Gå til innhold

flyinglure

Members
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

    Aldri

Alt skrevet av flyinglure

  1. Jeg vil tilføye HVA man fisker og HVORDAN man fisker. Må si meg litt enig med kommentaren som står under videoklippet du har link til her; at han kjører en smule hardt. Nå drar jeg dette lenger ut på vidda, men det er vel kanskje sånn at en laks på 5kg+ i grunn kan reise av gårde med hele backingen hvis den først har bestemt seg, og at det derfor er lurt å bruke aksjonen i stanga i stedet for rå makt. Eikre har et poeng i at det er enklere å vippe en fisk i håven med ei stang med sterkere ryggrad. Dette veit jeg at han har gjort utallig flere ganger med langt større fisker enn undertegnede, så det er ingenting å diskutere. Allikevel holder jeg på det at fortomsbrudd er en gjeldende faktor når man fisker ørret med flue under norske forhold. 3'er stanga kom i alle fall godt med når en illsint hannfisk på 1.7kg raste av gårde med flua knytt på 0.10 spiss for mange år siden. Blikkstille vann gjorde at jeg følte det var nødvendig å gå ned til 0.10 spiss. Det skal tilføyes at denne ble matfisk, men prosessen hadde nok ikke blitt mer "human" med en 5-6# stang. Noen linker til snutter jeg synes er festelige:
  2. Hvis man antar at det IKKE var bedre før så er det nærliggende å tro at produsentene til stadighet jobber med utvikling av bedre og bedre stenger, og at disse stengene også er de dyreste. Så hender det vel fra tid til annen at det tråkkes i salaten og at nyvinningen blir en flopp. Noen produsenter er kanskje flinkere til å bygge stenger av de materialene man har til rådighet, og av den grunn er ikke dyrest alltid best. Jeg tråkka skikkelig i salaten i et innlegg tidligere med å si at Hardy kom seint på banen med grafittstenger, men gjorde uansett et poeng ut av at det fra tid til annen gjøres kvantesprang m.h.p teknologi. Grafittstenger fikk vel helt nye egenskaper sammenlignet med glassfiberstenger fordi materialet ble lettere, sterkere og mer kontrollerbart. I den forbindelse har muligens Orvis gjort et lite sprang med sin Helios serie ved at de har byttet ut glassfiber med termoplast som bindemateriale. Det kan i alle fall virke som at dette gjør stengene lettere og mer kontrollerte hvis man leser på hjemmesiden.. Foreløpig har jeg ikke lykkes med å få prøvd en Helios, ei heller har jeg sett mange innlegg på forum fra folk med erfaring på denne. Hvis noen har prøvd den hadde det vært interessant å få høre.
  3. Min erfaring er nå den at man kan kjøre fisk hardere med lettere stenger fordi aksjonen i stanga veldig ofte er mykere. Det forutsetter selvfølgelig at det er begrensning på fortom. Et sted går jo grensa for 2-3#, men om det er ved >2 eller >5 kg det kan jeg dessverre ikke uttale meg om Hvis jeg skulle anbefale ørretstang til en nybegynner ville jeg nok sagt #5, men det hadde ikke vært meg i mot å kunne gå ned en snøreklasse fra 4 til 3# som min hovedstang. Er ikke helt der enda, og tror jeg ikke bare skyldes evne til å kaste langt, men også evne til å kaste lurt. Til slutt vil jeg bare anbefale å prøve Guideline LPXe 7' #2 for de som ikke har gjort det. Hvis LPXe'n fungerer tilsvarende bra i #3 så ser jeg ikke bort i fra at den fort kunne erstattet Sage ZA #4 som min hovedstang
  4. Har noen erfaring med Native Ultimate 12 kajakk? Virker som den fungerer fint til fluefiske på elv/vann for en dag, men lurer litt på padleegenskapene og plass til utstyr for en ukes tur..
  5. Nå juger jeg igjenn. De er nok ikke 4-5 sesonger gamle, men 2007 modell er de nok..
