Gå til innhold

Terje Bendiksby

Medlem NFF - Standard
  • Innlegg

    873
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    70

Innlegg skrevet av Terje Bendiksby

  1. «Og så ville det vært gøy å se og kjenne hvor langt man har kommet siden min første fluestang, som var en Vangen 603 i glassfiber»

    Min første var Vangen  660 Dream og jeg har den ennå . Hender jeg tar den fram og kaster litt for å få fram nostalgi følelsen og tenke på hvor det begynte.  Forskjellen mellom den  og en moderne i f .eks S-glass er lysår. Litt skyldes  forbedret glassfiber  , byggemetoder og ikke minst holkene på stanga. Metall stiver opp og drar opp vekta., men stanga er god å kaste med , men topptung . Tenk at jeg brukte klasse 7-8 til ørret  og i dag går det mest i klasse 3 og 4 både i glass og Carbon.

  2. Personlig har jeg en CTS og en fra Taniwha . Nydelige stenger jeg har bygget selv og brukt altfor lite pga div omstendigheter, men kommende sesong så. Vil slå et slag for stenger  fra Folden. Da får du noe som er litt spesielt og kanskje noe som er tilpasset deg og din smak og fiskestil.  Moderne glassfiber stenger er gøy å bruke. Lykke til med valget.

  3. Takk for svar. Høyden er jeg litt usikker på, men det er kort gå avstand til vidda. Traske i snø har jeg ikke lyst til. Det er mange år siden jeg var der sist, da kombinerte jeg laksefiske med en tur på vidda og da "frøs " jeg fisken i noe snø som ikke hadde smelters. Langs Altaelva var det gått og varmt, faktisk shortsvær.

  4. Egentlig et luksus problem, men jeg skal fiske litt i området rundt Alta sommeren 2025 . Har hytte på hånd. Det ørret jeg er på jakt etter. Egentlig hadde jeg tenkt meg rundt Sankt Hans, men så dukket det en  mulighet til bluewater fiske i Mexico  den uka. Så ser jeg på tidligere i juni eller august. Jeg tenker er  tidlig juni for tidlig for ørreten? August  er  myggen på hell da? Eller bør jeg la mygg være mygg og la den bite i fred i juli, mens jeg jakter på ørreten? PS var der engang i juli og da tok myggen overhånd, men det ble en laks da og litt ørret.

  5. Det viktigste er at du er fornøyd og  trives med stanga.  En annen gang jeg fikk en aha opplevelse, jeg bygde ei stang med keramiske  enbente titanium ringer og jeg lot  han som konstruerte stangserien prøve den opp mot den fabrikkbygde. Min kastekunnskaper når han til knærne. Han bemerket så forskjellig, skulle ikke tro det er samme emne. Det er vel det som er gleden ved å bygge selv, du kan tilpsse den slik du vil ha  stanga.

    • Lik 1
  6. Bloke er er bra, Guideline også. Egentlig veldig mye bra der ute. Velg noe som gir deg godfølelsen kaste og fiskemessige.  Vi er forskjellige anatomisk. Som så mye annet: One mans’ trash another one’s  gold.

    Personlig kan jeg si at godstanga for noen år siden, kanskje faller gjennom i dag og omvendt. Vi utvikler oss hele tiden også produksjonen av stenger.
    Så du postet det samme spørsmålet face og en av de stengene du ble anbefalt har  jeg hatt med verden rundt og elsket den. I dag ville jeg ikke kjøpt den. Prøv noe du liker og som passer deg og det er helt sikkert ikke av de dyreste der ute. De rådene du har fått er et utmerket utgangspunkt.

     

     

    • Lik 1
  7. Bygge på ryggen eller 180 grader på den, eller på retteste side,  er vel en diskusjon som kommer til å foregå inn i evigheten. Jeg var slavisk til å følge det med ryggen. Spurte en amerikansk en amerikansk produsent hva de gjorde? Svaret kort fortalt : Det er bare dere som gjør det. De satte tingene på den siden av emnet som er rettest. I dag  så finner jeg ryggen først, setter sammen delene etter det og justerer slik at stanga blir rettest mulig.    Blir det en liten bøy oppover f.eks  setter jeg ringene  på motsatt  side, slik at den ferdige  stanga ferdig  blir tilnærmet rett, grunnet vekten av ringene. De som er tilhenger av denne metoden mener vekten av snøret  og  dets plan under kasting og kjøring av fisk bestemmer hvordan stanga bøyer seg , og ikke ryggen.  En annen sak er at hvis du setter delene sammen etter å ha funnet ryggen på hver del og og prøver å finne ryggen på den sammensatte stanga, havner ryggen oftest et annet sted, i forhold hva de seksjonen hver for seg viser.  Men som sagt  dette er som å diskutere religion. PS  jeg bygde to identiske stenger: En på ryggen og en  på retteste side med ringene. Vet egentlig ikke om forskjellen  var merkbar. Der jeg merket forskjell var når jeg bygde  to like stenger,  ei med lettere ringer  og kortere surringer en den andre, lettere vs tyngre toppring osv, der var forskjellen  merkbar i favør til den som var lettest rigget.

