Close

Ploppemaur Eikenøttgriser og Gullbarber

By 

Det er ikke så lett dette her. Skrive en artikkel om noe som er gøy. Hva er gøy ? For hvem ? Uansett, så har fokuset mitt ofte vært på annerledesfiske. Nye ting gjør ofte at jeg kan fortsette med det gamle med samme iver. Litt nytt gir ny giv. Ikke minst kan det også tilføre helt nye innfallsvinkler på veien. Barbe hadde man jo sett på bilder på nett, men det var ikke før jeg så en video som heter Barbel on the Dry jeg virkelig fikk fot. Etter et tilfeldig møte i en lakseelv med moviemaker (Anders Dahl Eriksen) over noen øl, så ble jo ikke inntrykket svekket heller. Dette måtte jeg prøve.

Så er det dette med tid og prioriteringer. Er du gift og har kids så blir jo alt ofte et kompromiss. Heldigvis, høsten 2016 klarte jeg å snike frem et forslag til «dragen» om at vi kunne dra til Spania. Det startet fleipete om 3 dagers fiske i bytte mot 3 dager med å glane på murstein og turist-titting. Jeg var definitivt i luremodus, og lokket med alt Spania kan by på. Overraskelsen var derfor stor når det plutselig fikk gjennomslag. Lite visste jeg at 3 døgn i Toledo tilførte 45 000 skritt på skritteller’n til kona. Jeg er lommekjent der nå (Send PM hvis du lurer på noe). Vi befinner oss i oktober og midt i høstferien. Det frister med sol og varmere. Tørrfluesesongen i Norge er for det meste også over. Tørrfluefiske henger høyt det, her har man muligheten til både tørt- og annerledesfiske, og kan man samtidig kombinere det med resten av familien, er det helt konge.

Det ble mye frem og tilbake, og jeg endte kun opp med 2 dagers planlagt fiske. Kona vant igjen gitt. Men det er digg å tre på seg tropebuksene med kun 3,5 timers reise unna, selv bare for noen dager. Du har hørt rykter om at fisken nesten kan sammenlignes med en bonefish. Men denne fisken stiger til en 12-14 kroks maur . Det er en helt ny fiskesituasjon. Vi er i en liten landsby som heter Berrocalejo. Et nydelig lite sted hvor tiden virker å ha stått litt stille. Innlosjeringen og det lokale Spania står i sterk kontrast til Madrid og Toledo bare noen timer unna. Dette er ekte vare. En liten reise inn i det kulinariske samtidig er jo bare et pluss. Herregud for noen matbutikker. Spekeskinker i taket på den lokale Kiwi, ja jøss…

Mitt første møte var ikke enkelt, da Spania ikke hadde sett regn på mange måneder. Jeg møtte fem engelskmenn som var på sin tredje reise. De smilte fra øre til øre, men fisket hadde vært så som så. Den berømmelige motgangen begynte å sette røtter i hodet mitt som vanlig. Det er ikke uvanlig å få 10 -15 fisk på en god dag. Disse 5 hadde fått 15 på 3 dager. Barbe er i utgangspunktet en bunnspiser. Men den kan rette blikket opp og spise tørt, og da ofte maur på størrelse med vår stokkmaur. Biller, gresshopper og annet rask står også på menyen.

Problemet på denne turen var som nevnt mangelen på regn, samt en stor oppsamling av grønnalger på grunn av varmen. Algene førte til at spotting av fisk langs land var vanskeligere enn det skulle ha vært. Regn er også en avgjørende faktor for at maur skal sverme der nede, og dermed få fisken til å rette blikket mot overflaten. Heldigvis på denne turen var fisket i et reservoar hvor barben kunne spottes på andre måter enn bare langs land. Ifølge guiden er dette et unikt tilfelle akkurat her Berrocalejo. Barben her svømmer ofte høyt i overflaten med ryggfinnen og litt av halen over vannlinjen. Av og til svømmer den alene, men ofte flere fisk sammen. Kan man kaste og ikke kvier seg for litt vading, så var dette løsningen første fiskedag.

For å lese hele artikkelen må du være medlem av Norske Fluefiskere.
Medlemskontingent må til for å kunne drifte siden rent teknisk og produsere innhold, samt ha forskjellige medlemsaktiviteter. Kontingenten er svært lav sammenlignet med hva man får igjen. Klikk her for å lese om medlemsskap.
Om du allerede er medlem, så må du logge på forumet før du leser artikkelen. Klikk her for å logge på2