Bruns Caddis

Bruns Caddis

Noe ved denne vårflua gjør den til en god imitasjon når eggleggerne er mange og vakene tette. Du har sikkert sett situasjonen?

Tekst: André Brun
Foto: Rune Stokkebekk

Noe ved denne vårflua gjør den til en god imitasjon når eggleggerne er mange og vakene tette. Du har sikkert sett situasjonen? Svermende vårfluer i hopetall over vannoverflata, og fisk som kaster seg frenetisk i plaskvak! Det er i slike stunder du holder hodet kaldt og setter deg ned for å observere – og det lærer jeg mye av: Ikke bare hvilken fisk i nærheten som er størst, men også hvordan vårfluene oppfører seg akkurat den dagen. Og dette er jo imitasjonsfisket vårt i et nøtteskall – ikke bare imitere insekter, men også hvordan de oppfører seg.

En taktikk som ofte er effektiv er å kaste Brun’s Caddis et godt stykke ovenfor en vakende ørret. Så, like før du tror flua kommer inn i fiskens vindu, gir du flua et bittelite dirr med stangtuppen slik at det fisken ser, er etterdønningene etter «stripinga» og ikke selve bevegelsen i flua. Dette skaper liv i flua uten at det virker særlig skremmende for fisken. Denne taktikken er ofte effektiv når det er vårfluer som flyr raskt et lite stykke før de er nede på vannet igjen, og fortsetter slik gjentatte ganger bortover vannoverflata. Men også for vårfluer som faktisk sitter en stund på vannet og ikke er alt for aktive.

Brun’s Caddis har en tykk vårfluevingeprofil og et palmerhackle langs hele kroppen som er klippet på undersiden. Det gir ei flue som hviler veldig lett på overflatespenningen, først og fremst fordi palmerhacklet gir så god støtte, men også fordi bakvingen bidrar kraftig til å holde flua flytende. Når du binder flua skal bakvingen derfor gå i vannrett linje bakover, slik at den blir liggende i samme plan som kroppen og palmerhacklet. Så bind bakvingen slik at den peker bak og oppover. Når du så binder inn hovedvingen, vil disse to gå i ett.

Palmerhacklet har også en annen og viktigere funksjon enn bare å holde flua flytende lenge: Nemlig å skape et inntrykk av de kravlende beina til en eggleggende vårflue på overflata. Det var egentlig det jeg ville ha fram med det klippede palmerhacklet den sommeren denne flua ble til. Og det tror jeg er den sterke siden ved Brun’s Caddis.

Varianter

Alt tekst: Bruns Caddis mørk


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.