-
Posts
3655 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
199
Content Type
Profiles
Forums
Events
Store
Articles
Information
Fluedatabasen
Klekkedatabasen
Blogs
Videos
Quizzes
Posts posted by Eirik Rusten
-
-
Nå er det kun kort tid igjen, så litt praktisk info er innafor
Hva bør du ta med deg?
- Bindesaker (duh). Skulle du glemme noe, så får du sikkert låne noe.
- Skjøteledning og lampe. Er du som meg så trenger du 89 millioner lumen for å klare å binde på krok 4, så medbrakt lys er lurt.
- Briller om nødvendig
- Sengetøy eller sovepose. Det er dyne og pute der, ta eventuelt ditt sengetøy over beskyttelsen som allerede er på.
- Ta med egen mat til frokost, lunsj og kvelds. Det er kjøkken som vi kan lage mat på. På lørdag vil det bli servert 3-retters middag med vinpakke.
- Drikke. Vi har lov til å nyte medbrakt, så her kan du ha med dine favoritter. Bortsett fra under middag på lørdag og mens de dekker på til denne, men det er med drikke til maten (siden de har sjenkebevilgning så er det noen regler akkurat rundt middagen). Er ikke langt til Brandbu, så er du tom for noe på lørdagen kan det vel svippes ned en tur dit for å fylle på. Finnes nok en plass der som i det minste selger en Ringnes eller to.
- Godt humør og ørepropperParkering.
Det er en stor parkeringsplass utenfor tunet som skal brukes. Vi kan ikke parkere inne på tunet, da brannvesenet ønsker fri adkomst der. Det er forresten bomavgift på skogsveien.-
1
-
-
Om noen er interessert i å bare komme freddan, eller bare lørdag eller bare søndag (for å rydde), så kontakt undertegnede - så ordner vi det.
-
Minner om påmeldingen slik at vi tidlig nok kan si noe om antallet som skal ha middag på lørdagen.
-
1
-
-
SSamiK skrev (17 minutter siden):
Er det mulig komme innom en liten tur uten overnatting?
Er det plass så går det helt fint.
-
1
-
-
Informasjon om foredrag og bindesesjoner oppdateres i dette innlegget. Følg med.
-
7
-
1
-
-
Tid: Fredag 14 mars kl 1600 til søndag 16 mars kl 1200
Sted: Åstjern, Brandbu (80 km fra Oslo) - https://astjern.no/
Påmelding: Slått av, men kontakt meg om det blir en siste-liten-avgjørelse
Velkommen til en hel helg med fluebinding for alle medlemmer!Fluefiskesiden gjentar suksessen fra arrangementet i 2023 og 2024. Vi har igjen booket Åstjern, og satser på en like fantastisk helg i 2025. Vi gjør et forsøk på å samle alle fluebindere i spisestua og peisestua, slik at vi sitter mer samlet. Foredrag og binding på storskjerm tar vi nede i skolestua.
Merk! Du trenger ikke å være spesielt erfaren fluebinder for å være med, her er absolutt alle velkommen - også fullstendig nybegynnere! Trenger du hjelp til noe, så sitter det mange klar til å vise teknikker og mønster. Vil du bare se på, prate litt og drikke en øl eller fire, er du likevel velkommen. Det er selvfølgelig også mulig å låne utstyr.
Da vi har leid stedet som selvhushold, har vi anledning til å nyte medbrakt 🍺🍷. Det vil bli servert felles middag lørdag.
Det er overnatting på stedet. Ledige plasser vil være oppdatert til enhver tid øverst i innlegget her. Ta kontakt dersom du har lyst til å komme, men ikke trenger overnatting.
NB: Husk lampe og skjøteledning!
Spørsmål? Kontakt Eirik Rusten!
