Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Today
 2. Underlinet eller overlinet er fremdeles i forhold til AFTM systemet. Helaksjon stenger eller halvaksjon stenger er det jo mange følsomme stenger som lett faller i smak i de situasjonene det passer og faller lett inn under ‘rette’ klassifiserte stenger i forhold til AFTM Det viktigste for meg er at stangen er en fiskestang jeg kan få ørret på uten å få følelsen av og fiske med et kosteskaft, det har nærmest vært umulig med våpen kappløpet som Rune nevner. I dag synes jeg det er noen stenger som er fast/medium som er fantastiske både på følsomhet samtidig som du kan strekke ut til de lange kastene så vi er på rett vei fremover trur eg.
 3. Gå til fluen Dobbs Norwegian Blue This fly emulates a mayfly spent spinner. Some choose to tie with white wings and black poly wing casing but I find this variant works better and looks more realistic.
Originally taken from a pattern created by the amazing Barry Ord: 
 [...Les mer] Fluebinder Christopher Richard Dobbs Publisert 23. October 2021 17:20:17  
 4. Yesterday
 5. Om jeg husker rett så har sage one #5 en ERN på rundt 7, så den er i området stiv sekser/snill syver. Husker når Sage One kom så vurderte jeg å kjøpe et stangemne i klasse 4 for å bygge som en litt kvass sekserstang til kystbruk. Jeg gjør dette med stenger stadig vekk når jeg bygger forøvrig. Bruker en produsents femmer og bygger den som min sekser. Heldigvis så har den trenden om at stenger skal bli stadig mer underlinet sett ut til å snu litt de senere år, i hvert fall hos en del leverandører. I tillegg er jo de mer moderne stengene så fleksible at mange kan brukes med snøre en klasse ned, og både en og to snøreklasser opp.
 6. Av en eller annen merkelig grunn tar jeg ,om ikke alle , fisk på maks 15meters avstand uansett hvor jeg fisker. Neppe noe godt argument for langtkastende presise stive stenger. Kjøpte forresten to Sage one når de kom og femmeren har aldri brukt til annet plenkasting.
 7. Ha ha Sage nivå😃 Har vært Sage fan selv, men past, men enig med utsagnet. Synest mangfoldet er enormt i dag men Mangen har hevet seg på bølgen med stiver kjepper ala Sage One.
 8. Så den ja, det jeg liker med CCS er spesielt bøyningskurve i forhold til andre stenger jeg kjenner og liker sånn at jeg har noenlunde peiling hvilken aksjon det er.
 9. Kommer over denne testen som bruker sine egne målinger. Blant annet CCS for å bedre beskriver forskjellene mellom stengene.
 10. Men de er ikke egentlig det, ikke mer enn andre i hvert fall. Karbonpinnene deres er ganske så stive, selv om vi ikke snakker sage-nivå
 11. ja, det er/har vært et våpenkappløp i mange 10år nå med mål om å kaste lett langt, ha raske stenger... på veien døde "fiskestanga" for de som satset hardest på dette. Siden epic er så opptatt av at deres stenger er true, hvorfor ikke sette på anbefalte gramvekter på liner.
 12. Last week
 13. Ser man bort fra at dette er en reklame for Epic, så står det en del fornuftig om temaet i denne _
 14. Dæven. Kommer ikke over hvor gøy det er å få fisk på land! Familietur i dag. Og mens madammen laget mat og poden leste Donald kunne jeg fiske litt. Madammen er glad i naturen så hun satt og speidet etter vak samtidig som hun laget mat. Fikk to på land. Den ene tror jeg er pers.
 15. Aha!!! Var det jeg håpet på. Det betyr vel at SBT har fått en oppgradering.
 16. Tar jeg ikke mye feil heter erstatteren: AMPLITUDE SMOOTH CREEK TROUT. Vekt og tapering er lik, så langt jeg kan se.
 17. Rune, Bare for å klargjøre, mener du at kastevekt på 9-12 gram er hele klumpen på 10-11 meter i klasse 4?
 18. Handling er litt tykkere runningline da, men som du sier så veier den også noe men er ikke noe man bør ta med i betraktningen når man skal finne en line som passer. Det skiller ganske lite i vekt mellom handling linen og øvrig runningline pr. m. Jeg ville ikke tatt det med i vekten. I mitt hode så skal rett klassifiserte 4er stenger ha kastevekt fra 9-12gram, ideal rundt 10g. det er der det skal ligge for å være delikat som vi ønsker ved bruk av en 4er. En 5er kan være fra 11-14gram, og typ ideal rundt 12g. Ideal er da typ en helt standard WF line med klump på 10-11m, når en slik sitter på så skal stangen jobbe slik den er tiltenkt å fungere, er det en dyp stang så skal den gå litt dypt da, er det en toppaksjonert så skal det kjennes vesentlig lettere ut. Blir det kraftigere enn dette så vil i hvertfall ikke jeg bruke det til det klassiske tørrfluefisket jeg bedriver med fotommer fra 4-7x. Å kjøre stor fisk på tynn fortom på sterkt underklassifiserte stenger er ikke nødvendigvis noen høydare. Da spes hvis man må overline en 5er som er mitt ytterpunkt for tørrfluefiske.
