Gå til innhold

Tom Larsen

Members
  • Innlegg

    956
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Tom Larsen

  1. Enig med Henning!  <<l

    Jeg har ikke sansen for disse smøreboksene, de virker tilsynelatende  veldig praktiske men de sørger også for at du tar vare på all drit som noengang har vært på lina di, og drar snøret gjennom denne driten hver gang du vil smøre snøret ditt! For meg blir det som å snyte seg med samme lommetørkelet i flere år uten å vaske det, framfor å snyte seg kaste papiret og bruke en ren snytefille neste gang!

  2. Wulff TT er en triangeltapert sak, og har vekten i bakkant av "klumpen". Er vel ikke helt det samme som ei "long belly" line !?

    Det stemmer, men Royal Wulff Longbelly har ikke TT profil, den har en standard longbellyprofil (lang, jevn klumpprofil).

  3. Når du skriver at du ønsker en longbellyline som spenner opp stanga med relativt lite line utenfor stangtoppen, så høres det ut som du kan tenke deg en klumpprofil med tyngden i framkant av klumpen.  Rio gold har en slik profil, jeg kjenner ikke profilen på de andre snørene som er foreslått. Det er sikkert andre som kan hjelpe deg med klumpprofilen på dem. Snører med tyngden i framkant av klumpen stanga raskt og er lettere å kaste med i vind, men jeg synes slike klumpprofiler blir mer kritiske i timingen ved vannkast enn snører med jevn profil eller tyngden i bakkant av klumpen.

  4. Både André og Henning kaster nydelig vannkast, backhand snakeroll er for meg signaturkastet til André!  <<l

    Det er flere kastevideoer på markedet som går grundig gjennom vannkast, men de tror jeg du må kjøpe. Kjell Ove Grimsmo har en fin DVD som beskriver vannkast, Jan Erik Granbo har også flere fine DVD'er med mye fokus på vannkast (sjekk bare først at det er enhåndskasting og ikke bare tohåndskasting der).

    Om du er ute etter en virkelig klassiker innen temaet, så anbefaler jeg Göran Anderssons Bättre Flugfiske som kom allerede rundt 1990. Det er en film som fremdeles er fin for å vise noe av det jeg synes er veldig viktig ved praktisk fiskekasting - avslappet og kraftbesparende kasting! Ok, nå er jeg kanskje godt ute på nostalgigaleien ettersom den siste, så vidt jeg vet, kun er produsert i VHS!  ;D

  5. Eneste nytt av året er utsatt harr og regnbue i Grøndøla. Dette er et forsøksprosjekt som er finansiert av FEED (Federation of European Ecological Disorder) i samarbeid med NINA (kona mi) for å se om vårgytere kan hjelpe på utvidelse av sesongen om høsten. Dette vil antagelig kunne gi enda større inntekter til de lokale grunneierne, bedre belegg på overnattingssteder og mer omsetning i butikker "off season".

    Dette er en av årets store nyheter. Kona til Erik Eikre står bak en lokal storsatsing der de satser på både golf- og fluefisketurisme. Det vil bli anlagt en driving range kloss inntil elva der man slår ut over utover Hemsil. I vannkanten vil det bli utplassert en pelletskanon som sørger for at regnbuene er gode og feite og at de holder seg nær driving rangen. Pelletsimitasjoner selges i kisken sammen med sushi og champagne. Man kan dermed rusle rundt med både fluestenger og golfkøller i trillebag'en. I god sosialdemokratisk ånd vil det bli graderte priser etter inntektsgrunnlag for det kombinerte 6-timerskortet for golf og fiske. Barn, eldre og uføretrygdete trenger selvfølgelig ikke betale mer enn 2.000,- for kortet, men andre med en anstendig dagsinntekt må regne med å betale noe mer.

  6. Når Lilleheim kaster snor, ser det ut som han febrilsk prøver å piske bakken med stangtuppen ;D Dette er litt off topic, men hadde vært interessant å vite litt om hvorfor disse "trekantbuktene" er så effektive. Kanskje en av dere kan starte en ny tråd på dette?  <<l

    Med en trekantbukt lager du to "buktspisser" (kommer sikkert på et bedre ord straks jeg har trykket på 'Legg til innlegg'!  ;D ), det gjør at overrullingshastigheten øker. Det kan være en gunstig teknikk når man holder ekstremt lang line i luften.

