Jump to content

Truls

Medlem NFF - Standard
 • Posts

  5075
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  568

Everything posted by Truls

 1. Legg de under juletreet og skriv "til far fra julenissen" så er det ingen som skjønner noen ting om hvor disse kommer fra 😅
 2. Ridgeline til airflo er langsgående riller. De graver hardt i huden de også altså. Men de er gode å kaste med, absolutt. Sa sitt snøre er en halv klasse tung, det tåler de fleste stenger veldig fint, men så spørs det på preferanse til mannen bak stanga også da. Begge disse er gode snører, bare så det er sagt. Ikke ulik Klumplengde eller vekt. Jeg har kjøpt snører på magefølelsen mange ganger, det går stort sett veldig fint.
 3. Sa frequency er et godt snøre. En ting å tenke på er at ridgeline er veldig hardt på fingrene ved inntrekk. Ved sjøørretfiske og gjedde hvor man trekker inn hele tiden så lager jeg blødende sår med ridgeline i løpet av en dag.
 4. Trykk på fanen 'fluedatabasen' og skriv inn ønsket flue i søkefeltet så får du mange valg. Jeg bruker nohackle eller comparadun til vespertina, og fallskjerm på marginata.
 5. Det er bra med sjøørret i fjorden, men dessverre har jeg nesten ikke fisket i det hele tatt. Ble heldigvis en tur og den endte med ganske bra resultat med 4 stk på 6-700 g som både tok hardt og var spreke og ca det dobbelte antallet mindre fisk og noen ok fine følgefisk. Det virker som det kullet som er på ca 700g nå har vært veldig sterkt, men jeg savner mya av den større fisken. Skal ikke se bort i fra at de går mer pelagisk og mesker seg med brisling. Det var to sel som patruljerte området og da var det naturlig nok ikke mye fart i fisket. Jeg tok ingen bilder, så det får bli litt gjenbruk...
 6. Ikke tenk for mye på prisen. Det er ikke sånn at dyrt = bedre! Mye for pengene derimot, da snakker man et språk jeg forstår mye bedre!
 7. Til sammenligning så vurderte jeg å kjøpe en sage one klinge i klasse 4 for å bygge meg en sekserstang, og selv den hadde blitt en ganske kvikk og robust #6 Kjenner ikke heliosen, men styr unna de stivere stengene ut fra den bruken du skisserer
 8. Fabrikasjonsfeil og svakheter gir som regel utslag i løpet av veldig kort tid, som regel de første kastene, og i hvert fall i løpet av de første turene. Så her er det med veldig høy sannsynlighet snakk om en påført skade. Er skaden først oppstått så kan en tullete liten ting som en tangklase utløse brudd. Hardy har jo "gode" garantiordninger. Dvs at man alltids skal klare å få tak i en ny stangdel, som oftest mot en fast kostnad pluss frakt. Med mindre de utøver veldig 'goodwill', noe de skjelden gjør. Du må henvende deg til der du kjøpte den, så tar de det videre. Det er greiest for deg i de fleste tilfeller.
 9. Det er en veldig pussig følelse å sitt midt utpå et vanni tett tåke å ikke se noe nom helst bortsett fra vannflate og hvit tåke. Der flua lander hviskes raskt ut av tåke og hvitt. I det tåka letter så ser man at man har funnet frem til rett plass, og det aktiverer gjedda til en aktiv huggperiode. På høsten så er det lange perioder uten hugg, og korte perioder med heftig aktivitet. Man kan gå tomhendt, men om man treffer en huggperiode kan man få noen flotte gjedder før det hele er over. Denne dagen ble det det fem gjedder, et par smågjedder og tre på mellom 3og 4/5 kilo. Når de vr aktive så klinket de til med hugg som bare gjeda kan. To stk på to kast, og tre stk på et kvarters tid... I det tåka lettet så ble gjedda aktivert til en huggperiode.
