Jump to content

Truls

Medlem NFF - Standard
 • Posts

  4834
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  491

Truls last won the day on October 18

Truls had the most liked content!

Recent Profile Visitors

10151 profile views

Truls's Achievements

 1. Det var merkelig, jeg har tolket vekten på SBT som at det er klumpen som har den vekten, altså 7,4 meter, som veier 10,4g. Men om det er som du sier så vil nok #6 passe stanga godt. Men synes du SBT snøret du har virker for lett for stanga? Men teknikk er det som avgjør, da kan man kaste med nesten hva som helst. Men noe må man jo gjøre frem til man har øvd inn god teknikk også. Edit... men når jeg får tenkt meg litt om så må det nesten være 9+ meter, for det tilsier at det er en vektklasse tyngre i forhold til aftm, og det stemmer nok. Sbt er tungt, men ikke sååå tungt.
 2. Jeg har bygget en ørretstang i #5, men rakk ikke å prøve den. Så da fant jeg ut at jeg fikk kjøpe er snøre så jeg får fisket den inn på kysten. Røyk på et sånt et, og jeg som ikke liker klare liner egentlig... Så det får jaggu meg være godt å kaste med!
 3. Ja, ørret i sjøen og ørret i marka er to vidt forskjellige ting. Raske kast i vind krever sitt av både utstyr og kaster, og kunnskap om fisken, plasser og byttedyrene gjennom sesongen er ganske omfattende egentlig. Det kan være så enkelt som å kaste ut og trekke inn, og noen ganger er det akkurat så lett. Men om man klarer å få satt kunnskap og erfaringer i system på plassene man fisker så tror jeg man vil lykkes oftere og sjøørretfisket går fra blindt fiske, til ganske så målrettet jakt.
 4. På SBT så er det oppgitt vekt på hele klumpen (7,4 meter klump og 10,4 gram), så den er forholdsvis kort og tung. Om man ser på Aftm systemet så skal vekten på linene måles på drøyt 9 meter, og legger du på snaut to meter av handlinglina så havner SBT ganske langt over vekten for #5 i aftm. Viktig å huske på når man ser på klumpvekt på snører. Ikke lett det der med klassifisering dessverre. Tror SBT snøret i #5 passer godt med anbefalt vekt på stanga du har.
 5. Sa sitt sbt har vært på markedet mange år, og forhåpentligvis så kommer det en ny oppdatert versjon. Jeg mener å ha lest noe om det, men kan ikke huske hvor. Meget mulig jeg husker feil. Her er vektene og klumplengdene i hvert fall. LINE WEIGHTHEAD LENGTHTOTAL LENGTHGRAIN WEIGHT WF-2-F6,6m30,5m6,5g WF-3-F6,8m30,5m7,8g WF-4-F7,1m30,5m8,1g WF-5-F7,4m30,5m10,4g WF-6-F7,7m30,5m11,9g WF-7-F8,0m30,5m13,6g WF-8-F8,3m30,5m15,6g
 6. Noe av det som er gøy med å ha fått opparbeidet seg en del erfaring opp gjennom årene, er å prøve å formidle det videre og kanskje gi andre en litt raskere vei til å lykkes. Og at andre kanskje får øynene opp for hvor fascinerende, i dette tilfellet, sjøørreten som fluefiskemål kan være. Det du har merket deg med stengene dine gjelder veldig mange moderne stenger. De fleste takler som regel snører et par klasser opp i forhold til det som står på stanga. Spesielt stenger til kystfiske!
 7. Var ute en liten tur på formiddagen i dag, med en fersking innen sjøørretfiske. Når jeg tar med folk på tur så pleier det å bli elendige resultater, men vi fant i hvert fall ut at det er ørret i sjøen. Det var relativt høy vannstand, en del vind og dønninger som gjorde fiskingen litt vrien, men her og der fant jeg en og annen ørret, og jeg avsluttet med å treffe på en stim hvor blandt annet dagens største ble landet, ca 700g så ingen kjempe men den tok hardt og var sprek! Dessverre så er jeg ikke så flink til å dele, og endte på ca tosifret antall landet, men snittet var heller labert... hadde en større fisk på kastehold, men den viste ingen interesse. Men en hyggelig tur, og forhåpentligvis så ble det litt læring, og fisken kommer etter hvert. Med noen følgefisk osv på første turen, så er den ikke langt unna 👍
 8. Den lysebrune heter bare "den lysebrune" og den andre er en clouser variant (noe begge i og for seg er) med bucktail i hvit og orange og et par strå uv-flash på sidene. Jeg binder de med timeglassøynene helt fremme Den ene ligger i fluedatabasen, superenkel å binde.
