Gå til innhold

Foto og fluefiske

Members
  • Innlegg

    73
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Foto og fluefiske

  1. Jeg skal på ferie i juli til Bø i Telemark, og lurte fælt på om det er noe poeng i å pakke ørretstanga. Jeg bytter gjerne vassdragstips herfra mot fisketips fra vestre del av Finnmarksvidda (triangelet Alta-Kautokeino-Kvænangen). Fisker sjøl C&R.

    Du skal absolutt pakke fiskestanga. Selve Bø-elva har en del småørret, men det er muligheter for enkelte større fisk - særlig i utoset av Seljordsvannet der kan enkelte "beist" slippe seg litt nedstrøms til Bø-elva - kanskje en stripende streaking caddis kan lokke de opp...

    Vallaråi som renner inn i Seljordsvannet langs veien E134 kan også være artig - men er preget svært ustabil vannføring. 

    På Lifjell var det noen gode vann for noen år siden - men, om det er slik lenger vet jeg ikke. Småholman og Svarttjønn var gode.

    Faktisk er det mulig å fiske laks i Bø-elva opp til Oterholtfossen, men elva er preget av sen oppgang av laks, så du skal ikke har for store forhåpninger.

    Et råd er å oppsøke "Brukås Sport" i Bø - en del av personalet der har gode fisketips, og har muligens oversikt over når laksen blir tatt i elva.

  2. FJELLFISKE PÅ NORDKALOTTEN – foredrag av Håvard Stubø.

    I går kveld arrangerte Fluegruppa i Grenland Sportsfiskere foredrag med Håvard Stubø.

    Her fikk vi bli med Håvard på å lete etter gode fiskevann og elver. Han tok for seg mulighetene med søk på internett, googling, og geologiske kart.

    Er man på nordkalotten på fisketur / fiskeferie er det svært vanlig å få flere dager som ikke «egner» seg til fluefiske – i forlengelsen av dette tok også Håvard for seg ulike teknikker, og strategier, for å lure sær røye og ørret under slike forhold....eller å velge å ligge «værfast» i teltet i 48 timer...

    Hvilke unike muligheter vi har i Nord- Norge, Sverige  -og for å ikke glemme nord i Finland, fortalte han videre om. Det er IKKE nødvendig å dra dit «alle» drar!

    En del fluefiskere liker jo å ha noen minner fra sine fisketurer og «bragder» - her tok han for seg filmteknikker som hever kvaliteten på filmen noen hakk over «amatør-feilene». Håvard liker, og bruker, digital speilrefleks for sine opptak – han fremhevet mulighetene for manuelle innstillinger, og bruk av objektiver fra ulike produsenter som man får kjøpt for «slikk og ingen ting» på f.eks ebay, Finn, Foto.no osv.

    Mange av våre medlemmer har vært «nordover», som vi sier her nede i Skien, og Håvard fikk det travelt med å snakke med alle som ønsket noen ord med ham – slik jeg oppfattet det var dette bare trivelig for Håvard – som også var imponert over hvor flott fluefiskermiljø vi har her nede!

    Kvelden ble altfor kort, selv om foredraget pågikk til sene kvelden. Det var et svært trivelige møte med en allsidig- og kompetent fluefisker -og, at han var vant til å stå på scenen var bare et pluss. Her var det «arma og bein» som gikk i stereo med hans lugne- og humoristiske framføring!

    Terje Christiansen

    Leder av Fluegruppa

    post-2389-1394989538776_thumb.jpg

    post-2389-1394989538824_thumb.jpg

    post-2389-1394989538865_thumb.jpg

    post-2389-13949895389053_thumb.jpg

  3. Hei, ser du har Nikon D50.  Det er et godt utgangpunkt for kjøp av forholdsvis rimelige objektiver. Grunnen til det er at D50 har innebygd fokusmotor i selve kamerahuset. Da kan du kjøpe objektiver som heter AF-D som nettopp krever at kamera har fokusmotor ( AF-D har ikke fokusmotor i objektivet).

    Et flott eksempel er Nikon 28-105 AF-D som gir macro 1:2  - det er meget bra til å være zoom-objektiv! Nyttig for fluefiskere som ønsker å ta nærbilder av insekter og våre kjære imitasjoner!

