Logans Ant Misbehavin’

Logans Ant Misbehavin’

Noen ganger kommer du over et fluemønster som skriker etter å brukes, det stinker fisk og appellerer til deg på en spesiell måte. Sånn hadde jeg det da jeg fikk oktobernummeret av Fly Fishing & Fly Tying Magazine i postkassa i 2006. På side 22 er det en artikkel om maurfluer som ikke liknet på noe jeg hadde sett før. Ganske enkle og rett og slett geniale. Mannen bak flua Ant Misbehavin’ er Bill Logan. Bill Logan er en av de aller dyktigste fluebinderne verden har sett, han har vunnet en rekke konkurranser. Hans spesialitet er superrealistiske fluer som han gladelig legger ned opptil 150 timer i å fullføre. I følge mediahuset ESPN i USA kan disse samleobjektene kjøpes fra 4000 USD og oppover. Gjør et søk på Google så finner du flere av Bill’s fantastiske kreasjoner.

Det som skiller denne flua fra andre foamfluer jeg har sett og prøvd er at den er selvflytende. Jaha, tenker du det er jo tross alt foam som er ørten ganger lettere enn vann og er selvflytende. Stemmer det, men det skal faktisk til en viss mengde med dette materialet før man oppnår tilstrekkelige flyteegenskaper i kombinasjon med en krok. Og det helst uten at flua ser ut som noe annet enn det som var planen. Dette har Mr. Logan løst på en glimrende måte ved å binde flua liggende på kroken med to lag med foam i fram- og bakkropp. Selv om kroppen er ganske tykk så ser ikke fisken det. At kroppen bygger litt i høyden gjør ingen ting så lenge avtrykket og utseendet undenifra er helt riktig. Foamen som brukes i kroppen må være tynn, originalt er det Razor Foam fra Wapsi som brukes i flua. Razor Foam kommer i pakker som inneholder ark på både 1 og 0,5mm foam.

Utfordrende bein

Beina er et kapittel for seg selv, Stretch Magic er en tråd som brukes til å lage smykker. Materialet er meget elastisk og kan i tillegg strekkes slik at det blir tynnere. Til flua her brukes 0,5mm i sort. Stretch Magic har litt minne, når du strekker kjenner du at det kommer til et punkt hvor materialet «slapper av», strekk så litt til og det blir tynnere. Da har du en passende tykkelse for maurene her. Ønsker du at det skal bli maksimalt strukket kan du surre det på en tom trådspole mens du strekker, oppbevar det der en tid før du binder med det. Vips! Så har du materiale for drøssevis av fluer. Til å forme beina bruker jeg en «Hot Tip», du kan også bruke oppvarmet nål så lenge du har kontroll på varmen. Før du fisker med flua bør du ha på litt gel-impregnering som eks. Dry Gel, Dry Magic, etc. Flua flyter litt høyere og er lettere å se på vannet.

Bruk en papirkniv eller skalpell sammen med en linjal for å kutte til foamstrimlene. Det går raskere og er mye mer presist enn å klippe med saksa. Dessuten blir saksene sløve av å klippe foam. Bill anbefaler følgende bredder på foamstrimlene når du bruker 1mm foam:

Krok 12: 4mm.
Krok 14: 3,5 mm.
Krok 16: 3 mm.
Krok 18: 2,5 mm.

På framkroppen kan du gjerne bruke 0,5mm foam hvis du synes at 1mm foam bygger litt mye.

Materialliste
Tråd: Tynn eks. Benecchi 12/0 – Lagartun 74D – TMC 16/0.
Krok: TMC 206bl str. 12 til 18. Andre kroker fungerer også men de må være lette. Eks. TMC 212Y.
Kropp: Razor Foam.
Bein: Stretch Magic 0,5mm – Sort,.

Steg for steg

Fest bindetråden og lag et underlag på kroken. Jeg har bundet nesten halvveis ned i krokbøyen. I denne beskrivelsen binder jeg på krokstørrelse 14. Legg foamen dobbelt og spidd den med nåla midt på.

Foamremsen festes på innbindingspunktet som du ser i forrige bilde. Det er omtrent der hvor tråden henger over krokspissen. Foamenfesten med 8-talls surring slik at den blir sittende som en spent spinner vinge med breisiden på siden av kroken.

Surr tilbake til der hvor bindetrådsunderlaget startet i bakkant. Når jeg bretter foamen tar jeg en og en del og legger to surringer rundt. Jeg synes det er lettere å få det pent da.

Gå mellom foambitene med tråden fram til der bakkroppen starter. Dette gjøres i en bevegelse. Bare legg tråden i mellom og gå en runde rundt kroken. Deretter bretter du fram en og en del med foam og binder de skikkelig godt ned. Ikke legg maksimalt press med en gang. Da er det lett å kutte den tynne foamen.

For at foamen skal bygge minimalt på kroken river jeg den av mens jeg strekker den godt. Da får du en fin nedtapert midtseksjon. Legg på en serie med harde surringer før du river av. Hold i trådholderen og stram tråden mens du river av bakover.

Du kan selvfølgelig lage denne med vinger! Når bakkroppen er gjort klar binder du inn vinger som f.eks Dry Wing som er brukt her. Organza er også meget fint. Jeg binder inn midt på bunten og bretter den fremre bakover og binder ned.

Bind inn foamen til framkroppen på samme måte som bakkroppen. Det skal være en liten glippe mellom fram- og bakkropp.

re biter med Stretch Magic er gjort klar, ca. 5-6cm lange. Bind inn en bit på oversiden og en på undersiden av kroken. Sett av rikelig med plass foran. Beina skal komme ut på midten av hodet.

Det siste beinparet bindes inn mellom de andre. Dette gjøres med en 8-tallssurring. Eller en på kryss over og under. Det midtre beinparet skal være litt nærmere det bakerste enn det fremste.

Framkroppen går fort! Brett foambitene en og en fram til krokøyet og legg på surringer. Et par på hver holder. Ikke strekk foamen for mye! Vi trenger litt flyteegenskaper..

Kryss under første beinpar og legg en surring rett foran det midtre.

Brett foambitene bak til tråden og bind ned. Avslutt med en whipfinish og klipp av resterende foam. Ikke klipp foamen helt kort. La de flukte med resten av framkroppen. Legg på lakk/lim på sluttknuten.

Fram til nå er det bare moro og velstand. Beinmaterialet smelter meget lett! Jeg bruker en "hot tip" til å forme beina. Det er svært lite varme som skal til, gløder den så svir du de garantert av. Det er faktisk lurt å ha noen batterier som er litt slitne. Og ikke minst øv på dette på en bar krok!

På forrige bilde så du kanskje hackeltanga? Smart ikke sant? Det er litt enklere når du får beina litt unna. Jeg synes det er enklest å starte med de bakerste, så de fremste og de i midten tilslutt. På bildet over har jeg satt kroken opp ned i stikka. Bytt litt plassering, det kan gjøre det enklere. En roterende stikke er nesten et must.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.