Gå til innhold
  • 0

Fortom, tapert eller ei??


arntey

Spørsmål

Hei godtfolk,

Skal endelig en uke på Finnmarksvidda!! Er veldig fersk i fluefiskegamet og har lite erfaring med fortommer.

Med settet jeg tok over etter min onkel fulgte det med en tapert fortom av typen Lamar 3X, 12ft, 3,10/0,53/0,008. Synes 0,008 høres veldig lite ut men er dette noe jeg evt kan erstatte? Feks klippe bort den nederste delen av fortommen og lage en kirurgløkke på den taperte fortommen og en kirurgløkke på 0,20 eller 0,22 sene som jeg også har liggende? Så kan jeg binde dette sammen, har lest at endel folk gjør det.

Hadde en noe tykkere lamar tapert fortom tidligere og den ble fort "flisete" pga min noe uortodokse kastestil :-P Er det mulig å skjøte bare to sener sammen? Hva burde jeg evt gjøre hvis ikke denne taperte fortommen duger?

Fisker forøvrig med en 5-6# stang på og flyesnøre..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefalte innlegg

  • 0

Kutt den taperte fortommen så den er litt tykkere enn spissen du vil skjøte på. Så knyter du på fortomspissen og lager den så lang at tapert+spiss blir ca lik stanglengden. Det er greit i starten. Da vil den taperte delen være ca 2 meter, og spissen ca 1 meter. Mange bruker også et kort skjøtestykke mellom spiss og tapert del.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Om du har en spole med 0.20 liggende, så kan du vel sammenligne? ;D

http://www.fiskeklubben.no/fishtip/knute_knop.asp (skjøting av 2 sener sammen, herunder blodknuten)

Det enkleste vil være å dra til din lokale sportsforretning, og rett og slett kjøpe deg en ny tapert fortom, samt et par spoler med fortomsmateriale. Kan hende at det du har er råttent..og det siste en fluefisker vil ha, er en råtten fortom.. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Den fortomspissen med 0,20 vil ofte få knuter, så du må kappe av hele spissen og sette på en ny. Eller den blir hengende i ei bjørk. Dette skjer mange ganger i løpet av en fisketur, og oftere jo mere uerfaren du er. Du bør bytte spiss HVER GANG du får en knute på spissen, og særlig om du bruker tynnere enn 0,20, for en slik knute svekker bruddstyrken enormt! Hver gang du knyter på en ny spiss, vil du også "forbruke" litt av den taperte delen som går med til å knyte knuten, så den dyre, taperte fortommen forbrukes. Knyter du inn en halvmeter fortomsmateriale med for eksempel 0,22 mellom den taperte delen og spissen på 0,20, vil du forbruke av 0,22 (skjøtestykket) hver gang du må bytte spiss, og den taperte delen varer lengre. OK?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Ja. Et lite hakk over, slik at ikke skjøtestykket ryker om du henger flua i toppen av ei bjørk. Det er sånn JEG gjør det. Sikker en del andre fortomsvarianter i bruk, også, men denne er grei å begynne med. På stille vann, små fluer og kresen fisk må du kanskje vurdere 0,18 eller 0,16 spiss, men det ser du etterhvert hvordan det går. Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Microring i enden av tapert fortom er jo suverent, da  :)

Da er det bare å kjøpe en standard 9 fots fortom, knyte microringen i enden, og skjøte på spiss av ønsket lengde og tykkelse derfra.

Har spart mye fortomsmateriale etter at jeg tok i bruk disse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Googlet det jeg Lars, og synes det ligner mer på noe som hører hjemme i syskrinet enn i utstyrsboksen ;-) Men skal vurdere det til neste tur.

Har også et annet spørsmål, hvis noen her har peiling..

Har kjøpt meg en Vision XLA #5-6 som jeg skal ha på en #5-6 stang, noen som kan anbefale snøre til denne? Regner med at jeg skal ha et WF6F snøre, da jeg foreløpig fisker med tørrflue etter ørret, men hvilket?? Det finnes rett og slett for mye utstyr i denne fluefiske-jungelen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Det har ikke google heller, så det spørs om noen her har hørt om det? Arvet stanga og en snelle fra en onkel som ikke synes det var noe særlig. Har akkurat bestilt meg ny snelle men har ikke råd til noen ny stang akkurat nå.. Bør kanskje vente til jeg kjøper meg en skikkelig stang før jeg investerer i et dyrt snøre også da..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0
Gjest staffan@epost.no

det heter fortom..... hvor bor du arntey? om du bor i aust-agder så kan jeg hjelpe deg.... dersom du forteller hvor du bor får du helt sikkert samme tilbudet fra en eller annen....... ja, du skal ha fortom, men du trenger hjelp til oppsettet av utsyret.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Siste dumme spørsmål før jeg drar..

Hvis jeg skal ha en sene innerst mot fluesnøre, før en 0,20 og en 0,16 som spiss. Hva bør jeg velge da? 0,25 eller 0,30?

Det er ikke noe dumt spørsmål. Til å begynne med så ville jeg gått for feks den her! http://tinyurl.com/3mwnltj Altså, en ferdig tapert fortom med løkke. Så slipper du å henge deg opp i all verdens av knuter og knot, noe som er ganske vanlig å gjøre, spesielt hvis man er helt i startfasen av fluekastekarrieren.. :)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...