    God fotovinter ;-)

    Mvh

    Terje C

    www.terjefotofiske.com

  4. Drasser som regel med en del tungt Nikon speilrefleks-utstyr ( D300s + objektiver) på mine turer fisketurer.

    Enkelte ganger ønsker jeg å redusere vekta på oppakningen. Så jeg har kjøpt meg et kompakt Canon SX130IS som et "kompromi". Dette kamera har en del manuelle muligheter, så jeg anvender det mest mulig manuelt, særlig til video.

    De innbygde stereo-mikrofonene er svært vare for vind (skal forsøke å lime på noen "pelsdotter" etterhvert), og fanger opp lyd fra zooming og stabilisator.

    Men, bildekvaliteten på denne lille saken er bedre enn "fryktet". Til mitt bruk for amatørfilm på fisketurer gir den god nok kvalitet på filmene.

    Kompaktkamera mangler som regel filtergjenger, så jeg har limt på en filterring for bruk av polafilter, solblender osv.

    Etter brukt kamera noen uker begynner jeg å bli fortrolig med mulighetene og begrensningene.

    Her er en liten film fra en tur hvor jeg var alene - ikke så lett å få fisk å filme samtidig, så jeg var i "oppvektsområdet" for å lage film - følg nøye med i begynnelsen - det svømmer og vaker noen ørreter ;-).

    Legger ved et bilde av kamera ( elendig mob.tlf bilde) , som dere ser er det mulig med fhv enkelt utstyr også, selv om jeg har bommet litt på de manuelle innstillingene i enkelte scener.

    post-2389-13949888515546_thumb.jpg

  5. Det ble vel heller ikke påstått at man må ha vitenskapelig belegg for å påstå noe her. Blir bare litt oppgitt over folk som oppfører seg som Jose Mourinho. Jeg synes forøvrig fortsatt at denne sjøørretsesongen har vært elendig og lurer fortsatt på hvorfor ;D ;D

    Her i Telemark hadde flere sjøørretfiskere en pangstart på sesongen, med både mye fisk og fisk på 2,4  2,8 og 3,1 kg på flue som jeg vet om. Fisket var supert frem til og med første helga i påska - etter det har det vært kun noe fangster av sjøørret, men ikke dramatisk lite.

    Som du sier - en bør ikke ha vitenskapelig belegg for å mene noe om sjøørret-bestanden, men de er ikke utenkelig at enkelte tar for kjappe konklusjoner og kommer med påstander på til dels svært tynt grunnlag.

  6. Kanske det ikke er bra nok smoltproduksjon i nærliggende elver og bekker....Kan jo være en ide og også stille seg det spørsmålet.  Oljeteorien tviler jeg på, men det kan være et eller annet som gjør at fisken evakuerer...

    Meget spesielt er det dog ikke. Det er nemlig forholdene. Det som foregår i sjøen er veldig sammensatt. Vi vet så lite egentlig(selv jeg ha ha)

    Men seriøst....Har noen spørsmål, men vær så snill å svar hyggelig.

    1: Vaker det småfisk i  beskytta viker og i typiske oppvekstområder for postsmolt?

    2: Får man eventuell disse, og hovedsaklig er det fisk over 40 cm som mangler?

    I går så jeg en haug av vak, dette er ungfisk og det virket som om det var lite fisk over 40 cm inne å beita. I og med at de var der tidligere så tror jeg ikke hele bunten har daua......

    Kan i tillegg si at når makrellfiskerne fisker så og si midt mellom Mandal og Danmark(hirtshalskysten til skagen) så får de blanke sjøørreter.......

    Hva sier det? Øh.....Fisken er mer på farten enn vi tror. Den blanke vel og merke, standfisker og fjordørreter er noe annet.

    I Grenland Sportsfiskere har vi av og til foredragsholdere - også eksperter innen ferkvannsbilogi, fiskeforvaltning osv. En fellesnevner fra disse foredrag / informsjonsmøtene er at vi sportsfiskere er alt for kjappe til å konkludere med at nå er det "noe galt" hvis vi ikke får eller ser fisk.

    Ta f.eks et fjordområde hvor det munner ut en del sjøørretbekker og elver. I slike fjorder er det ofte mye sjøørreter av mindre størrelse. Det vi glemmer at vi må kanskje 5 til 8år tilbake i tid for å finne en mulig årsak til at det ikke er så mye sjøørret inne i fjorden. Et konkret eksempel - sjøørreten gyter i disse bekkene i oktober, så blir det en svært kald- og tørr november og desember med minimal vannføring. Da kan hele årsklasser av sjøørret-rogn bli utradert og vi ser resultatet flere år etter i form av færre fisk. Slike sykluser er en del av naturens gang.

