Glass Bead Buzzer

Glass Bead Buzzer

Jeg fisker mest i stille vann på skauen, og selvsagt er det spennende når ørreten har fråtsefest når de største døgnfluene klekker, vårfluene striper i mengder over kveldsstille tjern eller den store, svarte stokkmauren svermer. Det er imidlertid lenge mellom de riktig store stundene. Ørreten er vanligvis langt mer forsiktig, og det viktigste byttedyret dens er tross alt fjærmygg – som til gjengjeld finnes i utrolige mengder. Når ørreten er i fjærmyggmodus fisker jeg gjerne med en såkalt buzzer – eller to. Buzzer betyr simpelthen fjærmygg på engelsk. Når de store fjærmyggene svermer i tette skyer over engelske reservoarer, er de nemlig så mange av dem at du kan høre at de buzzzzzzer. I dag bruker vi gjerne betegnelsen om en slank og blank imitasjon av en fjærmyggpuppe.

Min beste buzzer

Buzzeren jeg presenterer her, sitter svært ofte på fortomsspissen min når det er fjærmyggføre. Den har en glassperle rett bak krokøyet. Det gjør den litt tyngre enn en stadardbuzzer med limkropp. Ikke bare trenger den raskere gjennom overflata, men den trekker også med seg fortommen slik at den blir mindre synlig for jaktende ørret.

Glassperlebuzzeren hjelper meg også å finne korrekt fiskedyp. Jeg fisker vanligvis med to fluer på fortommen, og siden buzzeren med glasshode er tyngre en buzzeren på opphengeren, fisker jeg på to dyp.
Jeg binder glassperlebuzzeren i flere varianter som har fellesnavnet GB, som står for glass bead. Det viktigste fellestrekket ved dem er den gjennomskinnelige kroppen av Stretch Tubing som er en tynt, elastisk plastrør som gir en gjennomskinnelig og segmentert kropp. Denne effekten forsterker jeg gjerne med en ribbing, før jeg gjør imitasjonen enda blankere med Bug-Bond eller lignende. Det siste er viktig, for når myggpuppene stiger til overflata framstår de som svært blanke på grunn av luft som er fanget under puppehylsteret. Det finnes en rekke mønstre som imiterer nettopp dette, men de fleste av dem er for blanke – nærmest overpyntet. Kombinasjonen av Stretch Tubing og Bug- Bond gjør at de blir mer moderat blanke.

Materialet som brukes her har en fin glans lik de ekte nymfene. Ørreten ser fluene fra undersiden og opp mot lyset, og når du holder fluer med kropp av Stretch Tubing opp mot lyset, vil du se at de blir transparent og skinnende som ekte vare.

En fornøyd fiskekompis med sin første elvefisk på buzzer. Tidlig i sesongen når du sitter å venter på Rhodanien så kan det være lurt å tenke litt annerledes.

Materialer

Materialene jeg bruker er ganske vanlige, og det finnes som alltid alternativer. Bug-Bond må du imidlertid kjøpe på nettet: bug-bond. moonfruit.com. Ellers er det viktig å bruke en svært tynn bindetråd: UTC 70 og Lagartun 74 denier er gode alternativer hvis du ikke får tak I den enda tynnere Tiemco 16/0. Både Stretch Tubing og Killer Caddis glass beads er produkter fra Wapsi.

I tillegg til flua i bindebeskrivelsen har jeg to andre farger som jeg bruker mye. Brunt, oliven og sort er mine basisfarger. Men det er også akuelt å lage varianter i grått og lysere oliven. Tilpass fargen etter der du fisker.

Sort Glass Bead Buzzer
Krok: TMC 2488 el. 2487 str. 12 til 16.
Tråd: TMC 16/0, Light Cahill.
Hode: Killer Caddis Glassbead i Midge, sort.
Gjeller: Hvitt polygarn el. antron.
Cheeks: Rød Holografisk Flashabou.
Kropp: Bindetråden.
Ribb 1: Stretch Tubing i Micro, Sort.
Ribb 2: UTC Wire i sølv, tykkelse midge.

Oliven Glass Bead Buzzer
Krok: TMC 2488 el. 2487 str. 12 til 16.
Tråd: TMC 16/0, Olive.
Hode: Killer Caddis Glassbead i Midge, sort.
Gjeller: Hvitt polygarn el. antron.
Cheeks: Rød Holografisk Flashabou.
Kropp: Bindetråden.
Ribb 1: Stretch Tubing i Micro, klar.
Ribb 2: UTC Wire i sølv, tykkelse midge.
Ribb 3: UTC Wire i sort, tykkelse midge.