 10. For min del så bruker jeg mest #6 på kysten, det er kastelengde, litt mer robusthet i vind og hvor raskt man kan vippe ut et relativt langt kast som spiller inn. Jeg bruker #5 på kysten også, på de roligere dagene og når jeg ønsker å presentere litt penere med noe mindre fluer. Det er også mer gøy å kjøre mindre fisk på. Det er ikke noe galt i å bruke #6 i ferskvann men man får mindre ut av kampen med litt begrenset størrelse fisk. Men teknikk er veldig mye mer viktig, og særlig evnen til å forme buktene til å skjære gjennom vind bedre er det som utgjør den store forskjellen. Men så er det alltid gøy med nytt utstyr da... man kommer jo ikke bort i fra det, men et kastekurs vil gjøre mye mer for evnen din til å kaste i vind enn hva en ny stang vil gjøre.
 11. Hei, jeg vet ikke hvilken stang du har fra før, men de aller fleste stenger, egentlig uavhengig av prisklasse som er på markedet nå er såpass bra at det er fiskeren som er begrensende faktor og ikke utstyret. Selv bruker jeg aldri tyngre enn klasse 5 i ferskvann (etter ørret) og klasse 6 på kysten, og det er veldig sjelden vinden er begrensende faktor i fisket. Men nå har jeg både blitt erfaren og er vant til å håndtere mye vind. Det jeg heller gjør er å tenke på hvordan jeg posisjonerer meg langs vannet for å utnytte vinden i stedet for å kjempe mot den. Har du holdt på kun i et par sesonger så vil jeg påstå at utstyret du har garantert er godt nok. Jeg ville foreslå å ta et nytt kastekurs for å finslipe teknikken, sette trangere bukter og fokusere på teknikk for å håndtere vind. Jeg tror du får mye mer ut av det, og får mye mer valuta for pengene på den måten, fremfor hva du vil få ut av en ny stang.
 12. Lineklasse Klumplengde Klumpvekt Total Lengde #5/6 14,0 m / 46 ft 16g / 250 grains 32 m / 35 yds #6/7 14,0 m / 46 ft 18g / 275 grains 32 m / 35 yds #7/8 14,0 m / 46 ft 20,5g / 320 grains 32 m / 35 yds #8/9 10,5 m / 46 ft 22,5g / 350 grains 32 m / 35 yds
 13. Skal prøve å huske å sjekke det i kveld, men tviler på om jeg har emballasjen fortsatt. Skulle jeg glemme det, så mas på meg da. Teflon og sånn...
 14. Jeg ville foreslått en firrer som egentlig er så kort som mulig. 7 fot eller noe sånt, og satt på et kortklumpet snøre i klasse 5
 15. Sist tur ble lagt til noen delvis veldig grunne bukter og viker, og det var ganske greit med fisk - så lenge man kastet innover på de grunneste områdene med bløt bunn. Et veldig visuelt og artig fiske selv om størrelsen kan være begrenset blandt de som jager såå grunt. Men det gjør liksom ikke så mye når man ser hvirvler som flytter seg når man legger ned snøret, og plogen som snur og piler mot flua. Når vi snakker grunt her, så er det 15-40cm og man må snike seg i posisjon. Ikke lett å se fisken men en ørliten krusning kan avsløre at den er der. Jeg fikk vel en 10-12 stk, de fleste 2-300g med to fine på 6-700g som største samt at jeg mistet to på ca samme størrelse og hadde fiskene etter mange ganger. Burde vært ute og fisket mye oftere nå.
 16. Truls

