Gå til innhold

inspirasjonstråd: Døgnfluer, døgnflueklekkere og døgnfluenymfer


Tom Tomassen

Anbefalte innlegg

34 minutter siden, Håvard Åsbø skrev:

Gode tips! Skal gjøres! Jeg er litt i overkant glad i hackle og har det ofte med å overdresse fluene. Ender nok opp med å gjøre de litt for tette og kompakte. Har laget goslings før med lange fasanhalefibre i halen og litt CDC som støtte i stedet for hackle med en runde med rapphøne i front tidligere som tørrfluer, men skal teste tipsene dine i kveld så skal jeg se om jeg klarer å begrense meg selv litt :)

Post gjerne nye varianter! Hvis man kombinerer litt mykt og stivere så får man ofte en bra effekt ut av det myke.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Jarle TL skrev:

Ja TMC 102Y er en fin, lett krok som tåler en støyt!

Jeg har bare bundet mine spent spinners med dubbet kropp. Noen av de har fått flashribbing. Hittil så har jeg dynka hele flua i Dry Dip, men kanskje jeg skal prøve noe litt tykkere flytemiddel for akkurat denne flua. Loon Aquel, TMC Dry Magic eller tilsvarende.

Betryggende å lese at også dine spinnere må freshes opp etter noen flyt. Da er nok ikke mine så gærne likevel. Sånn blir det når Dyret ofte sitter ytterst på fortommen. Den synker jo aldri.

Jada den kroken tåler fisk på flere kg.. har selv taua opp ørret på godt over 3kg på den på 0,20 spiss og 6er stang med tohåndsgrep på Kola pressa på så stanga slo nesten knute på seg i hvitskummet..
Visse fluer krever litt aktiv prepping.. sånn er det bare men det er ofte verdt å holde flua så fresh som mulig for hvert kast om nødvendig. Dyret... :-X har jeg ikke..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Jarle TL skrev:

Hehehe. Fantastisk fiskefanger, men entomologisk korrekt? Neppe. Der faller den nok gjennom for imitasjonspurister

Hadde jeg frekventert mer "vårflueelver" så hadde jeg kanskje hatt noen. Klarer meg lenge med E12 og flere varianter av Elk Hair Caddis som tørr caddis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

52 minutter siden, Håvard Åsbø skrev:

Prøver igjen her nå. Fortsatt litt «tungt» dressa, men kanskje bedre proposjoner/størrelse? Fikk sneket inn litt reklame for siden på Instagram også i slengen. Håper det er i orden:)C232FC98-D44A-4D82-998E-A6D79F282F93.thumb.jpeg.71923d57f6253a53c06c347f3105cf79.jpeg

Ja nå begynner det å bli Mayfly-style her. Kjører du palmerhackle +hackle foran det også orrhøna?
Ja, det ser ut som den skulle hatt litt mer "luft" i front. Også ville jeg hatt orrhønehackle rundt hele kroken, eller har du bare laga midtskill for bildet?
Jeg har sett de lage dem på denne måten på "are sia" mon tru om det ikke er for fiske når bølgene duver godt og flua danser litt i alle retninger, den ser jo absolutt ut som en spinner fra denne vinkelen. På vulgisvann her med mer moderat bris og blankt vann også tror jeg man er tjent med at flua står litt mer og gjerne stikker halene ned som puppeskinn hvis du skal fiske den i overflaten.

