Jump to content

Finnmark - 2020 - Epilog


RolvS

612 views

Vel hjemme er det tid for refleksjon. Hva har jeg lært, og ikke minst, hva er nyttig å lese om for noen som tenker å gjøre det samme.

La oss ta det med kostnader først. Hva koster en sånn tur? Svaret er selvsagt «it depends», men jeg kan skissere litt hva jeg «blåste» på denne turen. Det som drarivei er selvsagt fly og leie av bil. Bil en uke blir fort 10-14 tusen. Det er greit å tenke forsikring, for med bitte litt «bushing» er det høy sannsynlighet for lakkskader (og kanskje annet) som utleieselskaper syns de må ha erstatning for. Jeg valgte derfor en pris som gav egenandel på 2000,- som jeg regner med å måtte ut med. I tillegg kommer flybilett til ett sted mellom 2-3 tusen avhengig av hvor du flyr fra. Så med denne løsningen ser vi allerede på en kostnad naturlig rundt 16k +/- for en slik uke. Bil-leien kan selvsagt deles på om man er flere. Et alternativ er å kjøre hele veien selvsagt, men da må man sette en verdi på tiden det tar å transportere. Google sier raskeste vei er 19h kjøring så det trengs minst én overnatting bare for å komme seg nordover med bil - for de fleste flere. Om det er mulig å kjøre igjennom Sverige. Som kanskje er en mulighet neste år?

Mat på tur er óg mulig å gjøre på flere måter. Jeg lagde alle måltider selv (unntatt ett, hvor jeg juksa og kjøpte burger) og da er ikke mat allverden av kost. Jeg regnet 2500 kcal i døgnet, og planla å ikke spise for mye «Real.» En pakke havregryn og en boks tørrmelk til frokost, couscous eller pasta til middag samt noen kjeks eller knekkebrød til lunch - pluss litt pålegg, saus osv - gir matbudsjett rundt tusenlappen for ei uke. Derfra er det selvsagt mulig å gjøre det mye dyrere. Men om du er nært ett tettsted med noen form for matservering er det - avhengig av hvor du fisker - fint mulig å kjøpe for eksempel middag hver dag. Det utvider selvsagt matbudsjettet noe.

4A335C71-24AB-48E2-A6B3-8F1F0DE69DDF.jpeg.8ef49cf4f24c667d39e2f7d904b995e2.jpeg
Soving gjøres ute, selvsagt. Det er «gratis». Men det kan også være slitsomt - jeg ble vekt klokka 06:30 hver dag av alt for varmt telt hver morgen, fordi været rett og slett var for bra mens jeg var der. Derfor tenker jeg at neste gang jeg gjør noe slikt planlegger jeg å ha et hviledøgn på en campinghytte eller lignende, noe som utvider budsjettet noe. Om det skal soves herskapelig hver natt, var det billigste tilbudet på campinghytte jeg fant 500,-/natt. Jeg sov i telt på campingplass tre netter - inklusive den siste, hvor det kan regnes som et sosialt tiltak å få tatt en dusj før hjemreise - til nette 270,-/natt. 

Fiskekort koster også. «Finnmarkskortet» koster 95,- i døgnet, elver med makskortgrenser (typ maks 10 stenger/døgn) kostet 150,- i døgnet så jeg brukte vel ca 1000,- på fiskekort denne uka.

Om jeg ikke har regna helt feil da, ender jeg opp med totalt forbruk på rett oppunder tjue tusen for hele uka - eventuelt utstyr man føler behov for å shoppe på forhånd kommer i tillegg. Om man er to og kan dele bilutgiftene er man allerede nede på 11k pr snute, noe som kanskje nærmer seg overkommelig for de fleste hva en uke fiskeferie angår.

Hva med fisket da? Var det egentlig no bra? Tja. «It depends.» Jeg var mye frustrert over at ingenting skjedde i lange perioder (og da ting skjedde var jeg frustrert fordi jeg ikke fikk fisken til å bite, men det er vel mer som det skal være...) Likevel lurte jeg jevnt og trutt halvkilosfisk, både på tørt, nymfer og streamer. Når jeg skriver om «tellende fisk» i bloggen så er det fisk over 500g, og det var vel to dager jeg ikke fant slik fisk. Men disse dagene fikk jeg likevel drøssevis av «steikfisk,» så jeg hadde hatt til maten om jeg hadde lagt opp til dét.

B77D07C3-5164-468A-B4D1-7B37A1EF64E7.jpeg.b09c2a85bfd407bd196925838fd0dbf9.jpeg

De gangene det «skjedde» noe på klekkefronten, syntes det å være veldig lokalt og kortvarig. Klekkinger varte kanskje tjue minutter og genererte lite vedvarende action - det ble med noen kikker over overflaten på hver fisk. Jeg tenker i ettertid at dette var caddisklekkinger hvor det stort sett var emergers som ble tatt, og at overflatebrytningene stort sett var «arbeidsuhell.» Så man kan si jeg misbrukte muligheten den gangen jeg valgte å spise ferdig middagen min da jeg så vakingen komme i gang...

Jeg fikk vel to, til nøds tre, «orntlige» fisker - en på hver av tørt (1,8kg), nymfer (1,2kg) og streamer (0,9kg.) Bomdro på et par griser og greide ikke lure et par andre, så om jeg hadde vært en bedre fluefisker hadde sikkert statistikken sett helt annerledes ut. Med en par tre tellende fisk i tillegg de beste dagene ser det jo ikke så ille ut.

Det blir ikke Finnmark neste år - fiskeuka er allerede planlagt og går til Utlandet et sted. Men året etter? Ikke usannsynlig. Det er masse ny elv å undersøke der oppe enda.

1D6207C7-C17B-411B-B7F9-5BC25FAEE86F.jpeg.488de4952de2c0ac6c2e0800791609d0.jpeg

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

×
×
  • Create New...