Slik fisker du med buzzere

For å unngå vaser på fortommen, fisker jeg sjelden med mer enn to fluer på fortommen. Unntaket er når jeg fisker fra båt. Da bruker jeg tre fluer, men nøyer meg med korte kast med vinden i ryggen. Avstanden mellom endeflua og opphengerflua varierer. Når fisken beveger seg fort og over et større område, er den opptil to meter. Da kan jeg fortsatt håve en fisk som har tatt endeflua uten å opphengerflua stopper i toppringen. Hvis fisken flytter seg roligere innenfor et begrenset område, reduserer jeg avstanden mellom endeflua og opphengeren til om lag én meter. Poenget er å øke sjansen for at fisken ser en av fluene mine. Fortommen som jeg bruker til fjærmyggfiske forholdsvis lang, fra 18 til 22 fot, og som spiss foretrekker jeg fluorkarbon.

Ørreten kan ta buzzerne overraskende voldsomt, og derfor unngår jeg å bruke tynnere fortomsspiss enn 5X, som omtrent tilsvarer 0,15 mm. Ellers velger jeg gjerne en stang i snøreklasse 5 og flytesnøre. Når jeg fisker på en vakende fisk, forsøker jeg å beregne hvor den vaker neste gang. Jeg forsøker også å gi flua tid til å synke før fisken ser den, og jeg må ha tatt inn eventuell slakk på snøret før fisken ser flua. Denne fiskeformen dreier seg altså i stor grad om timing. Det optimale er at fisken vaker enda en gang i retning flua som har sunket til rett dybde. Nå trekker jeg forsiktig i flua slik at den stiger opp mot overflata som en puppe som skal opp for å klekke. Er fisken i nærheten så tar den ofte nå. Fisken tar også flua i synkefasen; jeg opplever også at den plutselig bare sitter når jeg setter i gang et nytt trekk. Stikkordene er rolige drag og lange pauser. Buzzerfiske er nesten statisk.

Steg for steg

Træ glassperlen inn på krokskaftet og fest bindetråden med fire tørninger bak krokøyet. Kun fire! Dette er viktig fordi glassperlen skal skyves inn over denne surringen senere.

Legg en tynn bunt av polygarn på tvers av krokskaftet bak krokøyet, og fest den med noen få åttetallssurringer. Bare noen få!

Kinnene lager du av rød flashabou. Smyg fibrene opp langs bindetråden. Når du har plassert ett flashaboufiber på hver side av kroken, fester du dem med to tørninger. Kun to!

Klipp av overskytende flashabou, avslutt med whip finish og kutt bindetråden. Forsterk surringen med superlim og skyv glassperlen framover.

Fest bindetråden som skal gi farge til kroppen. Her har jeg brukt maroon Lagartun (74 denier). Surr bindetråden bakover til midt i krokbøyen.

Klipp en så tynn spiss som mulig i enden av en bit Stretch Tubing. Det gjør at festepunktet blir lite synlig.

Fang tubingen med tråden og trekk i den mens du binder den ned. Ikke bind ned hele den skråklipte delen. Spar litt til de første surringene slik at du får en fin avsmalnende start på kroppen.

Bind inn et fjærfiber fra fasanhale i spissen foran første tørning av tubingen.

Surr tubingen framover i åpen spiral. Her binder jeg på krok 14, og da får abdomen åtte segmenter av Stretch Tubing. Bind av tubingen bak glassperlen.

Det neste du gjør er å legge på ribbingen mellom tørningene av Stretch Tubing. Før du legger på ribbingen av fasanhale kan du gjerne stryke litt lynlim på den.

Farg bindetråden sort med en sprittusj og bygg opp thorax. Senere gir jeg thorax et lag eller flere med Bug-Bond e.l.

Strekk kinnene av flashabou – egentlig vingesekkene – bakover og fest dem med et par tørninger.

Avslutt med whip finish bak glassperlen, og klipp bort overskytende flashabou. Vær forsiktig, for nå er det for gjort å skade sluttknuten. Det er fornuftig å forsterke avslutningen med litt lynlim.

Flua sett skrått ovenifra. Gjellene har en v-fasong som ligner de naturlige puppene. Du kan også bruke CdC i gjellene, som gir et flott og naturlig utseende.

Dekk thorax med Bug-Bod som heder når du belyser det med UV-lys. Du kan også bruke superlim eller et par lag med neglelakk, men Bug-Bond gir det overlegent beste resultatet.

En flott ørret tatt på en Maroon Glass Bead buzzer. Denne sto fint plassert i en bakevje og vaket veldig sporadisk. Men klekkende mygg avslørte hva den holdt på med. Legg merke til myggpuppa som ligger bak gjellene på fisken!

Denne artikkelen ble også publisert i bladet Alt om Fiske nr. 8  – 2011.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.