Fredag
Kl 1600: Oppmøte kan begynne; registrering, innkvartering og klargjøring av bindestasjon
Kl 1925: Velkommen med Eirik Rusten (praktisk info, allsang, alternativ dans)
Kl 1930: Foredrag med Knut Johan Ruud - 50 shades of olive
Kl 2100: Rune Stokkebekk - Småfluer med CDCLørdag
Kl 0715: Skolestua er åpen for binding på storskjerm
Kl 1500: NN binder flue
Kl 1700: NN binder flue
Kl 1800: Middag serveres
Kl 1900: Foredrag med Barry Ord ClarkeSøndag
Kl 1200: Avreise(Tidspunktene kan endres!)
Priser: Egenandel 250 kr gjelder som påmelding og dekker opphold, foredrag og middag lørdag. Arrangementet er kun for medlemmer, men medlemskontingent er usle 150 kr pr år som kan betales før påmelding (klikk her for å bli medlem først da)
Innkvartering: Det er totalt 22 soverom som de påmeldte deler på. Ha med sovepose eller sengetøy (det er dyner og puter der). De som vil dele rom eller hytte sier fra, ellers blir man bare plassert rundt litt sånn vilkårlig (blir hengt opp oversikt).
Veibeskrivelse: Se astjern.no for veibeskrivelse. Vi anbefaler at flere kjører sammen, så avtal med andre på forumet.
Kjøkken: Vi har storkjøkken tilgjengelig så her kan man lage seg mat når man måtte ønske. Bortsett fra middag lørdag må du ordne mat selv. Vi rydder og vasker selvfølgelig skikkelig etter oss her.
Utvask: Vi trenger ikke å vaske, men som de voksne og flotte menneskene vi er forlater vi stedet så skinnende flott som mulig.
Dyr: Hund kan være med, men har ikke adgang til hovedhuset. Pass på at det er greit for de andre i hytte/rom (spør i tilfellet du må vite hvem du er på rom sammen med). Og at den ikke står og uler hele nattaPremier
Vi trekker en heldig vinner blant deltagerne på Åstjern som får med seg en unik bindematte fra Timber & Fins:
-
7
-
-
Enkelt. Stort sett de jeg bruker:
- CDC myggen (fantastisk flue som funker i mange situasjoner, feks som vespertina)
- Daddy long legs (trigger og venteflue deluxe)
- Mini zonker (skjer det ikke noe over vann, tar denne alt under)
- Runes libellenymfe (bruker faktisk zonker oftere, men denne er fin)
- Crippleklekker (en god klekker jeg bruker titt og ofte)
- Gulrotflua (fallskjermflue for flere anledninger)
- Standard maur (vanlig maur tas hele året)
- Danseflue, forlenget kropp (et must i begynnelsen av sesongen i alle fall)
- Oliven comparadun (i elva er denne nødvendig)
- Aurivillii nymfe (elv, når ting ikke skjer)
Det er ikke mange andre som jeg egentlig bruker. Litt variasjon i størrelse kanskje, men kanskje ikke mer enn 10 andre fluer ila sesongen (buzzere, andre typer døgniser, andre maur osv).
-
2
-
Jarle TL skrev (15 timer siden):
Har aldri hatt problemer med disse imitasjonene tidligere, så det kan ha vært fisken som var litt vrang den dagen. Men det var altså påfallende mange takes uten fast fisk den dagen det klekket mest. Jeg fisket da på relativt sakteflytende elv (derav vulgata i elva).
Forlengede kropper gjør nok bittelitt utslag i kroking, men ser ut som du bare fisker småfisk - kanskje derfor?
Neida, flotte fisker og fin oppsummering. Hadde selv 7 sammenhengende dager i elv selv i sommer, hvor kun 2 dager med noe særlig klekking. Fikk jo fisk, men synes det var bittelitt mer småfisk som tøffet seg.
