Jump to content

Fosen men hvor?


Trond-Erik Julseth

Recommended Posts

Jeg skal avgårde på en 5 dagers fiske tur på fosenhalvøya, men er ikke kjent i området. Noen som har noen tips til hvilket område som er greit og dra til? Har sett meg ut noen områder, blant annet rundt vindparken i roan og   mot Nordalen, noen som vet om det finnes brukbare vann der? Hae også sett på Området fra  skruvvatnet og mot Finndalsheia, det er vel den mest uberørte terrenget. Hvor bør jeg velge? Eller bør jeg velge andre plasser i Fosen?

Link to comment
Share on other sites

Kan ikke hjelpe deg unntatt at det finnes en post på Fjellforum fra 2017 om en fisketur til området. Er litt intressert å høre hva du kan finne av informasjon, eventuelt en liten rapport om området -- Fosen ligger ikke så langt unna Trondheim som er basen min.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Onsdag 24.06.2020 satte jeg og kjæreste. Kursen fra Malmefjorden mot trøndelagen. Etter flere vurderinger fra tips på diverse sider ble det bestemt at startsted for turen ble Sela i Åfjord. Etter ca 6 timer med bil, kom vi frem til parkeringen, klokken var blitt 1630 på ettermiddagen og det var strålende vær med sol og 25 grader i luften. Vi feste stengene på sekkene og kaste de tunge sekken opp på ryggen og starter marsjen mot første vann, ca en times marsj. Etter ca en 1,5 time kom vi frem til første vann, som forøvrig heter Gurben. Svett og litt sliten slengte vi sekkene i bakken på et fint område nær vannet, turens første camp sted ble funnet, men rett etter jeg slengte fra meg sekken, så oppdaget jeg at 9’ Beastmastern min var borte, den hadde falt av sekken! Jeg og dama startet på turen tilbake for og lete, men måtte gi opp, den ble ikke funnet av en eller merkelig årsak, jeg måtte bare innse nederlaget, stangen var nok tapt, heldigvis hadde jeg med Orvis Helios midflex 5# stang og en billig Haspel stang til kjæresten. Campen ble rigget og vi startet med de første kastene, det gikk ikke lang tid før den først fisken satt, det var selvfølgelig dama som fikk på slukstangen, en fin steike fisk på ca 300 gram, håpet om større fisk vokste kraftig i det dama landa fisken, men det ble en skuffende kveld fiske-messig, etter at dama landa den først så fikk jeg et par stk, men disse var veldig små. Skuffet, men dette var jo bare begynnelsen, alt kunne bare bli bedre, vannet var stor og neste dag var planen og fiske seg til enden av vannet og starte på turen oppover fjellet mot neste vann. Vi våknet veldig tidlig på morgene, det blåste skikkelig ute, teltet ristet og slo, slik holdt det på en god stund før vi sovnet igjen og fikk et par timer til med sovn. 
Dag 2.

Vi startet dagen med frokost i sol steiken, vi hadde selvfølgelig glemt og ta inn det ene liggeunderlaget kvelden før, så det var jo sporløst forsvunnet i vinden som var den natten. Nok en lærdom. 
Vi fisket oss til enden av vannet, brukte vel et par timer på det, skuffende liten fisk, bare smått på ikke en eneste fisk over 100 gram. Vi bestemte oss for og dra til neste vann og satt kursen mot Korstjønna, et mye mindre vann som lå på ca 400m. Vi kom frem til vannet rundt 12-13 tiden. Lite vind, krystallklart vann og det så ut som et veldig spennende vann. Det gikk ikke lenge før første kast var unnagjort, vi sto og fisket i ca en time uten å se eller kjenne noe som helst, vannet virket helt dødt, så vi tok en pause og kokte oss kaffe og lagte en Toro kremet aspargessuppe, vi satt og koste oss i sola som varmet ganske godt, tiden gikk og vi bare koste oss ved kanten av vannet, samtidig som jeg speidet etter vak eller tegn fra fisk, plutselig, mens jeg sitter og drikker kaffe, så ser jeg et lite vak 10m ut på vannet, ikke så godt å se siden det blåste litt, men jeg var sikker på at det var et vak, det var for mye vind til at jeg kunne klare å kaste dit med fluestangen, så jeg tok slukstangen og kastet en møre ungen spesial rett i vaket, bang sa det, og den satt! Endelig, jeg kjente med en gang at dette måtte være en brukbar fisk, 1000 snella mi raste ut og stangen rykket og bøyde seg kraftig. Etter noen uttak og kjøring av fisk så visste jeg at denne kampen kom jeg til og vinne, men uten håv så var jeg ganske nervøs for og mistes den, men jeg fikk landet den en feit og fin kubbe som  viste 830 gram på vekten, og ny pers for meg når det kommer til fjell ørret! 
Vi hadde stor tro på å få flere fisker så vi valgt og bli ved vannet og spise middagen der, som selvfølgelig ble stekt fjellørret. Den var utrolig rød og fin i kjøttet, og smakte helt nydelig.
Vi valgte til slutt og forlate vannet etter en god stund uten ett eneste napp eller noe annet å se. Fisken var nok der, men den var nok veldig sky.

