og studerte. Hele dagen lang. Har lært mye av det, til bruk i ettertiden

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man treffer, så er det nesten så fjorden koker av sjøørret. Starten på sesongen har gjort meg forsiktig optimist mtp bestanden av sjøørret i oslofjorden. Enten det eller så har jeg bare truffet usedvanlig godt på de første turene. Det gjenstår å se. Fikk nesten følelsen av sjøørretfiske slik "det pleide å være" med i hvert fall 25 stk landet og flere fisk rundt kiloen og godt over, største 1,5 sånn ca, selv om de fleste naturligvis var mindre fisk. Hadde en større fisk som tok flua idet den landet. Plasket til noe alvorlig uti der. Hadde ikke tak i snøret, så ingen kroking, men stakk den nok litt. Gøy å se de er den. Før eller siden sitter den <<l

 

IMG_20210929_145106.jpg

IMG_20210929_103136.jpg

IMG_20210929_161412.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med pangstart Truls! Har vært ute en liten ettermiddag/kveld med bare litt makrellaction foreløpig. Fra nå og utover pleier det å være riktig så bra, og i tillegg får man ofte plassene for seg selv. Får prøve å snike inn litt sjøørretfiske mellom livets plikter!

 

20210912_183341.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Truls skrev (2 timer siden):

Det kan gå heftig for seg når sjøørreten går løs på enorme stimer med brisling!

Heftige bilder! Spennende å være ute med lada stang når man ser sånn aktivitet!

Hvordan kan du vite at det er SØ og ikke havabbor eller makrell? Eller annen predatorfisk? Der jeg fisker er det svært ofte makrellen som ber opp til fest når jeg observerer slik jaging.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jarle TL skrev (45 minutter siden):

Hvordan kan du vite at det er SØ og ikke havabbor eller makrell? 

De var i perioder nærmere land også, ikke like samlet, men jeg så fisk mange ganger helt over vann, og i vannet like foran meg, og samtlige av de jeg så var ørret. Og det var mye skikkelig fin ørret. Man så de tydelig når de var nærmere.

Men det er klart, makrellen og havabboren er sikkert ikke langt unna, men all fisk jeg så og fanget  var ørret, og det var mange jeg så klart å tydelig. Sjukt skue å se sjøørret på 1,5, to kilo og sikkert flere større også gå klar av vannet som hundregramsøørret som spretter etter vårfluer i skauen.

Tror det blir en runde i pontongen i området utover høsten...

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Var ute en liten tur på formiddagen i dag, med en fersking innen sjøørretfiske. Når jeg tar med folk på tur så pleier det å bli elendige resultater, men vi fant i hvert fall ut at det er ørret i sjøen.

Det var relativt høy vannstand, en del vind og dønninger som gjorde fiskingen litt vrien, men her og der fant jeg en og annen ørret, og jeg avsluttet med å treffe på en stim hvor blandt annet dagens største ble landet, ca 700g så ingen kjempe men den tok hardt og var sprek! Dessverre så er jeg ikke så flink til å dele, og endte på ca tosifret antall landet, men snittet var heller labert... hadde en større fisk på kastehold, men den viste ingen interesse.

Men en hyggelig tur, og forhåpentligvis så ble det litt læring, og fisken kommer etter hvert. Med noen følgefisk osv på første turen, så er den ikke langt unna 👍

 

original_5c1acab8-d471-4c6f-a710-a4f6e3d1f713_IMG_20211016_145218.jpg

Endret av Truls
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tur @Truls

Ingen problem å være fersking når en kan få være med å få så mange tips. Både om hvordan en effektiv avfisker områder. Men kanskje mest av alt at lina ikke passer med stanga. Slo opp stengene mine når jeg kom hjem og det viser seg at alle stengene mine er underlinet når jeg sjekker hva produsenten anbefaler av klumpvekt. Så tipper det blir enda mer morsomt neste gang, med litt rasker lading av stanga, for det trengs i vinden. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe av det som er gøy med å ha fått opparbeidet seg en del erfaring opp gjennom årene, er å prøve å formidle det videre og kanskje gi andre en litt raskere vei til å lykkes. Og at andre kanskje får øynene opp for hvor fascinerende, i dette tilfellet, sjøørreten som  fluefiskemål kan være. 

Det du har merket deg med stengene dine gjelder veldig mange moderne stenger. De fleste takler som regel snører et par klasser opp i forhold til det som står på stanga. Spesielt stenger til kystfiske! 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, ørret i sjøen og ørret i marka er to vidt forskjellige ting. Raske kast i vind krever sitt av både utstyr og kaster, og kunnskap om fisken, plasser og byttedyrene gjennom sesongen er ganske omfattende egentlig. 