    At Marbakken blir beskyldt for å være "en gamling" som "vet alt" av enkelte yngre sjøørretfiskere får så være, men for meg virker det som han er svært kyndig å dette med sjøørrefiske og har innsikt i fiskeforvaltning. Selv har jeg drevet med sportsfiske- og vært innvolvert i fiskekultivering siden 1978, og er det noe jeg har erfart så er det at man ikke skal være så "bombastisk" og ta noen kjappe konklusjoner. Kanskje vi sportsfiskere har noe å lære fra medisin hvor man ofte bruker "grad av sannsynlighet" ift diagnostisering og sykdommer...

    Til slut vil jeg si at det er hyggelig at den yngre garde driver med fluefiske i sjøen - flott! , og få gjerne med flere ut til dette fisket!

  7. Til tross for vårsol og VM på ski klarte vi å samle ca 70 fluefiske-interesserte i hallen i dag - det må være supert!

    Flere lokale forhandlere var invitert, men kun to stilte opp.  Det var ALTEX NORGE og Telemarkshandel med Wolfcamper - takk til dere!

    Og, så var det hyggelig at Svein Rødbergshagen representerte Nordisk Fiskeutstyr, samt at Mikael Blomberg presenterte Ekre-Fly.

    Mikael Blomberg hadde kastedemo fremfor ca 60 tilskuere - nesten irriterende å se hvor lite energi han bruker for å kaste langt!

    Flott demo med god informasjon om kasteteknikk.

    Loddsalget vårt gikk også bra - takk for premier fra utstillere samt andre samarbeidspartnere!

    Terje Christiansen

    post-2389-13949886433639_thumb.jpg

    post-2389-13949886434351_thumb.jpg

    post-2389-1394988643522_thumb.jpg

    post-2389-13949886435711_thumb.jpg

    post-2389-13949886436182_thumb.jpg

  8. Hei, til de foreningene i nedre Telemark som ikke har fått epost angående invitasjon til messa, vil jeg bare si at dere er velkomne selvfølgelig! (Fant ikke epostadresse til alle).

    Altså - stikk innom lørdag 5.mars fra 10:00 til 14:00 i Skien Fritidspark!

    Hilsen

    Terje Christiansen

  9. Det har vært en utrolig lang søndag - fikk telefon i dag morges om at Toggi var gått bort. Etter denne beskjeden har jeg gjort meg  noen tanker om hvordan den siste tiden har vært. For et par måneder siden snakkes vi på telefonen hvor jeg ønsket deg velkommen på et av Fluegruppas arrangementer. Du var tydelig på at det ønsket du om du var i form - ja, for formen din hadde du slitt med i mange år -og, jeg vet du slet veldig med å bli trodd i forhold til dine smerter, både blant folk og eksperter. Du har stått på og fisket / jaktet etter sjøørret til tross for dine plager og at du har vært til inspirasjon for mange på dette forumet, er det ikke noe tvil om.

    Men, din positivitet har også hatt sin pris - for det er muligens noen mennesker som ikke har skjønt hvilke smertehelvete du har hatt.....

    Og, makan til "nappindikator"  ( du synes det var greit jeg kalte deg det) for oss andre sjøørretfiskere skal en lete lenge etter - når jeg sjekket tråden for sjøørretfiske og du hadde vært ute uten å kjenne tegn til fisk -ja, da var det bare å lene seg tilbake i sofaen å holde seg hjemme ;-).

    Noe av det mest spennende du skrev om var nattfiske vinterstid - til tross for "umulige forhold" fant du metoder og fiskeplasser som gav resultater!

    Til slutt vil jeg gi deg et ønske om hvile i fred -og kondulere til din mor og din kjæreste.

    Terje C

  10. Vi i Fluegruppa, Grenland Sportsfiskere, var så heldige å ha Arnt som foredragsholder for et par uker siden. Her ble noe av det som kommer på dvd vist. Les gjerne referat fra foredraget:

    ARNT MOLLAN, Ørreten og døgnflua

    En kald novemberkveld hadde Fluegruppa, i Grenland Sportsfiskere, Arnt Mollan på besøk med foredraget ”Ørreten og døgnflua – tettere på enn noen gang”.

