Gå til innhold

Sputnik

Medlem NFF - Standard
  • Innlegg

    68
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Sputnik

  1. Jarle TL skrev (22 timer siden):

    Ser helt rett ut. Medium med gumminett er tingen 🙂

    PS. Du kan få tak i den håven med litt freshe farger også, men de koster litt mer. Helt unødvendig selvsagt..

    Da har jeg bestilt den! 🙂

    Ser det var flere farger ja, men foretrekker nøytralt slik at stanga og snella kan skille seg ut mer, hehe 😉 

    • Lik 1
  2. Hei,

    Tenker å kjøpe Mc Lean håv, og lurer på følgende:

    -Finnes det en modell for både SØ og ørret i fjell/mark? Evt hvilken anbefales til hva

    -Hva slags type materiale anbefales det for nettingen? Nylon, gummi..?

    Skal fiske mest i fjorden og stillevann, da det ikke er så mye elver rundt meg.

  3. Rune Stokkebekk skrev (På 23.1.2024 den 8.36):

    Streamere og klasse 4 er begrenset, ja du kan fiske med små streamere opptil krokstørrelse 8 eller så .. og ikke for tunge. 
    Det er store nok fluer for å fiske av litt vann når det ikke vaker som er typiskt streamerfiske for mange. Skal du drive dedikert streamerfiske med svære fluer, doble kroker og vekter.. Da skal man ha en egen stang til det. Klasse 7 er standard eller en litt rapp 6er er det som må til. Men det er ikke det du sikter på nå.

    For de "normale" fluene så kan du kaste de med en 4er. Line og fortomsoppsett er vel så viktig som selve stanga for å presentere de ulike typene fluer på en god måte.
    Sørg for at du får en line som har en klumplengde på 8-9meter som er litt "rask" i utformingen. Det vil si litt lang og fin front og kompakt bak. Det vil hjelpe deg mye i å få bra tak på kastingen og linen gir deg mye gratis i form av distinkt overrulling. Det er ikke noe problem å klare seg med denne type line til alt fiske som innebærer bruk av flyteline. Og i starten trenger du ikke noe annet.  Meld deg på kastekurs! For mye selvknoting i starten lager for mye uvaner og du får en slakere læringskurve.

     

    Da høres det ut som klasse 4 vil passe meg perfekt i starten.

    Har du tips til en slik line som du beskriver? Evt hører jeg med Skittfiske. :)

    Tenkte å melde meg på et kastekurs i mars/april, når jeg har utstyret i orden!

  4. RolvS skrev (På 21.1.2024 den 20.42):

    Jeg hadde en periode da jeg hadde et sterkt behov for å kjøpe alt - men jeg kjøpte aldri en kassettsnelle :)

    Kasettsneller er mest populære blandt folk som driver mye med fiske fra båt, for eksempel under innsjøfiske i England. Merk for eksempel at skandinaviske merker - Guideline, Loop og Vision for eksempel - ikke har kasettsneller i sortementet. Det er mange år til du har et reelt behov for en kasettsnelle vil jeg tro. I skogsvann fra land, trenger du bare ei allright flyteline med ikke alt for lang klump. Om du vil eksperimentere med liner, er det som @Eirik Rusten indikerer over bare å skifte line på snella hjemme (eller i teltet) i ro og mak. Det tar fem-ti minutter.

    De aller fleste sneller får du ekstra spoler til i dag, og det dekker i slle fall behovet mitt og vel så det. Jeg har for eksempel to spoler til SØ-snella mi. I dag står det en skyteline på den ene, og et intermediate snøre på den andre. De eneste gangene jeg bytter, er den ene dagen på vårparten jeg har behov for å gjøre noe litt annerledes. (Og da hender det at jeg ikke egentlig fisker…)

    I dag har jeg fortsatt behov for å kjøpe nesten alt. Men jeg har enda ikke kjøpt meg kasettsnelle.

    Da tror jeg ikke at jeg ender opp med kassettsnelle til å begynne med..

    Ved kjøp av snelle til SØ, burde jeg gå for noe med lukket bremsesystem så saltvann ikke renner inn? :)

  5. Truls skrev (8 timer siden):

    Om et snøre betegnes som float/ intermediate så vil 'klumpen' synke sakte og 'skytelina' flyte. 

    Om du går for fast eller slow int vil jeg si kommer an på plassene du har tenkt å fiske. Er det mye langgrunne strender og grunne bukter så er slow int et pluss, men er det mye svaberg og plasser med litt mer dybde så er det fast int. 

    Når det er sagt så flytter jo ørreten på seg og jeg fisker oftere grunne plasser tidlig på våren og trekker inn roligere med lange pauser mens sensommer og høst så kan det være full spiker på inntrekket og da er det greit med et snøre som synker litt. 

    Nybegynnere trekker gjerne litt roligere, så jeg tror kanskje jeg ville sagt gå for et slow int i starten, men kikk litt på plassene du har tenkt å bruke. 

    Hjertlig takk for tips, skal undersøke litt de plassene jeg skal fiske på. Men det vil nok variere litt også, da det er gøy å prøve nye plasser! 🙂

  6. Truls skrev (På 21.1.2024 den 20.15):

    Volantis, guideline eller hardy sine coastal, eller rio sin ridge delta clear er gode snører.

    Mest universelt er fast eller slow intermediate. 

    Har mest mye bra om Volantis men ser den jeg linker er float/intermediate. Hva vil det egentlig si? Trodde det var enten eller.. 🙂

    Og hva avgjør om jeg burde velge fast eller slow intermediate?

  7. Da tenker jeg at jeg ser om det kommer noe tilbud på klasse 4 stang etterhvert.

    Kanskje litt utafor topic i denne tråden, men: 

    Er det behov for å bruke flere typer snører til streamer/nymfe/tørrfiske etter ørret i skog og mark? Eller kommer jeg langt med en type? Grunnen jeg spør er om jeg skal samtidig kjøpe kassettsnelle eller ikke samtidig som jeg kjøper stanga.

  8. Eirik Rusten skrev (30 minutter siden):

    Om små fisk så er det morsommere med 4 enn 5, men det kommer litt an på stang også. Har stort sett ikke så mye å si. Vi fisker vel bare fra 2 kilo og oppover uansett. 😎

    Jada, hører til sjeldenhetene at man får fisk under 2 kg😎

  9. Truls skrev (34 minutter siden):

    Om det er så stor ørret der at du må ha #5 pga dette så må du nesten fortelle meg hvor det er så jeg får undersøkt dette grundig 😉

    Fra spøk osv... Klasse 4 er rikelig til typisk norsk ørretfiske i skogen. 

    Hehe, ja det skal jeg selvsagt gjøre😂

    • Lik 1
  10.  

    Eirik Rusten skrev (1 time siden):

    Primærstangen min er en i klasse 4, det er den jeg bruker mest. Spesielt til tørt. Skal jeg fiske streamer bruker jeg helst en i klasse 5, men de streamerne jeg bruker er så små at det går med klasse 4 også. Jeg har som regel begge med ut, der 5 er rigget med minizonker eller libellenymfe, mens 4 er rigget med en maur (før jeg vet hva som skjer) :)

    Er det en del vind, kan det hende jeg bare bruker femmern.

    Da tror jeg det blir å gå for #4 altså. Bor rett ved et vann i skogen her, så ut i fra tipsene ser det ut som klasse 4 blir førstevalg og klasse 5 senere. 

    Vind ser jeg er en faktor for stangklasse, men hva med størrelsen på ørret? Vil det påvirke om jeg burde velge #4 eller #5? 🙂

  11. Jarle TL skrev (3 timer siden):

    Fordelen med lavere klasse, for eksempel klasse 4 isteden for klasse 5 handler om hvor delikat og stille fluelina lander på vannet. En firerline er lettere enn en femmerline og vil plaske mindre ved nedlegg på vannet. Dessuten er lavere klasse bedre dimensjonert for å kjøre mindre fisk (morro-faktor). Både klasse 4 og klasse 5 fungerer utmerket til nymfefiske. 

    Bruksområdene for klasse 5 kan være bredere enn for klasse 4. Men med en firer og en sekser stiller du sterkt i de fleste situasjoner 🙂

    Supert at klasse 4 fungerer til nymfefiske også. Men fungerer klasse 4 like bra til tørt og streamere i skog og mark? 🙂

  12. Truls skrev (28 minutter siden):

    Skal bare begynne å si at dette er snakk om personlige preferanser. 

    Ville jeg kuttet ned antall stenger (gud forby 😅)  så hadde jeg kjøpt en firrer til bruk i skog og mark. Dette av grunnen Jarle nevner, med delikate  presentasjoner og mest morro ved kjøring av fisk. Dette hadde også vært en vurdering tatt i sammenheng med at du kjøper en sekser så kan du ta med begge to når du drar på fjellet slik at du har mulighet til å fiske i mye vind som det ofte er på fjellet 

    Jeg kommer nok mest til å fiske i skog og mark, men blir nok noen anledninger å fjellet også. Så da tenker jeg at det blir en klasse 4 og klasse 5 på sikt. Hvis en klasse 6 fungerer på fjellet mtp vind, så er jo det ypperlig. Samtidig ser jeg for meg at en klasse 4 fungerer bra på fjellet også når det er lite vind.