    Trekantbukter er også grunnen til at Sven Kalmar har fortalt meg at han kan like å bruke myke stenger i sterk vind. De fleste fluefiskere som har valget, vil foretrekke en stivere stang i mye vind, men med en mykere stang er det lettere å sette trekantbukter som har høyere overrullingshastighet.

  7. For ordens skyld, jeg anser både Micke og Johnny for å være blant de ypperste fluekasterne jeg kjenner, både når det gjelder ekstremdæljing på gressplenen og praktiske fiskekast! Regner med at DL bare ville være morsom!  8)

    Hvor er Grunde når vi trenger han!  :-\ Sender han en sms med en gang!  ;D

  8. Det er en vanskelig situasjon når vi står utvadet og skal holde en lang line i luften. Om vi ser bort i fra at vi skal kaste teknisk riktig, så mener jeg hastigheten er den parameteren vi bør og kan endre. Tyngdens akselerasjon  på sirkus 9,8 m/s2 kan vi ikke endre, men vi kan gjøre tiden den virker over kortere ved å øke snørehastigheten og dermed redusere snørefallet. Det samme man oppnår ved å velge et mer flattskytende kaliber på jakt, om man skyter den samme .308" kula med en .30-30 Win eller en .30-378 Wby Mag, så vil Wby'en ha en flatere kulebane (jf. fluekasting kunne ha lengre line i luften uten å slå ned i vannet).

  9. Jeg mener at det er ingen som klarer å unngå den hengende fortommen, det blir bare mindre uttalt med kortere klump og kortere fortom så du ikke ser det med det blotte øyet. Den hengende fortommen er ikke det samme som griserompen som skjer på slutten av framkastet og gir knuter på fortommen.

    Tenk deg når du starter framkastet med tilnærmet rett line og fortom bakover, den hengende fortommen skyldes det fallet fortommen nødvendigvis gjør fram til den passerer deg. Om du bruker et snøre med kort klump og kaster med åpen bukt er det nesten umulig å se dette uten høyhastighetskamera, men vi ser det med det blotte øyet når vi gjør noe så elstremt som å kaste Ørret lengde med SA ED der jeg regner med at du holder snøret på rundt 25-28 meter før du skyter.

    Den første gangen jeg ble klar over "fenomenet" var da vi jobbet med Castinghåndboken på 90-tallet og så på billedserien av Harald Mæhle som kaster flue lengde enhånds. Om du har håndboken, så kan du se dette klart på det store bildet på side 55 - selv med castingsnøret som går så hurtig!

  10. Definisjonen på en griserumpe er jo en “kryssende snørebukt”, så dette med hengende fortom er i mine øyne en griserumpe. Har prøvd å bli kvitt problemet med hengende fortom på langlinekastinga, men tror dette er noe man må leve med. Løsningen er jo som du skriver å kaste med stanga ut til siden, men det er jo litt juks da. Snøret skal jo egentlig kastes rett “over stangtuppen”!  ;)

    Tror ikke du klarer å bli kvitt den, Johnny, før du klarer å bli kvitt tyngdekraften!  ;)

    På Sæksiloops mener jeg det er noen av dem som definerer en griserompe som der snøret krysser to ganger.

  11. Stangen bør kunne tåle større ørret 4-5kg uten at det går riktig galt.

    Om du kjenner norske vann der du jevnlig er i kontakt med ørret på 4-5 kg på flue, så blir det ikke vanskelig å få en rekke nye venner her på FFS som gjerne blir med deg på tur og gir deg noen kastetips!  ;)

    Tip flex og Mid flex er Orvis' system for klassifisering av stengenes aksjon (hvordan stengene bøyer seg). Tip flex kan enkelt oversetter med toppaksjon, mens Mid flex er nærmest halvaksjon. De har også tallfestet aksjonen, så både en 8.0 og en 10.0 vil falle innenfor Tip flex klassifiseringen, men 10.0 er mer ekstrem toppaksjon. Dypere aksjon har lavere "flex index".

  12. Det er klart, enig i det du sier. Men om man er litt sånn "halv-fersk" så kan det vel være greit å kjøpe noe litt bedre som man kan ha med videre og se man blir bedre og bedre og få teknikken til å sitte uten å bytte stang når man er kommet over nybegynner stadiet.