    Innledningsvis ble fikk vi innblikk i litt av det Arnt driver med utover å filme ørret. Vi ble påminnet om oljekatastrofen i Langesunds-bukta da ”Full City” drev på land sommeren 2009. Kortfilmen han viste fikk frem det essensielle ved ulykka – tjukk olje drev på land, fulger døde og mange frivillige deltok i redningsaksjonen for å berge flest mulig fugl, samt i opprenskingsarbeidet i strandsonen. Kontrastene var store fra den seige svarte olja til den hvite svanen som svømte lykkelig av gårde etter å ha blitt reddet fra døden i katastrofen…ja, her var det sterke scener som gjorde uslettelige inntrykk!

    Så over til døgnflua og ørreten – at det ble tettere på enn noen gang var det hold i! Noen utrolige nærbilder av døgnfluer, og andre insekter, ble vist. Detaljerte filmsekvenser av klekking, parring, egglegging og skifting av ”skinn” og annet ble vi vitne til – det var nesten ”litt skummelt” å se så detaljert film av disse skapningene – godt de er små…

    Opptakene av ørretene som ringet inn ørekyt-stimen var svært spennende – her ble vi vitne til at ørretene samarbeidet om å holde stimen i sjakk,  for så å skifte på å angripe stimen for å skaffe seg en godbit.  Dette var skikkelig action-scener! I tillegg til ovennevnte var vi med på revirkamp- og gyting blant storørret – ja, jeg skrev ”ble med på” fordi disse ørretene nærmest svømte inn i objektivet på kameraet til Arnt.

    Kultiveringsarbeid, ved fangst av stamfisk, sammen med 7.klassinger som var involvert i den årlige dugnaden, for å videreføre genene til disse storørretene var tøft  – gjett om de husker disse mørke høstkveldene hvor storørret på opp i mot 8 kilo svømte mellom beina på dem! Og som Arnt fortalte – enkelte av disse ”gamlekara”, som tar med seg unger på stamfiske, fisker nesten aldri – de får spenning og inspirasjon i dette kultiveringsarbeidet! Noe å dvele litt over i tider da en del fiskeforeninger sliter med å få tak i folk til ulike kultiveringsoppgaver….

    Oppsummet er det bare å si – en utrolig kveld hvor vi fikk se unike opptak av både insekter og ørret. At Arnt sine opptak også ”røpte” hvordan døgnfluene oppførte seg- og så ut, nede i vannmassene med sine ”blink og flash”, forteller at det kanskje ikke så rart at de gamle klassiske fluene som ”Zulu-silver og Telemarkskongen” bidro til at sportsfiskere fikk fisk på flue før også…

    Terje Christiansen

  11. Mye tøffe- og råe actionscener på filmene - ser utrolig deilig ut å løpe langs stranda og å spotte fisk for så å presentere flua i forkant for så å se / kjenne backingen rase ut !  Varmer i den jævl.. nordavinden nå om dagen...

    Høy underholdningsverdi på filmene - og, det er utrolig deilig å se en stor ørret stiger sakte for å ta flua på så stort lerret!

    Et lite minus for at prosjektøren gav litt for mye blått og grønn på filmene, samt litt blast. Så PC-skjermen til Nick - en helt annen fargemetning der på filmene. Vet at dette er "flisespikkeri" i noens øyne ;-), men her er det lagt ned timer, dager og uker for å ferdigstille filmene, og da er det viktig at "utenheten" ( prosjektøren) henger med.

    Et hyggelig arrangement for samling av fluefiskere en kald novemberkveld - dette varmer, og det er ikke lenge før det blir lysere for hver dag her heller....

  12. Takk for tilbakemeldinger.

    Ligger noen timer bak denne redigerte filmen - heldigvis har jeg funnet ut ca. når fiskene er på elva, så det blir ikke så mange bomturer som før.

    Området jeg filmer i ligger en drøy halvtimes kjøring hjemmefra, så det gjelder å hive seg i bilen når det er forhold - ja, nesten som å komme seg av gårde når det er klekkinger på gang i vår- og sommerhalvåret ;-).

    At natur- og fiskeopplevelser foregår i nærområdet gjør jo at en har større sjangs til å "være til rett sted til rett tid" .

