Gå til innhold

osmort

Members
  • Innlegg

    15
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

    Aldri

Alt skrevet av osmort

  1. Nå var det vel ikke mine kasteferdigheter som skulle diskuteres, men jeg skal svare deg siden du bruker retorikken på den der måten. Med den gamle XXD’en har jeg ingen problemer å legge ut hele snøret. Lengden er jo litt avhengig av hvor god strekk man får, men på trening ligger jeg på ca 35 meter innendørs. Med det nye ED-snøret sliter jeg som mange andre.(ref mitt forrige innlegg) Her ligger kastelengdene mine på mellom 32-34 meter. Grisebanke Rajeff & co er vel å ta litt hardt i , men de må nok jobbe litt for å slå meg. Det jeg egentlig håpet å få høre noe om, var om noen andre hadde liknende erfaringer med XXD vs ED? P.s Neida du høres ikke sutrende ut, bare tvilende!
  2. Kanskje dette kan forklare noe: Den gamle oransje XXD’en var verdens beste snøre for de som liker å kaste langt. Det var ingen problem å holde bortimot 30 meter i lufta (målt fra snørehånden), og heller ingen problemer med å legge ut hele snøret på 36,5 m innendørs. Flere kastere opplever det nye ED-snøret som langt dårligere enn XXD. Det disse kasterne sier er at snøret har en tendens til å ”stoppe opp i bakslengen” når man holder over 20 meter utenfor stangtoppen. ED føles også lettere på stanga selv om klumpen veier like mye som den gamle XXD. Dette kan skyldes at de har flyttet tyngdepunktet på snøret. På ED kan det også være stor forskjell fra snøre til snøre! Synd at Bruce R. har ødelagt "verdens beste" snøre!
  3. Hei t-erini Når jeg kjøpte T5 var jeg 100 % sikker på at man kastet lengst med stive stenger. I dag er jeg ikke så sikker lengre. Selv om jeg har trent mye med T5, så kaster jeg nesten like langt med en myk stang. For min del er forskjellen mellom T5 og en myk stang på under 1 meter. Tror nok du kan bruke den vanlige fiskestanga i cupen, men det kan være lurt å prøve flere av de aktuelle snørene til du finner det som du trives best med. Det er viktig å finne et snøre som passer til stanga, og et som kasteren klarer og håndtere. At du trener innendørs på vinteren er kjempeflott, er man tålmodig og trener riktig, skal det ikke så veldig mye trening til før man kommer opp på et akseptabelt nivå. Når det gjelder regler så kan de sikkert bli bedre, men har det egentlig noe for seg å forby stive stenger hvis dette ikke gir utøveren noen fordel? Ønsker deg og lykke til med kastinga, t-erini!
  4. Hei t-erini! Det er Sven Kalmar som har konstruert T5 og han har aldri deltatt i noen kastekonkurranse. Din påstand om at det er T5-brukerne som dominerer kastekonkurransen er feil. Hvis man ser på det sammenlagte resultatet for 2006, så var det en person (kanskje to) blant de 10 beste som brukte T5. De som er øverst på resultatlistene er der fordi de er gode fluekastere, og der vil de være, uansett hvilken stang de bruker. Jeg synes 5# cupen er et flott tilbud, og alle fluefiskere som har interesse av dette kan være med. I kjølvannet av 5# cup og Guidelinecup har flere byer i Norge nå endelig et tilbud om innendørs kastetrening i vinterhalvåret. Det er disse klubbene, i samarbeid med Norges Castingforbund, som arrangerer konkurransene, så påstanden din om at 5# cupen har blitt et showsted for utstyrsleverandører er jo helt bak mål. Utstyrsleverandørene glimrer forresten med sitt fravær! Mange mennesker har brukt av sin dyrebare fritid, slik at du og jeg har fått et tilbud om både innendørs kastetrening og konkurranser. Om du velger å benytte deg av tilbudet eller la være får være opp til deg t-erini, og hvis du skal komme med kritikk, kan du ikke prøve å la den være konstruktiv? Tilslutt vil jeg benytte anledningen til å takke alle som er med og arrangerer disse kastekonkurransene. Dere gjør en fremragende jobb. Vennlig hilsen T5-bruker
