Gå til innhold

AR

Members
  • Innlegg

    187
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av AR

  1. En kompis sa det så fint "en fluefisker på 25 år væpnet til tennene med utstyr av siste skrik er det værste man kan møte" " de er værre en sigøynere" "Har du sett en kommer det flere" " mange flere"

    Enig med harrfjotten. Sportsfiskere kan lett ødelegge ei elv. Særlig småelver.

    Hørtes ut som en utrolig vittig og reflektert type.

  2. Et godt sted å starte kan være her:

    http://folk.uib.no/nglhe/Geologi.html

    Inneholder masse moduler, med gode forklaringer om alt fra Norges geologi, introduksjon til bergarter og mineraler pluss masse annet. God lesning.

    Jeg jobber i oljebransjen, så mitt fagfelt er allsidig, men omhandler mest sedimentære bergarter, strukturgeologi, avsetningsmiljøer og geofysikk. Som Raymond sa er geologi et vidtspennende fagfelt. Mange hobbygeologer har også utmerket kunnskap, og det finnes meget god litteratur angående Norges geologi.

    Nå er vi vel strengt tatt off-topic her, beklager.

  3. Geologi er nok ikke for alle, så jeg skjønner veldig godt de som ikke bryr seg med dette. Om man har interessen er det derimot et nyttig verktøy; det finnes ingen som ikke aksepterer at berggrunn har betydning for vannkvalitet, og at vannkvalitet igjen har betydning for insekt- og fiskeliv.

    At geologi er en hobby som kombineres bra med fluefiske vet jeg av erfaring, og personlig er det en ekstra glede utenom det å fiske. Men ingen burde føle seg inkompetent fordi de ikke gidder å sitte timer foran et geologisk kart.

    Folk som interesserer seg for og jobber med geologi og geofysikk er generelt sett noen raringer, man må ha noen skrupler løs for å drive med steiner på jobb og fritid!

  4. Synes det er gøy å fiske, jobber som geolog, samler på steiner.

    Insekter synes jeg er litt plagsomme, så de interesserer meg lite, men føler jeg har brukbar tek på imitere de.

    Dessverre er jeg klønete og distre av natur, så noen snikfisker blir jeg nok aldri. Kan man skli og falle, så sklir og faller jeg. Jeg ser på det som at jeg gir fisken en sjanse til en fair fight.

    Mange her har naturligvis veldig gode punkter på hvordan man kan bli bedre. For min del er det et jag å bli bedre å alle andre områder i livet, så jeg bekymrer meg lite for å bli best i fluefiske.

    Holdningen til Lillevann har jeg brukbart sans for vedr. fiske.

  5. Mye bedre om podene sitter hjemme og spiller Playstation 3. Til de blir store nok til å komme seg ut om kveldene og henge på hjørnet på kjøpesenteret.

    Generasjonen som utgjør våre barn er allerede stemplet som den største generasjonen av sveklinger noensinne pga manglende fysisk aktivitet.

    Fisk er faktisk en ressurs som naturen fortsatt står for mesteparten av. Og hvis vi bruker litt midler og energi på å fikse på menneskeskapte skader så har den et godt grunnlag for å gjøre jobben. Derfor skal sportsfiske være billig!

    Kjære Sokrates...ehm, tmags: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10094622

  6. Selv studenter og unge har råd til å betale et par hundrelapper for å fiske ørret. Dessuten er det ikke snakk om at alle elver skal koste like mye som Hemsila etc.. Det vil fortsatt være sesongkort til 100 kr eller deromkring i de fleste lokalelvene der folk bor. Hvis noen har midler til å ta seg 30 mil opp i et dalføre for å fiske så har de nok råd til et fiskekort for et en hundrelapp eller to eller tre om dagen også.

    Poenget mitt var i bunn og grunn at jeg ikke tror det er prisen på fiskekort som er grunnen til laber rekruttering fra playstationgenerasjonen.

    Hvis noen reiser 30 mil oppi et dalføre for å fiske har de allerede brukt mye på reiseutgifter. 100 kr pr døgn i en god ørretelv frister ikke veldig i budsjettet til en skoleelev da.