    Terje C

  13. I de siste ti årene har jeg fulgt med på gytingen i ei svært lita elv. Den har i hovedsak en bestand av sjøørret, men også en liten laksestamme. Elva ligger like ved en hovedvei og jernbanelinja, samt at det er oppmerkede turstier i området. Allikevel er det svært få som ved hva som foregår nede i dalbunnen, som for øvrig nærmest er uframkommelig, der elva slynger seg.

    Hver høst søker sjøørret og laks opp for å gyte. Denne oppgangen er avhengig av flom til riktig tid på seinhøsten – og, dette foregår kun i løpet av få dager!

    Så da gjelder det å være på rett plass til rett tid med fotoapparatet. Det er lite lys nede i dalbunnen, så det setter utstyret på prøve for å oppnå raske nok lukkertider / høy iso for å få brukbare bilder. I de siste to årene har jeg hatt digital speilrefleks med videofunksjon, så da har jeg fått anledning til å filme også! Dette har vært svært spennende – å snike seg inntil elvebredden uten å skremme fiskene. Noen ganger har jeg kommet svært nær!

    Har ikke drevet med videofilming tidligere, så dette er amatøropptak. På opptakene har jeg bare brukt intern mikrofon (kjøpte mikrofon i fjor, men har to høster på rad glemt å ta den med...) og kamera har vært håndholdt. Til tross for dette synes jeg opptakene er spennende – i hvert fall sett men en sportsfiskers øyne. Det er mye støy på filmene fra trafikken i området – det bør ikke bare være sjenerende. Det er jo spennende at denne gytingen foregår i så "urbane strøk" rett ved der folk farter travelt forbi. (har lydopptak av elv- og bekkesildring jeg kunne lagt på og så fjernet støyen fra trafikken).

    Terje Christiansen

  14. LARS & LARS foredraget i Skien 28.oktober

    Grenland Sportsfiskere, ved Fluegruppa, arrangerte foredrag ved ”Lystfiskerduoen” Lars Lenth og Lars Nilssen.

    Over hundre fremmøtte, også gjester som kom langveis fra, fikk med seg foredraget med to av Norges mest profilerte fluefiskere siste årene!  Folk var tidlig ute – og, her møttes ”gamle kjente” og yngre fluefiskere. Ja, aldersspennet blant gjestene var fra 18år, til Einar som nylig fylte 90år –og er fremdels aktiv fluefisker!

    Siden foredraget foregikk i Skien, valgte Lars og Lars å bruke anledningen til å vise noen svært morsomme klipp av Bård – folk lo høylytt så tårene skvatt.

    Konseptet med programmene ”På fisketur med Bård og Lars” var nytt i NRK – her skapte gutta en ny sjanger hvor blant annet humor og utradisjonelle ”filmvinkler” inngikk. Nilssen fortalte videre at hans Sony-videokamera var svært lite i forhold til tidens filmkamera for TV , samt at det gav god nok teknisk kvalitet til TV-produksjon. Og, så var det jo hendig når en skulle løpe etter de som hadde fast fisk!

    At Lenth en rekke ganger, opp mellom årene, stod fram foran kamera og sa: ”det er det største ørreten jeg noen gang har sett…  det er den feiteste ørreten…” viste filmklippene helt tydelig – ja, Lenth ble nesten litt brydd.

    I dag er ligger det tusenvis av filmer, og filmklipp, om fluefiske på nettet, samt at det er et stort antall DVD-er å få kjøpt om samme tema. Som gutta sa – det er utrolig mange dyktige filmskapere - både amatører og profesjonelle. I forlengelsen av dette fortalte Lars og  Lars at de er opptatt av at filmene de lager skal fortelle en historie, og / eller skape engasjement blant sportsfiskere. I forbindelse av ovennevte samarbeider de med andre sportsfiskere, filmskapere og fagfolk rundt temaet ørret og sportsfiske. Nettsiden deres viser dette  – her har de BLOGG TV hvor vi fikk se noen av episodene som ligger ute på nettsiden. Vi ble med på skikkelig urbant fluefiske i Akerselva og Frognerparken, samt at de tar opp temaet som sportsfiske i drikkevannskilden  Maridalsvannet – utrolig spennende! Og, at mange i Norge går over bekken etter fisk viser disse episodene….hva med der du bor?

