Gå til innhold

Nedtapping av fiskevann.


trondemann

Anbefalte innlegg

Hei, noen her som har meninger om følgende sak:

 

Det gjelder et godt ørretvann på fjellet. Har fisket der i mange år og får feit fin ørret på 0,5-1kg .

Saken er at de senere år har det blitt lengre mellom fiskene som er der, får sjelden noe og mye mindre liv og se. Det har nok også blitt fisket en god del der de siste årenem en har intrykk av at ikke disse tar noen mengder med fisk.

Det lokale alpinanlegget tar vann til snølegging derfra, dette har blitt kraftig utbygd de siste årene, og jeg fikk nesten sjokk når jeg så at vannet var tappet ned ca en meter. Det er ingen stor bekk inn dit, men bra tilsig fra myrer i området, dette vil da si at bekken ut fra vannet er tørrlagt og kansje aktuelle steder for gyting og klekkinger er tørre. Det er nå ca en måned siden snøleggingen var over for i år og vannet er enda langt fra normal vannstand.

Hvor skal man evt henvende seg for å få råd om hva som kan gjøres?

bare for å opplyse så er ikke eier av alpinsenteret eier av vannet, det ligger i sameige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til gyteproblemer får du trolig store områder av strandsonen tørrlagt. En del dyr har eggstadier om vinteren i disse områdene som kan tørke ut. I tillegg kan en få mindre områder med vegetasjon som igjen fører til mindre områder for bunndyrene å boltre seg på. En kan få erosjon av strandsonen slik at området ikke blir like produktivt selv om vannstanden skulle bli normalisert igjen. Effektene kommer vel an på hvor lenge og hvor ofte områdene er tørrlagte. Jeg har hørt at fisken noen steder tilpasser seg med å rote mer i dypere vannlag enn den nå mer uproduktive strandsonen. Hvis fisken står på bunnen og spiser fåbørstemark og fjærmygg, vil det jo se dødt ut.

 

Alpinanlegget er helt sikkert ilagt restriksjoner. Du kan jo begynne med å kontakte kommunen. Ta litt bilder eller film når du er ute for slike ting. Det bruker å få fart på sakene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar, de har visst fått disp. til å tappe et visst anntall m3. Noe som visstnok kunne medføre en nedtapping på ca 0,5m avhengig av tilsig da selvfølgelig. Hører de har planer om å utvide anlegget ytterligere neste år så må nok få satt i sving noe her. Bekken ut renner jo også til flere vann så det vil sikkert påvirke dem også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor ikke ta kontakt med fylkesmannen i denne saken.

Mulig de har konsesjon til denne nedtappingen, men dersom de forsyner seg utover avtalen, bør noen si fra.

Dersom du ikke når fram, så kan det jo være at ei lokalavis ønsker å belyse denne saken. Bruk ordet "mulig faunakriminalitet"  ;D

Irriterende ofte veier næringsinteresser tyngre enn miljøhensyn  >:(

 

Stå på trondermann, eller for å si det på engelsk: Die on your feet, or live on your knees  ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...