Close

Buzzerfiske

Ørreten vil ha mye mat, og mat som er lett å skaffe. Derfor spiser den mye fjærmygg. Fjærmyggen er mest sårbar i siste del av puppestadiet når den svømmer oppover eller henger rett under overflata. Når en klekking starter, beiter ørreten på ....

For å lese hele artikkelen må du være medlem av Norske Fluefiskere.
Medlemskontingent må til for å kunne drifte siden rent teknisk og produsere innhold, samt ha forskjellige medlemsaktiviteter. Kontingenten er svært lav sammenlignet med hva man får igjen. Klikk her for å lese om medlemsskap.
Om du allerede er medlem, så må du logge på forumet før du leser artikkelen. Klikk her for å logge på2

Fisketeknikk

Buzzerfiske handler om å presentere myggpuppene på riktig dybde, med riktig fart og ikke minst holde dem der. På vakende fisk på stille vann er det viktig å beregne synkehastigheten på fluene dine i forhold til ”marsjfarte ....

Kjøring og Kroking

Svært ofte tar fisken idet flua synker, så du må hele tida følge godt med på snøret mellom stangtuppen og vannet. Den minste bevegelse kan være et napp – og de kan være brutale, så hold stanga lavt og litt til siden for at stangtoppen skal dempe hogget.

Hvis fisken tar under en pause i inntrekket, kan det kjennes ut som du har satt deg fast. Uansett er regelen: Stram opp ved den minste motstand. På slutten av utfiskingen av hvert kast løfter du fluene rolig opp før du kaster ut på nytt. Fisker du fra flytering, er det utrolig hvor nær fisken tar, og det skjer ganske ofte akkurat idet du skal løfte opp til nytt kast hvis du løfter rolig!

Utstyr og rigging av fortom

Jeg bruker stort sett femmerstanga til buzzerfiske. Og gjerne den av dem som ikke er så altfor stiv i tuppen. Følsomhet er viktig ved alt nymfefiske. Det er også en fordel at stanga demper hogget når det kommer.
I tillegg er det viktig raskt å kunne variere lengder på kast uten for mye blindkasting. For fluer i størrelse 10–14 bruker jeg helst en 4x spiss av fluorkarbon. Er fluene mindre, går jeg ned til 5x, men aldri under det. Hoggene er ofte kraftige, og det er lett å slite av en tynn spiss. Jeg bruker stort sett taperte fortommer av nylon eller fluorkarbon, men du kan også bruke polyleader. Jeg har brukt slike intermediatefortommer på 8’ med stort hell. Det er viktig at fortommene klarer å slå over lange spisser.
Min standardfortom til buzzerfiske er ganske lik den jeg bruker til tørrfluefiske, og er totalt på 18 til 20’.

Det er viktig at det blir litt mellomrom mellom fluene på fortommen slik at det ikke plasker unødvendig mye. I tillegg øker det sjansen for fast fisk når den beveger seg mye. Fisker du med tre fluer på fortommen, plasserer du opphengerne med nesten en meters mellomrom, men du må kunne håve en fisk på endeflua uten at den øverste må sveives inn gjennom toppringen

Født og oppvokst i de dyper skoger i Aurskog Høland. Ensporet som få, her er det kun ørret som gjelder. Rune er ikke Dry or Die, streamere og nymfer er minst like moro! Til daglig jobber Rune med innkjøp og web for merkevaren Guideline.

Legg igjen en kommentar