    Jeg er enig i at dette ikke er den eneste årsaken, men forgubbingen fortsetter, og "lakselordtilstander" tiltrekker hvertfall ikke flere til miljøet. Du misforsto litt. Jeg er altså imot poenget noen her har framsatt, at gode ørretelver godt kan tåle en solid prisøkning. JEg mener dette tjener mot sin hensikt. Både rekrutteringsmessig og i forvaltningsøyemed.

  7. Vel, jeg er faktisk FOR dyrere fiskekort i mange ørretvassdrag, om pengene går tilbake til elva.

    Da tenker jeg ikke hemsil-priser, men gjerne mer enn det som er vanlig å betale for å fiske ørret i dag.

    Dyre fiskekort holder folk som kommer for å drive matauk unna, for de er sjelden interessert i å betale mer enn høyst nødvendig for å få fiske.

    Jeg syntes faktisk ikke det er noen grunn til å sutre over å måtte betale mer enn 50kr for å få fiske et døgn i ei god ørretelv.

    Begrenset kortsalg derimot, det håper jeg ikke blir en økende trend.

    Nå består (heldigvis) ikke fiskermiljøet utelukkende av bemidlede menn over 40, men også en god porsjon barn, unge og studenter. Kanskje også noen i andre aldersgrupper med trange budsjetter. Snakk med enhver bransjemann, og han vil si det samme: det blir færre og færre unge mennesker som interesser seg for fluefiske (ta en telefon til Bjørnar i J&B fluefiske for eksempel). Miljøet trenger rekruttering for å skape interesser og engasejment rundt forvaltning. Dette oppnås neppe ved å skape en elite som tar seg råd til å fiske i gode ørretelver.

    Det blir altså litt vel naivt å si at dyre fiskekortpriser er positivt fordi det kun utelukker "matauk-gjengen". Andre utelukeks også.

    Utvilsomt at fiskekortpriser på 100-200-400 kr pr døgn vil skremme en ganske stor gruppe mennesker. Så kan man spørre seg om det er en helt grei konsekvens at disse ikke får fiske i gode ørretelver, og at dette må til for å få gode ørretelver i det hele tatt. Jeg vet ikke, men er litt i tvil.

    Heldigvis er vi fortsatt der at det finnes mange ørretelver som ikke tar særavgifter.

    På generell basis tror jeg ikke markedet er stort nok til å ha en stor mengde med dyre ørretelver (vi er da ikke så mange fluefisker?). Jeg er heller overbevist om at hvis man får skapt mer interesse og engasjement rundt fluefiske i befolkningen skaper man en interesse til å bevare flere og gode vassdrag.

  8. Jeg kan ikke svare for alle moderatorer og for sjefen sjøl, Rune Stokkebekk. Derfor er dette 100% for egen regning.

    Men jeg vil si at hittil har vi unngått å forby noe som helst utenom porr, personangre og dårlig skjult markedsføring.

    Jeg vil ikke være med på å forby bilder av stor død fisk.

    Dette fordi:

    - No-kill er ikke løsningen i alle tilfeller. Noen steder og noen ganger KAN man faktisk ta stor fisk med god samvittighet. Da skal bilder av død fisk være helt greit. Jeg kan sitte bak en PC-skjerm og dømme en fyr som viser frem død fisk fra en elv eller et vann jeg aldri har besøkt. Og det bør ikke andre gjøre heller.

    - Å forby bilder av død fisk forhindrer ikke at fisk blir drept og deretter fotografert. Man oppnår bare at bildene ikke havner her og at forumet kanskje mister medlemmer. Medlemmer som kanskje i stedet vil kunne overtales til å tenke seg om i stedet for å knerte all stor fisk de får.

    - Fisk er mat for mange mennesker. Det er allerede mange som anser oss som driver C&R som tullete hippier uten bakkekontakt. Å forby ANDRE å stolt vise frem sitt trofe vil være den siste bekreftelse på at vi er i ferd med å bli akkurat det.