-
1
-
-
Jarle TL skrev (2 minutter siden):
Gratulerer med prakteksemplar og pers! Høres ut som om du tenker deg tilbake neste år med mål om å fange den samme fiske igjen 🙂 Sånn driver jeg også i mine elver. Finner fisk på nøyaktig samme standplasser år etter år. Vel og merke dersom forholdene tilsier det, sånn som vannstand. Mistenker samme som deg; at det er samme fiskene jeg fisker på. Også mistenker jeg at disse blir bittelitt vanskeligere å fange år for år. Hvertfall på samme flua som fjoråret 😀
Jeg har jo ofte fått fisk på samme sted år etter år - man drar jo gjerne tilbake til samme sted som man har fått fisk på før. Det er veldig ofte at man går frem og tilbake i de samme svingene hver gang man er i elva. Det er nesten helt sikkert at man finner fisk på samme steder år etter år, gitt som du sier feks samme vannstand. Det som er litt dumt med dette, er at man fort gnur bort mange timer på slike steder. I sommer så gnudde jeg nok litt for mye i stedet for å farte litt rundt når det ikke var klekking. På 7 dager i elva var kun to med ok klekking. Burde gjort meg kjent på andre steder da. Men det ble litt "jeg vet det er fisk her, må bare vente til det kommer litt fluer over dem"
Det er jo ofte veldig lokale klekkinger, så gnuing er jo bare dumt. Så er det jo det om man drar fra stedet, og farter litt rundt og kommer tilbake, så står det helt sikkert en jækel og fisker der når klekkinga er i gang
I fjor når jeg tok den på bildet over var det bare noen klaser med små svarte fluer (kanskje mygg), og ikke noen døgnfluer. Jeg klipte da av halvparten av chenillen på en danseflue og da fikk jeg den. I år fikk jeg den under en finfin klekking av to forskjellige døgnfluer. Jeg tror det var ignita og noe mindre antall med dalecarlica. Fikk den da på en veldig standard fallskjermflue.
Forøvrig: i ca 20 sekunder så trodde jeg at jeg hadde sett den største ørreten i mitt liv i den elva. Helt til jeg så at det var oteren som drev på uti der. Pakket sammen og dro på hytta da
-
3
-
-
Jeg ryddet litt i skuffene under bindepulten og fant den der fine bindematta som skulle være premie. Litt drøyt lang tid etter bindehelgen, og det er jo beklagelig! Mæææn, den som venter på noe godt osv.
Jeg kommer til å foreta en trekning blant alle påmeldte om en bitteliten stund, og annonsere vinneren her - samt kontakte for levering of course.
-
1
-
1
-
1
-
-
Sputnik skrev (2 timer siden):
Så de er tilnærmet ganske like i klasse 4, bortsett fra at LPX er noe mer lettkastet? 🙂
Altså LPX har jeg i klasse 5, NT8 i klasse 4. så jeg kan ikke sammenligne direkte. Jeg er veldig glad i begge stengene, og er de to jeg bruker 99% av tiden. Var jeg deg ville jeg kanskje gått for lpx men er jo supre stenger begge.
-
Jeg har LPX Tactical i klasse 5 og NT8 i klasse 4 (ikke 5 altså). Begge er veldig gode stenger. Jeg har ikke prøvd NT8 i klasse 5, tror jeg, Om du er litt ny, så vil kanskje LPX passe bedre - den er i alle fall litt mere "lett-kastet" (den tilgir litt kastefeil lettere synes jeg) enn NT8 i klasse 4.
LPX i klasse 5 funker også helt fint til kosefiske på skauen selv uten vind. Er en finfin stang.
-
Stig Gaarden skrev (2 timer siden):
Bruker "alle"fortom i fluorcarbon?Hva er fordeler og ulemper med nylon vs fc?
Hos meg er den taperte fortommen mono, mens spissen jeg har er fc. Etter som jeg skjønner, synker fc fortere - og fc på hele fortommen er da mest brukt ved nymfefiske.
-
1
-
-
Bounce skrev (1 time siden):
Rune nevnte noe i en annen tråd om fortom som kan skjøtes, jeg forstod det slik at det fantes noen som ikke trenger kappes. Finnes det eller har jeg misforstått?