  Bushcraft

  Noen 'kvaliteter' man bør tenke over å ha med seg i skogen er : Ha is i magen, ta deg tid til å observere. Ofte ser man om fisken flytter seg, står på samme plass og ikke sjelden ser man fler fisk. Det bygger også opp ekstra spenning! Planlegg hvor du skal angripe fisken fra. Det kan være en liten luke for baksleng et eller annet sted, eller en stein man kan liste seg ut på. Forflytning bør skje inne i skjul av skogen så man ikke skremmer fisken. Rolige bevegelser, og hold lav profil. Sjekk vindretningen. På kort hold og i trange posisjoner så kan det være lurt å ha medvind i kastet. Det er ekstra kjipt med motvind om man ikke har god plass i kastet. Medvind hjelper å strekke fortommen og å få den ekstra meteren. Kaste baklengs... det kan hjelpe deg å få bedre vinkel. Rullekast. Det hender jeg drar ut en del snøre utenfor stangtoppen ut i vannet, holder flua i hånda og "rullekaster" ut. Det gir ofte muligheter for å fiske på en ørret man ellers ikke kunne hatt sjanse på å kaste på. Bruk skogen! Sniker man seg innpå fisken så bruk stein, trær og busker og gå i skul for fisken. Ofte kan man komme veldig nærme! Det er ikke til å unngå at man hekter i trær, det hører med rett og slett. Noen fisker er det bedre å la være i fred, så slipper man å skremme den neste fisken som man faktisk kan ha mulighet for å kaste på.
 17. Jeg har brukt tofarget (grizzly) craftfur, dubbet med underull og de korteste fibrene, og spunnet i løkke med lengst fibre bak ved øynene og gradvis kortere fremover og bare børstet det godt bakover. Bak øynene er det hackle Jeg er fornøyd med resultatet og fikk litt troa på de.
 18. Endelig har jeg fått bundet opp noen rekefluer som kan tenkes å ligne på det naturlige opphavet
 19. Jeg hadde kjøpt ridge delta på nytt. Det går som ei kule, og passer både stanga det sitter på og min kastestil. Det er jo også to momenter som er viktig å tenke på.
 20. Jeg bruker femmeren mye under sjøørretfiske og det er ikke noe problem i det hele tatt på de dagene det ikke blåser katter og bikkjer. Jeg bruker riktignok ridge delta, men har volantis i klasse 6 på sjøørretsekseren, og det hadde gått like fint i klasse5 på en femmerstang. Null problem, så lenge vinden ikke er for hard, men jeg er vant til vinden da, så det er litt kasteteknikk som styrer dette også.
 21. Fine fluer som helt sikkert funker. Selv foretrekker jeg mest mulig bevegelig materiale i fluene om man tenker fiskbarhet fremfor utseende. Du må komme deg ut og prøve dem!
 22. Det begynner å bli en stund siden nå, men jeg måtte ha en avslutningstur i nærområdet her hjemme før fredningen inntraff når elgjakta starter. Det var en veldig todelt tur, hvor formidaggen var helt håpløs, det var helt blikk stille og bare man la ned snøret så var fisken vekk og vakingen slutt. Det ble et par frustrerende timer, før vinden endelig kom og det skulle hjelpe veldig på lettskremtheten. Det ble mye færre fisk som vaket, men de som gjorde gikk veldig steady og plukket det som kom innen området deres. Så enden ble tross alt veldig god, jeg fikk 4 eller 5 i hoven og et par som slapp underveis. Etter dette var det bare å se mot salt sjø og sølvblanke ørreter!
 23. Det er lettere for en ørret i sjøen å nå en vekt på to kilo enn det er for en ørret i ferskvann. I ferskvann er du avhengig av at habitatet tillater det mht næringstilgang, mens man i sjøen er avhengig av å fiske i rett habitat for å komme i kontakt med dem, om man fisker spesifikt etter disse vel og merke. Det er enormt mye vann i sjøen, og det er ikke mange ørreter på over to kilo (tenker spesifikt oslofjorden) så å finne de er litt som nåla i høystakken. Så det spørs hva man skal prioritere. I tillegg så flytter disse fiskene seg mer eller mindre kontinuerlig, bare sånn for å gjøre livet litt mer interessant og uforutsigbart... jeg sa litt om biotoper i forrige innlegg i tråden, det er litt nøkkelen om man går målrettet til verks. Husk synk 3... Selv liker jeg å fiske på steder jeg synes er visuelt flotte og områder som jeg trives å være i først og fremst, men også steder som har interessante/spesielle og varierte biotoper, og jeg har funnet noen slike steder hvor man også kan være rimelig sikker på å treffe på fisk på stort sett hver tur, og også fisk som det er litt fart i, og jeg treffer regelmessig fisk på mellom 6-700g og opp til litt over halvannen kilo. Men sjøørreten vandrer gjennom sesongen, så man må vite hva som gjelder ut fra årstiden. Jeg pleier som regel å slumpe borti en eller to slike i løpet av sesongen ved 'vanlig' fiske (de siste årene har det blitt langt færre turer dessverre) men kan treffe de mer hyppig om jeg fisker utelukkende etter stor ørret, noe jeg sjelden gjør... det er mer interessant å treffe på litt mer action og jeg liker å være på farten hele tiden, og som sagt så velger jeg heller en naturflott plass med ulike biotoper innen kort hold. Fiske sjøørret er så mye mer enn et mål eller en strek på en vekt. Først og fremst er biologien til sjøørreten så utrolig fascinerende! Antall timer tør jeg ikke tenke på mellom hver tokilos, bestandene er ikke som før hvor det var ganske vanlig å treffe på ørret over to kilo. Men det kan være mulig å komme dit igjen, om man verner fjorden så det er overflod av mat, restaurerer bekker, og ikke minst begrenser uttaket av stor fisk! Jeg ønsker meg økt minstemål (45cm) , og innføring av maksmål og baglimit. Det er tiltak som ville gitt mer stor fisk. Er man så heldig å få en skikkelig stor sjøørret - så sett den ut igjen! Slike fisker vokser ikke på trær.
 24. Hei, denne skryter de veldig av her inne
 25. Jeg har fått unnagjort den første dedikerte sjøørretturen for sesongen, og den må vel kunne sies å ha startet bra! Jeg har hatt et par turer ut på de ytterste holmene når jeg uansett har vært i sjøen, men nå var det mer ørret å finne langs land på et par øyer jeg fisker litt fra tid til annen. Upåklagelig fangst med to på ca 700g, en på godt over kiloen og en på ca 1,8 som største. I tillegg noen mindre fisk. Alle tok på en liten sildeimitasjon og relativt raske inntrekk. Merkbart mest aktivitet når det var god fart i vannet. En hannfisk på 700 måtte finne seg i å bli middag. Veldig artig kondisjon på fisken nå. De har hatt det godt i sommer!
×
×
 • Create New...