    - Antallet bilder av stor død fisk er allerede minimalt. Dette er en storm i et vannglass.

    - Jeg er grunnleggende prinsipielt imot å drive holdningsendring gjennom tvang og forbud.

    Og kanskje viktigst:

    Vi skal ikke tillate andre å vise skrytebilder av stor død fisk fordi "VI står for noe annet" skrives det av trådstarer. Å? "VI" hvem da? "VI" er ikke enige! Jeg står IKKE for det du sier.

    Jeg er faktisk uenig med deg.

    Dette er et åpent forum, ikke en klubb med en felles talsmann som taler på vegne av alle medlemmene.

    JEG står for åpenhet, mangfold og å la folk få drive SIN hobby på SIN måte.

    JEG står for å diskutere fluefiske åpent, fritt og uten moralske pekefingre.

    Nei til forbud mot bilder av stor død fisk. Ja til fiskeglede og åpen debatt.

    100% enig.

    Uttrykk som er brukt tidligere i debatten med "vennlig irettesettelse første gang" er ikke helt gode. Man er da vel ikke her for å bli oppdratt og irettesatt fordi man dreper en 1,5kg fisk på en langtur på fjellet?

    Nei, tror nok hoveddelen av forumets medlemmer er i stand til å bruke huet, selv barn. Likegyldig om man ser en død ørret eller to.

    Da er det mye mer bekymringsverdig med de signalene man sender barn rundt det evige utstyrsjaget etter bambusstenger og ATH-sneller. Tipper mang en fjortis har blitt overrasket over det fokuset det er på sånne ting, der han står med nybegynnerstanga si og 100kr i ukelønn.

  9. Dette vannet er mitt barndomsvann, og der jeg først, for 13 år siden ble introdusert for fluefiskets gleder.

    Har det blitt bedre form og størrelse på fisken nå? Da jeg fisket var det stort sett småpinner, man kom sjelden over 4-500 g. Naturligvis utsatt av en overivrig fiskeforening hvis motto var: "Kvantitet over kvalitet".

  10. morten Minde er heldig han har vann som ligger i et kalkholdig område og det er nesten 10-0 før en fotballkamp skal begynne.....  http://www.ngu.no/kart/bg250/   finn vann i kalkholdige områder, voila

    Er det noe tegnforklairng på det kartet staffan?

    Jeg anbefaler å bruke http://www.ngu.no/kart/arealisNGU/. Under kart er både berggrunnskart, vassdragsdata og all mulig geotekniske kart over Norge tilgjengelig. Om man ser på berggrunnskart er det ofte lettere for en ikke-geolog å bruke vektorkart, da disse går på generell litologi.

  11. Spørsmålet mange sitter igjen med her inne tenker jeg er hvor mange fargenyanser man egentlig trenger for å utføre et normalt ørretfiske i Norge, og være rustet for de fleste situasjoner?

    Jeg har kommet over vanskelig fisk før, enkelte ganger har det hjulpet med fluebytter, både med hensyn på størrelse og imitasjon. Men jeg har sjelden følt at jeg står helt hjelpeløs på grunn av at jeg ikke har riktig fargekombinasjoner.

    Finnes det ikke flere variabler som faktisk er viktigere på sær fisk enn fargen? Min historie som fluefisker har tradisjonelt ikke vært preget av at jeg har lagt så veldig mye vekt på dette utover det vanlige. Skulle jeg bundet noe særlig mer fluer enn det jeg gjør per år nå hadde jeg nok blitt alkoholiker, da jeg ofte må manne meg opp meg en scotch for å sette meg ned ved stikka og begynne lage kunstverkene. Derfor er jeg litt redd for konklusjonene av denne diskusjonen.

