Buzzerfiske

Buzzerfiske

Ørreten vil ha mye mat, og mat som er lett å skaffe. Derfor spiser den mye fjærmygg. Fjærmyggen er mest sårbar i siste del av puppestadiet når den svømmer oppover eller henger rett under overflata. Når en klekking starter, beiter ørreten på de svømmende puppene. Etter hvert som klekkingen intensiveres, begynner fisken å ta puppene rett under overflata. Her er de nemlig et lettere bytte. Når det er stille, er overflatefilmen sterk og opphopningen med pupper rett under overflata kan bli stor. Det er da du ser de typiske head and tail-vakene. Dette er det sikreste signalet om at du bør bruke en buzzer.

Er det vind svømmer fisken gjerne mot vinden og plukker pupper etter hvert som de kommer drivende. Med krusninger på vannet er vakene nesten umulige å se, men følg med! Plutselig stikker det opp en skarp halefinne, og da gjelder det å være klar. Når det blåser, fisker du sideveis med vinden. Å trekke fluene mot vinden/strømmen virker bare unaturlig, og du avfisker ikke et så stort område. På De britiske øyene er de gode til å fiske seg inn på riktig dyp med synkesnører med ulike synkegrader. I denne artikkelen skal jeg derimot konsentrere meg om teknikker og rigging av utstyr for fiske på vakende fisk og fiske på dyp fra 0 til 2 meter.

Fisketeknikk

Buzzerfiske handler om å presentere myggpuppene på riktig dybde, med riktig fart og ikke minst holde dem der. På vakende fisk på stille vann er det viktig å beregne synkehastigheten på fluene dine i forhold til ”marsjfarten” på fisken. Merk deg hvor ofte fisken vaker, og hvor raskt den forflytter seg. Presenter flua godt foran fisken, og gi den tid til å synke ned til riktig dybde. Så starter du med en ultrasakte handtwist. Det handler mer om å ta inn løssnøre enn å lage forførende bevegelser. Når myggen svømmer oppover, går det sakte. Den tar pauser og lar seg synke nedover igjen. Den rolige, vertikale opp og ned-bevegelsen er typisk for mygg på vei opp for å klekke. Det er denne adferden du skal etterligne.[st_space height=»30″]

Kjøring og Kroking

Svært ofte tar fisken idet flua synker, så du må hele tida følge godt med på snøret mellom stangtuppen og vannet. Den minste bevegelse kan være et napp – og de kan være brutale, så hold stanga lavt og litt til siden for at stangtoppen skal dempe hogget.

Hvis fisken tar under en pause i inntrekket, kan det kjennes ut som du har satt deg fast. Uansett er regelen: Stram opp ved den minste motstand. På slutten av utfiskingen av hvert kast løfter du fluene rolig opp før du kaster ut på nytt. Fisker du fra flytering, er det utrolig hvor nær fisken tar, og det skjer ganske ofte akkurat idet du skal løfte opp til nytt kast hvis du løfter rolig![st_space height=»30″]

Utstyr og rigging av fortom

Jeg bruker stort sett femmerstanga til buzzerfiske. Og gjerne den av dem som ikke er så altfor stiv i tuppen. Følsomhet er viktig ved alt nymfefiske. Det er også en fordel at stanga demper hogget når det kommer.
I tillegg er det viktig raskt å kunne variere lengder på kast uten for mye blindkasting. For fluer i størrelse 10–14 bruker jeg helst en 4x spiss av fluorkarbon. Er fluene mindre, går jeg ned til 5x, men aldri under det. Hoggene er ofte kraftige, og det er lett å slite av en tynn spiss. Jeg bruker stort sett taperte fortommer av nylon eller fluorkarbon, men du kan også bruke polyleader. Jeg har brukt slike intermediatefortommer på 8’ med stort hell. Det er viktig at fortommene klarer å slå over lange spisser.
Min standardfortom til buzzerfiske er ganske lik den jeg bruker til tørrfluefiske, og er totalt på 18 til 20’.

Det er viktig at det blir litt mellomrom mellom fluene på fortommen slik at det ikke plasker unødvendig mye. I tillegg øker det sjansen for fast fisk når den beveger seg mye. Fisker du med tre fluer på fortommen, plasserer du opphengerne med nesten en meters mellomrom, men du må kunne håve en fisk på endeflua uten at den øverste må sveives inn gjennom toppringen

Rigg med to fluer

[st_space height=»30″]Fortommen jeg bruker er på 10’ med 3 eller 4x spiss. Til denne knyter jeg gjerne en knytedel på 50 cm, og så en spiss på rundt2 m. Bruker du polyleader, fester du først en halvmeter med 0,20 med løkke til polyfortommen. Selve spissen er på 1,5 til 2 m. En polyfortom slår lett over en spiss på en stanglengde. Husk også at de to fluene er med på å strekke ut fortommen.

Spissen fester jeg med kirurgknuten, og jeg lar den tynneste delen (tuppen) være rundt 10 cm lang. Til denne fester jeg opphengeren. Selve opphenget blir på rundt 5–7 cm. Denne riggen bruker jeg i både stille vann og elv. Flua i enden er ofte litt tyngre enn opphengeren slik at den strekker ut fortommen og trekker både opphenger og fortom ned.

