Close

Villiinymfa

Mang en gang når jeg har fisket på klekkinger av Ephemerella Aurivillii (nå Aroni) har jeg stått ventende og stirret ned i vannet. «Kommer ikke klekkingen i gang snart!!» Mens jeg står der, farer nymfer forbi meg der nede. Noen rett under overflaten, andre langt dypere. Jeg synes de ser livløse ut, demotiverte og likegyldige. De fleste bare seiler avgårde, med krummet i kropp. Noen kommer litt sideveis, andre opp ned, men de fleste henger litt med en knekk som en banan. Det var denne adferden som motiverte meg til å binde flua som presenteres her. En driftende nymfe som ikke har noen planer om å unngå fisken. En annen motivasjon er å skrive litt om det å utnytte komponenter i flua til å forenkle bindeprosessen.

Ephemerella Aurivillii (Aroni) Nymfer

Aurivillii nymfer er kraftige skapninger med ganske bred, kjegleformet kropp. Beina er kraftige og halene er markante. I tillegg har nymfen svært aktive gjeller som får bakkroppen til å se ganske bustete ut. Jeg er ingen hardcore nymfefisker når det kommer til elvefiske. Men, jeg har samlet ganske mye erfaring fra stillevannsfiske i løpet av drøyt 25 år med slikt fiske. Jeg våger påstanden at detaljer er veldig mye viktigere i nymfer og streamere, enn i tørrfluer og klekkere. Det kan være ting som gjør de mer naturtro for oss rent visuelt, materialer som gir den rette adferden, eller mindre synlige ting som vekt og balanse. Et godt mønster er gjerne en kombinasjon av dette som i tillegg tåler å fiskes med. Flua som presenteres her har jeg brukt under klekkingene med kast på vakende fisk. Den er også brukt som ren attraktorflue, mens jeg venter på at klekkingen skal starte. Flua har fanget godt. Jeg har brukt den med hell i elver som Rena, Hemsila og Namsen. Ofte fisker jeg den sammen med en tyngre utgave og lager en ”truck & trailer-rigg” hvor jeg bruker den tyngre flua som søkke og fester flua her i krokbøyen på den med en halvmeter spissmateriale. Når det ikke er så dypt, eller når fisken tar insekter rett under overflaten kan jeg fiske den sammen med en velflytende tørrflue eller alene med indikator.

Les mer om Ephemerella døgnfluer i klekkedatabasen her.

For å lese hele artikkelen må du være medlem av Norske Fluefiskere.
Medlemskontingent må til for å kunne drifte siden rent teknisk og produsere innhold, samt ha forskjellige medlemsaktiviteter. Kontingenten er svært lav sammenlignet med hva man får igjen. Klikk her for å lese om medlemsskap.
Om du allerede er medlem, så må du logge på forumet før du leser artikkelen. Klikk her for å logge på2

Født og oppvokst i de dyper skoger i Aurskog Høland. Ensporet som få, her er det kun ørret som gjelder. Rune er ikke Dry or Die, streamere og nymfer er minst like moro! Til daglig jobber Rune med innkjøp og web for merkevaren Guideline.