  12. Containerskip som dette går allerede utenfor Lofoten og Vesterålen. Oljen som her ble lekket ut fungerer som drivstoff til disse skipene, og er i praksis søppelet som blir igjen etter nordsjøoljen har blitt raffinert og ulike produkter tatt ut. Problemet med denne type olje er at den nettopp ikke brytes særlig godt ned. Oljen som tas opp fra Nordsjøen er av en helt annen type, og egenskapene ligner faktisk mer på spiseolje. Denne oljen brytes relativt fort ned om den slippes ut i havet, spesielt om den blir vannet ut av gunstige værforhold.

    Heldigvis er oljebransjen i Norge pålagt så strenge rutiner at det du vasker håret ditt med er strengt forbudt å slippe ut fra en plattform.

    Å bruke denne og Full City ulykken som argument mot oljeboring i Nord er, som Beate sier, galt.

    At beredskapen må opp for å verne hele Kyst-Norge for slike utslipp, er det ingen tvil om. Men den faren er der allerede, og hvem vet hvilke konsekvenser det får om et gigantisk rustent russisk containerskip lider samme skjebnen i nord.

  13. Ett årskort koster kr.3200,-.  En kveld på by'n koster mer.

     

    Hva i pokker... Her tror jeg vi snakker seriøs spandering på damene ^^. Skulle jeg betalt 3200 kr for et årskort noe sted skulle tur på byen etter fiskedagene vært inkludert i prisen.

  14. Jeg oppfordre så mange som mulig og fiske mest mulig i Hemsil. Det er utrolig fint der og masse av stor fisk. Veldig trivelig miljø og bare hyggelige folk. :)

    Enig, dra til Hemsil, bare unngå å hoppe ut i elva før oppsynet har sjekket fiskekort (de var raske under min første og eneste gang for 6-7 år siden).

    Igjen, dra for all del til Hemsil, drit i Finnmark og andre elendige ørretsteder. Der er det bare småfisk og harr uansett, dessuten er fiskekortet enormt dyrt i forhold til Hemsil (!).

  15. Personlig synes jeg det så litt kjedelig ut å stå en hel dag med armen utstrekt og hale opp så mye småfisk som mulig. Fisken flyr gjennom lufta på hvert tilslag, så det virker som det er bra rekyl i disse stengene.

    Men det er jo det som er så herlig med denne aktiviteten; man driver med akkurat det man føler for.

    Nå er det vel ikke stanga i seg sjøl men flua som fanger fisken :)

    Joa, det konseptet er jeg forsåvidt kjent med ;)

  16. Personlig synes jeg det så litt kjedelig ut å stå en hel dag med armen utstrekt og hale opp så mye småfisk som mulig. Fisken flyr gjennom lufta på hvert tilslag, så det virker som det er bra rekyl i disse stengene.

    Men det er jo det som er så herlig med denne aktiviteten; man driver med akkurat det man føler for.

  17. Er det ingen som gi noe ordentlig svar her? Bare svada jo!  :D

    Jeg har snakket med en bransjemann om dette (av mange kanskje karakterisert som Norges beste butikk, sikkert mange som vet), som blant annet tilbyr bindekurs, kastekurs og selger fiskeutstyr. Han kan fortelle om litt andre tilstander; Når det for 10-15 år siden var stappfullt på både binde- og kastekurs, var det i år knapt ingen påmeldte. Salg av nybegynnersett har gått ned, og gjennomsnittalderen på kundeklientellet har gått opp.

    Husk på at fluefiske som rekreasjonsaktivitet har fått enormt mange konkurrenter, spesielt innen data, tv-spill osv.

    Men det bobler nå litt talent her og der vil jeg tro, vi får bare stå på.

    Hilsen en relativt ulovende, men fornøyd, fluefisker.

  18. Fluefiske er like edelt for fluefiskere som golf for golfere, sigar for sigarrøykere, antall ligg på byen  for Paradise hotel fans, polo og revejakt for engelske aristokrater osv.

    Fellesnevneren er at stort sett alle andre i samfunnet gir faen i om det er edelt eller ikke, og at ønsket/oppfatningen om aktivitetens edelhet ligger hos den som bedriver det.

  19. Sjette: De fleste av de som kaller seg ekskludert har aldri sjekket hvilke muligheter som finnes og hva man får for hva. F.eks. er det ikke fluesone i hele elva.