Washing Line

Washing line er en klassisk engelsk rigg. Du bruker tørrflue i enden og to opphengere. Denne metoden er suveren når fisken går høyt i vannet, og du skal presentere fluene helt statisk. Opphengerne trekker ned fortommen og kamuflerer lureriet, mens endeflua bør flyte godt. Den kan like gjerne være en klekker som en imitasjon av voksen mygg. En klekker med en skikkelig CdC-flottør fungerer fint, eller du kan gå for noe helt annet – for eksempel en stor vårflue. Hvis tre fluer blir for mye å holde styr på, kutter du ut den ene opphengeren. Da kan du godt la det være 1,5 m mellom de to fluene. Kjører du med tre fluer, passer det med ca. 1 m mellom hver av dem. Når du fisker med opphengere, er det lurt ikke å plassere dem for nær hverandre. Det ser unaturlig ut for fisken, og det er større sannsynlighet for at de blir oppdaget hvis det er litt «luft» mellom dem. Ellers er det viktig å følge med på endeflua. Hvis den plutselig forsvinner, har du fast fisk på en av opphengerne.

Fluene og Egenskaper

Buzzerne er svært lett dresset av to grunner; for å etterligne myggepuppene og synke lett. I tillegg må fluene våre ha de viktigste triggerne for fisken:

  • En slank, segmentert bakkropp med ribbing.
  • Litt kraftigere framkropp (bein og vinger ligger skjult der).
  • Gjerne hvite gjeller på hodet.
  • Kinn eller cheeks imiterer vingene som er i ferd med å komme ut av skallet.
  • De fleste insekter som lever i vann er ganske transparente. Når sollyset trenger ned i vannet og gjennomlyser kroppen, er det ikke nødvendigvis fargen vi ser som fisken ser. Når lyset treffer myggpuppa, skinner det røde hemoglobinet opp inne i kroppen og synes sammen med kroppsfargen.
  • Det er lurt å ha litt ulik vekt i fluene. Ei tyngre endeflue sørger for at fortommen går dypere, strammer opp og trekker de andre fluene med seg. Slik fisker du på flere dybder.
  • Buzzerne kan fortynges med kulehoder, glassperle eller blytråd.
  • De fleste binder buzzere på en kurvet krok. Når fjærmyggen hviler, er den krum.
  • Størrelsen varierer med årstid og type vann. Vår og høst er krok 14 og 16 mest brukt, men ha også fluer opp i krok 12. På sommeren er krok 18 og 20 aktuelle.

Mine Favoritt Buzzere

 

Quill Buzzer
Dette er flua jeg bruker mest. Etter at den er bundet, gir jeg den et strøk med superlim. Så to strøk med neglelakk.
Krok: TMC 2488, # 12–18
Tråd: Sort 12/0
Kropp: Quill av påfuglherl og bindetråd.
Hale/gjeller: Hvitt antroneller polygarn.
Cheeks: Kalkunbiot i fargen rusty spinner e.l.
Thorax: Bindetråden eller sort floss.[st_space height=»30″]

Grey Boy
Dette er ei virkelig god flue til vår- og høstfiske. I store, klare vann har denne gitt meg mye moro. Jeg legger superlim på kroken før jeg surrer på fjærfibrene og ribben.
Krok: TMC 2488, # 12–16.
Tråd: Sort.
Hale: Pearl krystal flash.
Kropp: Fjærfibrer fra kalkunhale.
Thorax: Påfuglherl.
Gjeller: Hvitt antron- eller polygarn.
Cheeks: Kalkunbiot i fargen rusty spinner.
Vingesekk: Sort Thinskin.

Glassbead Buzzer
Denne bruker jeg ofte som endeflue. Den bryter raskt, synker fort og trekker de andre med seg. Samtidig gir den et fint inntrykk av transparens i vannet. Jeg binder dem i flere farger på bakkroppen.
Krok: TMC 2488, # 12–16
Tråd: Farge som insektet, brun, sort og grå er viktige.
Kropp: Transparent stretchtubing, # midge
Hode: Sort killer caddis glassbead, # small (# midge på 16 og mindre).
Gjeller: Hvitt antron- eller polygarn.
Cheeks: Rød, holografisk flashabou.
Thorax: Bindetråden farget sort eller sort floss.[st_space height=»30″]

Basils Buzzer
En buzzer som stråler av hemoglobin og er superpopulær på De britiske øyer. Når du strekker ribben under innbinding blir den mer transparent slik at tinselen skinner igjennom.
Krok: TMC 2488, # 12–16
Tråd: Sort.
Kropp: Rød holografisk tinsel.
Ribb: Sort stretch tubing, # midge.
Gjeller: Hvit antron/polygarn.

6 Kjappe om myggfiske

Når: Hele sesongen. Topp vår og høst.
Hvor? Vann med mudder og siltbunn, ofte best på grunner på 1–4 meters dybde. Men mygg klekker over alt, også i elver! På solrike dager vår og sein høst oppsøker du sørvendte viker når vinden kommer fra nord. Her er vannet varmere og ofte er det mye liv på slike plasser.
Snøre: Flytesnøre er standard, men synkesnøre er bra når fisken går virkelig dypt. Med lang fortom fisker du glatt ned til 2 m.
Fortom: Minimum 15’, så lang som du kan håndtere. Jo lengre fortommen er, desto dypere kan du fiske. Viktig at materialet er minnefritt og synker lett. Fluorkarbon er å foretrekke.
Fluer: To til tre på fortommen; tyngre flue i enden og lettere oppover. Er fisken nær overflata, bruker du kun lette fluer som synker sakte.
Fisketid: Best morgen og kveld. Den store fjærmyggen liker dårlige lysforhold. På dagen er det gjerne mindre arter som klekker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.