Jump to content

Knut Adolfsen

Medlem NFF - Standard
 • Posts

  533
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Knut Adolfsen

 1. Helt enig i at man ikke bare skal fokusere på en årsak. Men for mange år siden hadde jeg kontakt med Hartvig Christie som kan mye om vern. Han fortalte om en da avdød professor i marinbiologi ved UiO som mente at oppvirvlet mudder fra bunntråling var verre enn oljeutslipp for livet i havet. At vi ikke kan få et område uten bunntråling viser i grunnen at resultatene det kan gi vil man ikke se. Men resultatene finnes utenlands og er bare positive. Fulgt opp med andre restriksjoner og ting som vil ta tid å gjennomføre vil gi oss en mye bedre fjord. Nå har man for eks gitt dispensasjon for å ta opp 250 tonn brisling til i fjorden og det i gytetiden. Både fisk og fugl har brisling på menyen,men vi går foran alt og alle. Friluftsfjorden!
 2. Det dukker stadig opp kreative årsaker til at fisken har blitt borte selv om vi ser at fisk lever i fjorden som for eks sjøørret og havabbor. For enkelte er Oslofjorden fra Aker brygge ut til Drøbak. Jeg følger fortsatt bra med selv om jeg fisker mye mindre enn før og i mine områder Holmestrand til Tønsberg er det helt andre forhold enn de man kan se på bilder fra indre fjord. Da Ski havfiskeklubb hadde tur til Drøbak for et par år siden var et problem for mye småtorsk og vi har sett mye småsei og lyr men så de blir borte. Terje skriver at nitrogen er supermat for trådalger men på bilder fra indre fjord er det lite alger men mye død havbunn og fint slam og at slam dreper skjønner de fleste. Friluftsfjorden!!
 3. Mange år siden sist jeg skrev om Friluftsfjorden her men ideen er ikke død. Ikke noe nærmere oppfyllelse heller, men så lenge det ikke koster meg noe å holde på, og man stadig får mere motstand enn støtte trigger det en gammel gubbe. Håpet Venstre som viste mest interesse for "prosjektet" og etterhvert interesse for hele fjorden ville ha et verneområde men det endte med en utvannet og lite konkret "Helhetlig plan for Olofjorden" og da Ingar Heum og jeg fikk SV på Stortinget til å foreslå vern fra Oslo ut til Larkollen/Slagentangen var det kun de pluss Rødt og MDG som stemte for. I tillegg er NJFF, alle miljøorganisasjonene og Oslofjordens friluftsråd tause som Stillehavsøsters. Mener vel at man dermed er nøytral men støtter naturligvis dagens forvaltning. En forvaltning vi lenge har sett resultatene av. Jeg mener vi trenger et pilotprosjekt hvor fiske kun skal foregå med håndsnøre og stang. Teiner når det er lovlig men ikke som i dag hvor krabbeteiner er lovlig hele året og overalt unntatt i hummerreservater. Et bedre sted å lage noe nytt og fremtidsrettet på enn i deler av Oslofjorden finnes etter min mening ikke. Mulig jeg tar feil, men her vi det berøre få negativt, men ha positiv effekt for svært mange. Så har man det med å dele ressursene som tilhører fellesskapet på en mest mulig rettferdig måte. Det gjør man ikke i dag og flertallet synes det er helt ok for sånn har det alltid vært. At det er økonomisk og økologisk dumt ser heller ut til å sementere gamle holdninger enn å inspirere til nytenking. Håper noen her inne tør å tenke nytt og eksemplene på hvor bra vern er finnes mange steder i så ulike land som Kuba og USA. Friluftsfjorden!
 4. Har ikke fått ørret på de to siste turene men vi har fått flott fisk tidligere. Feit og fin, men den største jeg fikk var slank og hadde begynnende gytefarge. Ut igjen men man skal være klar over at det er mindre oksygen i vannet nå enn ellers pgs temperaturen så fisken blir fort sliten og ikke like lett å sette tilbake. Der vi fisker er det ikke mye strøm noe som øker problemet. Skitt fiske. Friluftsfjorden!
 5. De som lekker er av merket Redington. Jeg trodde det var billigmerket til Simms men ser at de er produser på en patent fra Orvis så da har vel de et par fingre med i spillet. Har et par Scierra som begynte å lekke etter noen timer med sitting i bellyboat. De lappa jeg med en tube aquasure og de har blitt tette. Men de har blitt for små og ikke "vinterisolert".. Jakter videre. Friluftsfjorden!
 6. Lekkende vadere er ikke behagelig selv om temperaturen på sjøvannet for tiden er bra. Derfor skal jeg ha nye uten å svi av alt for mye penger, men heller ikke kjøpe billig og dårlig. Har sett på Guideline Alta sonic, Patagonia skeena river, Vision Scout ultra, Simms headwaters.. Noen som har erfaring med disse eller har tips om andre som jeg bør vurdere. Ser i ettertid at dette ble tatt opp her i 2014 men kom likevel gjerne med info og og tips. Det har jo rent mye vann i vadere siden den tid. Friluftsfjorden!