Vet ikke hva som menes.
Man har jo ferdigtapert fortom som du jo allerede bruker. Man kan jo i teorien knyte flua rett på den, men det gjør man vel strengt tatt aldri.
Eksempel på ferdigtapert fortom; https://nfisk.no/product/guideline-power-strike-12ft/
På den skjøter man altså på en liten del tynnere spissmateriale, og så skjøtes selve spissen på (evt spissen rett på den taperte fortommen). Eksempel: https://nfisk.no/product/egor-fluorcarbon/
Husk at dersom du skjøter mono og fluorcarbon er det nok lurt med tippetring i stedet for bare knute.
Lengde på spiss er litt opp til deg selv og situasjonen. Mine presentasjoner tror jeg ikke blir så veldig bra om jeg har noe lengre enn 2 stanglengder som i all hovedsak er min standardlengde.
-
Mener det var et prosjekt i Hemsedal som viste ikke bare at ørret takler C&R godt, men at ørret kommer tilbake til beiteområdene sine etter overvintring - sannsynligvis år etter år.
Jeg har jo fått samme ørret i vann noen ganger, noen ganger på samme område, noen ganger andre områder i vannet. I elv tror jeg ikke jeg har sett dette med 100% sikkerhet før, selv om man noen ganger får fin fisk samme sted år etter år. Har ikke gått gjennom bilder så nøye før egentlig.
I fjor tok jeg en finfin fisk i en elv. Tok bilde og slapp ut igjen. I år var jeg tilbake på akkurat samme plass, og fikk en som var 200 gram større. Når jeg kom hjem sjekket jeg bildene, og jeg er nesten helt overbevist om at dette er samme fisk. I seg selv kanskje ikke sånn veeeldig rart, gitt prosjektet som nevnt over, men den tok på akkurat samme plass som i fjor. Vi snakker da på metern altså.
Prikkene ser ut til å stemme sånn høvelig, årets bilde var mye gjenskinn i og man ser de ikke sånn kjempebra. Likevel mener jeg det er flere tegn på at dette er samme fisk.
Syns det var litt sånn kult. Må tilbake neste år, og perse på nytt da
Noen eksempler på prikker jeg mener stemmer helt overens:
-
5
-
-
Sputnik skrev (18 timer siden):
Jeg har en klasse 5 stang, der jeg fisker tørt etter ørret i elv/stille vann. I enden av fortommen (4X) har jeg knytt på en tippet ring. Er 0,5 - 0,6 m spiss litt kort og at jeg burde gå opp til 1 m eller er jeg helt på bærtur her? 🙂
Ja, en halv meter spiss er kanskje litt lite i de fleste tilfeller, men kan godt hende det funker.
Mitt aller vanligste oppsett er 9 eller 12 fot tapert fortom, mikroring, 2 fot med skjøte-del, deretter 6 fot spiss. Hvis den "skjøte-delen" er samme tykkelse som den taperte, så tar jeg bort litt av den taperte slik som Truls, slik at taperingen fortsetter med skjøte-delen.
-
Er på ingen måte noen ekspert på fortommer, men jeg bruker vanligvis en 4x ferdigtapert fortom på 12 fot som jeg (sikkert dumt nok) kutter av en fot på. Jeg vil ha en tippet-ring på som jeg knyter en bit 4x på, og deretter skjøtes en 5x spiss på. Justerer litt om jeg skal ned på 6x. Har også brukt 3x ferdigtapert fortom, som kanskje (?) blir riktigere i dette oppsettet.
Hvis den taperte fortommer slutter i 5x, er det kanskje dumt å sette på spiss i samme tykkelse - ser for meg at taperingen blir noe feil da?
-
Har (nesten) bestandig på vadere når jeg fisker, selv om jeg stort sett IKKE faktisk vader i skogsvann. Det er nesten et must om det er myr og slikt, kjekt også om det er en bekk man må over eller om man plumper litt eller setter seg på kne.