  5. Den rette linja er da innført i fluekastet for lenge siden, og tauet på bakken så jeg i en gammel lefty film! Skjønner ikke hva som er så genialt og nyskapende? :roll:
  6. Hei Fjellfant og Flemming! Når man holder 18-20 meter XXD 5# utenfor stangtuppen veier dette ca 18-20 gram. Et 5# snøre skal i følge AFTM gjennomsnittlig veie ca veie 1 gram pr meter, så XXD ligger jo innenfor denne grensen. Holder man f. eks 18 meter DT5 utenfor stangtoppen vil jo dette også veie 18 -20 gram. Det er ingen problemer å kaste en XXD med en vanllig 5# stang, den bærer snøret godt. (les femmertesten i alt om fiske) Hvis den lange klumpen på XXD`en skulle veie 9,1 gram måtte jo gjennomsnittsvekta være 0,5 gram pr meter, noe som ville tilsvare snøreklasse 2. Tror de fleste ville slite med et slikt snøre på en stang i 5#, og i tillegg ville et slikt snøre være svært følsomt for vind. Tabellen er hentet fra USA og gjelder DT-snører.
  7. Det fine med AFTM er jo at en erfaren fluefisker vet hvordan et 5# eller 7# snøre oppfører seg i vind, hvordan det lander på vannet og hvor store fluer snøret kan kaste. Han vet også hvordan det føles å lande en kilos-ørret på en myk stang i 5#. Det er ikke AFTM-systemets feil at produsentene utnytter dette for å selge flere stenger. Når man i dag skal kjøpe en fluestang i 5# på nettet, kan man ende opp med en stang i klasse 8-9 som f. eks T5, og det ville jo være trasig hvis man var ute etter en litt myk ørretstang. T5 er en god stang, men den er absolutt ikke egnet til vanlig ørretfiske. (tro meg, jeg har prøvd) Med CCS kan jeg sitte hjemme foran min PC og lese meg til hvor myk eller stiv stanga er. Jeg kan finne ut om stanga har toppaksjon eller dyp aksjon. Sjansen for at jeg finner den stanga jeg ønsker meg har økt betraktelig siden CCS kom.
  8. Meninga med AFTM systemet når det ble utarbeidet i 1961 var det skulle være lett for en kjøper å sammenlikne fluesnører fra de forskjellige produsentene. Man skulle ikke være tvunget til å måtte kjøpe både stang og snøre fra samme produsent for å få utstyr som passet sammen. Det var noen som ønsket at fluesnørene skulle defineres etter vekt pr fot men de fikk ikke gjennomslag for dette. Etter en del fram og tilbake ble man enige om at det var vekta på de første 30 fot som definerte klassen på fluesnøret. Da fikk man en gjennomsnittsvekt pr fot på fluesnørene. Det er flere grunner til at det ble de første 30 fot som skulle måles og en av de er at det var en fornuftig lengde å holde i lufta når man skulle spenne opp stanga samt at det gav produsentene frihet til å lage snører med forskjellige taperinger, som f. eks DT og triangel taper. Toleransegrensene som ble vedtatt hadde med produksjonskostnader å gjøre. Som Tom Larsen sier er det kun de første 30 fot som definerer snøret og dette kan utnyttes av produsentene og man kan lage et 5# snøre som går til over til klasse 12 etter 30 fot. XXD 5# skal i utgangspunktet veie ca 18 gram +/- toleransegrensene.
  9. Hei Fjellfant og Sixpack! Ble litt usikker angående de snørevekter og aftm klasser som dere oppgir? Er denne AFTM-tabellen som jeg har helt feil?
