Gå til innhold

Fiske etter Havabbor


pellus

Anbefalte innlegg

  • 2 måneder senere...

Hei!

er ganske fersk i havabbor gamet og lurte på om noen hadde noe tips til plasser i Telemark/Larviks område?

trenger heller ikke være akkurat hotspots. Kan leite litt selv, trenger bare litt hjelp på veien.

 

Å siden det er noen måneder igjen til fiske starter og jeg sitter ved bindestikka.

Lurer jeg på hvordan fluer dere anbefaler?

 

 

Mvh.

Christian

Endret av bambinoh
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finnes ikke så mye HA igjen i Oslofjorden....skal du fiske målrettet så må du nedover i Rogalandsfjordene ;) Men,hvem vet,kanskje den kommer innom igjen i år...Store fluer som skiller seg litt ut ifra byttefiskstimene,teppesild,store decievere mosegrønt/hvit,men har fått HA på nesten alt av fluetyper,begynner visstnok å bli noen år siden,da....Men når det kommer til egnete steder for tidligfiske,kan utsatte plasser uttaskjærs gi fisk,ala Mølen i Vestfold ol.Senere på tidlighøsten kan du finne den overalt,gjerne i store vide bukter med mye byttefisk.Men masse å lese seg opp på om HA i diverse foraer på nettet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kommer noen en sjeldent gang innom i Larvik, hadde 2 tilfeller i fjor ganske langt inn i Larviksfjorden jeg møtte på Havabbor, har prøvd noen ganger på mølen med ikke møtt på dem der enda, skal være heldig treffe på dem.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

JEg er dessverre ikke kjent i området der. Det er mange hotspots der, og Mølen er blant dem. Problemet er som det blir sagt at det knapt har blitt tatt havabbor på Østlandet de siste 4 sesongene. Noen fisk er det jo alltids, men det kan bli mye innsats pr fisk.

Det helt generelle svaret er å finne typiske sjøørretplasser, gjerne med kupert og steinete bunn og kort vei til dypere vann. Reker funker bra, ellers er det store sildeimitasjoner det går i.

 

M

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Har ikke tatt så mange abborer, men det pleide vel å skje ting når småtorsken trekker mot dypere vann pga varmen. Bytter liksom plass med havabboren. Rundt 16 grader kan ikke være så langt fra. Tidlig i sessongen er det etter min mening ettermiddagene som leverte best, da vannet er varmest. Lenger ut på sommeren er det morgningen som gjelder. Blir spennende å se om det blir tatt noe særlig i år i indre fjord. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
  • 2 uker senere...

I går observerte jeg to stykk følgefisk (havabbor) rett utenfor Bergen! Begge på samme plassen og med 30 min mellomrom. Den ene et monster av en fisk og en litt mindre. Prøvde å få den til å ta på henget (en stanglengde unna) men snudde seg, og trakk overlegent tilbake i dypet! Hyggelig og fysisk se fisken når man er på jakt etter den!

Til info var det full flo og begge stod veldig nære land, på kanten av en marabakke!

Neste gang!!

 

Her er en liten snutt fra noen år tilbake, da jeg fikk en liten tass og hittil eneste! Enorm glede! NB; jeg er fullstendig klar over at min behandling av denne fisken er meget kritikkverdig, men hvis det er en trøst har jeg lært!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Skal vi få tilbake havabboren i Oslofjorden og få beholde den må garnfiskerne vekk fra store deler av den. Jeg har ment det i ti år, nå mener også lederen for fritids-og småfiskerforbundet Tom Sollie det samme. Han vil også ha vekk trålerne. Freskt innspill fra en som representerer fiskere som fisker med garn. Litt på siden av fangstrapport om havabbor men i mangel av den kan dere tenke på om ikke Tom er inne på noe viktig. Snakka forresten med en som for mange år siden fiska (dorga) i Sandebukta, Kommersøya og stadig kastet ut ufisk de fikk på sluken. I ettertid skjønte han at det var havabbor de kasta ut.

Friluftsfjorden!

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg også har sett skremmende lite havabbor hittil i år, men det har jevnt over vært bra størrelse på de få eksemplarene jeg har observert og fått. I helga ble det derimot fullklaff... Et utrolig nervepirrende visuelt fiske, inkludert tre-fire fluebytter, ble avsluttet med en heftig fight og ny pers!

 

ha6300_0.jpg

 

ha6300_1.jpg

 

ha6300_2.jpg

 

ha6300_3.jpg

 

Fisken ble veid til 6,3 kg i McLeanhåven, men etter mye bruk i saltvann, og ikke fullt så mye tid brukt på vedlikehold, var vekta dessverre noe treg nær bunnen. Vekta må derfor tas med en liten klype salt, selv om tester gjort etter at vi kom hjem tyder på at det eventuelt ikke er snakk om store avvik. Uansett en fantastisk fisk og en fantastisk opplevelse...

 

Som vanlig ble havabboren lurt på en liten og lett modifisert versjon av Tonys angel som jeg har tatt alle abborene mine på de siste årene. Denne gangen i en hvit og brun variant:

 

ha6300_ta.jpg

 

Er det forresten noen som har tips til gode fiskevekter? Vurderer å ha noe à la en Brecknell ElectroSamson med 10/25kg kapasitet eller en Kern HCB 20K10 liggende i fiskesekken til slike anledninger, evt. i kombinasjon med en liten ekstern fjærvekt til daglig bruk, som er mer pålitelig og lettere å vedlikeholde enn den innebygde McLeanvekta. Større håv må jeg kanskje også vurdere...

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

kjøp en stor thompson fjærvekt. de er dyre, men bra med pålitelighet med riktig vekt når man veier fisk. kan kanskje bli litt grov inndeling på de store. torshov sport har de i oslo fx. tror de heter thompson-skal sjekke- min ligger litt kronglete til for å gjøre det nå. de digitale til berkley er ok-stemmer som regel.

 

var det i oslofjorden? det er omtrent tangering av den nye norgesrekorden satt av en tysker. aldri tatt så stor i oslofjorden før så vidt jeg vet-hvis det er der du tok den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...