Det føles helt rart å fiske uten, det er noen år siden nå - og da var det i ett vann som blir besøkt 1-2 timer litt sånn halvhjerta og så er det hjem. Som regel drar jeg til flere forskjellige vann på en og samme tur.
Det finnes "ultralette" vadere som kan være kjekt om man tenker på vekt og slikt, de tåler nok litt mindre bush men er lette og fine.
-
Hurra!
Nå er det like før.
Alle har blitt fordelt rundt på rommene, og du vil få informasjon om hvor du skal ligge når du kommer til Åstjern. Har du glemt å be om å få sove på samme rom som BFF'en? Det kan fortsatt være mulighet, så send meg en melding.
Oppmøtetid på Åstjern er mellom kl 16 og en stund før kl 20 (foredrag). Når du kommer dit finner du en i styret slik at du kan registreres, og få vite hvor du skal sove.
Det er sikkert flere som har noen teknikker eller fluer som vises rundt omkring på bordene, så her er det bare å følge med, spørre og evt tilby å vise sidekompisen et triks eller to.
Om du trenger hjelp til noen grunnleggende teknikker, er sikkert de fleste interessert i å hjelpe deg. Er bare å spørre!
Hva bør du ta med deg?
- Bindesaker (duh). Skulle du glemme noe, så får du sikkert låne noe.
- Skjøteledning og lampe. Er du som meg så trenger du 89 millioner lumen for å klare å binde på krok 4, så medbrakt lys er lurt.
- Sengetøy eller sovepose. Det er dyne og pute der, ta eventuelt ditt sengetøy over beskyttelsen som allerede er på.
- Ta med egen mat til frokost, lunsj og kvelds. Det er kjøkken som vi kan lage mat på. På lørdag vil det bli servert middag: Pulled chicken burger med hjemmelagd brød (kommer også til å være noen glutenfri) og masse tilbehør. Er du veldig allergisk mot noe som kan bli servert, er det kanskje lurt med medbrakt middag.
- Drikke. Vi har lov til å nyte medbrakt, så her kan du ha med dine favoritter. Er ikke langt til Brandbu, så er du tom for noe på lørdagen kan det vel svippes ned en tur dit for å fylle på. Antar at det finnes en plass der som i det minste selger en Ringnes eller to.
- Godt humør og ørepropperParkering.
Det er en stor parkeringsplass utenfor tunet som brukes. Vi kan ikke parkere inne på tunet, da brannvesenet ønsker fri adkomst der. Det er forresten bomavgift på skogsveien - lurt med samkjøring.-
3
-
-
haraldthi skrev (8 timer siden):
Jeg oppdager plutselig at dette er samme helga som villmarksmessa på Lillestrøm. Og jeg og kona har fast tradisjon på å dra dit. Kollisjon! Det her var leit, og jeg vet ikke om fluebindehelg er det jeg kommer til å prioritere da det å få med seg kona på tur virkelig er en prioritet.
Ta med kona til Åstjern. Har tomannsrom for sånt
-
Om det er noen som vil dele rom så må de si fra. Ellers blir man bare plassert litt tilfeldig rundt. De som var med sist og på samme rom, deler nok denne gangen også altså.
-
-
@Roaas tipset om en fet håndlaget bindematte fra Timber & Fins i Canada. Fikk laget slike til premiering, og minst en av dem blir med til Åstjern og brukt som premie der.
-
7
-
-
Maяɪus_A_Book skrev (På 13.1.2024 den 23.18):
Jo det kan vi godt gjøre. Kanskje greit å legge inn et kvarters pause, vi snakker jo her om et foredrag på 5-6 timer. 👍
Så det dere egentlig sier er at resultatet ble "var jo en flott tur da, det er det viktigste"?
-
1
-
Invitasjon til fluebindehelg 14-16 mars 2025!
in Arrangementer
Posted
Bra tips. Er jo fortsatt vår/vinter, så kanskje hive av oss gjørmete utesko når vi går inn.