 7. Ut fra manglende rapporter skulle tro at alle har vært ute i de dype skoger,på fjellet eller ved en elv de to siste månedene men noen av oss holder ut i sjøen. Ikke mygg,knott og klegg som plager og fisker man på natta slik noen av oss gjør kan fisket være riktig spennende. Sjøørreten har feita seg opp og nå kan man også få havabbor. Jeg fisker også med wobbler men det bør man vel ikke si høyt her. Har også fiska i ferskvann.. Friluftsfjorden!
 8. Da ble det en Hardy ASR 6000 kjøpt på Villmark i Larvik. Best på pris.. Friluftsfjorden!
 9. Har sett på Hardy CLS og ASR og innbiller meg at ASR er en nyere modell. Greys er jo "billigutgaven" av Hardy så den kan være aktuell men neppe mye å spare. Friluftsfjorden!
 10. Litt unøyaktig. Mente utskiftbare spoler i kompositt. Koster 150 kr stykke. Har hatt en Hardy Demon som har fungert utmerket i mange år og mange spoleskifter. Friluftsfjorden!
 11. Har en Hardysnelle som nå har tatt kvelden. Ser at de fortsatt har sneller med utskiftbar spole men lurer på om det er andre merker som har noe lignende, og like bra.. Snella jeg nå har er brukt mye og har tålt saltvann bra. Ikke skylling etter hver tur. Friluftsfjorden!
 12. Til høsten er det valg og høsten er dessverre ikke så veeeldig langt unna. Vi snakker med politikere og det har skjedd saker og ting i forhold til hvordan de ser på livet i havet. Det skulle en hval med magen full av plast til for å vekke dem. Å vekke dem er en ting, å få dem til å gjøre noe, noe helt annet. Men vi skal prøve så godt vi kan og håper flere henger seg på. Vårt mål er fiske med stang eller håndsnøre for alle.. Vi vet det høres optimistisk ut, men skal vi få stedegen fiske tilbake nytter det ikke å fortsette som før år etter år. Det har vist seg ikke å fungere.. God sommer og når politikerne først er ute for å møte oss kan man like godt slå av en prat om vern. De har et nærmest religiøst forhold til yrkesfiskere så det er ingen lett oppgave å omvende dem. Friluftsfjorden!
 13. Har blåst støvet av en tohåndsstang og vært på kastekurs. Jeg mangler en flyteklump på 35/36 gram. Den må være god å speykaste med. Knut Adolfsen.
 14. Pen og garantert god fisk. Tror ikke du er så langt fra sannheten hverken hva vekt eller lengde angår. Gratulere. Friluftsfjorden!
 15. Takk for mange bra innspill, og jeg fikk svar på det jeg spurte om pluss masse i tillegg. God langhelg og skitt fiske med perfekt snøre. Knut
 16. Ta kontakt på knut.adolfsen@gmail.com
 17. Ser at når man snakker om fluesnørekvalitet vs pris er det ofte at man kommenterer med " billige Kinasnører" og mener at da får man dårlig kvalitet, men legger ofte til at man selv og folk man kjenner synes snørene er helt ok. Jeg har ikke kjøpt nytt snøre på flere år med unntak for et nesten ubrukt Artic silver i flott eske. På den sto det ikke produksjonsland (mulig det har fulgt med løst infoark) . Et gammelt Vision og et SA jeg har er produsert i USA, et Airflo produsert i UK. Men produseres de fortsatt der, og er det ensbetydende med god kvalitet? Nå henger nok pris og kvalitet delvis sammen men er forskjellen nok til å femdoble prisen ? Det fluesettet LIDL solgte siste året de var i Norge var det mange som satte pris på, ikke minst på snøret som i motsetning til tidligere år var godt å kaste med og ikke hadde minne. De hadde neppe betalt mye for snøret. Er vi bare dumme når vi betaler 600-900 for et snøre? Jeg mener ja men skjønner at noen mener at har man betalt 6000 for stanga og 3000 for snella ja så setter man ikke på et snøre til 100 kr selv om man ikke kaster lengre eller lettere med det til 900. Friluftsfjorden!
 18. Har masse snører liggende men mange mangler merking og emballasje. Hva gjør man da???? Jeg har hittil målt opp de første 9,15 cm og så veid det. Har helt sett bort ifra hvor skytelina starter. Så lar jeg klasse 3 veie 10 gram og øker med 2 gram pr klasse og havner på 18 gram i klasse 7. Jeg bruker nesten bare klasse 7 og 4. Dette kan vel ikke bli så gæli tenker jeg for prøver man samme snøre på to forskjellige stenger kan resultatet bli ganske forskjellig og den jobben vil jeg unngå. Noen som har noe glupt å komme med? Glad påsk!
 19. Noen som har en sånn snelle de vil selge? Knut..
 20. Det siste året har klubben hatt et jevnt tilsig av nye medlemmer. De fleste fisker med flue men vi er en sportsfiskeklubb som vil ha med alle. Mange fine turer og et godt miljø. Medlemmer fra Larvik i Sør til Holmestrand i Nord. Ta en titt. Knut..