 19. Jeg antar dette har med at vekten er mer konsentrert i mindre masse å gjøre (samme vekt fordelt på mindre diameter) Tynnere line hjelper veldig i vind, men for tynt blir bare kjipt å håndtere.
 20. Hei Terje vil tro at den tynneste linen er kjappere ut av ringene en den feite linen din 🤑 Tyngden på flue spiller inn, men da snakker du snøre profil med mest masse i forkant av snøret for og lettere slå over større fluer gjerne kortere klumper også ala 8 meter til rundt ca 10m til max 12meter for min del. Kasteteknikk spiller helt klart inn jo bedre du er til å kaste bedre feel med snøre og stang, jeg er helt klart av den følsomme typen ( sikkert derfor jeg er singel? )du skal ikke være lenge vekke fra gamet før du føler deg helt rævva. Truls dette er er gull info som vi skulle sett mye mer av, ihvertfall for min del.
 21. At Aftm er litt gammeldags, er vi enig om og det er mange interresante betraktninger i diskusjonen. En ting jeg la merke til i forrige århundre og som fortsatt stemmer er tykkelsen/ diameteren på især på klumpen og skytelina. Jeg har to identiske liner fra to forskjellige produsenter og det er ikke tvil om at den som er tynnest spenner stanga raskere opp og skjærer bedre gjennom lufta. Nå kan den lina som er tykkere ha sine fordeler når en kaster digre gjeddefluer. Så det er mange parametre bortsett fra aftm som har mye å si: Tyngden på flue, kasteteknikken, kasterens fysiske begrensninger, om du tar dobbeltrekk eller ei. Det er ikke noen tvil om at en sekser stang kan kaste en wf 12 line. Spørsmålet er bare hvor mange meter av klumpen du /eller stanga mestrer utenfor toppringen. Så til hverdagsbruk og for meg blir det å føle seg litt fram og aftm klassifiseringa blir bare et utgangspunkt. Så må jeg innrømme at jeg leser om klumpvekten , profilen og lengden med større interressse enn AFTM klassifiseringa når jeg jakter det nytt snøre.
 22. What!?!!?? Har du ikke 4 ouncer med cents fra før '96 liggende? Trodde det var en like naturlig del av en serriøs fluefiskers grunnutrustning som tweed, sixpence eller flosshatt, pilflettet kurv til utstyr og fangst, og en ganske snobbete holdning sånn generelt 😇 Nei da, men det er der gram-konverteringen kommer inn i bildet. Kan bruke alt fra grus, kroker, coneheads og småspiker, og bare hive det på vekta etterpå. Men det blir lite måling her i gården, jeg vil helst ha informasjonen før jeg kjøper. Men helst skulle man kanskje hatt et bedre system både for stenger og snører. Men hva det skulle være aner jeg ikke. Men jeg tar heller den informasjonen som er fremfor ingenting. Nå er det jo så mye variasjon i stenger og snører at det blir litt bingo, spesielt for de som er litt ferske. Heldigvis så er det hjelp å få både på forumet og i mange butikker. Men noen bomkjøp er nok ikke til å unngå.
 23. Hei Rune handling del er en liten del av vekten, ellers så må du bruke selve klumpen som handlings del, det er temmelig logisk, men snakker ikke hele handlings delen men det er vekt i tillegg til klumpen uansett hva vi måtte mene. Når du loader stangen til kast blir en større del ut av stangen enn selve vekten på kun klump. Men egentlig flisespikkeri men dog. Hva er forskjell på en slukstang og en fluestang? Ingen forskjell annen enn at vekten = sluken, fluesnøre på en fluestang utgjør vekten på en fluestang, ellers ingen forskjell annen enn at fluestangen oftest er mer ømfintlig i forhold til vekt. Men fluestengene kunne like så stått gram vekt mellom for eks på en #6 stang 15gram til 18gram optimal vekt. Hvis du har foreksempel en Orvis helios 3F #6 9Fot som jeg vil det si for MEG At stangen fungerer optimalt over hele spekteret korte kast, 30meter På en for eksempel en 12meter klump Mpx i klasse 7 som er ca 17gram Optimal vekt for meg blir mellom 16gram og 19gram på min stang på en ( 12meters klump ) med frontapering med litt mere masse i front på klumpen. På AFTM systemet så ser jeg på de 30’ første i klasse på snøret så vet jeg at min egen subjektive vurdering er at klump vekt på de 30’ første så skal vekten ligge mellom 13gram og 14 gram uansett hvilken klasse snøret er oppgitt av snøre produsentens subjektive vurdering. Da ender jeg ofte på #7 og #8 på min Orvis Helios 3F og D i #6 Hvor stor er egentlig forskjellen på en #4 og en #5 stang? Har du en medium aksjon tåler den mindre vekt men klarer lettere klasser fint, har du en fast aksjon i de klassene kan du fint fiske både med #6 og #7 spesielt hvis klumpen er lengre fungerer dette utrolig bra. Alt dette handler om personlig preferanser. Hvis vi skal Debunke det mystiske med fluestenger som ikke er mystisk bare veldig enkelt, men vi gjør det til noe veldig vanskelig så man man prøve å finne en logikk som fungerer, for meg fungerer dette utrolig bra sitter kliss hver gang jeg kjøper snøre. Vil legge til at denne tråden kanskje passer best de som har noen år på baken og at AFTM passer for de som er helt nye fluefiskere (det beste er da hjelp fra de som jobber i butikken som har kjennskap til stang og snøre oppsett. Just saying.