En liten edit til.. når det gjelder fargene så er den du har her ganske ok som en spinner. Trur jeg ville laga en variant med litt lysere kropp også, Flyrite nr 30 er en ganske bankers farge på både klekker og dun.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Supre tilbakemeldinger her! Ja det er 3 hackle benyttet her. Sikkert fortsatt overkill, men flua er kun gitt «midtskille» for bildets skyld. Blåser kjapt mot hackelet fra baksiden, og da hever det seg som en fin paraply rundt hele flua. Skal prøve meg på noe lysere. Usikker på om jeg har flyrite 30, men får se om jeg har noe i skuffen som matcher fargen! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kuule fluer Håvard! Men jeg ville nok hatt på litt mindre høne. Og kanskje nøyd meg med et hanehackel, hvis du surrer palmerhacklet bakfra og fram så kan du avslutte med 2-3 runder i front. Dette med materialmengde er jo også noe man skal tilpasse forholdene man skal fiske under også. Jeg har fisket litt med rene "våte" goslinger eller dabblers. Det er dessverre alt for få vann som man kan drive dette fisket på her jeg bor (bør være store og grunne). Jeg har tatt en og annen innimellom når det har blåst godt og hatt endel lugg. På Cdc Goslingen derimot har jeg tatt mye fisk og den vil jeg at skal stå høyt og nærmest danse på overflaten. Fisker du på en større sjø med bra bølger og drifter så kan det hende at litt mer materialer bare er fint. Økt synlighet, sterkere profil etc..

Hadde en artig opplevelse med dette på Irland i en vik på Lough Mask hvor det var mye fisk inne på beite. Ikke mange svære men fine fisker på 7-9hg.. Det klekka danica og blåste inn mot land der jeg sto, og fluene som poppa opp dansa nydelig opp og ned på bølgende og sto lett og pent på vannet. Fisk etter fisk smakka i seg Goslingen som oppførte seg på samme måte som de ekte. Polychenille Dun'en synes de ikke var noe spennende. Men cdc goslingen måtte være ganske fresh og det er nøkkelen til godt fiske med den.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det høres veldig fornuftig ut både ift materialer og timing på hvor, når og hvordan fiske med dem. De er bundet som våtfluer fordi de er til jeger’n av orrhøna som fisker med flue og dupp. 

Skal lage meg et par selv med CDC og tvinge meg ned på mengden materialer. Takk for gode råd!

Ville du ha surret CDC som vanlig hackle, eller bundet inn i løkke. Ser det gjøres litt forskjellig selv om stammen på CDC’en fort kan bli litt tykk. 

Endret av Håvard Åsbø
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spinn cdc i løkke, mye enklere å få til pent, gir bedre flyteegenskaper da vi gjerne lar rota på fibrene stikke godt inn i løkka. Jeg bruker ganske mye cdc typ en hel av de største petitjan fjærene, jeg blander alltid farger da 50/50 lys og mørkere oliven ( ta en halvdel av hver til flua). Og når jeg putter det inn i løkka så fordeler jeg cdc'n slik at det som bindes inn først er mer "midtstilt" i løkka enn det som kommer seinere. Kanskje 10mm i starten og ned til bare 2mm mot slutten. Poenget med det er å brette større deler av fibrene rundt i starten for å bygge fylde og bra flyteegenskaper i thorax, så kommer det litt lengre pjuskete fibre mot slutten som gir vingehøyden.. Totalen blir et utseende som egentlig ser ganske sparsommelig ut og det er passe uryddig. Jeg liker godt cdc hackle som har fibre i ulike lengder. Tror dette bidrar til at vannet ikke så lett fester seg og kladder ting sammen.

  • Lik 2
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var et veldig godt poeng. Jeg spinner en del CDC, men har aldri tenkt noe på å justere for tappering/variert fiberlengde. Lærer noe nytt hele tiden/blir bevisst på ting man ikke har tenkt på tidligere. Jeg splitter bindetråden, men det er vel bare smak og behag. Skal huske på å justere før jeg spinner det! Stort sett petitjean jeg har også, da den typen passer godt med magic tools. Ellers så har jeg en del mindre «pensel-fjær» fra polish quills som jeg bruker som vinger på parachutes osv. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Håvard Åsbø skrev:

Åh, nydelige farger! 

Ja det skinnet er fint, bare småfjør igjen. Kom i fra fishermens feathers, tror fargen het yellow olive. Fant det på lageret når vi hadde det i norge i ei "ymse-kasse" som hadde overlevd flere eierskifte etc. Og fargen fisket minst like bra som de andre i oliven :8_laughing: Har noen bra naturskinn, skal teste å farge litt selv utpå her bare jeg blir ferdig med horden av cdcfluer som skal i elveboksene.. Kunne vært passe frekt med litt brunoliven også.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...