  13. RolvS skrev (8 minutter siden):

    En femmer er litt klassen som «går an å bruke til alt». Det du skriver leder meg også til å tro at du kanskje står på nippet til å kjøpe din første fluestang? Det peker også gjerne mot en ni fot femmer.

    Du nevner fjellet. Der blåser som regel. Da er nok en femmer å foretrekke som «allround.» Sist jeg var på fjellet hadde jeg med en femmer, med en sekser i «reserve» i sekken. Firrern fikk stå hjemme, og jeg savnet den ikke.

    Du kommer dog raskt til å oppdage at du selvsagt «trenger» både en firer og en femmer, og kanskje en sekser. Og om du oppdager nymfefiske trenger du fort en lang treer.  Men det er jo en annen historie…

    Det er jo super at en femmer kan brukes til alt. Jeg tenkte litt på det med fjell og vind, at en femmer er kanskje bedre i slike situasjoner enn en firer. 

    Riktig, tenkte å kjøpe min første fluestang i år. 🙂

    Etter å ha lest litt, så virker både streamer, nyme og tørrflue like interessant for min del. 

     

    Så da har jeg følgende spørsmål:

    Hva er egentlig fordelen med en firer forhold til en femmer? Er firer f.eks bedre på nymfefiske?

    Jeg vurderer å gå til innkjøp av en klasse 6 stang til SØ ørret samtidig. Er det slik at det kan være mer hensiktsmessig å ha klasse 4 og klasse 6 i stedet for klasse 5 og klasse 6? 

  14. Hei,

    Jeg tenker å anskaffe en fluestang + snelle til bruk i skog og mark, samt fjell.

    Har lest litt rundt på forum og nettet om hva som anbefales av #4 eller #5 til dette bruket men har ikke helt klart å bestemt meg hva jeg burde gå for.

     

    Noen som har erfaringer rundt dette?

  15. Jarle TL skrev (4 timer siden):

    Jeg tror ikke du går feil med hverken klasse 6 eller 7. Truls fanger vel mest SØ på forumet her, så jeg skal ikke overprøve hans anbefaling av #6. Selv bruker jeg mest klasse 7. Dette er på grunn av allsidighet ved tøft vindvær. Her kommer de individuelle kasteegenskapene inn som en viktig faktor. Er man god til å sette pene, markante bukter så mestrer man antagelig fint klasse 6 på kysten. 

    Skjønner, begge fungerer vel til SØ. :)

    Mulig jeg starter med en klasse 6, og evt kjøper en klasse 7 stang senere hvis jeg ser behovet for det.

    • Lik 1
  16. Truls skrev (11 minutter siden):

     

    Jeg har en haug med sneller, og kan gå god for hardy sine. Det er god kvalitet, men det er det jaggu blant mye annet også, guideline, lamson osv. Stort sett funker det meste upåklagelig, og sjøørretfiske er ikke krevende på snella utover at det må tåle salt og bør ha lukket bremsesystem. 

    Det eneste jeg vil si er at kassettsnellene har litt lite plass, så velger du en syver stang og line så ikke kjøp kassetsnella som passer til klasse 5-6-7. Gå ett hakk opp til 6-7-8. Jeg bruker sistnevnte til #6 og den er ikke veldig romslig. 

     

    Akkurat.

     

    Guideline vet jeg har noen rimelige. Skal i alle fall sjekke opp at snellen tåler saltvann og har lukket bremsesystem. 🙂

     

    Det lurte jeg faktisk på, om at man burde velge en kassettsnelle som er klasse 5-6-7 og ikke 4-5-6 til f.eks #6. (vurderer faktisk nå å kjøpe #6 stang)

    Rent praktisk sett, synes du at du får mye utbytte av kassettsnelle kontra vanlig snelle?

  17. Truls skrev (8 timer siden):

    Jeg bruker aldri tyngre skyts enn klasse 6 til sjøørret, de blir etter min mening overkill. Fra tid til annen tar jeg med femmeren på tur når det er meldt snill vind. 

    Stenger og sneller er smak og behag, og til prisen du får stengene så kan du egentlig ikke gå feil med den du har sett på. Det er masse bra stenger på markedet og du får vel egentlig ikke tak i en dårlig stang om du går for noen av de kjente merkene. Mulig man bare må lære seg å justere kastingen litt. 

    Hva gjelder sneller så vil egentlig hva som helst som har grei brems gjøre nytten mer enn godt nok. Man trenger ikke legge mye penger i den, men så kommer det an på hva man har lyst på også da. Ei snelle kan jo også være et smykke man har lyst på. Men nødvendig er det ikke med ei kostbar snelle. 

