Gå til innhold

Øyvind S

Medlem NFF - 2017
  • Innlegg

    258
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Innlegg skrevet av Øyvind S

  1. Denne virksomheten er et hån mot de frivillige ildsjelene!

    Slik jeg har forstått det er OFA organisert slik at det delegeres ansvar til frivillige "Lagledere". Disse laglederne får ansvar for hvert sitt område/vann, og organiserer flere frivillige for å forvalte og kultivere dette området. Dette kan være uttestinger, eller uttynningsfiske. 
     

    Tenk å ha vært lagleder for et område i 15-20 år, hvor man virkelig har lagt sjela si i arbeidet, og jobbet for gode fiskevann. 

    Tenk å ha satt 30-40 stk 1-somrige ørreter med 3 års intervall i 15-20 år. Først da begynner de første du satt å bli gamle. Tenk å ha ventet så mange år på at vannet skal ha den balansen som man drømte om. Kanskje disse 200-300 ørretene fra forskjellige årskull ligger akkurat på balansepunktet for hvor mye økosystemet tåler. Plutselig kommer ditt eget styre og pumper 2000 ørreter i vannet. Det er game over. Bare å glemme hele greia. Kanskje du får en ny mulighet i ditt neste liv.

    For å ikke tenke på de som har bedrevet den evige kampen med uttynningsfiske, og kanskje endelig begynt å nærme seg en snittvekt på 300 gram. Dette arbeidet er et voldsomt slit. Plutselig kommer ditt eter styre og pumper 4000 ørreter i vannet. 

    Å sette fisk i et vann der fisken allerede naturlig reproduserer seg er galskap. Dette er ikke hensikten med settefisk. Dette kan også være lovstridig. Settefisk er ment for vassdrag som ikke klarer å reprodusere på en bærekraftig måte, eventuelt vassdrag som har fått sin reproduksjon svekket som følge av menneskelige inngrep (f.eks vannkraft).

     

    Eneste måten å redde dette på er å få fisket ut all denne fisken umiddelbart. Det kan regnes som en usannsynlig oppgave. Den enorme økningen med biomasse vil fullstendig velte økosystemet i vannet. Næringstilgangen vil bare bli mindre og mindre. Fisken vil bli slank, samtidig som bunndyr, insektsliv og plankton vil nedbeitet. Tettheten av disse vil ikke ta seg opp igjen før tettheten med fisk er minsket igjen. La oss si at en ørret kan leve i 20-30 år. Da kan man håpe at det ikke gjøres noen utsettinger i disse vannene de neste 20-30 årene, så kan man begynne på nytt igjen da. Med mindre noen tar ansvar og fisker ut den overflødige fisken.

    De frivillige ildsjelene i OFA har mottatt et nakkeskudd, fra sitt eget styre. 

    • Lik 2
  2. Fikk et tips for å rette ut tvinn på lina en gang. Hvis man er i elv så kan man finne et parti som har en del strøm, klippe av flua. dra ut hele fluelina og la det "stå i strømmen" til det er rettet ut. Har ikke forsøkt dette men høres logisk ut. Husker heller ikke hvem som ga meg dette tipset, den ansvarlige må gjerne rope ut.

  3. Det har jo blitt restriksjoner på avrenning/utslipp fra landbruk de senere årene, og jeg mistenker at det ikke har gagnet aurivillien i positiv forstand.

    Danica'en mener jeg å ha hørt at trives i "renere" vann . . . ?

    mitt inntrykk er at danica trives i bekker og elver som renner igjennom store jordbruksområder. Har dratt litt høyere i slike elver overfor jordbruket, da har jeg sjeldent sett slike enorme mengder danica. 

    Flere melder om fremgang og "spredning" av danica, kan det være at denne konkurrerer ut aurivillien? Vil tro at spiser det samme, og danican trenger trolig mye mer næring per individ kontra aurivilli. Usikker på om nymfene av disse artene lever i samme bunnforhold ?

    • Lik 1
  4.  

    • Hva slags stang har du brukt den på? SBT er ei forholdvis lett line i forhold til f.eks Presentation, en hel klasse forskjell faktisk. Jeg bruker nevnte line mye i #4 til #6, og da en lineklasse over stanga... Hvis du har prøvd den på en sekser uten hell, så har du uansett ikke belastet stanga spesielt mye... Prøv den på en femmer,
    • Kan tenke meg å kjøpe, men da må det bli billigere:)

     

    Takk for tips. Snøret et surret tilbake på spolen sin, og vil ikke bli tatt ut igjen da det skal selges i toppstand. 