    At Nilssen og Lenth , sammen med Bård Tufte Johansen, i en rekke år har appellert til yngre fluefiskere, også folk som i utgangspunktet ikke er interessert i temaet, er det ingen tvil om. Og de er fremdeles er nyskapende med spennende kameravinkler, humor og fakta! – det viser blant annet deres satsing på ”Lars og Lars BLOGG TV”  -og, igjen mener jeg de har klart å treffe den yngre garde av sportsfiskere – og når de i tillegg til dette får en fluefisker, som er nær halvtress år gammel, til å synes dette er dritbra – ja, da får jeg si som det står på BLOGG TV ,  To be continued!

    Terje Christiansen

  15. Fluegruppa har hatt 10 foredrag siste drøye to år. Dette er som sagt første arangement med 18års grense og servering. Fluegruppa har IKKE en krone i inntekt på servering. Utleier av lokalet står for servering og mat!! Dette skal IKKE være noe overskuddprosjekt, men vi håper å komme ut i null. Vi ser på dette arrangenemtet som en mulighet til også å rekruttere nye medlemmer til Fluegruppa i GS, -og i forlengelsen av dette kan det diskuteres hvor vi ikke lar ungdom komme inn. Men, igjen - denne gang har vi valgt dette konseptet etter nøye vurdering.

    Fluegruppa - og medlemmer av styret stilt opp ved ulike arrangementer hvor barn og unge også har fått muligheten til å prøve seg som fluefiskere / kastere.

    Mange i Grenland Sportsfiskere har betydelig flere dugnadstimer for foreningen enn de har fisketimer i løpet av året - og, det er også tilrettelegging for at unge får en SVÆRT billig inngangsbillet til sportsfiske i våre områder - det utføres ca 12000 - 13000  dugnadstimer i året i GS!!

    Så, på en måte er dette arrangementet også en viktig sammenkomst for dem som bruker mye av tida si på frivillig arbeid for fremme av fiske for alle  - i en tid da priser på kjente fluefiskeområder / elever er forholdsvis høye for enkelte unge fluefiskere.

    Terje C

  16. Skulle ønske lenth og nilssen kunne tuktet sin tørst for ildvann slik at den yngre garde kunnet komme på foredraget. Hvis jeg hadde hatt muligheten skulle jeg gjerne vært der!

    Det er IKKE  Larser`ne som har bedt om alkohol. Det er noe Grenland Sportsfiskere - Fluegruppa, ved styret der, som har bestemt.

    Dette er et konsept vi prøver for første gang - kjente foredragsholdere kombinert med sosiat samvær over en øl for dem som ønsker det.

    Så, det er selvfølgelig synd for dem som ikke er gamle nok og ville vært på fordraget, men som sagt - denne gang har vi valgt dette konseptet. Hvis jeg ikke tar helt feil har noen fluefiskefilmer i Norge hatt premiere på pub med 18-års grense.

    Grenland Sportsfiskere - og Fluegruppa har en rekke aktiviteter / foredrag i løpet av året  - sjekk www.g-s.no ,for terminliste og aktiviteter.

    Velkommen til våre arrangementer!!!

    Hilsen

    Terje Christiansen , leder Fluegruppa i GS

  17.      :DHallo jeg og noen kompiser har tengt å dra på hardangervidda

          vi vill gjerne ha noen tips om hvor vi burde dra for å fiske med flue :D

    Sjekk denne nettsiden til Grenland Sportsfiskere http://www.g-s.no/  bla litt nedover å siden og sjekk fangstene! Riktignok tatt på sluk, men disse "Hardangervidda-ekspertene" får stor fisk på flue også ;-)

  18. Dårlig oppmøte i Telemark på den årlige sjøørret-konkurransen til NJFF. Kun 12 påmeldte i Telemark, over 100 i nabofylket Vestfoldt! Riktig nok var den dårlig markedsført i Telemark, men antar at mange her lest om de nasjonale konkurranse på forhånd. NJFF har med denne konkurransen satt fokus på sjøørret de siste årene og ser samtidig en mulighet til å verve medlemmer til sine aktiviteter - også kultivering av Sjøørretbekker. Eidanger JFF var sekreteriat for Telemark, og vil jobbe for bedre markedsføring neste år. Og som de sa i går - skal det gjøres noe fysisk dugnad er det ikke mange unge sportsfiskere å se...