 21. Fin rapport og fine bilder. Vi er vel litt sære vi som blir glad over et bilde av en børstemark men nå er det bare å komme i gang. Var ute på lørdag for å trene speykasting men det ble noen kast i vinden. Ikke noe resultat. Er glad over igjen å se stein,tang, tare og klart fint vann. Snart er reker, krabber og annet på plass. Onsdag blir det fisking med www.ramnessportsfiskere.org Friluftsfjorden!
 22. Tenkte jeg skulle kjøpe noen fluer på gjedda men det som dukker opp er et vindu med brukernavn og passord. Da stopper det hele opp. Kan sikkert ha gjort noe feil så derfor lurer jeg på om noen kan fortelle meg om de fortsatt eksisterer og i såfall en grei vei til å komme inn der?
 23. Vi som vil ha forandring og ikke bare slår fast at vi ikke kan få gjort noe fra eller til bør følge opp når noen kommer på banen. Gi dem tilbakemelding. Mitt håp er at wwf, naturvernforbundet,njff og helst mange andre som alle vet at det står dårlig til i Oslofjorden kommer på banen (hvor er havfiskeklubbene og andre sportsfiskere?) Da vil politikerne forhåpentligvis bli interessert. Det er ingen grunn til at vi som både er flest og genererer mest penger for alltid skal være fornøyd med smulene som blir til overs. En senior marinbiolog fra UiO mente et verneområde ville kunne bli et sportsfiskemekka. Hvorfor ikke prøve å få det til? Da har hverken trål,garn,not eller ruser noen plass der. Friluftsfjorden!
 24. En gammel gubbe som meg tror at leserbrev i aviser fungerer. Men er langtfra sikker. Grunnen til min tro er at jeg har spredd ideen om et marint verneområde i Oslofjorden via leserbrev, og jeg vet at mange har lest om det og jeg tar gjerne på meg skylden for at man nå begynner å lage verneområder. Ikke slik jeg vil men dog. I tillegg har jeg skrevet her og på fiskersiden. Det er nok endel sportsfiskere rundt fjorden som har fått med seg at det finnes en raring som tror det er mulig å få bort yrkes- og fritidsfisket til fordel for sportsfiske. Noen har faktisk skjønt at man kan høste mer og samtidig bygge opp fiskebestandene. Da har det ikke vært forgjeves selv om de som har mulighet til virkelig å gjøre en forandring på ingen måte vil ha det. Det er jo det samme som å si at man har hittil har gjort feil. Man vil ikke se fjorden blomstre opp. Skal man dermed bare gi opp det svært mange mener er en glimrende ide? Jeg gjør det ikke til tross for bare små fremskritt. All erfaring både fra Norge og utlandet viser at vern er positivt. Derfor ble det nok et leserbrev til lokalavisa og de er snille og gir meg spalteplass. Brev fra en egoist. Når man nå så smått begynner å snakke om vern i fjorden, elleve år etter at jeg første gang skrev om det er det bare små områder hvor havets kardinal skal få vern. Vel og bra, men det er alt for puslete og smått. Jeg og sikkert også politikerne vet neppe om det er hummeren som mest trenger vern. Jeg begynte å skrive fordi torsken bevisst ble fjernet fra fjorden,og den har ikke kommet tilbake. Torsken er en langt viktigere brikke i det økologiske systemet enn det hummeren er så hvorfor man fortsatt fritt skal fiske etter torsken forteller bare at det som prioriteres aller høyest er noen ytterst få yrkesfiskere og noen fritidsfiskere (garnfiskere). Man er rett og slett ikke interessert i å rette opp en skakkjørt fjord. Man vil rett og slett ikke se at det ikke bare er hummeren som øker i størrelse og antall i et verneområde. Heldigvis finnes det noen som tør å tenke stort og fremtidsrettet. Jeg tenker på det Dag N. Kristoffersen, leder i Naturvernforbundet i Horten, sa til Gjengangeren. Vi vil verne deler av,helst hele Oslofjorden. Hvor omfattende vern de tenker på håper jeg Dag kan komme med før jeg slipper applausen løs. Det er utrolig at naturvernere og miljøpolitikere applauderer for vern på land men når det gjelder vern i havet er det viktigste å begrense både området og vernet selv om vi både her i landet og i langt større grad i utlandet ser at vern er lønnsomt for samfunnet og ikke minst for naturen. Jeg har ofte fått høre at å jobbe for vern er egoistisk. Hvis det å jobbe for at flest mulig igjen skal kunne fiske stedegen fisk samtidig som man bygger opp bestandene er egoistisk ja så er jeg gjerne det. Etter min mening er det dagens forvaltning hvor noen ytterst få personer får høste mesteparten av fellesskapets ressurser med redskap som har vist seg ødeleggende som både er egoistisk og langt på vei miljøkriminelle, dog helt lovlig. Hadde vi innført vern for 11 år siden hadde vi i dag sett en helt annen fjord. Vi har tapt og taper titalls millioner og holdt bevisst det biologiske mangfoldet nede. De som kunne vedtatt vern har ikke løftet en finger men smilt overbærende til de som tross alt har villet og fortsatt vil ha et vern. Friluftsfjorden.
×
×
 • Create New...