    Det kan virke som en naturlig tanke om du sammenlikner med annet sportsutstyr, der nybegynnerutstyr gjerne er litt "kjedelig" for en viderekommen. Slik er det ikke når det gjelder fluestenger! En god stang er en god stang, enten du er nybegynner eller veldig erfaren. En nybegynner vil som oftest ha større problemer med å beherske de ekstremt myke eller stive stengene og andre ekstremvarianter. Kjøper du en stang med en jevn halvaksjon og midt-på-treeet stivhet som nybegynner, så vil du ikke vokse fra denne stangen, men ettersom du blir mer grepet av fluefisket, så utvikler du kanskje en personlig smak mot stivere eller mykere stenger, eller ønsker en stang for helt spesielle fiskeforhold. Det er heller ikke til å stikke under en stol at mange av oss som har holdt på med dette i mange år blir litt jålete!  ;D Jeg er en rendyrket kastetulling som har vunnet VM-gull i casting og gjerne velger blant dyreste stengene når jeg skal på fisketur, det er allikevel ingen tvil om at en rimelig, men god stang til 2000 kr vil dekke alle mine behov på fisketur. Jeg kaster heller ikke lengre, mer presist, presenterer penere eller får mer fiske med den dyreste stangen, men jeg skal ærlig innrømme at jeg finner en barnslig glede i å eie flere slike stenger!  ;)

  13. Vil du si scott g2 er bra for både nybegynnere og viderekomne? Høres bra ut for å være en "toppstang"!

    Scott G2 må med rette kalles en toppstang, men jeg tror det er flere rimeligere modeller, som vil passe de fleste nybegynnere bedre. Scott G2 er sammenlignet med mange andre toppstenger relativt dyp og myk, det vil si at den krever relativt god teknikk og en følsom hånd for å komme aller best til sin rett.

    Det er kanskje lett å tenke seg at dersom man kjøper det som kalles for en "toppstang", så vil man lettere kaste som en gud!  8) Så lett er det dessverre ikke! Du vil ikke kaste lengre, mer presist, presentere penere eller få mer fisk om du kjøper en såkalt toppstang til 6000-7000 kr sammenlignet med en av de mange gode mediumprisete stengene til 2000-4000 kr! Når du kjøper en "toppstang" får du selvfølgelig en super stang, men du betaler mye for håndverket, litt dyrere komponenter, bedre kork og at produsenten har en plass i fluefiskehistorien/markedet som gjør at de kan ta seg litt bedre betalt. Dette er ting mange erfarne fluefiskere gjerne betaler litt ekstra for, men det er ikke det som gjør at en nybegynner umiddelbart kaster bedre. For å kaste best mulig er det viktigere om du finner en forhandler som kan la deg prøve flere modeller med forskjellige snøre slik at du kan finne den kombinasjonen som passer deg og ditt fiske best mulig, i tillegg bør du skaffe deg god kasteinstruksjon - der kan mange flinke forhandlere hjelpe deg, eller du kan kontakte en forening med et godt fluefiskemiljø, evt. En dyktig frittstående instruktør.

  14. Fredrik, har du testet ONE 490 med 5'ersnøre?

    Jeg rakk akkurat å teste denne for Jakt&Fiske før jeg begynte i Loop teamet i fjor. Selv vurdert som tøff 4'er, så ble det litt i meste laget for min smak. Jeg ville gitt ONE 490 terningkast 5 som 4'erstang og terningkast 6 vurdert som 5'erstang!

  15. Ok. Takker for svar. Siden flere mener den er 'underklassifisert' kanskje noen har en formening om et litt tyngre snøre til X1. Synes forøvrig sekseren ikke er det da et #7 GPX ble noe tungt....

    Flere? Det er vel bare herleik som har hevdet det. Jeg vil heller si at den føles som spot on for en 4'er. Vi målte LTS X1 #5 i forbindelse med en stangtest for moen år siden, den hadde en ERN  på 5,6, eller med andre ord snarere blandt de mykere av moderne 5'erstenger.

  16. Skal ha meg en ny firer, primært til tørt og muligens små nymfer. Har en LPXe 9,6' #7 og en X1 9' # 6. Tok litt tid før jeg ble venn med sistnevnte, men nå liker jeg den bedre og bedre aksjonsmessig. GL- stanga har jeg likt fra dag 1. Han karen på finn selger X1 firere grisebillig fortsatt, og jeg lurer på om det er noen som har erfaring med stanga i denne lineklassen.