    Det som er positivt med konkurransen er at du kan sette ut tynn fisk igjen ( lengste fisk vinner), ved å bruke målband man får utdelt for å fototgrafere fisken før den settes ut igjen.

    Så til fisket: jeg og en kamerat var ute fra ca.15:00 til seine kvelden - bra aktivitet mens vannet steg til ca.19:00. Fikk 3 sjøørret, største bare 37cm og mistet tre fisker - grrrrr!!!

    Etter dette ble det svært stille, så to vak og hadde et par lugg i flua, det var alt. Vi valgte da å ta kvelden for å fiske grytidlig. Det viste seg å være lurt. Mistet en lang tynn sjøørret, og en til -grrr!! igjen. Men, til slutt fikk jeg lurt opp en på 38cm. Holdt ikke til vinnerfisk ( største var 44cm på mark).

     

    Vet at ikke alle er begeistret for å konkurrere om å fiske, men vi tar det alltid som en "årlig happening" og er på TUR med grillmat, primus og det hele! Vi fisket maks 6-7tim i løpet av døgnet.

    Håper flere møter opp neste år - fint tiltak som sagt av NJFF for å sette fokus på sjøørret.

    http://www.fiskeklubben.no/sjoorretkonk/Resultater/resultat.asp?intPage=&intType=16&intTop=&intStartKlokke=&intStoppKlokke=&intKlasse=

  19. Grumsete vann er ofte en fordel, men som under klarvannsforhold bør det jo stå fisk der du fisker.

     

    Ikke alltid forholdene det er noe i veien med, kan like gjerne være fravær av fisk.

     

    Har ikke fisket så mye, men koser meg med å se bilder av fine fisker.

     

    Sort er en bra farge nesten uansett, skulle jeg bare hatt en farge så ville jeg valgt sort.

     

    Sunray shadow er jo glimrende på sjøørreten, også i sjøen. Tynnere dressa og hurtig fisket.

     

    Fått bra med sjøørret, men ennå er det ikke den aller beste tida. Like før nå.

     

    Spennende å se om tobisen dukker opp i bra antall i år på sandbunnen....

     

    Men mest av alt gleder jeg meg til årets yngelsjekk i bekkene vi har gruslagt.

     

    Nytt av året er at  vi har plantet or langs bekkene for å skape kantsone.

     

    Jeg er forhåpentligvis blitt "pappa" til tusenvis av små sjøørreter!

     

    Vi er igang med flere trapper, en i Mandalselva og en i Søgne.

     

    Grusing og fjerning av oppgangshindrer.

     

    Off topic, sorry.

     

    Skal ta meg en tur nå snart, nattestid er ikke å forakte nå på denne årstida.

     

    Lover en fangstrapport av litt høyere kvalitet snart. Må jo bidra litt.... :)

     

    Flotte tiltak dere har på Sørlandet for å bedre oppvekstvilkårene for sjøørreten! Savner slike tiltak her i Telemark. Ikke mye har blitt gjort her siste 20år for sjøørreten. Som du skriver er det artig å følge oppveksten til sjøørretene - jeg er hver høst på bekken for å se hvordan det står til på gyteplassen.  Legger ved noen bilder.

    Kanskje noen av sjøørretfiskerne her i fjorden burde være med å kultivere / restaurere sjøørretbekkene - det er bare å ta kontakt med den lokale fiskeforeningen eller kommunens landbrukskontor.  Vi bør ikke bare høste -kanskje så litt også...., og da kan du oppnå et bedre sjøørretfiske ute i fjorden også.

    PS, ikke alle er klar over at elve- og bekkeos er fredet frem til 1.juni for alt fiske.

     

  20. Det er klart det er sjøørret i indre oslofjord, men at stammen sliter litt er nok ganske klart. For 15 år siden var det knapt skarv her, mens nå er det mengder. At flere årskull fra Sandvikselva er bortimot utradert har også mye å si.

    Når man ser hvor mange fiskere som er ute etter sjøørreten i oslofjorden er jeg ganske glad jeg ikke er sjøørret. Fiskepresset er enormt og langt over hva som er ålreit. Tror heller ikke man skal kjimse av alle polakker og asiater som er svært ivrige brislingmeitere som det de siste åra har blitt mer og mer av. Brislingmeite er et ganske effektivt sø-våpen.... De tar nok en god del sø og tviler og på at minstemål er noe de har hørt om. En bekjent tok i høst noen polakker på fersken i å sette garn på tvers av en kulp i isielva (langt oppe i sandvikselva). Disse ble heldigvis arrestert, men det er nok ikke første gang slike ting skjer i gyteelver/bekker i området.