    Sjuende: De fleste av de som kaller seg ekskludert har aldri sett sine bein i Hemsil. Hverken før eller etter at det ble "eksluderende" priser.

    Åttende: På hvilket prisnivå ble du ekskludert fra å fiske i Hemsedal?

    Niende: Det går an å gjøre som Grøthe og stikke på et vann og dra kilos på flua. Man MÅ ikke stå elva.

    Tiende: Det er faktisk bare en prioritering om man vil fiske på dyrest mulig måte. Det er ikke slik at man enten må la være å fiske eller å betale blodpris. Og slik kommer det aldri til å bli heller.

    Ellevte: Dersom alle vassdrag hadde vært like gode trengte ingen å være dyrere enn andre. De fleste elvene i Norge når ikke Hemsil opp til minstevassføringa engang når den er på sitt beste. Så det er svært liten fare for at andre blir like dyre.

    Kan vi nå diskutere på et fornuftig nivå istedet for bare å klage og heller se på konstruktive løsninger for andre vassdrag før det eneste som kan redde dem er.... nettopp; eksluderende priser? Eller skal det på død og liv absolutt fokuseres på verst tenkelige scenario for å få en mest mulig opphetet debatt fordi noen ikke får fisket pga jobb, familieferie, vind eller alt for høye priser på eneste aktuelle fiskested?

    Men nå må jeg bare ut og fiske. Jeg bare MÅ! Jeg har jo faktisk betalt mye for det. Og jeg betaler mindre enn dere ettersom jeg bor her. Heldigvis... og dessverre... men mest heldigvis.

    :)

    Joda, jeg har fisket der jeg. Og jeg er en av de som mener at høye priser er ekskluderende. Dette er åpenbart.

    Dessuten synes jeg ikke det er en fornuftig måte å drive kultivering eller å fremme fluefiskekulturen på. Argumenter er gitt.

    Kjerne i denne tråden gikk vel på om det er greit at man utvider og lager flere Hemsiler. Dette mener jeg er feil, og argumenter er gitt.

    Om folk oppfatter dette som klaging for så være. Det må gå an å presentere argumenter for å ikke kjøre disse høye prisene, uten å bli kalt en klager. Jeg vet ikke helt hva du mener et fornuftig nivå er, jeg har gitt uttrykk for mitt syn i saken når det gjelder måten man rekrutterer på, skaper en grasrotbevegelse som er villig til å bevare norske vassdrag, og jeg mener det er feil signal å sende når man overpriser og skor seg på profilerte elver.

    Det er et rekrutteringsproblem i denne bransjen, som sagt, se på gjennomsnittsalder på forumet. Jeg tviler på at det vil gagne framtida for norske vassdrag om man fremmer ekslusivitetsprinsippet, som er inntrykket man skaper. Dette er i høyeste grad snakk om å skape holdninger også.

    Forøvrig, godt innlegg Erik, man kommer langt med saklighet  :)

  20. Tror de fleste her inne ville betalt for god kultivering, slik det har vært gjort i nettopp hemsila, i alle elver her i norge..

    Desverre ser jo det ut til ikke å gå ann her påberget, da sammarbeid ser ut til ikke å gå ann mellom grunneiere.

    Si hvis foreksempel alle elver var kultivert riktig, og alle elvene for tilreisende hadde kostet 200 kr pr døgn, i steden for at de beste elvene koster 4-500, og resten koster 50 kr pr dag, eller pr uke. jeg tror vi på denne måten kunne fått et av verdens beste land med fiske i elv, for vi har jo i utgangspunktet mange fantastiske elver her. små som store.

    Så kan man jo samenligne priser på hvor dyrt det er å fiske der:

    Tar du en tur på byen, hvor mange pils får du, etter ingangsbilett er betalt, og penger til taxi t/r er lagt til side.

    Hva kan du servere av mat til venneparet du har invitert på middag, etter at godt drikke er kjøpt inn. (vin, event.1/2 cognac)

    Røyker du?  En kartong røyk er vell nesten til to dager i norges flotteste natur!!!!

