Nette Nymfer

Nette Nymfer

For meg er fluebindingen like sentral som selve fisket. Jeg har alltid hatt glede av å binde fluer, og ser på det som noe langt mer enn å lage ”fiskeredskap”. Jeg er på ingen måte opptatt av at fluene skal være så nær kopi av insektet som mulig. Det handler heller om å lage fluer som jeg synes ser bra ut, er solide og lar seg lett binde fine ved bruk av de rette materialene. De siste sesongene har jeg eksperimentert litt med ulike materialer og bindeteknikker på døgnfluenymfer. Resultatet av dette ser du her. Flua som gitt meg mest glede og fisk i denne lille serien er Leptonymfa. Det er en ”helårsnymfe” men jeg bruker de mest fra isen går til klekkingen er ferdig i slutten av mai.

En av mine beste opplevelser i 2010-sesongen kom i slutten av mai når det klekket vespertina. Vespertina klekkinger er ofte vanskelige.
Det klekker mye insekter på en gang og ørreten tar mesteparten av døgnfluene under vann. I en grunn vik patruljerte det en meget flott fisk. Gang på gang la jeg ut både duns og klekkere men den nektet plent å ta noen av dem. Tilslutt bet jeg det i meg og satt på to leptonymfer og kastet ut foran fisken. Lot de synke ned litt før jeg begynte en rolig handtwist. det første kastet la jeg ut litt kort, fisken flyttet mye på seg og jeg ville ikke risikere å skremme den med fluesnøret. Neste kast litt lenger ut, fisken vaket en meter unna fluene mine. Jeg startet inntrekket og rakk to trekk i snøret før den sugde i seg endeflua. Etter litt klabb og babb kunne jeg håve en knallfin markafisk på 1,6kg.

Et konsept for flere nymfer

Det sentrale med denne artikkelen er hvordan du enkelt lager kropp, vingesekker og hode av de samme materialene. Denne måten å binde en nymfe på gjør det enkelt selv for nybegynneren å lage fine fiskefluer. Mange har problemer med plassering av vingesekk og avsluttning/hode på flua. Denne teknikken gjør denne prosessen enklere. At den i tillegg ser naturtro ut, gjør den ikke mindre interessant.
Døgnfluenymfer kommer i ulike fasonger og farger. Teknikken som beskrives her passer like godt til alle. Dessuten trenger du ikke å imitere hver art. De mest aktuelle fluene får du her.

Vulgata og Danica

Disse nymfene imiterer både Danica og Vulgtata. Begge fluene er godt fortynget i thorax. Disse nymfene svømmer med bølgende bevegelser. Begge fluene i beskrivelsen her har de samme materialene bortsett fra flua under som også har rib av brun Spanflex. Framgangsmåten er forskjellig. Flua på neste side har bakkropp av flettet marabou som jeg har slått noen knuter med kevlar tråd rundt for å lage overgang/forsterkning mellom kropp og haler. Disse nymfene fisker godt i både elv og stille vann når klekkingen pågår. Utenom klekkeperioden er disse nymfene nedgravd i bunnen og utilgjengelige for fisken.

Materialliste – Ephemera
Krok: Tmc 921 str. 12 eller Kamasan B410 str. 12.
Tråd: Oliven 12/0 eller TMC 16/0.
Bakkropp: Tan Marabou.
Gjeller: Brun Marabou.
Vingesekker: Sort Floss og fasanhøne halefiibre.
Thorax: Bleached Ginger Squirrel SLF dubbing.
Bein: Tan Grizzly Maraboufibre.
Hode: Flyrite nr. 30 March Brown.

Materiallisten peker til flua over.

Baetis

Baetis eller Baetidae finnes i 10 arter i Norge. Felles for dem alle er at de er slanke og gode svømmere. Denne nymfen er for elvefiske og du bør ha et par fargevariasjoner. En lys oliven og en oliven/mørkere oliven. Krokstørrelse er fra krok 14-18. Du klarer deg med en oliven variant i krok 14 (Rhodani). Også lager du de to andre i krok 16 og 18. Flua til høyre har blytråd under dubbingen i thorax (se fortynging på side..), kun litt 015 for slik at den bryter overflaten raskt. Under klekkinger står fisken gjerne høyt i vannet, ufortyngede eller meget lett fortynget er viktig å ha. Baetisnymfer er tilgjengelig for fisken hele året. Krok 16/18 fungerer året rundt og krok 14 på våren til Rhodani er ferdig klekket.

Materialliste Baetis:
Krok: Tmc 921 str14-18.
Tråd: Oliven 12/0 eller TMC 16/0.
Haler: Elk Hair i naturell.
Bakkropp: Kalkunbiot, Olive eller Lt. Olive.
Vingesekker: Oliven & Sort Stretchy Body Floss.
Thorax: Oliven naturdubbing.
Bein: Oliven Rapphøne.
Hode: Oliven Superfine dub.

Leptophlebia

Leptophlebia Marginata og Vespertina klekker 14 dager til en måned etter at isen har gått. Disse to døgnfluene er sammen med Vulgata de
viktigste for stillevannsfiske i Norge. Marginata tilsvarer krok 14 og Vespertina krok 16. Marginata er gjerne litt lysere i fargen, til tross for dette lager jeg begge i samme farge i nymfestadiet. De har karakteristiske gjeller på bakkroppen og lange haletråder. Jeg binder mine leptonymfer fortynget og ufortynget. Når det er klekkinger fisker jeg gjerne med to nymfer på fortommen og trekker disse sakte inn foran vakende fisk. Denne flua lager jeg også i en litt kraftigere utgave på krok 12 for å imitere Ephemerella Aurivillii.