    Ny-pris er 699 kr, ser ingen grunner til at snøret skal gå ned mer enn 200 kr i pris for å ha blitt prøvekastet i ei elv i 20 minutter. Prisen er fast.

  5. Tusen takk for nydelig svar, skal ta godt vare på innlegget ditt Turen er herved over, sett hele 2 vak, ellers helt dødt. Prata med en del andre fiskere, til å med de som virket litt mer erfarne i gamet måtte pent spise medbragt. Så da ble det litt kastetrening om ikke annet ;)

    Sånn er fluefiske, kanskje man treffer bedre neste tur :)

  6. Usikker på onrådet du skal på. Men på den høyden på denne tiden av året kan du regne med mygg og vårfluer. I tillegg ville jeg ha hatt med døgnfluer, stankelbein og bibo (russeflua).

    Aktuelle imitasjoner:

    Vårflue: streaking caddis krok 10-14 (fisker godt både stripende på overflaten, under overflaten og liggende i ro på overflaten. Også fenomenal blindfiskeflue på denne tiden når det ikke vaker eller du ikke vet hva de tar.

    Mygg: cdc-myggen krok 16 og 18. Fiskes i ro på overflaten.

    Døgnfluer: parachute døgnflue krok 12-16. Fiskes i ro på overflaten.

    Stankelbein: daddy long legs, fiskes i ro på overflaten. Striping kan også trigge hugg.

    Bibio: russeflue imitasjon. Fiskes i ro på overflaten.

    Som nybegynner går det mye fluer så jeg ville ha hatt 10 av hver.

    Husk dryshaker! Lykke til!

    • Lik 1
  7. Ja, kjøpte inn ei sperreruse ifjor, men fikk ikke satt den ut pga tildels store nedbørsmengder. Prøver igjen denne høsten, veldig spent på hva den kan levere. Og ja, det er gode gyteforhold. Men kan ørreten i visse tilfeller gå nedstrøms å gyte?

    ja, absolutt. Ørret kan også gyte i stillevann. 

  8. Hei fluefiskevenner,

     

    her har dere en flunkende ny liten film. Første episode av to. Håper det faller i smak!

     

    Dere har virkelig overgått dere selv denne gang. Hvor mye bedre kan det bli ? Venter allerede spent på del 2.

    • Lik 1
  9. Hvorfor stiller du spørsmål, hvis du ikke søker svar?

    Hvis de som svarer deg er "allvitere" og "synsere" og du ikke har lit til at det er hold i erfaringene de deler med deg, hvorfor spør du da om at folk skal dele sine erfaringer og meninger?
     

    • Lik 6
  10. Nådd toppen? De første vanna har enda ikke vekka opp de aller største bamsene og er egentlig så vidt i gang. Dessuten har vi store innsjøer her nede også, som nok enda drøyer litt til før det skjer noe :)

     

    Hundrevis av fluer i full dans i dag også, med stort sett helt vindstille hele ettermiddagen. Kl 21:30, når ting vanligvis begynner å bevege på seg i hht spinnerfallsklokka, smalt nordavinden med fem sekundmeter rett i fjeset og fikk mesteparten av vulgataene til å klamre seg fast i trestammer og kvist igjen. Det kjem ein dag i mårå :)

     

    attachicon.gifIMG_20160604_030334 resize.jpg

    Nei men da så, da får jeg bare være 100% misunnelig isteden. 

    • Lik 1
  11. Nå spruter vulgataen ut på Østlandet  8)  Seine og drøyt gode spinnerfall på slike sjukt gjennomvarme soldager som nå.

    I misunnelse så tenker jeg at dere har nå nådd toppen og alt er snart ferdig. Her har jeg en måned igjen, og det beste foran meg. For å ikke glemme vulgata i større innsjøer som starter først om en måned.

  12. For meg virker det helt åpentbart at dette er et resultat av tung fysisk anstrengelse, utmattelse og stress på full mage. Ser det er diskutert over om dette overhodet skjer, ja det skjer som mange over her har bekreftet. Har sett dette på video også, men husker ikke hvilken.

    Flaks at dette finnes på video og mange andre har opplevd dette, hvis ikke burde du vel bevist dette med videokamera og andre målbare verktøy Tom. Uten dette ville det vel bare vært synsing?

    • Lik 3
×
×
  • Opprett ny...