  10. Fisker en del etter sjørøye i stille vann. Når røya beiter seg rundt vannet i store stimer, tar den ikke tørrfluer i dette vannet. Da bruker jeg nymfer i krok 16-18, kaster 1-2 meter foran stimen, setter fart på nymfa, og røya tar som regel nymfa med en gang. Tørrfluefiskerne som har satt stå-snøre blir bare stående å klø seg frustrert i hodet. .png' alt=':lol:'> Når ørreten vaker i et lite fjellvann, kaster man nymfa ut og fisker den rolig inn like under overflata, og ørreten tar nymfa oftere en tørrfluer. Skal man fiske nymfa svært dypt, så må man kjenne til fiskens beiteruter for å ha suksess. Blindfisking er slikt som tørrfluefiskere driver med når de en sjelden gang skal prøve seg som nymfefiskere. .png' alt=':lol:'>
  11. Det der var jo virkelig trivelig og stemningsfullt. Fikk en akutt lengsel etter å komme meg ut på tur. Har besøk begge elvene og Børselva er min absolutte favoritt.
  12. Mange interessante og gode synspunkter her. Har sansen for det arbeide som Grunde og de andre gjør. Man kan være enig eller uenig i deres konklusjoner, men jeg tror nok mange fluefiskere(de som har fulgt litt med i diskusjonene på nettet) har lært mye om både fluekastingens fysikk og fått økt kunnskap om fluestenger generelt. Myter avlives og det denne gjengen driver med, vil gagne både fluekastere og fluefiskere på sikt. Faktisk et lite stykke pionerarbeide som nedlegges av disse personene. =D>
  13. Meningen med testen var å finne ut om stive stenger kaster lengre enn myke. Konklusjonen i testen ble vel at stivheten i stanga betyr svært lite. Kan jo også nevne at tidligere tester viser at det ikke er noen sammenheng mellom stangas pris og kasteegenskaper. Det lengste kastet jeg har gjort (under en konkurranse) var med en stang til under 1000 kroner. Jeg kaster lengst med en stiv stang f. eks som Streamstix T5 eller Sage TCR, men det har nok med min kastestil å gjøre. Men forskjellen mellom den myke og stive stanga er for min del på under 1 meter. Ja, vi har nok blitt grundig lurt av reklamen, og de vil sikkert fortsette å lure oss. Leste en plass at det kun koster noen få hundrelapper å produsere en fluestang som selges i butikker for mellom 6- 7000 kroner.
  14. HEI! Sent på høsten er hannfisken er svært aggressiv og angriper alt som rører seg, og det lett (alt for lett) å få stor gyteklar ørret i elver og bekker! Dette fisket er da for pokker ingen utfordring for en seriøs fluefisker! Idioten er et svært dårlig navn på flua, men passer godt til den aktuelle fluefiskeren. :smt021 Man kan se av bildene at ørreten har kommet svært langt i gyteforberedelsene, og fiskekjøttet vil være lite egnet som menneskeføde. Ørrethode på PANSERET. #-o (forteller det meste!)
  15. Hei! Å kaste 35-40 meter og i tillegg klare å strekke fortaummen slik at flua lander fremst er svært vanskelig og krever mye trening. Jeg har trent mye lengdekasting de siste årene, hver eneste uke, hele året. Min ukentlige treningstid har vært mellom 4 og 8 timer på vinteren, og enda mer om sommeren. For noen år siden trodde jeg at jeg kastet svært langt, jeg kastet ut 45 meter snøre + 3 m fortaum, stoppet dette i lufta og la det ned. Regnet med at når jeg stoppet snøret i luften så ville fortaummen slå over. Men når jeg gikk fram for å måle kastet, lå alltid spissen av fluesnøret og fortaummen i en haug. I dag, noen år etter, strekker jeg fortaummen på 8 av 10 kast opptil 35 meter. Mellom 35 og 40 meter kanskje hvert tredje kast. Over 40 meter sjelden eller aldri. Mvh Osmort
×
×
  • Opprett ny...