    Jeg tror med andre ord at det ville vært rart om ikke fiskepresset her i oslo skal ha konsekvenser for ørretstammen, og min erfaring er at det er mer fisk jo lenger ut man kommer. Der er det færre fiskere og fler bekker.

    Det er alikevel fortsatt tidlig i sesongen og kaldt i vannet, så det tar seg nok opp, men riktig bra blir det tvilsomt.

    Må si når jeg er i farta at vi nok kunne hatt noe å lære av svenskene. Økt minstemål, fredningstid og det hadde ikke skadet med noe mer oppsyn. De nevnte garnfiskerne ble tatt grunnet ildsjeler som stikker innom kjente gytebekker for å sjekke om alt er greit på eget initiativ.

     

    Kjetil

    At de er betydelig mer skarv enn tidligere er det ikke tvil om. Klart denne fuglen ikke tar alt av sjøørret, men den kan gjøre alvorlige innhogg i elver og bekker ved å spise smolt som på seinvinteren og våren skal vandre ut i sjøen. Etter hva jeg har hørt skal skarven ha behov for minst 500gr fisk om dagen - så hvis en smolt veier ca.100-150gram blir de noen slike som går ned på høykant ja ;-(

    Like før påske var det 15 skarver ved kraftinntaket / fossen her i Telemarksvassdraget - det er ikke utenkelig at det er nettopp laksesmolten den da jaktet på. Jeg ringte til "Innlandsfiskenemda" ( eller nemd for utmark eller hva det heter) og fortalte om dette. De var klar over problemet, men det er resktriskjoner på jakt i dette området da det regnes som tettbebygd strøk.

  21. hei gutter,,pratet med en kamerat av meg og diskuterte det med dårlig fiske i oslofjorden i det siste, kansje 2 år har bestanden med sel og mengder av skarv florert i fjorden,,vi har sett mengder av skarv,det er kansje dem som har mye av skylden for dette,,eller hva tenker dere om det

    Det begynner å bli allmenn kjent blant sportsfiskere og yrkesfiskere at skarven kan være en trussel mot småfisk / oppvekstfisk i enkelte områder. Jeg tror at den økte skarvebestanden og lysfiske etter sild / brisling sammen er et stort problem i enkelte fjorder! Men, vi sportsfiskere kan jo ikke bevise dette så lett, og da er det ikke så enkelt å protestere heller slik som f.eks protest mot utbygging av Alta-elva var i sin tid...

     

    Se linker for litt om skarv:

    http://www.agderposten.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060727/LOKAL8/107270093/1021

     

    http://www.op.no/nyheter/article1387393.ece?service=print

     

    http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=11183275&displaypage=TRUE

  22. Hei

     

    Ute til nå, fra 2230 til 0222. Det var magisk fiske i Eidangerfjorden i natt. Mye strømmer kom inn på generelt lav vannstand. Brukte flyt og sort ufortynga wollybugger. Det tok rimelig av!!

    Klarte aldri å dra hjem, fikk tilslutt 16 torsk og 5 sjøørret. Du verden hvor jeg koste meg.

     

    Alle torskene dro som SØ og jeg ble lurt x antall ganger når det "bare" var torsk. Mest glede gav dem idag siden største SØ var rett over halvkiloen.

     

    Ingen torsk var under 500 gram, ingen over halvannen. Og alle var fulle av turbo :P

    Akkurat nå angrer jeg ikke på at jeg dro ut etter jobb. Kunne jo ikke ta en dag fri, er man hekta så er man hekta :P Og idag var det lett. Så ca 60 vak, mye torskevak også tydeligvis!!

    Godt å lese at nattfiske funker ( for det vet jeg jo...). De fleste drar jo hjem når de blir mørkt og ubehagelig ;-)  Men, ikke dumt å starte fisket i andre enden av natta heller - fra ca. 05:00 og ut et par timer til det blir lyst, og da har mye brukte fiskeplasser som regel fått ro noen timer.

    Terje C

×
×
  • Opprett ny...