 9. Dette er pri 1 , 2 og 3 på ei fluesnelle! Når den ikke streiker... sviktende funksjon gjør litt med hvordan jeg ser på snella og lar det seg ikke fikse så falmer designet for min del. Jeg kan være overbærende med sneller (jålebukk som jeg er) de kan være klønete og tungvinte men de må henge sammen og ikke låse seg/slippe opp plutselig, da blir det søppelbøtta. De fleste fiskene kjører jeg uansett ikke på snella, og har man ikke backup med så hadde jeg dratt ut masse snøre og kjørt fisken for hånd. Får god trening på dette ved sjøørretfiske, og det er en god egenskap å lære seg
 10. Begynte å føle meg litt naken på kysten. Dvs. Boksene begynte å skrike etter litt påfyll. Til høstfiske etter sjøørret så trenger man egentlig bare den lysebrune.
 11. Ja, jeg vet enkelte bruker å ha med en lengre stang nettopp for å takle slike situasjoner best mulig, så om det er en situasjon du er borti ofte, så må jo det kanskje tas med i beregningen. Selv så har jeg enda ikke opplevd det som et problem som jeg ikke har funnet en løsning på, om så løsningen har vært å akseptere at her ble jeg gjort til tilskuer, det skjer (oftest pga avstand) 🙃, men for min del har jeg ikke sett behovet for en lengre stang faktisk, og jeg pleier å være flink til å finne behov. Det vil jo være litt avhengig av stedet man fisker, hva som er hensiktsmessig.
 12. Ja, du forstår meg rett! Men jeg skal prøve å utdype. Med en lang stang vil du få en stangtupp som krever mer plass alle veier man beveger den. Sitter man på huk med trær overalt f.eks så er det lettere å manøvrere en kort stang i den lille glippen man kan finne, lettere og få vippet ut flua, eller gjort et "rulle-/improvisasjonskast", jeg føler jeg har mye bedre kontroll med en kort stang i de situasjonene. En kort stang et rett og slett lettere å manøvrere og håndtere når plassen er liten. Har man plass til et overhodekast så vil det ikke ha så mye å si hvor lang stanga er mtp selve kastet bortsett fra balanse, vekt og de andre tingene jeg nevnte i forrige innlegg. Men når man nymfer så foregår jo det på en måte som gjør at en lenger stang har andre fordeler, som i det tilfellet trumfer en del andre hensyn man ellers ville tatt.
 13. Jeg skal ikke begi meg inn i nymfingens verden. Der har jeg ikke noe å bidra med. For min del har dette med balansert vekt og lavest mulig vekt å gjøre først og fremst, og hvordan kraftoverføringen blir mest effektiv i de lettere klassene. Blir det for mye masse utenfor håndtaket så vil balansepunktet flyttes fra håndtaket og utover bunndelen på stanga om man ikke kompenserer med ei ekstra tung snelle. En lang stang vil føles topptung og for å få en god tapering så stanga ikke blir slaskete, så må man ha mer materiale i bunnen, og dermed mer vekt. Kasting, følelsen av hvordan stanga lader, følelsen med fisk på, responsen i stanga/recoveryraten og hvordan det ligger i hånda (slik jeg helst vil ha det) for å nevne noe, gjør at man bør ned i lengde når man går ned i klasse, for å få den rette "harmonien" i egenskapene i stengene. Et eksempel : Det gjør stor forskjell med en halv fot på en stang i klasse 6, den vil føles som en klasse lavere, får lavere svingvekt og man kan sette på en lett snelle. Lettere vekt gjør at den formidler følelsen av alt annet bedre. I de lettere klassene, så har du jo sett hvordan mitt fiske arter seg, vil også det praktiske rundt fisket bli mye enklere med ei kortere stang. 6,6 fot klasse 2 føles litt stutt, som oftest bruker jeg en 7,6 fot (mener jeg den er) klasse 3. Man føler ganske stor forskjell om man går opp en fot. Stenger er ganske individuelt, og jeg er nok over snittet både interessert i stenger og opptatt av hvordan jeg vil ha de.
 14. Noen få ganger kan det være en fordel med brems, og da er det viktig at den er rimelig jevn og ikke rykk-starter. Men... snellas funksjon til det aller meste av fiske her i landet er jo å holde på snøret og da er man kanskje inne på DET viktigste med ei snelle... At den ser meget bra ut når den gjør det 😉
 15. Nytt mål oppnådd 👍 Gratulerer!
×
×
 • Create New...