    Takk for svar!

     

    Det er nok smak og behag i den prisklassen. 

    Jeg får se litt hva slags snelle jeg kjøper mtp pris. Har lyst til å kjøpe noe av kvalitet i alle fall da jeg skal bruke det i flere år. Og da tror jeg kanskje Hardy sine sneller er noe å gå for :)

  18. Hei,

    Skulle handle meg ny fluestang og snelle i fjor men det ble utsatt pga en operasjon.. så da prøver jeg meg på nytt utstyr i år 🙂

    Jeg har sett meg ut et par alternativer (har ikke mulighet til å prøve de i virkeligheten først). Noen som har tanker til hva den beste komboen kan være? Jeg tenker å bruke det til å fiske etter SØ i fjorden. Har fundert litt på om jeg skal ha #6 stang men jeg tenker å gå for komboen #5 og #7.

     

    1. Hardy Zane 9 ft klasse 7 med Zane Carbon (tilbud på Zane stang til 4399 kr) https://www.baardsen.no/hardy-zane?variant=34529 og https://www.salarsport.no/produkt/fluefiske/fluesneller/hardy-sneller/hardy-zane-carbon-78?gclid=CjwKCAiAkp6tBhB5EiwANTCx1JlguUCGlDOutOAWb3dl6m-iLd9yNHb6gTceGdYpr_FV-uqD8QcIeRoCQbMQAvD_BwE

    2. Hardy Zane 9 ft klasse 7 med Hardy Ultradisc Cassette. Virker veldig praktisk med slik cassette snelle.  https://mmfiske.no/butikk/fluefiske/fluesneller/hardy-ultradisc-cassette/?attribute_pa_strorrelse=4000-4-5-gms&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAkp6tBhB5EiwANTCx1FxRSnG5U5a-W0Isx6W9_169edY6FZhj3AtabBhnOHOReSMx88GY2BoCpTUQAvD_BwE

    3. . Hardy Zane 9′ #7 stang med Hardy Ultradisc  https://fiskeogturutstyr.no/produkt/hardy-ultradisc-reel-4000-brz/?gclid=CjwKCAiAkp6tBhB5EiwANTCx1OQOf3XK149WhsOzHk1c7s2PXz-I-qoebFy5rTdAAdkEAxD00m1VjBoCsqMQAvD_BwE

    3. Hardy Shadow 9′ #7 stang med Hardy Ultradisc  https://nubben.no/produkt/shadow-9ft-7-4pc/

     

    Orvis Clearwater er også et alternativ.

  19. Kenngu skrev (2 timer siden):

    Nei har ikke prøvd den enda, men vurderer den sterkt. Sånn tapering og spec messig så ser det ganske lik ut som Volantis med lik klump og vekt.
    Slickcast coastingen er faktisk ikke overhype, det er ganske glatt. Så hvis vi har Volantis tappert snøre, med slickcast coating, og ikke volantis skyteline så mindre floking, så skal spesifikasjon messig det snøret var det beste for sjøørret. Om det er det ved bruk aner jeg ikke.

    Tror jeg skal ta en tur ned til nordiskfiskeutstyr å spørre om å få teste, så kan jeg rapportere :P

    Da høres det jo ut som et veldig bra snøre, får håpe det er det i praksis også! Gjerne rapporter tilbake hva du syntes 🙂

  20. Kenngu skrev (2 timer siden):

    Gi det en god sjangs veldig effektiv snøre! For meg må jeg nesten begrense luft kasta til 1-2, og jeg har det i synk 5 fisker veldig effektivt! 

    @Vegard1 Stemmer er den jeg tenker på ;)
    Ta gjerne en titt på finn i ny og ne, jeg fikk knabba til meg Volantis full camo til 500kr. Selger hadde test kasta det bare, så er noen perler der også!

     


    Haha ta en titt på Rio sitt Elite snøreserie, det er drøyt det!

    Jeg må i alle fall teste både Rio og Coastline sitt, men får se hva jeg kjøper først. Har du prøvd denne fra Rio da? 🙂https://www.skittfiske.no/rio/232838/rio-premier-coastal-seatrout-slickcast-designet-for-maskimale-lengder

  21. Truls skrev (5 minutter siden):

    Det var en langt mer overkommelig pris, fungerer helt sikkert upåklagelig. Ellers er guideline coastal et meget godt snøøre, og hardy har sitt eget kystsnøre i hardy coastal som også er helt alright.

    Var en veldig fin pris ja 🙂 Hardy Coastal har jeg ikke sjekket ut, men ser prisen på snøret er helt innafor i alle fall.

×
×
  • Opprett ny...