Materialliste – Leptophlebia
Krok: Tmc 100 str. 12-16
Tråd: Brun 12/0 eller TMC 16/0.
Haler: Bronze Mallard.
Bakkropp: Stretch Tubing, klar.
Gjeller: Brun strutseherl.
Vingesekker: Bakkroppen og sort Stretchy body floss.
Thorax: Brun, naturdubbing.
Bein: Claret rapphøne eller naturell.

Fortynging av nymfer

Nymfer kan vektes på mange måter. Her er to varianter som viser noen av mulighetene.Alt. 1 har kombinasjonen tungstenhode og bly for å lage en jevn overgang samt øke vekten. Flua under er bundet med alt.1, krok 14 og 2,3mm kulehode. Kulehodet her er av typen med hakk som gjør at du kan legge inn materialer eller bly for å låse det på plass. Den er også enklere å tre på kroken. Denne typen fortynging egner seg til fiske i når strømmen er rask eller dypere strekker på elva. Husk at haler, bein og dubbing bremser synkehastigheten. Skal du dypt raskt er relativt tynn fortom (0,14-0,10) å foretrekke, men den må selvfølgelig tilpasses størrelsen på fisken også.Alt. 2 viser en mer tradisjonell fortynging med bly rundt kroken. I bakkroppen er det flatt bly som også er utmerket til å bygge opp en fin segmentert kropp med. I framkroppen har jeg brukt rund blytråd i dimensjonen 020 . Bly kan formes med tang for å få ønsket fasong. Etter at blyet er festet på kroken binder jeg det ned med bindetråden og har på lim eller lakk. Fortynging er et fag, du må prøve deg fram!

Steg for steg

Materialene

Start med å feste tråden og bind inn halene. De skal starte der kroken starter å krumme eller der tråden henger over bakenden av mothaken. Ønsker du å fortynge nymfen gjør du dette før du fester halene.

Nå tar du frem godsaksa og skråklipper tubingen så godt du klarer. Deretter fester du den helt ytterst i den skråskjærte spissen. Ved å gjøre slik oppnår du en jevn og fin start på kroppen.

Fang spissen av tubingen med bindetråden og strekk mens du binder den ned bakover til halerota.

Bakkroppen skal utgjøre ca. halvparten av krokskaftet. Fest et struseherl som vist på bildet og surr bindetråden fram slik at den er midt på kroken.

Surr struseherlet i åpne surringer framover og fest det. Klipp av overskytende. 3 surringer er det jeg bruker på en krok 14 som jeg binder på her.

Surr tubingen rundt kroken framover i tette surringer fram til strutseherlet. Deretter i åpne surringer slik at du ikke binder struseherlet ned. Bind ned tubingen et stykke framover. Deretter bakover til strutseherlet/bakkroppen.

Klipp av en bit med stretcy body floss ca. 4-5cm og bind den inn på tvers inntil tubingen. Denne skal være sentrert på oversiden av kroken.

Dubb thorax ved å dubbe rett på bindetråden. Ønsker du en mer fluffy thorax så spinner du i løkke. Klipp deretter fibre som stikker opp på oversiden av thorax.

Brett tubingen over thorax og bind den ned fram til krokøyet. Beina bindes inn som et De-Feo hackle. Klipp tuppen av fjæra og stryk fibrene bakover. Stryk fram de du ønsker å binde inn som bein. 5-6 fibre på hver side holder.

Legg et par løse surringer og trekk fjæra framover til ønsket fiberlengde. Fjæra festes med undersiden opp slik at fibrene kurver ned og opp. Klipp av overskytende.

Så bretter du over vingesekkene en og en og fester de på siden av kroken midt på den delen som er igjen. Legg noen 8-talls surringer slik at enden på de stikker ut til siden. Dette skal bli øyne.

Dubb meget tynt rundt øynene og la tråden henge rett foran vingesekken. Brett over tubingen og bind den ned. Strekk tubingen lett og klipp av. Lag sluttknute. Klipp øynene til passe lengde, ca. 1-2mm.

Tilslutt legger jeg lim på vingesekken og hodet. Det er stengt talt ikke nødvendig men det gir flua et fint, blankt utseende.

Stretch Tubing er en hul, tynn slange som er laget av silikon. Den er lett å strekke når du binder og egner seg meget godt til både små og store fluer. Materialet kommer i tre tykkelser: Micro, Small og Medium. Til døgnfluenymfer i str. 12 til 18 foretrekker jeg Micro. Du kan lage flere segmenter og heller bygge opp en underkropp dersom du ønsker volum. Materialet kommer i flere farger som matcher de fleste insekter du ønsker å imitere. Allikevel foretrekker jeg ofte å bruke helt transparent tubing nettopp for å få litt transparens og glans i flua.

Fargen på kroppen utgjøres av underlaget. Materialet gir stort rom for eksperimentering, du kan f.eks tre inn litt flash eller tinsel i det før du surrer og få flott effekt. Stretcy Body Floss kan brukes på samme måte som tubingen. Denne flossen er består av flere tynne tråder med gummi som er laminert sammen. Materialet kan splittes og benyttes som kropp, ribb, vingesekk og bein på nymfer. Jeg bruker materialet som vingesekk og kropp på mine nymfer. Tilsvarende materialer er Spanflex og Floss Flex.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.