 24. AFTM er som dere sier temmelig utgått i den forstand at de vekter som brukes der er etter dagens normer litt lette og for snevert. Stenger er jo langt mer fleksible i hva de takler av vekter enn de var før med moderne materialer og byggeteknikk. Men! En ting skal aftm ha og det er at et sted deromkring skal en 4'er eller 5er ligge for å være en 4'er eller 5er. Begynner man å snakke om at man har 5er som skal ha liner fra 13-15gram f.eks ja da er det ikke noen 5er lengre IMO. Bør ligge rundt 10-13 et sted. Ellers så er den sterkt underklassifisert. CCS sier mye, men sannheten er ikke kun i en bøyningkurve da vekt alene som i død vekt uten bevegelse er bare en side av saken. Ting skjer når man setter saker i bevegelse og energien man får da påvirker ganske mye (høy linehastighet ved kortere klumper) Noe som forklarer hvorfor liner som er kortere og lettere kan funke glimrende selv om de er i nedre spekteret av hva som anbefales på en stang. Jo mer komprimert en tapering/klump er, desto mindre vekt trenger man for å få den til å fungerer godt. Og stangbygging er såpass avansert nå at man klarer ikke å få ut sannheten i en stang kun ved å bøye på den, det er helt umulig på topp moderne stenger. Det må kastes og deler må aktiveres. Rolv nevner GL Experience som jeg var initiativtaker til, og der har man et eksempel på en line som er temmelig tung ifht klassen. Den gangen, og nå egentlig så mener jeg/vi at de måtte være slik for å fungere som de skulle. Så får man vurdere om det passer på den type 4er eller 5er man har. Bruker jeg det vi har av stenger nå så går jeg helt klart ned på en 4er liner på mine 5er stenger og det fungerer klokkerent. Når man velger seg en long belly så er vel noe av formålet at den linen skal være god å kaste med når hele klumpen er ute og litt til. Eller så faller hele vitsen bort ved å ha en line som er 3-4-5m lengre enn det som kanskje defineres som standard klumplengde. Ellers så er jeg enig, man må vite total klumpvekt i tillegg til vekt på f.eks 9,15m eller enda bedre vekten av front taper + belly, det gir et godt bilde av kasteegenskaper ved ulike vannkast. Handling line bør ikke inngå da dette i første rekke er ment som en "slitedel" på linen, det er der vi trekker mest når vi kaster. HL fungerers ellers ypperlig til å roe ned en line med fart slik at man får det beste fra flere "verdener".
 25. Hei Terje, fisken har mere mat under vann enn vi ofte tror MYE mer en på overflaten. Enkelte ganger er dette vitenskap, de aller fleste gangene som med oss mat nok eg spiser når jeg vil og ikke når siluetten av han derre Terje tror jeg skal bite på 😄
 26. Flotte innlegg her. Ja Truls CCS systemet er bra det, men altfor komplisert for mange, men igjen utrolig nyttig for og sammenligne stenger som et Deflection chart der en kan se bøyningskurve i forhold til andre stenger på samme bilde er GULL. Har mitt eget system som er lettere for meg når det gjelder snøre som skal matche min stang som i dette tilfellet gjelder vektene begge Orvis Helios 3F #6 9Fot og Orvis Helios 3D #6 9Fot (Som er F medium/fast action og D som er Fast action stenger) De første 30’ som defineres som klumpen på #6 ligger ca på 13+ gram for meg uansett hvilken klasse foreksempel Rio bruker på sine snører. 10meter klump - Full head weight 15gram - Grain weight for the first 30’ ca 13 gram 12meter klump 12 meter klump = Full head weight 17gram * Grain weight for the first 30′ ca 13 gram 14-15meter klump Full head weight 19 gram til 20gram *Grain weight for the first 30’ ca 13.5gram Dette går jeg for: Full head weight 15gram 10m klump Full head weight 17gram 12m klump Full head weight 19gram 14-15m klump Får første 30’ som utgjør klumpen ligger for meg på 13-14gram Dette systemet gjør at jeg sjelden kjøper et snøre som ikke passer min stang, da jeg allerede har mine preferanser som jeg har nevnt ovenfor, dette sparer meg for masse penger.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...