Close

Fluefiske etter ørret for nybegynnere

By 

I denne artikkelen skal jeg komme med en god del generell informasjon til nybegynnere om fluefiske etter ørret. Det finnes like mange meninger om dette som fluefiskere så dette er ingen fasit, bare en mening.

Det er ikke så mange år siden jeg startet med fluefiske for fullt selv, og husker fortsatt mange av spørsmålene og utfordringene.

Jeg startet min fiskekarriere, som så mange andre, med annet utstyr enn flueutstyr. Som barn gikk vi ofte i småelver med bambusstenger og mark, og fisket småørret. Disse tok vi med hjem, og freste dem på panna. Det var jo snacks med godt stekt ørret, men da som nå var jeg egentlig mest opptatt av selve fisket og ikke nødvendigvis maten. Fra jeg var ca 12 år syklet kompiser og jeg på fisketur, over bruer og opp i fjellet med telt, sovepose og haspelstenger. Vi fisket med alt mulig hele ungdomstiden; dupp og flue, dupp og mark, bunnmark, spinnere og sluker gikk det mest i.

Min første runde med fluestang ble med broren min i en smålaks-elv i Trøndelag, og fikk faktisk laks på tørt der. Fluestanga ble stort sett lagt bort etter den turen og de neste ti-femten årene ble det ikke så mye fisking da jobb og familie tok mye tid.

For ti-tolv år siden bestemt en kollega og jeg oss helt plutselig for at vi skulle bli fluefiskere. Jeg husker ikke helt hvorfor vi fant ut dette da, mulig vi så en film og ble litt ivrig på å prøve dette ut. Denne artikkelen baserer seg på hva vi gjorde og kanskje hva jeg skulle ønske vi hadde gjort eller visste som nybegynnere innen fluefiske.

Det aller første man bør gjøre er å melde seg inn på Fluefiskesiden. Her sitter det mange fluefiskere klar til å hjelpe de som starter opp. Bruk forumet og spør om alt mulig, eller søk etter lignende spørsmål. Ikke vær redd for å spørre – alle har vært nybegynnere.

Fluekastekurs

Uansett om du har bestemt deg for å begynne med fluefiske, eller bare har lyst til å prøve litt, er det veldig lurt å få hjelp til kastingen. Jeg anbefaler et kastekurs, men om du har en flink kompis så kan han eller hun helt sikkert hjelpe deg litt i gang. De fleste kaste-instruktører er veldig dyktige og har et opplegg som tar deg fra A til Å (vel, en bit ut i alfabetet i alle fall). På mange kurs har gjerne kursholder også utstyr til utlån, så du trenger ikke gå til innkjøp av noe før du har fått innføring i kasting. Da har du litt mere kjøtt på bena når du skal ut i utstyrsjungelen.

Kastekurs

Kastekurs er virkelig anbefalt

Kompisen og jeg tok oss faktisk to kurs i begynnelsen. Først et standard kastekurs for nybegynnere i regi av en butikk, som ga oss en fin start og muligheten til å fange ørret selv. Litt senere et spesialtilpasset kurs fra en kursholder bare for kompisen og meg – VELDIG lærerikt. Så har du muligheten til få noen timer alene med en instruktør, så er det virkelig verdt pengene.

I tillegg til overhodekast, er vannkast noe som må læres. Det er utrolig mange situasjoner som vil kreve ferdighet på vannkasting. Dette er noe jeg angrer fælt på at jeg ikke øvde enda mere på før. Nå er jeg litt for ivrig på å faktisk fiske, men burde bruke mer tid på øvelse og spesielt da på vannkast.

Det finnes en del instruksjonsvideoer om fluekasting, og sikkert noe skriftlig materiale også, men jeg synes det aller beste er å få hjelp av noen som ser hva du gjør. De kronene du legger i et kastekurs, vil du ikke angre på.

For å lese hele artikkelen må du være medlem av Norske Fluefiskere.
Medlemskontingent må til for å kunne drifte siden rent teknisk og produsere innhold, samt ha forskjellige medlemsaktiviteter. Kontingenten er svært lav sammenlignet med hva man får igjen. Klikk her for å lese om medlemsskap.
Om du allerede er medlem, så må du logge på forumet før du leser artikkelen. Klikk her for å logge på2

1 Post

Nordlending som fisker ørret med fluestang. Liker ellers å lefle med systemering og koding, som også er jobben. Holder til i Son, og har tenkt på å teste sjøørreten i 10 år, men kommer aldri så langt.