Pluppen

Pluppen

Ulf Pierrou er opphavsmannen til flua som kalles for pluppen. Mønsteret imiterer en klekkende vulgata.

Mønsteret ble bindt med en klekkende vulgata i tankene. Denne fluetypen kan selvfølgelig tilpasses de fleste døgnfluearter som klekker i overflaten. Det spesielle med denne flua er vingesekken av foam som sørger for at flua henger som en ekte klekker i overflaten. Jeg kom over mønsteret i en artikkel i bladet Flugfiske i Norden i 1990. Artikkelen var skrevet av Ulf Pierrou og var en forsmak på hans utmerkede bok «Ekologisk Flugfiske» som kom ut på høsten samme året. Jeg har brukt pluppen nesten hvert år siden da og den skuffer skjelden.

Jeg har bundet opp flere varianter for å vise noen av mulighetene. Du finner orginalen i bindebeskrivelsen, Ulf bruker revehårsdubbing som han blander til den rette fargen. I orginalen bruker han beige, rødbrun og gult, han bruker både underull og hår. Kroken bør ikke være for tung, en lett streamerkrok i str. 8 eller en curved nymph krok som f.eks. TMC 200r fungerer meget bra. Selv om foam flyter godt så skal det mye til for å holde en tung streamerkrok oppe når bakkroppen i tillegg blir gjennomtrukket av vann.

Flyrite & Struts

Krok: Tmc 200r str. 6/8
Tråd: Beige/Tan.
Haler: Strutseherl.
Ribbing: Brun bindetråd.
Kropp: Kremfarget dubbing.
Gjeller: Strutseherl.
Vingesekk: Gullfasanhalefibre.
Bein: Jerpe/Rapphøns.

Grizzly Marabou

Krok: Tmc 5263 str. 8/6.
Tråd: Kremfarget/Tan.
Haler: Strutseherl.
Kropp: Kremfarget dubbing.
Ribbing: Brun bindetråd.
Gjeller: Marabou.
Vingesekk: Gullfasanhalefibre.
Bein: Jerpe/Rapphøns.
Øyne: Poly-/ultrachenille. Sort.

Pluppen - steg for steg

Start med å feste bindetråden og bind inn halen av grizzly marabou. Ulf bruker revehår i halen.Du kan godt fortynge litt bak på kroken for å få den til å bryte overflaten raskere. Du kan bruke Kobbertråd, tynn blytråd eller en metalltråd som på bildet.

Lag en dubbinløkke og voks tråden godt. Jeg mikser til en dubbingblanding av oliven og kremfarget haredubbing. Spinn godt og surr den dubbede tråden over 2/3 deler av kroken.

Klipp av overskytende dubbing og bind inn en remse med foam. Hvilken farge du bruker spiller liten rolle, men det er vel greit at den er lett synlig. Jeg bruker foam som er 3mm tykk og klipper den 4-5 mmm bred.

Nå gjentar du prosedyren med å spinne dubbing i løkke. Sørg for at det er med godt med hår slik at brystpartiet får markerte bein. Surr dubbingen over framkroppen og klipp av overskytende.

Dette bindemomentet er valgfritt. Fikk du ikke "hårete" nok thorax kan du binde inn et hackle av f.eks. rapphøne. Jeg surrer en runde og samler fibrene på undersiden av kroken.

Trekk foamremsa over thorax og bind den fast. Ikke surr for hardt da kutter du foamen. Begynn med løse surringer og øk på med styrke. Ikke strekk foamen mer enn nødvendig, gjør du det så reduserer du flyteegenskapene ved at du presser cellene i foamen sammen. Klipp av overskytende.

Til slutt børster jeg opp flua og friserer den med en saks. Jeg lar ryggen være mest hårete siden det er der gjellene sitter.

Her er flua ferdig.

Hvis du synes at fargen på foamen harmonerer dårlig med forbildet kan du f.eks. fargelegge sidene med en brunoliven tusj. Toppen av vingesekken er ikke så synlig for fisken.

Flytevestnymfe

John Goddard lagde de første flytevestfluer på 1980-tallet, han brukte kuler av ethafoam i sine imitasjoner av myggpupper. Det samme prinsippet fungerer også utmerket på døgnflueklekkere. Her har jeg laget en variant med isoporkule overtrukket av strømpenylon som jeg har fargelagt med gul, oliven og brun tusj. Slike fluer var meget populære på 80 og 90-tallet. Du kan like gjerne bruke foam som isopor. Mange liker også å binde inn et fallskjermhackle rundt kula, jeg foretrekker kun bein av dubbing eller rapphøne.

Binder man inn et fallskjermhackle så vil flua ligge mer flatt i overflaten. I kroppen på denne flua har jeg brukt en blanding av oliven og kremfarget haredubbing, men du kan like gjerne bruke f.eks flyrite nr. 30 March Brown. Fordelen med naturlig dubbing er at den blir mer livaktig enn syntetisk. Andre god alternativer er Fine & Dry, haretron og SLF.

Her ser du hvordan flua henger i overflaten.
Isoporkula gjør at flua ligger rett under overflaten.

Dersom du ønsker at mer av flua skal henge i overflaten kan du fette inn f. eks framkroppen.

Kroppen er dubbet i løkke som i bindebeskrivelsen.

Suspender Brown Drake – Flytevest Vulgata
Krok: Streamer 8, tynn el. Tmc 200r str. 8
Tråd: Brun eller oliven 8/0 – 12/0.
Haler: Beige Grizzly Marabou.
Kropp: Beige-brun dubbing, gjerne med litt gult i.
Gjeller: Grått strutseherl.
Flytevest: Isoporkule i strømenylon.
Bein: 1 runde med rapphønshackle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.