Turen gikk videre til heitjønna, et lite  nabovann, med masse småfisk,her var det mye små vak og lite tegn til større fisk, vi fisket litt, og fikk en hel del små fisk, vi bestemte oss kjapt at her var det bare og komme seg videre mot neste vann som het Blankvannet. 
Blankvannet var et forholdsvis stort vann, der vi kom ned var det kjempefint med en langgrunn strand,  bading kunne vi ikke motstå, det ble en dykkert og en herlig avkjøling etter et par timer i steikende sol og 25-27 grader. Vi rigget camp og nøt den herlig brisen fra vinden som blåste over vannet. Prøvde noen kast men her var det helt dødt. Ikke før sent på kveld når vinden hadde roet seg en del kunne vi skimte noen vak langt utpå vannet, her skulle vi ha hatt båt tenkte jeg, uten båt og lite villig til og bevege meg meg rundt det store vannet ble vi værende i camp til dagen etter.

Dag 3. 
kommer.......

 

C1C3D0DE-BA08-453C-8434-EE009BEFD498.jpeg

B99ADC57-02C9-48A1-A6A2-F63E9138D51E.jpeg

D1B12631-1AF4-40C0-BB5A-33F99934DFF3.jpeg

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Dag 3.

Dagen startet med en del vind den dagen og, helt greit siden vi hadde bestemt oss for å gå til neste vann, Og i stekende sol og temmelig varmt ute så var det helt topp med vind i håret. En god halvtimes gåtur fra Blankvannet så kom vi frem til nedre Sandvatnet, et passe stort vann. Her stoppet vi for å teste, kjæreste med Slukstangen og jeg med fluestangen og en streaking caddis i enden av snøret. Det gikk ikke lange stundene før begge hadde fått på land fisk, Ok str på disse, ca 2-300g, men ikke som jeg hadde håpet, her fisket vi inget par timer før vi satt kursen mot øvre sandvatn, her og var det mye småfisk, og det var kanskje like greit for det var dårlig med camp muligheter  her, mye fjell og Stein rundt vannet, som lå noen meter lavere enn nedre Sandvatnet. Turen gikk videre til Kastbotnvatnet, ca 1,5’timer gange i fra øvre Sandvatnet. Det ble fryktelig varmt den ettermiddagen,tempeaturen steg nok opp mot 30 tallet og vinden avtok mye, klegg og fluer svermet rundt hodene våre denne ettermiddagen. Det ble litt slitsomt å gå, men vi kom omsider frem til vannet, begge var helt sluttkjørt, etter den sterke varme og de uendelige fluene og klengenavn som svermet rundt oss, ønsket om at det skulle komme noen skyer var stor, heldigvis så dukket det opp litt skyer utover ettermiddagen og vi fikk kjølt oss ned litt. 
Vannet var stort og her tenkte jeg at det var sikkert vanskelig og få stor fisk, vi slo camp ca midt på vannet litt mot utløpet av vannet,( forøvrig vanskelig og finne gode telt plasser på denne siden av vannet) 

stengene ble rigget og første kast i camp ble tatt, ingenting, jeg beveget meg mot noen holmer og skjær, kastet litt i mellom de, men ingenting å kjenne, så fant jeg en fin liten bukt, der slengte jeg den 14 grams møre ungen (gull farget) midt i bukten, etter noen runder på snella så satt den, trodde jeg, for etter noen sekunder så var den borte, det kjentes med en gang at her var det større fisk.