  6. Jeg vurderte et par Rivershed etter å ha lest mye god omtale, men droppa de siden jeg ikke fant størrelse som passa. I stedet endte jeg opp med et par Korkers Guide. Ville ha gummisåle siden mitt elvefiske i hovedsak består i vandring langs bredden. Var lei av å gå på ræva i gressbakken med filtsåle kan man si. Blei en smule skuffa over gummisålen etter første forsøk i elv. Det var nok ikke spesielt effektivt å slure rundt på rullestein ala bambi på isen og heller ikke spesielt komfortabelt i tussmørket. Neste dag måtte jeg bite det i meg og montere de utskiftbare filtsålene. Dette fungerte gledeligvis veldig bra. Den smale gummikanten på skoa som omkranser filtsålen ga det lille kantgrepet som skulle til for å karre seg ned gressbakken uten at alt for mye eder og galle raljet ut over den ellers så fredelige elva. Har bare brukt skoa 1/2 sesong, men kan bare gi skryt så langt. Forhørte meg med en kamerat som har brukt de 4-5 sesonger før jeg dro kortet, og han hadde ikke opplevd noe negativt så langt. Foruten utskiftbar såle så er wire-snøringen helt fantastisk; du er ute av skoene på et knappetrykk
  7. Takker for en konstruktiv irettesettelse Heptagenius! Man skal ikke ta for god fisk alt man blir fortalt. Jeg husker bare jeg ble anbefalt Loop i stedet for Hardy i -95-96, og begrunnelsen var bla. dette med grafitt/glassfiber. Glad jeg garderte meg litt i formuleringen, men det hadde blitt litt mindre flaut hvis jeg hadde sjekket fakta før jeg posta
  8. For å konkretisere spørsmålet tar jeg utgangspunkt i at man her sammenligner type stenger fra de ulike produsentene.. Hvis jeg ikke husker helt feil så kom f.eks Hardy seint på banen med karbonstenger. De fortsatte å selge glassfiberstenger i dyre dommer mens f.eks Loop kunne tilby karbonstenger til en langt rimeligere penge. Dette er et litt drøyt eksempel siden innføringen av karbon i byggematerialet sørget for et kvantesprang innen produksjonen av fluestenger, men det viser vel at merkevare spiller en stor rolle. I 2009 gjorde Tom Skyrud og Terje Bomann Larsen en test av fluestenger #5. Resultatet her viste vel at de dyre stengene stort sett fikk høyest score, men noen rimeligere varianter gjorde det også bra. Guideline LPXe omtales ekstraordinært. Problemet med testen er at den er veldig generell, og det eneste sammenligningsgrunnlaget er at fluestangen skal være en #5. Dette påpekes også i forordet til testen hvor man gjøres oppmerksom på at det utenom snøreklasse også kan skilles mellom "finfiske", "allround" -og "kastemaskin" egenskaper. Jeg tror uansett at svaret på spørsmålet blir subjektivt ut i fra hvilke kriterier man vektlegger. Fluefiske består jo av veldig mye mer enn et kast. Jeg har feks vært inne på tanken å kjøpe en stang til tjekkisk nymfefiske. Dette er et fiske jeg har lite erfaring med og bare har vurdert som en mulig pauseunderholdning i Glomma hvis fisket i Renaelva er dødt. Som nybegynner tror jeg at valget hadde falt på en rimelig stang. Litt som med en bil for å komme seg fra A til B. For et par år siden investerte jeg i en dyr stang som jeg følte hadde egenskapene jeg var ute etter, da til geriljafiske etter ørret i Rena. Jeg ville ha en stang som var lettkastet og god til rullekasting for å se om det kunne gjøre jobben lettere med å lure vanskelige ørreter. For ikke å tråkke noen på tærne vil jeg ikke kritisere, men bare konstatere at kano/kajakk har blitt et vanlig hjelpemiddel i Renaelva. Fenomenet har nok kommet for å bli og jeg har vel vurdert mulihetene rundt dette selv. I den sammenheng tror jeg også kriteriene for valg av stangtype vil endre seg. Min konklusjon er at hvis man vurderer å begynne med fluefiske kan man trygt velge en stang i lavere prisklasse. Hvis man deretter blir bitt av basillen så er det en overhengende fare for at man kommer til å gjøre mer eller mindre rasjonelle investeringer underveis.
  9. Sage z-axis 490 er så langt min favoritt. Det eneste jeg kunne ønske meg annerledes måtte være en smule mer følsomhet ved kjøring av fisk samt at det mangler ørlite presisjon i lengre kast. G. Loomis max GLX har tilnærmet perfekt presisjon, men mangler såpass mye som ørretstang at den ikke er i nærhet etter min mening. Er spent på om zxl kan være stangen for meg i.o.m at den visstnok er mer følsom enn z-axis.. Sage SPL 389 er suveren til kjøring av fisk, men er den vanskeligste stanga jeg har kasta med. Mulig det er en feilproduksjon.. Når sant skal sies kom det lengste hakesleppet da jeg kasta Guideline LPXe 7,6' #2 første gang. 5-6 kamerater på ulike kastenivåer testa den og alle blei like lange i maska. #2 blir jo litt spesielt, men skulle gjerne testa #4-5.
×
×
  • Opprett ny...