    • Lik 1
  8. Må jeg  si jeg fikk bakoversveis når jeg leste om om den nye Scientific Anglers Magnitude Infinity Salt Full Clear Floating Fly Line til snaue 3 laken. Ny teknologi  og beregnet på tropisk fiske som ikke er direkte billig, men dog . Den sammenliknes med oppfinnelsen av carbonstenger og pustende vadere. Lina har sikkert sine fordeler, men neppe for lommeboka  og kommer nok ikke på mine sneller.

    • Lik 1
    • Haha 1
    • Forvirret 1
  9. Uten at jeg har brukt den så mye ( bruker mest treer) så har jeg den grønne 7,9 klasse fire. Rask, men ikke for kjapp for min smak. God å kaste og kjøre fisk på. En nydelig stang ,  som treeren også er. De er veldig like.  Blant mine favoritter. Ble nytt nysgjerrig og måtte bare prøve litt. Jeg har den litt raskere utgaven som de har på hjemmesida. Treeren og fireren er veldig like aksjonsmessig, hvis ikke identiske . Seksjone på fireren har ørliten større diameter. Gode stenger. Går du for 9 utgaven i klasse fire tror jeg den er bra. Det er vel en av de få ni fots stengene derfra, jeg ikke har kastet. Alle jeg har prøvd har falt i smak.  Lykke til med prosjektet og heldig er du som har gutta med på laget.

    • Lik 1
  10. Jeg ville heller ikke gitt slepp  på  min lille (????) kolleksjon av fluestenger, samtidig  minner videoen meg på at rett teknikk er det viktigste. Noe å minne meg  selvpå  hvis / når ting butter engang i blant når man er ute å kaster på drømmefisken. Tid for å ta fram stanga for å trene litt nå gitt.

    • Lik 2
  11. Har sett div utgaver å kaste uten fluestang, men denne  viser hvor effektivt  dobbeltrekket og god teknikk er. Kanskje ikke noen god måte å kjøre fisk på samtidig et lite skudd mot at markedsføringen av  at akkurat den  fluestanga er  alfa og omega for et vellykket og presist kast.

    https://www.facebook.com/Karlssoncaster/videos/725136992751699/?idorvanity=1549343761904061

    • Lik 3
    • Forvirret 1
  12. Så sant som sagt. Forut for ditt innlegg, leste jeg akkurat på en amerikansk side om en turoperatør som advarte potensielle kunder mot at det de kastet  bort pengene sine , var de ikke god nok fluekaster til å beherske de krevende forholdene som det var på de angitte turene.  En annen ting som jeg synes er underkommunisert er hvor god (og morsom) stanga er å kjøre å lande fisk med. For meg er godfølelsen her veldig viktig. Drømmen er der, når jeg har ei stang som gir meg godfølelsen under kasting og kjøring av fisk. Det er drømmestanga, uavhengig av pris og merke.

    • Lik 2
  13. Vet jeg jeg ikke er den eneste som har vært borte i  dette.   Er jo et par gode historien  over i tråden. Har vært med  i tre kroken rundt såret, slik at mottakeren kom ut og fikk klipt av denne og ta kroken den veien den kom ut.  Prøvde det selv i dette tilfelle. Var jo keen på å fortsette å fiske.  Legen hadde også avbiteren klar. Men selvfølgelig hadde jeg kroka meg selv så godt og dypt at det ikke gikk. Bakkroppen på flua stoppa mot huden. Uansett så ble det en god historie.

    • Lik 1
  14. Som andre sier. Det er nok kraft bruken som er det største problemet.  Vi har alle vært der engang. Få noen til å vise  og instruere deg.  Rengjør lina med en mikrofiber klut for glass med litt vann. Smør den opp eventuelt. Bruk den til trening ( under kyndig hjelp)  og kjøp en ny til fiske når teknikken sitter og du vet hvilke behov du har. Av ren nysgjerrighet, hvilke stang og klasse er det snakk om? Og hva skal du fiske?

    • Lik 1
  15. I går tok jeg årets største fangst , meg selv. Det var meldt vind på kanten av hva tørrfluefiske tillater. Forholdene var vanskelig og da jeg dro opp flua for et kast , kom  en kastevind. De var meldt opptil 12m. Pang sa det i solbrillene  og en elk har caddis krok 8 satt som støpt i øyebrynet.  En ekte homo sapiens trutta fangst, 6x fortom, 85 kilo.  Klasse fire stang. Årsbeste.

    Mange forsøk på å få ut flua mislykkes. Så det bar det 4 km på beina og 8 km til sykkel og  10mil i bil  til legevakta / sykehus. Etter diverse forsøk fra legen, var det ingen  annen mulighet  enn å operere den ut. Som dessert ble det  en stivkrampesprøyte . 
    Jeg har i alle år alltid brukt hatt  og solbriller når jeg fisker og denne gangen var det gull.
    Uansett, en historie vi tok med humor . At fluen skulle klare og passere hattebremmen og treffe øyenbrynet , anser  jeg vel som mindre enn at jeg tar lottopotten. 
    PS flue overlevde og  er klar til nye turer.

    IMG_6060.jpeg

    IMG_6059.jpeg

    • Lik 5
×
×
  • Opprett ny...