Maurimitasjoner & Sverminger

Maurimitasjoner & Sverminger

Maur er tilgjengelig for ørreten gjennom hele fiskesesongen, både gjennom sverminger og nedfall fra trær. Svermingene holder på fra mai til september/oktober. Det er mange forskjellige typer maur gjennom hele sesongen, flueutvalget behøver ikke å ikke være tilpasset hver enkelt art maur. Jeg bruker 6 varianter som fungerer i de fleste tilfeller.

De første svermingene starter som regel i midten av mai med skogsmaur. I juni tar den store stokkmauren til vingene i noen hektiske dager. Er du heldig og kommer over en slik sverming kan du oppleve kanonfiske. Når stokkmauren svermer er også de største ørretene i vannet med på leken.

Tidene for sverming er et gjennomsnitt av det jeg har opplevd. Forhold som spiller inn er høyde over havet og temperatur. Denne oversikten er basert på fiske i Oslo og Akershus. Ser du vingemaur når du er ute i hagen eller å kjører bil, er det nesten garantert at deter bra fiske. Svermingene inntreffer ofte på likt over et stort område. Utover sommeren svermer det flere typer eitermaur, fargene på disse varierer fra lys gule til mørk brune også rødaktige har jeg sett. Eitermauren svermer ofte i store mengder, det gjelder å være på fisketur ofte for å oppleve den helt store vakfesten.

I følge fiskedagboka mi er andre uken av august og utover den beste tiden for ulike arter med jordmaur. På vindstille kvelder har jeg hatt megafiske på svært selektiv fisk. Kun den rette maurflua har gitt resultater kombinert med tynn fortom og venting.

Materialvalget

Jeg har valgt å bruke flyrite som referanse for kroppsmateriale, det er enkelt å få tak i og finnes i over 40 farger. En annen god egenskap som flyrite har er at det er lett å arbeide med. Til å lage vingen på de vanligste maruimitasjonene foretrekker jeg lys grått polygarn eller naturlig brun cdc, eller en blanding av de to. Parapost yarn er også velegnet. Bruk sparsomt med hackel og gjerne en størrelse mindre enn normalt. Jeg bruker også cdc som vinger på de største fluene, stokkmauren har mørke flekker på vingene. En lys brun cdc-fjær er en god etterlikning. På stokkmaurimitasjonene bruker jeg foam i bakkroppen, det gir gode flyteegenskaper og fungerer som en forlenget kropp. Da slipper jeg å bruke stor krok for å få riktig størrelse på imitasjonen.

 

Maurtype Krok Tråd Dubbing Hackle Vinge
Eitermaur 1 14-16 Brun Flyrite nr. 28 Brunt Lys grå
Eitermaur 2 14-16 Brun Flyrite nr. 5 Brunt Lys grå
Stokkmaur 8-10 Sort Flyrite nr. 2 Sort Lys grå
Skogsmaur 12-14 Sort Flyrite nr. 2/28 Sort Lys grå
Sukkermaur 18-20 Sort Flyrite nr. 2 Sort Lys grå
Foam Maur 14-10 Sort Foam/Nr. 2 Brunt Grå/brun

Stokkmaurimitasjon

Denne varianten bruker jeg for å imitere de største maurene.Jeg starter med å klippe til en remse med 2mm sort foam. Bredden på foamen er ca. 3,5 mm, klipp foamen avrundet i tuppen.Bind inn foamen og klipp av overskytende.

Deretter binder jeg inn hackle som på forrige flue og klipper en «v» oppåsom vingen skal ligge i.

Ta fram 2-3 små cdc-fjær med tynn stamme og bind dem inn som en vinge liggende flatt oppå kroppen. klipp av overskytende.

Deretter dubber jeg framkroppen av sort flyrite og avslutter med en whipfinish eller halvstikk.

Her ser du flua undenifra, den har en markert midtdel.Du kan bruke foam i hele flua: La være å klippe av den framoverpekendefoamen og bruk den som framkropp.

Standard Dubbingmaur

Dette er «standard» mauren, den er enkel å binde og fisker godt.Start med å feste bindetråden og dubb en kule av dubbing på 1/3 del av kroken.

Deretter finner du fram et hackle i en størrelse eller to mindre enndu ville valgt til krokstørrelsen. Jeg lar bindetråden være bak vedbakkroppen når jeg surrer hacklet. Etter at hackelet er surret går jeg igjennom det med bidetråden for å gjøre flua mer slitesterk.

Klipp en «v» i hackelet oppå og finn fram litt gråfarget polygarn, antron o.l.Bind inn vingen som bildet viser og klipp av overskytende.

Nå dubber du framkroppen, her har jeg valgt en rødbrun dubbing for å etterlikne en skogsmaur. Framkroppen en litt mindre enn bakkroppen.avslutt med en whipfinish eller halvstikk.

Tilslutt klipper jeg hacklet på undersiden av kroken.Det gjør hacklet mer glissent og sørger for at flua lander riktigpå vannet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.