Det kan være så enkelt som å kaste ut og trekke inn, og noen ganger er det akkurat så lett. Men om man klarer å få satt kunnskap og erfaringer i system på plassene man fisker så tror jeg man vil lykkes oftere og sjøørretfisket går fra blindt fiske, til ganske så målrettet jakt. 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Aldri over i sjøen! Liten, søt knært på drøye to hekto i håven i dag. Tok på "Hololoppa". Vindstille og nydelig dag ute. Litt forsiktig vaking i vika før vannet var på sitt laveste. Da ebba det helt ut.

20211222_105109.thumb.jpg.ae3acbbdd17bef1ad0f0e5661ad1c876.jpg

Ellers enig i at kasting med 7'ern i sjøen versus 4'ern i marka er to ulike verdener. I dag kunne jeg fint brukt en femmer i sjøen siden det var vindstille.

20211222_105117.jpg

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hårfint over minstemålet? 🙃 Grattis med fisk uansett! Jeg var ute en tur på søndag. Så faktisk en fin fisk vake. Med det rolig avmålte ørneblikket kunne jeg lett klassifisere den til å være farlig nært 843g. Fikk helt spasmer. Den er sikkert ved danskekysten nå.

15746884-816B-4144-9232-7D8C6379A231.thumb.jpeg.6df830e88343482e9fe067f3ae458636.jpeg

  • Haha 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Sjøørreten har så smått begynt å røre på seg. Den har jo sikkert gjort det hele tiden, men først nå har jeg kommet meg ut for å prøve. 

Det begynte lovende når jeg så et par vak helt i starten. Fikk en mindre fisk og hadde et hugg men så var det dønn stille. Fisket noen timer og flere kilometer med kyst uten tegn til liv. Frustrert og misfornøyd fisket jeg meg tilbake. Like døtt helt til jeg kom tilbake til start. Plutselig så jeg en stor side vende når jeg rullet opp flua for nytt kast.

Jeg så det var en ganske stor fisk, men trodde jeg hadde skremt den. Jeg rullekastet ut og så fisken snu og vende mot flua. Jeg sto litt høyt og så den kom få meter foran meg. Flua forsvant og da var det bare å dra til og der satt den. Den ga en fin fight og gikk og stanget foran meg en stund. Fikk landet den tilslutt, en fin ørret på 57 cm!! Frustrasjonen var glemt og jeg fisket videre.

Og fem minutter senere så smalt det til skikkelig, og fisken gjorde mye ut av seg. Tunge utfall, rullet var umulig å få på land. En skikkelig sta sak. Jeg trodde den var større enn den første, men det stemte ikke. Tjukkere og mye sprekere var den i hvert fall. En nydelig sølvblank sak på 55 cm.

For et kvarter med heftig fiske!

 

IMG_20220304_152934.jpg

IMG_20220304_150326.jpg

IMG_20220304_105644.jpg

IMG_20220304_095605.jpg

IMG_20220304_153253.jpg

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Endelig er sesongen i gang! Har et par faste vårplasser, først og fremst disse grunnene utenfor et bekkeutløp. Når det er vindstille, er det bare å sette seg ned og se etter små krusninger i overflaten. Grunt og glassklart vann. Med litt vind er det bare å prøve litt overalt i området, som er ganske lite. Det meste handler om å finne fisken, som ofte går i flak på denne tiden av året. Dagens fangst var på 550 gram, tatt på det jeg alltid har kalt Glimmerreka (siden 90-tallet). Men etter hvert har jeg sett at den originale glimmerreka er annerledes. Så hvilken flue jeg fisker med aner jeg ikke, om den i det hele tatt har et navn. Men det er en liten rekeimitasjon som kun består av diamond pearl dubbing. Min favoritt er hvit, men bruker også rosa og brun. Dette er flua jeg fisker klart mest med etter sjøørreten. Fikk for øvrig en sjuhektos på lørdag, men den snakker jeg ikke så høyt om på fluefiskesiden. Uansett, herlig å kjenne ørret på flua, som jeg har bundet selv i vinter, godt inspirert av fluefiskesiden :91_thumbsup:.

20220315_173822.jpg

20220315_173754.jpg

20220315_180913.jpg

20220315_174033.jpg

20220315_174038.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært noen turer ute nå og virker som det har kommet i gang... Fikk 12 stk på lørdag.. Største var vel 600g.vaket over alt... Tok på alt av fluer... 

Prøvde meg igjen på søndag og vaket over alt fortsatt og noen relativt store ga seg til syne... Var tilnærmet umulig å få døm til å ta...prøvde alt av fluer... Fikk 2 halvkilos fisker på slump virka det som... 

Lurte meg til en liten kveldstur på mandag også... Kokte av fin sjøørret, men var fortsatt selektiv på noe jeg ikke finner ut av.... Fikk en halvkilos pluss... Er i gang i hvertfall... Virker som 300 grammerene fra i fjor er blitt pluss minus 550 gram... Mye i denne str i år... 