    Går du til butikken for å handle, isteden for å kjøre, hvor mye bensin sparer du ( og hvor mye mindre handler du?? tungt å bære!!! )

    Så det er egentlig ikke så mye man må "ofre" for å sette tilside penger på å få utfolde favorittlidenskapen til de fleste her inne!!! syns jeg da :)

    Dette argumentet kommer opp til stadighet, og det er sikkert mye man kunne spart penger på. Men husk på at det er veldig mange i Norge med lav inntekt, og som ikke sitter i det så komfortabelt som fluefiskere. Høyst sannsynlig drar de ikke på byen, betaler dyr taxi eller noe, men ordner seg på andre måter. Med tanke på hvor liten del av befolkningen som bedriver denne fantastiske aktiviteten allerede, tror jeg ikke økte priser vil bidra til økt interesse, tvert imot.

    At naturopplevelser skal ekskludere deler av befolkning på grunn av prisøkning er da i helt motsatt retning av det man ønsker å gå. For min egen del har det vært deilig å kunne ta med teltet, fiske i flotte omgivelser og slippe å tenke budsjett. Priser vi ut folk av naturen (i dette tilfellet fiske) mister denne fort sin verdi som rekreasjonsområde, og det vil være et tap for Norge spør du meg.

    Hvis man spør den gjennomsnittlige nordmann om han prioriterer nødvendige behov bort mot å fiske i en elv, tror jeg du ender opp med en ganske liten gruppe som foretrekker elven. Og da forsvinner kundegrunnlagt og interessen for norsk natur, og det er vel neppe det man trenger i forvaltningens øyemed. Aktiviteter som fluefiske sliter allerede med haltende interesse i de yngre generasjoner, det er bare å se på gjennomsnittsalderen på dette forumets deltagere (bare husk på hvor interaktive dagens unge er, og se på hvor få som interesser seg for emner som dette).

    Mer enn noensinne tror jeg vi trenger at folk kommer seg ut i naturen, får tilgang til opplevelser som fluefiske, og med på kjøpet får man en interesse for å bevare disse mulighetene. Det må da være slik man må bygge opp forvaltning, gjennom bred støtte i befolkningen, ikke på bidrag fra noen få med litt for feite lommebøker?

  21. 900,- ekskluderende? Å fy flate, da kunne det gått ille med 200,-! Og ingen hadde fått en skitt etter de tre første ukene...

    Så hvorfor ikke slutte å krangle om priser, eksklusjon og hva vi får igjen i Hemsil, men heller begynne å diskutere om hva vi kan gjøre for Hallingdalselva, Begna, Tisleia, Bøelva, Ljøra og så bortetter?? Fluefiskere i Norge: Gå sammen og spre dere! Det er bare dumt å betale 900,- for to dager fordi det ikke er annet enn slappe 2-kiloser som gjelder, eller er tilgjengelige.

    Ja, 900 for 2 dagers fiske er ekskluderende, uansett hvordan du vrir på det eller unngår det. Akkurat som sporten golf er ekskluderende for veldig mange pga høye priser. Motivet er det samme og enkelt for begge aktiviteter; man skal tjene så mye penger som mulig fra en kjøpesterk gruppe, men det ekskluderer mange for dette. Om det er riktig å prise mennesker ut fra ei elv får man gjøre seg opp en mening om selv.

    Før har Hemsila blitt sett på en som en kuriositet, fordi det var den eneste elva med så spinnville priser. Hvis dette nå blir en trend, og folk ser forretningspotensiale, må vi ha reguleringer for å hindre at dette blir bonanza. Heldigvis tror jeg ikke målgruppen fluefiskere er stor nok.

    Prinsipielt er jeg imot at man skor seg på denne måten.

    (Forøvrig kan man få flybillett + sesongkort for ørretfiske i Finnmark for 1500 kr, og det forundrer meg litt at Hemsila fortsatt lokker mange.)

×
×
  • Opprett ny...