Sjølvaste Harrkongen Skrevet 16. september 2012 Rapporter Del Skrevet 16. september 2012 Klimaendringer Middeltemperaturen i de nordre delene av Mjøsa og Gudbrandsdalslågen har i løpet av de siste 20 årene steget med 1-2 grader. Vanntemperaturen styrer hastigheten på utviklingen av fiskens gonader. Varmere vann betyr tidligere eggløsningstidspunkt. Dette har medført at strykedatoen for stamfisk fra Lå- gen er blitt framskyndet med to uker de siste 22 årene. Hunderørreten gyter naturlig når vanntemperaturen faller til 10 grader. Dette henger nøye sammen med at eggene skal klekke samtidig med de første fjærmyggklekkingene om våren og dermed sikre de nyfødte ungene næring. Temperaturendringene fører til at tidspunktet for gytingen har forskjøvet seg litt i motsatt retning av eggløsningen. Dette medfører at rogna blir liggende moden i buken på hunnfiskene opp til to uker før den slippes. Dette svekker energien i rognkornene og medfører dødelighet hos rogna før den slippes under gytingen. Så mye som halvparten rogna dør av overmodning i løpet av en uke. Kan dette være årsaken til at settefiskandelen blant hunderørreten heller øker enn synker? Temperaturøkning i vannet er trolig årsaken til at laks, ørret og røye er i ferd med å forsvinne i Frankrike, og at en ser den samme tendensen i England. hentet fra :http://www.larsoglars.no/wp-content/uploads/hunder%C3%B8rretenFFM20124.pdf Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fripp Skrevet 16. september 2012 Rapporter Del Skrevet 16. september 2012 Jeg er redd oppdrettsfisknæringen vil bruke globaloppvarming for å bortforklare deres negative påvirkning av villaks og sjøørretstammer i Norge. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg