Close

Rune’s Libellenymfe

Libellenymfa er en av mine to favorittnymfer for fiske i skogsvann. Den andre, en vannymfeimitasjon, ble presentert i Alt om Fiske 6/2007. I myrkransede og vegetasjonsrike tjern er dette som regel de første fluene jeg tyr til hvis det ikke vaker ....

For å lese hele artikkelen må du være medlem av Norske Fluefiskere.
Medlemskontingent må til for å kunne drifte siden rent teknisk og produsere innhold, samt ha forskjellige medlemsaktiviteter. Kontingenten er svært lav sammenlignet med hva man får igjen. Klikk her for å lese om medlemsskap.
Om du allerede er medlem, så må du logge på forumet før du leser artikkelen. Klikk her for å logge på2

Fisketaktikk og utstyrsvalg

Denne flua er lett og kan kastes med firerstanga, som er førstevalget til markafiske for mange. Jeg har som regel med meg femmerstanga i tillegg, nettopp for å fiske med lette streamere og litt tyngre nymfer. Ofte fisker jeg med ....

Libellenymfene har bokstavelig talt jetmotor i baken. De kan nemlig trekke inn vann gjennom kroppen og presse det ut gjennom bakenden. Slike utsprøytninger får dem til å fyke bortover i korte spurter. Derfor pleier jeg å trekke inn flua med 20–30 cm lange inntrekk for så å gi den en pause i 3–4 sekunder. Siden flua har gummibein, pleier jeg å legge inn noen vipp med stangtuppen og skjelvinger for å lokke fisken litt ekstra. Sprellende gummibein sender sjelden feil signaler… Skittent triks Treg fisk trigges ofte av jakt. For å etterligne dette, setter jeg på en liten vespertinanymfe som opphenger en halvmeter foran libellenymfa – eller i skjøten for fortomsspissen. Det er et skikkelig dirty trick som kan få ørreten til å våkne!

I løpet av de årene jeg har brukt denne flua så er den nok min aller mest effektive flue til å lokke fram stor fisk. Skaufisk som denne på langt over 2kg har gått på limpinnen flere ganger.

For noen år siden undersøkte jeg mageinnholdet til mange ørreter gjennom hele sesongen, og da fant jeg mest libellenymfer om våren og på forsommeren. Nå fisker jeg med nymfa hele sesongen, og tar like gjerne fisk på den i oktober som mai. Fisketaktikken er enkel: Jeg holder meg til grunne områder. Kastene er som regel korte; rett utenfor land og langs kantene. Jeg prøver å holde meg i skjul, og gjør de første kastene fra langt innpå land – hvis forholdene tillater det. Når jeg fisker fra flytering, kaster jeg langs land eller inn mot land. Det er sjelden hensiktsmessig å ligge midt utpå tjernet i flyteringen med dette mønsteret. Vannymfer svømmer nemlig ikke i de frie vannlagene. Men på den annen side: Fisken vet hva mat er, så du kan sikkert få fisk på det også. Jeg har også kastet på vak med denne flua flere ganger, og tatt fisk på det også. Libellenymfene er typiske nattdyr for å unngå å bli spist. De er nemlig et lett bytte. Det kan forklare hvorfor jeg like gjerne tar fisk på flua midt på lyse dagen. For fisken blir det å oppdage en velfødd libelle for godt til å være sant! Og da reagerer den kjapt!

Født og oppvokst i de dyper skoger i Aurskog Høland. Ensporet som få, her er det kun ørret som gjelder. Rune er ikke Dry or Die, streamere og nymfer er minst like moro! Til daglig jobber Rune med innkjøp og web for merkevaren Guideline.

Legg igjen en kommentar