    Jeg har ikke X1 4'ern, men har kastet med den. Som du skriver for 6'ern så kan det det ta litt tid å bli godt kjent med den, men jeg opplevde det som en deilig og dyp 4'erstang som jeg garantert hadde trives med til mitt fiske.  <<l

  17. Nydelig arbeid!  <<l

    Jeg husker fra 80-tallet at skotske Daiwa hadde en sekskantet grafittstang de malte så den skulle ligne splitcane. Bruce&Walker hadde også en sekskantet grafittstang på samme tid (denne var kun lakket og ikke "bambusmalt"). Ettersom det er litt spesielt å konstruere en sekskantet grafittstang og både Daiwa og B&W holder til på de britiske øyer, er det noen som vet om disse klingene ble produsert på samme sted?

  18. Det er noe riktig i det du skriver her, Lars.

    Men mannen i fråga har også eksistensberettigelse, har like stor verdi, og like stor rett som alle andre her inne.

    Jeg hørte tilfeldig her fra et forummedlem at det tidligere i kveld ble startet en tråd der meningen skulle være en avstemning på hvorvidt medlemmet skulle får være her inne eller ikke. Jeg trodde ikke jeg hadde hørt rett, sånn til å begynne med...

    Vi trenger mangfold her inne, ikke en liten kjerne med småkonger som skal bestemme hvem, hva og hvilke, med sine respektive innlegg, som har livets rett. Det er flere og flere som oppfatter forumet nettopp på den måten, meg selv inklusive.

    Forumet står på stedet hvil fordi ingen tør eller gidder å engasjere seg. Dette forumet er med andre ord som svært mange andre forumer. Synd det skal være sånn.

    Det finnes så mange ressurspersoner der ute, men de blir i store trekk bare sittandes å forsvare seg selv og sine meninger. Hvem gidder det i det lange løp? Lite konstruktivt, og et stressmoment i hverdagen. De oppsøker noe positivt i stedet, og sender det negative på båten.

    Håper han Tom får sove i natt. Ja, det ligger fort på det planet. Offentlig lynsjing. Spar oss!

    Jan.

    Veldig enig, Jan!  <<l

  19. Ok. Et seriøst svar. Når jeg kjøpte et vision e/d så hadde Stein på Grønnberg Sport veid alle disse for å kunne tilby det du spurte etter. Det varierte veldig. Men dette er gammelt nytt og det vet du.

    Det stemmer det!  :)

    For noen år siden var Vision ED #5 et av de tillatte snørene i 5'ercupen. Etter hvert begynte det å bli mye snakk i miljøet om at klumpvektene på disse snørene varierte mye. Jeg lurer på om det kanskje var Johnny S i Tromsø som først ble klar over det. Dette ble diskutert mye på Flufiske.net (den gang det var noe aktivitet der), for de som vil søke det opp. Jeg skriver etter hukommelsen nå, så det kan være noe jeg ikke husker helt eksakt i dette innlegget. For å unngå at noen brukte et #6 snøre eller en abnorm feilproduksjon, så fastsatte Castingforbundet en maksgrense for klumpvekten. Om jeg husker rett, så kunne klumpvekten på Vision ED variere med rundt 3 gram. De som konkurrerte i 5'ercupen ville gjerne ha snører som veide opp mot maksgrensen, men ingen av oss har råd til å kjøpe en mengde snører for kun å bruke de som lå nærmest opp mot maksgrensen. Stein Grønberg veide de snørene han hadde fått inn. De tyngste ble solgt til 5'ercupdeltagere, mens de letteste ble solgt til en meget sympatisk pris til fiskebruk. Om jeg husker helt feil, så får jeg nok høre det!  ;) Jeg husker at jeg var så heldig å få et snøre som lå klint opp mot maksgrensen, uten at det hjalp meg noe særlig i konkurransene!  ;D Det var fremdeles de beste som vant!

  20. Jeg velger å kalle det utrolig tøft kast  :D

    Ikke begriper jeg hvordan man får til denne bukta, men . . .

    Forklaringen på dette kastet er rett og slett at Tørrbjørn har fått seg en søt kjæreste! Det blir derfor mindre "håndarbeide" på kveldene, med et påfølgende slappere og mer kraftløst håndledd uten denne ekstratreningen! Han orker derfor ikke å holde den tunge pandamatstangen oppe etter stoppen. Løsningen er enten å ta opp igjen mer "håndarbeide" eller begynne å fiske med lettere karbonstenger!

    Diagnose og behandling levert av doktor Tom  ;)

×
×
  • Opprett ny...