 

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

J.E.Hagen skrev (4 timer siden):

Har vært noen turer ute nå og virker som det har kommet i gang... Fikk 12 stk på lørdag.. Største var vel 600g.vaket over alt... Tok på alt av fluer... 

Prøvde meg igjen på søndag og vaket over alt fortsatt og noen relativt store ga seg til syne... Var tilnærmet umulig å få døm til å ta...prøvde alt av fluer... Fikk 2 halvkilos fisker på slump virka det som... 

Lurte meg til en liten kveldstur på mandag også... Kokte av fin sjøørret, men var fortsatt selektiv på noe jeg ikke finner ut av.... Fikk en halvkilos pluss... Er i gang i hvertfall... Virker som 300 grammerene fra i fjor er blitt pluss minus 550 gram... Mye i denne str i år... 

 

Utrolig gøy å høre! Gratulerer med knall fiske, og også antagelig et par grå hår ekstra, på den ene dagen 😄

Håper på noen gode årsklasser, og det blir spennenede å se om de vokser til. Av og til på våren så kan sjøørreten være helt 'umulig' å få til å ta. Både lopper, tanglus og spesielt flyndreyngel og glassål kan opptre i disse dager. De to sistnevnte kan gjøre ørreten så håpløst vanskelig at det nesten overgår det mest kilne selektive tørrfluefisket.

Men en ting som kan funke, er å dra på den største deceiveren/teppesilda du har (gjerne 10- 12cm og nidra med begge hender. Da pleier det å smelle på en fisk. Men pussig nok blir det med bare den ene... 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Sjøørretfiske kan være en marginal idrett. Man må treffe på riktig sted til rett tid. Jeg begynte med full treff på første plassen, og traff på et digert flak med sjøørret på en begrenset plass. På tredje kastet var det lugg, på det neste satt den. Og det skulle bare ta seg opp, og i løpet av halvannen times tid så landet jeg sikkert i hvert fall 30 ørreter og en periode så var det fisk på hvert bidige kast, så jeg gikk helt ut av tellingen. Helt til sola kikket frem, da var det full stopp. Masse smått bare av de jeg fikk, men noen få rundt halvkiloen. 

IMG_20220324_102438.thumb.jpg.c211f78658d0082c91c11ea08059b63f.jpg

Jeg dro videre til et nytt strekke hvor jeg hadde regnet med å få fisk. Null kontakter... men dette strekket ender i et halvveis lukket system hvor jeg traff på en gjeng med disse :

IMG_20220324_125650.thumb.jpg.1bfff59c59b03d88b9acd22ef99fc947.jpg

Men ingen fisk å se før jeg hadde fisket meg heeelt inn. Da hadde jeg følgefisk. Jeg så bare en skygge, men hvirvlene tilsa grov fisk. Et par kast senere dro den til så hardt at den røsket flua rett av fortommen. F...! Så surt. Den var stor! Dro videre, og returnerte senere. Da mistet jeg et par ok fisk, men både børstemark og storørret var borte vekk.

Stedet jeg dro til var det nok litt for tidlig for enda. Bare 3 grader og null aktivitet utover en latsabb som fulgte rolig langs bunn etter flua.IMG_20220324_135510.thumb.jpg.e160e653ef02cbd5bdfe59c0f3b1ed5c.jpg

Jeg dro tilbake til første stedet og fikk raskt en liten tass, men ellers var det helt dødt. Og sånn kan sjøørretfisket være. Er man på rett sted til rett tid så er det rått. Bommer man på tidspunktet så går man tomhendt.

Når sola kikket bak åsen så løyet vinden. Da trakk flaket med fisk rundt i området og småvaket. Mest utenfor kastehold, men gikk i området og jeg fikk tilsammen 6-7 til. Da var de skikkelig loppesirkus og rolige regndråpevak. Her er 3-4 fisk oppe samtidig

IMG_20220324_175326.thumb.jpg.7da6031d5244bb46f025372c1570a9a4.jpg

Fant ingen store, men såpass med action er lenge siden jeg har opplevd.

Turens største, rett over halvkiloen

IMG_20220324_102453.thumb.jpg.bcbf88d5a763a56d0a7db09f42cba23b.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var en tur ute i går etter jobb... Begynte fiske med tre lugg i jiggy flua... Dreiv over ett område med pontong båten... Rodde opp igjen og prøvde på nytt... Da satt det endelig på en større fisk... Den satt på i ca 20 sekunder... Var i overflata en gang. Tipper ett sted rundt halvannen kilo... Så blei det helt dødt... Satte på en knall rosa sak.. Da fløy det på en halvkilos som svelga helt ned... Denne gulpa opp børstemark i mengder... 

IMG_20220329_223532.jpg

IMG_20220329_201633.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...