jeg og kjæresten gikk enda lengre bortover mot utløpet av vannet og fisket, lite å se og lite og kjenne, kjæreste gikk tilbake til camp, ca 200m fra utløpet. Jeg ville prøve litt til, fluestangen lå igjen i camp. Nå var jeg nesten ved utløpet, der var det en fin bukt, jeg kastet I vifte form uten og kjenne noe som helst, så bare slengte jeg sluken langt ut på djupe og begynte og dra, på en 1000 snelle med 0,12 fireline kan du kaste ganske langt med en 14g sluk, plutselig hugget det voldsomt i, der satt den, å det kom noe voldsomme rykk, men så var den borte igjen, fortvilt, men håpefull, så kastet jeg samme kaste igjen, og tror du ikke det hugget til igjen, men denne gangen så satt den, utraset på snellen skøyt fart, her var det snakk om skikkelige saker, Stangen sto bøyd som en kraftig bue i spenn, jeg kjente med en gang at dette var noe stort, og det hadde jeg rett i, for etter litt kjøring hit og dit, så kommoden til overflaten og viste seg, oi den var stor tenkte jeg, og pulsen min eksploderte, frykten for og miste den var stor, jeg begynte og lete etter en plass hvor jeg kunne få halt den i land, Ikke lett det, men jeg fant en passelig plass, kjørte fisken litt til slik at den ble sliten, i det jeg drar fisken på land så ryker lina, heldigvis er den allerede på land når den ryker, jeg hopper bort til fisken og tar tak i den, første jeg tenker er, denne er nærmere 2 kg, hodet er mye større og sporen er kraftig, men den ser litt slank ut, så den er nok ikke over 2 kg tenkte jeg, full fart mot camp for og vise kjæresten fangsten, hun blir veldig overrasket og glad på mine vegne, «så bra» sier hun, «nå har du fikset en herlig middag til oss i dag» jeg begynner og lete etter vekten med en gang når jeg kommer til camp, finner den frem og henger fisken på vekten, knappe 1,2 kg «må da være feil» sa jeg og sjekket en gang til, men den var det, selvfølgelig ny pers men litt skuffet over at den ikke var mere enn det, uansett ny pers og stor stas. Fisken ble åpnet og til stor forskrekkelse så var både mage og kjøttet på fisken full av mark dessverre, så det ble ikke fisk til middag denne gangen, mageinnhold og fisk ble begravet ett stykke under torven. Kvelden nærmet seg og vi måtte fikse mer, vi begge fikk en del bra fisk, rundt 0,5 kg, men disse var også full av mark, da bestemte vi oss for og stoppe fisket på det vannet, vi konkluderte med at vannet kunne være ødelagt siden fiskene var full av mark. 

Dag 4 ( hjemturen med stopp ved Korstjønna)

turen hjem startet for lørdag, da begynte vi å gå tidlig, siden det blåste en del og solen ikke lå så høyt på himmelen, det ble en 2,5 timers marsj tilbake til Korstjønna, hvor vi hadde bestemt oss for og være siste natt før vi skulle gå ned til bilen. Korstjønna ble fisket over alt på alle kanter uten et eneste napp, heller ikke et eneste vak og se, men fisken var der, det var jeg helt sikker på, og her er det stor fisk.

Åfjord statsallmenning kan absolutt anbefales, mye fin natur og mange spennende fiskevann.

 


 

103D8963-2712-41BF-9003-99FD53ED4E17.thumb.jpeg.cb1c6a24f23e0014996cf45f081b8833.jpeg

 

0ABE937D-FADD-466B-ACBE-317E60AA3155.jpeg

4AF8CA3B-7B74-4A03-A44B-B1BBFCD3EF4D.jpeg

3D6FEDBC-02D9-400C-8268-08D93585DDFF.jpeg

797D5749-C50B-4F6A-ADE6-087ED76DCA1B.jpeg

8A96C62F-38B1-453D-AAC2-758A1BF3A8BA.jpeg

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...